Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вшанували пам’ять жертв Катинського злочину

На Харківщині вшанували пам’ять жертв Катинського злочину

Пам’ятні заходи відбулись 13 квітня на Меморіалі жертвам тоталітаризму у Харківському лісопарку.

У покладанні квітів та екуменічній молитві взяли участь заступник голови Харківської ОДА Антон Деньгуб, Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Пьотр Стаханчик, представники міської влади та священнослужителі.

Від імені голови Харківської ОДА Айни Тимчук її заступник Антон Деньгуб висловив співчуття з приводу Катинської трагедії - злочину проти людяності, який став жахливою і трагічною сторінкою історії польського народу.

«Українці, як і поляки, відчули на собі всю злочинну природу тоталітаризму, який на своєму шляху поглинав цвіт націй, неймовірно велику кількість інтелектуально обдарованих, самодостатніх  і просто неугодних режиму людей. Одним з проявів цього кривавого режиму є саме Катинський злочин, який зараз є символом, без якого не можна зрозуміти історію Польщі та її боротьбу за правду», - зазначив Антон Деньгуб.

Довідка. Навесні 1940 року за наказом НКВС у Катинському лісі під Смоленськом, у Калініні, Харкові, містах Західної України і Білорусії було розстріляно загалом понад 20 тисяч поляків. З них майже 4,5 тисячі - у Катинському лісі (Смоленська область).