Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Чи можна отримати е-рецепт на «Доступні ліки» на 90 днів? Роз’яснення МОЗ

Чи можна отримати е-рецепт на «Доступні ліки» на 90 днів? Роз’яснення МОЗ

Як підкреслюють у міністерстві, це питання вкрай важливе саме під час посилення карантину, великого навантаження на лікарів первинної ланки та необхідності уникати місць скупчення людей.

Лікар, з яким пацієнт уклав декларацію, має право виписати електронний рецепт на «Доступні ліки» в кількості, передбаченій для тримісячного курсу лікування, враховуючи норми відпуску. Це стосується хронічно хворих пацієнтів, яким вже встановлено діагноз та схему лікування. А також ситуацій, коли лікар планує тривалу відпустку або відрядження - щоб не залишити пацієнта без життєво необхідних препаратів.

«Пацієнти мають контролювати кількість лікарського засобу, який залишився і не чекати до останнього, щоб отримати новий рецепт. Адже лікар навряд чи знайде час виписати такий рецепт «сьогодні на сьогодні», - радять у МОЗ.

Новий рецепт на той самий лікарський засіб у межах «Доступних ліків» може бути виписаний:

- не раніше ніж за 7 днів, якщо в попередньому е-рецепті, за яким виписано цей лікарський засіб, курс лікування було встановлено на термін від 21 дня та більше;

- за 3 дні, якщо такий строк є меншим за 21 день.

Нагадуємо, що зараз програма «Доступні ліки» охоплює:

- 205 лікарських засобів – для лікування серцево-судинних захворювань;

- 24 лікарських засоби – для первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів;

- 48 лікарських засобів – для лікування діабету ІІ типу;

- 18 лікарських засобів – для лікування бронхіальної астми;

- 2 лікарських засоби – для лікування ревматичних хвороб.

За договором з НСЗУ працюють понад 9200 аптек та аптечних пунктів по всій країні. Вони мають на дверях наліпку «Тут є «Доступні ліки».

Правила отримання електронного рецепта на «Доступні ліки» 

«До речі, за е-рецептом не завжди потрібно йти до свого сімейного лікаря, з яким ви уклали декларацію. Е-рецепт може «прийти» до вас просто телефону», - говорять у міністерстві. Детальніше про це – тут

Теги