Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

«Велика реставрація» вже почалася, ми повинні відновити культурну спадщину України. Кирило Тимошенко

«Велика реставрація» вже почалася, ми повинні відновити культурну спадщину України. Кирило Тимошенко

Заступник керівника Офісу Президента заявив, що проєкт Володимира Зеленського набиратиме обертів після збору заявок на об'єкти культури від міністерств, місцевої влади та експертів.

Як приклад Кирило Тимошенко навів Національний художній музей України на вулиці Грушевського у Києві. Також, виступаючи на всеукраїнському форумі у Києві, він зазначив, що в межах цієї програми буде застосовуватися комплексний підхід до реставрації культурних об'єктів, зокрема, до них у межах програми «Велике будівництво» будуть протягуватися якісні дороги і встановлюватися інформаційні вказівники.

«Може, хтось і не планував відвідати той чи інший об'єкт, але хороша дорога і показники приведуть людей до відреставрованих музею або замку, де вони проведуть час», - сказав він.

Кирило Тимошенко зазначив, що ситуація з реставрацією кардинально змінилася після обрання Президентом Володимира Зеленського, який приділяє культурної спадщини багато уваги. А з урахуванням того, що українці зараз обмежені в пересуванні за кордон, питання внутрішнього туризму стає одним з найактуальніших.

«У нас дуже багато об'єктів, які руйнуються. Ми це побачили на прикладі замків. Минулого року ми з Президентом були в садибі у Качанівці Чернігівської області. Це унікальний об'єкт, який люди повинні бачити і відвідувати. Також у нас є великі об'єкти, такі як острів Хортиця. За програмою «Велика реставрація» тут буде створено музей, спортивні об'єкти. А міст, який був вічним довгобудом, ми вже закінчуємо добудовувати в цьому році», - сказав Кирило Тимошенко.

Він повідомив, що «Велика реставрація» розрахована на три роки, бюджет на 2021 рік - 2 млрд грн. При цьому Кирило Тимошенко підкреслив, що спеціальна комісія відбиратиме не тільки об'єкти, які знаходяться на балансі Міністерства культури, а й будь-які інші важливі об'єкти культурної спадщини.

За його словами, є надія на те, що як і у випадку розвитку дорожньої галузі в рамках «Великої будівництва», почне розвиватися і реставраційна галузь.

«Культурною спадщиною довгі роки влада країни не займалась. Ми зобов'язані її зберегти», - сказав Кирило Тимошенко.