Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласному центрі культури й мистецтва відкриється виставка Ольги Тимошенко «Мистецькі верлібри»

В обласному центрі культури й мистецтва відкриється виставка Ольги Тимошенко «Мистецькі верлібри»

Подивитись роботи майстрині можна з 26 січня до 10 лютого. Вхід - вільний.

«Досліджувати і займатися Валківською керамікою Ольга Тимошенко розпочала у 1996 році, коли вона як молодий фахівець прийшла викладачем до Валківської школи мистецтв і познайомилась із Заслуженим майстром народної творчості України Борисом Цибульником. Для неї він став наставником і людиною, творчий шлях якої надихає відкривати себе, - розповідають організатори виставки. - Борис Миколайович показав юній майстрині особливості виготовлення глиняної іграшки під назвою Валківський свищик. Так розпочалась нова сторінка у мистецькій діяльності Ольги, де художня кераміка посідає одне з головних місць».

За цей час майстриня опанувала й інші напрями народного мистецтва: писанкарство, ляльку-мотанку, а також валяння. Кожну свою роботу вона виконує повстю у техніці «а-ля прима», тобто, за один-два сеанси, і таким чином у її колекції народжується новий повстяний пейзаж, «вовняний Всесвіт» для її керамічних героїв.

Сьогодні пані Ольга, бувши членкинею Національної спілки майстрів народного мистецтва України, членкинею Харківського клубу писанкарства ім. Овчаренко, є атестованою майстринею з гончарства. Всі свої набуті знання і навички вона продовжує викладати у школі мистецтв м. Валки, з 2017 року тепер ще й як директорка цієї школи.

Любов та особливе ставлення до рідної валківської землі дали змогу втілити давню мрію і зробити Валківський свищик знаним: у 2020 році Ольга спільно з фахівцями КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва» дослідили та записали на скрижалях нематеріальної культурної спадщини України «Мистецтво виготовлення звукової глиняної іграшки-забавки Валківський свищик».

На виставці на всіх охочих чекають українські козаки та господарочки, домашні тварини і фантастичні звірі, характерні для сюжетів валківської кераміки. У кожного персонажа своя унікальна роль у світі повстяних пейзажів авторки.

Теги