Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Що відрізняє COVID-вакцини від інших? Роз’яснення Центру громадського здоров’я МОЗ України

Що відрізняє COVID-вакцини від інших? Роз’яснення Центру громадського здоров’я МОЗ України

Насамперед це те, що розробка та затвердження відбуваються набагато швидше у відповідь на надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я, спричинену вірусом SARS-CoV–2.

«Зазвичай розробка вакцин триває багато років. Сьогодні ж, з урахуванням термінових потреб у вакцинах проти COVID-19, методи розробки вакцин змінюються завдяки безпрецедентним інвестиціям та науковому співробітництву. Концентрація досвіду, фінансування, політична підтримка, а також нові дослідження та технології дали змогу розробникам вакцин працювати швидше», - зазначають фахівці.

До прикладу, вакцину Pfizer/BioNTech вдалося так швидко розробити завдяки десятилітнім напрацюванням німецьких дослідників – д-ра Сахіни та д-ра Тюречі. Вони працювали над вакциною проти раку на основі технології mRNA. Винайдена ще в 2018 технологія стала підґрунтям для вакцини проти COVID-19.

Інший тип вакцин - інактивованої вакцини - був розроблений на основі попередніх досліджень та прототипах вакцин проти інфекційних вірусів SARS.

Що гарантує ефективність та безпечність вакцин від COVID-19?

Як і для всіх інших, ефективність вакцин проти COVID-19 перевіряється спочатку в лабораторії, у тому числі на тваринах.

Потім їх перевіряють на добровольцях-людях, які проходять кілька етапів досліджень, які називаються клінічними випробуваннями. Це допомагає підтвердити, як працюють вакцини, і гарантувати, що їх користь перевищує будь-які потенційні побічні дії або ризики.

Отримавши достатньо даних з досліджень та клінічних випробувань, компанії можуть розпочати випуск вакцини на ринок.

Цього разу деякі етапи наукових досліджень і розробок здійснювалися паралельно, але водночас з дотриманням клінічних стандартів і стандартів безпеки.

Що стало безпрецедентним у виробництві вакцин від COVID-19?

Наприклад, виробництво розпочали до закінчення фази 3 клінічних випробувань, а незалежне наукове оцінювання розпочалося відразу ж.

Завдяки великому інтересу до добровільної участі у клінічних випробуваннях, що перевіряли ефективність вакцин, вдалося значно пришвидшити процес. Адже, часто дослідники чекають багато місяців, а іноді навіть років, щоби залучити людей до участі у випробуваннях.

В умовах пандемії COVID-19 розробники на кожному етапі ділилися своїми результатами, заощаджуючи час на завершальній стадії. Це дало змогу швидко відстежувати ефективність вакцин без шкоди для якості, ефективності й безпеки. Тому вони відповідають таким же високим стандартам, а розробляються з дотриманням тих же законодавчих вимог.

«Вакцини проти COVID-19 дозволяються до використання лише в тому випадку, якщо наукові дані показують, що користь і переваги вакцини перевищують потенційні ризики вакцини, - зазначають у МОЗ. - Імунізація населення є питанням не лише національної безпеки, але й безпеки кожної людини особисто. Ефективна та безпечна вакцина - найкращий спосіб подолати коронавірус та повернутися до звичного життя».