Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємці Харківщини отримали кредити за програмою «5-7-9%» на загальну суму 1 млрд 424 млн грн

Підприємці Харківщини отримали кредити за програмою «5-7-9%» на загальну суму 1 млрд 424 млн грн

За сумою кредитного портфеля державної програми доступних кредитів для бізнесу Харківська область посідає друге місце серед регіонів України.

Так, станом на 6 січня 2021 року за програмою, запровадженою за ініціативи Президента, загалом видано 7678 кредитів на загальну суму 17789 млн грн. Лідерами за сумами укладених договорів є Львівська (8%), Харківська (8%) та Київська (7%) області.

За інформацією Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, 55% кредитів видано в галузі сільського господарства, 18% - торгівлі та виробництва, 15% - промислового перероблення.

Також у міністерстві повідомили, що 176 заявок на 800 млн грн було отримано вже за перший тиждень нового року.

«Зацікавленість програмою «5-7-9» не стихає навіть у перші святкові дні нового року. Переконаний, що наше рішення про продовження і розширення цієї програми є цілком правильним і успішним», - зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Нагадаємо, що згідно з останніми змінами програми від 28 грудня 2020 року:

-  підвищено максимальний рівень річного доходу МСП до еквівалента 20 млн євро;

-  лібералізовано умови кредитів: строк кредиту на фінансування оборотного капіталу збільшився до 3 років; відстрочення платежу щодо повернення кредиту може становити до 12-ти місяців; зменшується перший внесок у реалізації інвестиційного проєкту (10% - для наявного бізнесу та 15% - для стартапів);

- пом’якшено умови для рефінансування кредитів у частині забезпечення збереження фонду оплати праці – зменшення до 50%, чисельності персоналу – до 50% (станом на 1 березня 2020 року);

- для кредитів на фінансування оборотного капіталу встановлено компенсацію процентів до 0% річних на період карантину та обмежувальних заходів, а після їх скасування продовжується їх компенсація на рівні 3% річних, та для кредитів рефінансування встановлюється компенсація процентів до 3% річних після 31.03.2021;

- врегульовано питання можливості поєднання державної підтримки за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» з державною підтримкою, яка може надаватися місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування на підставі регіональних та місцевих програм розвитку малого і середнього підприємництва коштом місцевих ресурсів.