Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області створено найбільшу кількість сімей патронатних вихователів в Україні

У Харківській області створено найбільшу кількість сімей патронатних вихователів в Україні

3 листопада відбулась селекторна нарада під керівництвом Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Участь у заході взяли заступники голови ХОДА Тарас Пастух та Євгеній Грицьков.

За словами очільника уряду, наразі нагальним питанням є формування служб у справах дітей - як на рівні громад, так і на рівні новостворених РДА.

«Сьогодні-завтра ми отримаємо новий закон про формування нових районів, це призведе до початку ліквідації РДА у теперішньому їх вигляді. Відповідно, необхідні служби, які опікуються захистом прав дітей і реалізацією всіх моментів, пов’язаних з улаштуванням дітей до сімей та їх вихованням, можуть просто зникнути», - відзначив Денис Шмигаль.

Міністерка соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що наразі в Україні лише 91,3 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, охоплені сімейними формами виховання.

«У нас є лише три регіони, які досягають середнього показника, ближче до 90%, які забезпечують дітей сімейними формами виховання. Я хочу відзначити, бо це позитивно і дуже важливо. Серед них: Харківська, Рівненська та Херсонська області. Ці області мають високі показники, і це означає, що вони опікуються кожною дитиною, яка є сиротою або позбавлена батьківського піклування», - зазначила Марина Лазебна.

Наразі на території Харківської області функціонує 113 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховують 816 дітей та осіб, які старші за 18 років, але ще навчаються. В області функціонує 251 прийомна сім’я. У цих родинах виховують 491 дитину.

Також Марина Лазебна відзначила, що Харківщина займає провідні позиції за показниками створення патронатних сімей. На території області функціонує найбільша кількість сімей патронатних вихователів – 20 таких родин.

Тарас Пастух зазначив, що необхідно дуже відповідально поставитися до формування служб у новостворених ОТГ.

«Потрібно темпу не збавляти й роботу з ОТГ починати вже зараз, адже одразу почнеться формування бюджетів і штатних розкладів, необхідно тримати на контролі постійно цей процес», - сказав Тарас Пастух.

Євгеній Грицьков порушив тему перепрофілювання інтернатних закладів на території Харківської області. 

«Нам необхідно провести реорганізацію цих закладів, вони повинні стати фактично ліцеями для дітей. Там буде облаштована інклюзія, - сказав Євгеній Грицьков. - Діти повинні розвиватися та мати однакові соціальні можливості з усіма однолітками».