Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Під час карантину сфера туризму області активізувала напрям віртуальних екскурсій

Під час карантину сфера туризму області активізувала напрям віртуальних екскурсій

19 жовтня на Харківщині обговорили питання розвитку туризму під час пандемії.

Саме цій темі було присвячено засідання круглого столу, яке відбулося за участю Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та першої заступниці голови ХОДА Тетяни Єгорової-Луценко.

Відкриваючи захід, Олександр Ткаченко зазначив, що всі учасники туристичної галузі мають використати карантин, щоб перезавантажитися й бути готовими після завершення скористатися можливостями, які будуть створені для розвитку туризму.

«Що ми можемо як міністерство в цьому плані з нашими колегами депутатами зробити? Як ви знаєте, в парламенті на розгляді в другому читанні знаходиться законопроєкт про 7% ПДВ на культурні послуги. Це вагомий крок, який означає, що ми йдемо назустріч креативній індустрії й туризму в тому числі, - зазначив Олександр Ткаченко. - Також у нас передбачені гранти Українського культурного фонду - в принципі 3 програми вже завершено на сьогодні - це 580 млн грн. Ми знаємо, туристичні компанії могли подаватися на ці гранти - 10 - 15% подалися на компенсації, пов’язані з втратами через карантин».

Крім того, за словами міністра, кошти держбюджету для підтримки галузі виділяються Державному агентству розвитку туризму України.

Тетяна Єгорова-Луценко зазначила, що на Харківщині в межах державної програми визначено шість «туристичних магнітів». Найактуальнішими для туристів є два: Шарівський палацово-парковий комплекс «Садиба» та Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди.

Про роботу ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» під час карантину розповіла його директорка Валентина Холодок. Вона відзначила, що за цей час було впроваджено альтернативні форми роботи.

«Попри обмеження Департамент культури і туризму ХОДА та наш центр не тільки не припинили діяльність, а навпаки активізували роботу. Ми реалізували низку проєктів, зокрема, в напрямках промоції та організаційно-методичної роботи», - підкреслила Валентина Холодок.

Так, за її словами для підвищення якості промоції, туристичної привабливості Харківщина долучилася до Всеукраїнського челенжу «Мандруй Україною», започаткованого Державним агентством розвитку і туризму, який мотивує українців ділитися своїми подорожами країною та відкривати привабливі місця для майбутніх мандрівок. З метою популяризації туристичних можливостей Харківщини центр разом з командою Ukraine Open - Віртуальні мандрівки містами України з липня цього року проводили зйомки туристичного контенту у вигляді 3D-турів, аеропанорам, відеосинхронів з мобільним додатком.

«У період карантину на регіональному рівні проводиться інформаційна кампанія «Віртуальні подорожі Харківщиною». До челенжу «Я екскурсовод. Харківщина туристична» долучилися фахівці, і в результаті мережу наповнили цікаві розповіді про об’єкти та туристичні маршрути - всього 29 авторських дописів. Проведено роботу пересувної виставки «Харківщина - туристичні відкриття» для розвитку галузі в громадах тощо», - сказала Валентина Холодок.

Також під час заходу відзнаками облдержадміністрації з нагоди Дня туризму та Всеукраїнського дня бібліотек відзначили кращих фахівців галузі. Церемонію вручення нагород провів заступник голови ХОДА Євгеній Грицьков.

«Вітаю всіх представників туристичної спільноти Харківщини - всіх, хто не байдужий до туризму та робить свій внесок у розвиток цієї галузі. Також вітаю бібліотекарів, які знайомлять дітей та молодь з книгою, яка стає їм провідником у майбутньому та допомагає в різних ситуаціях. Зичу успіхів, добробуту та невичерпної наснаги», - привітав присутніх Євгеній Грицьков.