Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині з робочим візитом перебуває голова Держлісагентства Василь Кузьович

На Харківщині з робочим візитом перебуває голова Держлісагентства Василь Кузьович

31 липня новопризначений очільник Державного лісового агентства відвідав лісові господарства області.

За підсумками поїздки Василь Кузьович виділив два головні проблемні питання галузі в регіоні: це висока пожежна небезпека лісів та незаконні вирубування.

«Мене привели на Харківщину проблеми поточні і дуже гострі. Перше – це висока пожежна небезпека в лісах нашої країни. У деяких регіонах ми мали великі пожежі, навіть з людським втратами. На щастя, такого немає на Харківщині, але ми повинні розуміти, що хвойні ліси сьогодні – це порохова бочка. Мене цікавило, які заходи вживаються працівниками галузі щодо убезпечення лісів від пожеж», - розповів голова Держлісагентства.

Він зазначив, що має певні зауваження щодо цього питання. Водночас у регіоні впроваджуються заходи, які потрібно поширювати та розвивати. Зокрема, це системи відеоспостереження.

«Дехто каже, що на це немає грошей, але це не те, на чому треба економити», - підкреслив Василь Кузьович.

Що стосується незаконного вирубування, то в області вже вжито багато заходів для подолання цього явища, відзначив керівник державного агентства.

«Ця ситуація, яка була допущена у вас в області, ставить пляму на мундир лісівника. Заходів багато вжито. Серед них - призначено нового начальника управління. Сподіваюся, що йому вдасться цю ситуацію виправити. Зі свого боку я обіцяю необхідну підтримку, яка залежить від Державного агентства лісових ресурсів», - запевнив Василь Кузьович.

Він також зауважив, що обговорив це питання з головою ХОДА Олексієм Кучером.

«Хочу відзначити чітку позицію голови обласної адміністрації, якого питання лісу дуже хвилюють. Це добре. Є запорука, що керівник обласного управління лісового господарства матиме підтримку», - зазначив голова Держлісагентства.

Про перспективи співпраці з обласною адміністрацією висловився також директор Українського НДІ лісового господарства та меліорації Віктор Ткач. Говорячи про вирішення проблем лісового господарства у довгостроковій перспективі, він наголосив на необхідності спільної з ХОДА розробки галузевих програм.

«Ми повинні говорити не тільки про деревний ресурс. Багатогранні екологічні функції лісу набагато вагоміші. Лісистість харківської області на даний час становить 12,1%. За 50 років спостерігається збільшення лісистості (з 8-9%). Але оптимальний рівень – це 15%. Щоб досягти його, потрібно додаткового створити 100 тис. га нових лісів. Це задача, яка стоїть і перед лісівниками, і перед керівництвом області», - зауважив Віктор Ткач.