Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Первомайська ЦРЛ отримала сучасний рентген-апарат

Первомайська ЦРЛ отримала сучасний рентген-апарат

Нова діагностична система придбана коштом обласного бюджету і замінить апарат радянського виробництва 1989 року.

Документацію на нове обладнання керівництву ЦРЛ передав голова ХОДА Олексій Кучер під час робочої поїздки до Первомайського району.

«Це не наш подарунок, це подарунок для лікарні, для жителів, платників податків, - власне, за їх кошти. Я хочу змінити уяву громадян: ні голови ХОДА, ні самостійно депутати обласної ради, ні мер, ні голови райради не дарують такі подарунки. Ми лише спрямуємо кошти платників податків. Такі рентген-апарати придбані для трьох районів, зокрема, Первомайського», - сказав Олексій Кучер.

Нова рентгендіагностична система GMM Calypso F виробництва Італії змінить апарат, який обслуговує пацієнтів вже понад 30 років. Головний лікар Первомайської ЦРЛ Іван Панарін відзначив, що наявний рентген давно морально та технічно застарів, потребує постійного ремонту, не дає змогу проводити рентгенологічне обстеження на сучасному рівні. При цьому рентгенівський кабінет поліклінічного відділення ЦРЛ працює в дві зміни і дає змогу обстежити до 50 пацієнтів в день.

«Поява цифрового апарату дозволяє побачити найдрібніші зміни в легенях, у кістках, інших частинах тіла. Тепер ми зможемо набагато якісніше діагностувати різні захворювання, - розповів Іван Панарін. – Крім того, це обладнання в 2,5 рази виділяє менше шкідливого радіоактивного випромінювання, ніж старе. Тобто щадить і професіоналів, які працюють, і пацієнтів. Цей апарат дає можливість не просто на екрані комп'ютера побачити патологію, записати та архівувати її, він ще має здатність робити касетні рентгенівські знімки».

Іван Панарін відзначив, що, зокрема, новий рентген дозволить якісніше обстежувати хворих з COVID-19 та підозрою на нього. За інформацію головного лікаря, за час пандемії в стаціонарі Первомайської ЦРЛ лікувалися 22 пацієнти з COVID-19, усі вони одужали. Зараз у лікарні знаходиться один хворий з підтвердженим діагнозом та ще 2 – з підозрою на коронавірус.

Під час спілкування з головою ХОДА головний лікар також поставив питання щодо можливості реконструкції приймального відділення ЦРЛ за державний кошт. На даний час Первомайська районка не увійшла до списку лікарень, де цього року відновлять приймальні відділення.

Олексій Кучер відзначив, що в Харківській області такі ремонти пройдуть у 15 лікарнях, і ця кількість більша ніж в інших регіонах країни.

«Ми розуміємо, що такі лікарні як ваша, що обслуговують величезну кількість людей, також потребують уваги. Тож ми розглянемо це питання – можливо, про проведення робіт у цьому році не йдеться, але на наступний рік», - сказав голова ХОДА.