Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У муніципальній галереї відкриється виставка львів’янки Василини Буряник

У муніципальній галереї відкриється виставка львів’янки Василини Буряник

У «Nude» за допомогою нейлону, улюбленого матеріалу художниці, Василина досліджує схожість спустошених природних ландшафтів з беззахисністю людського тіла.

До створення проєкту художницю наштовхнули краєвиди Карпат, котрі перетворилися на пустелю внаслідок вирубування лісів. У «Nude» вона проводить паралелі між людським тілом і природою, натякаючи, що ми тотожні, взаємозалежні та однаково вразливі.

Матеріалом для робіт став улюблений авторкою прозорий нейлон. Образи на ньому вона створює за допомогою друку, аплікації, вишивки і вогню. Накладаючи шари текстилю, художниця досягає прозорості і взаємодії різних елементів в одному місці — крізь панораму природи проглядає шкіра людини. Течії та струмки здаються судинами або нервовими закінченнями. А ще роботи підсвічені ззаду, що посилює взаємодію різних шарів. Василина називає це ефектом рентгену.

«Більшість моїх робіт пов’язана з екологією, зі зникненням лісів, тварин. Колись давно тварина була центральним елементом міфів, казок, релігій, природа була частиною людського життя, а людина відчувала себе частиною природи. Сьогодні ж ми ставимося до неї споживацьки, витісняємо її з фольклору, думок, почуттів», — з сумом зазначає авторка.

Виставку можна буде побачити з 10 до 29 липня у Харківській муніципальній галереї (вул. Чернишевська, 15) кожного дня, крім неділі, з 11:00 до 19:00. Вхід - вільний.

Довідка. Василина Буряник — українська художниця, живе і працює у Львові. Народилася у 1985 році, у 2004 закінчила Ужгородський коледж мистецтв, у 2010 році - Львівську національну академію мистецтв (кафедра художнього текстилю).

Перша персональна виставка Василини Буряник під назвою «Жанри» пройшла у 2003 році в Ужгороді. З того часу художниця взяла участь у 20 виставках та пленерах. Учасниця Всеукраїнської бієнале «Текстилізм-8» (Львів, 2011), Другої національної Бієнале молодого мистецтва (Харків, 2019).

Лауреатка Всеукраїнського конкурсу Друга національна Бієнале молодого мистецтва (Харків, 2019),  учасниця стипендіальної програми «Gaude Polonia» (Варшава, 2013).

Теги