Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми віримо, що обов’язково настане день, коли Крим повернеться до України. Володимир Зеленський

Ми віримо, що обов’язково настане день, коли Крим повернеться до України. Володимир Зеленський

У День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу Президент звернувся до українців.

«Сьогодні, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, ми згадуємо про страшний злочин, наслідком якого стали тисячі людських життів і скалічених доль. Людей саджали у вагони та відправляли за тисячі кілометрів від рідної землі. Багато кримських татар повернулися з війни з медалями за взяття Берліна. І побачили порожні домівки. Багатьом навіть не сказали, куди відправили їхні родини та де їх шукати.

Той ранок називають трагічним світанком у житті кримськотатарського народу. Лише за понад 40 років вони отримали змогу повернутися додому. Здавалося, всі лиха позаду. Та у 2014 році внаслідок анексії Криму багато українців і кримських татар були змушені знову покинути свою землю. А ті, хто залишився, страждають від ув’язнень, обшуків та утисків.

Ми віримо, що обов’язково настане день, коли Крим повернеться до України. Кримські татари та українці повернуться до рідних домівок, зберуться за одним столом, щоб разом промовити: Bizim ve siziñ azatlığıñız içün! За вашу і нашу свободу!», - йдеться у зверненні Володимира Зеленського.

Він також зазначив, що 18 травня на будівлях Офісу Президента України та Кабінету міністрів розміщено світлову проєкцію на знак солідарності з кримськотатарським народом.

«Сьогодні кожен українець розділяє з ним біль від трагедії 18 травня 1944 року. Ця дата нагадує про те, що можна злочинно відібрати в народу його землю, та неможливо відібрати в народу його дух і волю», - підкреслив Глава держави.