Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 18 патронатних сім’ях Харківської області виховують 46 дітей

У 18 патронатних сім’ях Харківської області виховують 46 дітей

Такі дані навели під час селекторної наради Міністерства соціальної політики щодо вирішення питання влаштування дітей у контексті реформування будинків дитини.

Розпочинаючи нараду, заступник Міністра соціальної політики України Олег Коваль відзначив, що це питання знаходиться на особливому контролі Президента України Володимира Зеленського.

«Це зважена позиція: реформувати інтернатні заклади як такі, що є місцями несвободи. Ми маємо усвідомити, що гарних інтернатів немає - перш за все, для тих дітей, які там живуть. Треба все зробити, щоб створювалися патронатні сім’ї. На жаль, наразі у низці областей їх взагалі немає», - підкреслив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

За даними директора департаменту Міністерства соціальної політики України Руслана Колбаси, у 2019 році в 38 закладах системи МОЗ влаштували 2297 дітей, у дитячі будинки освіти - 116 дітей, у будинки-інтернати сфери соціального захисту - 55. При цьому близько 1320 дітей могли б бути влаштовані в патронатні сім’ї.

«На сьогодні кількість патронатних сімей – 121. У минулому році через систему патронатних сімей пройшло 510 дітей», - навів дані Руслан Колбаса.

Як повідомив заступник голови ХОДА Євгеній Грицьков, на Харківщині зараз є 18 патронатних сімей, у яких виховується 46 дітей. Також в області діє регіональна програма реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2018-2026 роки.

«За результатами селектору відповідним структурним підрозділам доручаю зібрати пропозиції для того, щоб впровадження цієї стратегії в області відбувалося на найвищому рівні», - звернувся до колег Євгеній Грицьков.