Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові вшанували подвиг Героїв Крут та сучасних студентів-добровольців

У Харкові вшанували подвиг Героїв Крут та сучасних студентів-добровольців

29 січня в Харкові пройшла смолоскипна хода на честь Героїв Крут, після чого в залі обласної філармонії нагороди отримали 50 ветеранів АТО/ООС.

Захід відбувся за підтримки Харківської ОДА. Під час урочистостей 50 мешканців Харкова та області, які в 2014 році пішли на фронт замість продовження навчання у вишах, нагородили Хрестом бойового братерства. Вони також отримали подяки від Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Трьох воїнів нагородили посмертно.

«Завдяки нашим героям ми можемо жити в спокійному та щасливому Харкові. Особливо хочу відзначити тих, хто не повернувся з війни. Поки ми пам’ятаємо їх, вони - з нами», - відзначила голова громадської організації «Всеукраїнське об’єднання рідних, зниклих безвісти і загиблих захисників України» Марина Полякова.

Організатори заходу наголосили, що паралелі між сучасністю та подіями сторічної давнини очевидні. Голова «Ветеранського братерства Харків» Данило Положухно відзначив, що як і під залізничною станцією «Крути» у 1918 році, так і на сході України у 2014 році першими дали відсіч загарбникам молоді добровольці.

«Як і сто років тому, у нас була слабка армія, її взагалі майже не було. Коли розпочалася війна, я вчився в Луганському національному аграрному університеті на першому курсі. Весною спочатку виїхав у Харків, а звідси вже - до Києва, у мобілізаційний центр «Азову». Разом зі мною Луганщину покинуло чимало студентів – патріотів, які також билися в лавах добровольчих батальйонів», - розповів Данило Положухно.

Він також зазначив, що деякі з його побратимів пішли на фронт навіть не зі студентських лав, а ще зі школи.