Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Олексій Кучер та посли Казахстану й Азербайджану спільно визначили напрямки для розвитку співробітництва на Харківщині

Олексій Кучер та посли Казахстану й Азербайджану спільно визначили напрямки для розвитку співробітництва на Харківщині

21 січня голова ХОДА зустрівся зі спільною делегацією Республіки Казахстан та Азербайджанської Республіки на чолі з послами цих держав в Україні: Саматом Ордабаєвим та Азером Худієвим.

Під час свого візиту до Харківської області делегація проводить низку зустрічей з бізнес-колами регіону. Мета послів – визначити напрямки для можливого інвестування та економічного співробітництва. Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Азер Худієв одразу відзначив, що його країна має кошти та бажання їх інвестувати – в тому числі в Україну.

«Ми тільки за минулий рік інвестували 1 млрд доларів. І ще 1,5 млрд наша країна хоче внести сюди», - сказав пан посол.

Він наголосив, що детально вивчити можливості для співробітництва домовилися під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Баку.

«Традиційно між Казахстаном і Україною були гарні зв'язки: і торгово-економічні, і людські. Традиційно Харків був одним з серйозних регіонів, який співпрацював з Казахстаном. Потрібно це відновлювати», - сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Самат Ордабаєв.

Обидва посли відзначили, що важливим фактором для поглиблення економічної співпраці є створення сприятливого інвестиційного та бізнес-клімату в країні та регіоні, зокрема. Голова ХОДА Олексій Кучер підкреслив, що саме над цим активно працює керівництво Харківської області.

«Ми всі знаємо, які взаємини склалися між нашими державами і регіонами. Нам потрібно їх зміцнювати та, відповідно, прогресувати, - зауважив Олексій Кучер. – Ми націлені на те, щоб саме в Харківській області створити найкращі умови для інвесторів в Україні. Щоб саме в наш регіон приходили інвестиції».

Під час зустрічі сторони обговорили можливі напрямки для співпраці. Серед них – галузь ІТ, промисловість, сільське господарство та реалізація інфраструктурних проєктів, зокрема, будівництво доріг.

Азер Худієв повідомив, що наприкінці зими – на початку весни заплановано візит до України представників бізнес-кіл Азербайджанської Республіки. Серед регіонів, які планують відвідати бізнесмени, в тому числі Харківська область. Орієнтовно до нашого регіону потенційні інвестори прибудуть у березні.

Під час зустрічі Олексій Кучер також запропонував Азеру Худієву розглянути питання міжрегіонального співробітництва.

«З Казахстаном ми маємо міжрегіональну угоду. З Азербайджаном такої угоди немає. Можливо, потрібно її розробити», - сказав голова ХОДА.

Щодо розвитку співпраці Харківщини з Казахстаном, то йому має сприяти поява в нашому регіоні почесного консульства республіки. Кандидата на посаду почесного консула Еміна Наджафлі під час зустрічі представив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Самат Ордабаєв.

Довідка. Азербайджанська та Казахстанська республіки входять до 30-ки ключових торгових партнерів Харківської області. За 11 місяців 2019 року зовнішньоторговельний оборот Харківщини з Азербайджанською республікою зріс на 9,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2018-го. Зараз він складає понад 20 млн дол. США. У той само час оборот з Казахстаном зменшився – на 18,9% (склав 26,4 млн дол.)