Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Парламентський комітет у Харкові розглядає соціальну політику держави на 2020-2024 роки

Парламентський комітет у Харкові розглядає соціальну політику держави на 2020-2024 роки

8 листопада в нашому регіоні перебувають народні депутати України з Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Протягом дня законодавці проведуть виїзні слухання та низку зустрічей у форматі круглих столів. Темою слухань стане «Соціальна політика на 2020-2024 роки». На круглих столах обговорять проєкт нового Трудового кодексу України, соціальний захист чорнобильців, ветеранів та учасників бойових дій та питання пенсійного забезпечення.

Перед початком виїзних слухань представники комітету ВР зустрілися з керівництвом Харківської ОДА.

«Радий бачити своїх колег, - привітав народних депутатів голова ХОДА Олексій Кучер. - Така цікава ситуація, що я зараз перебуваю у двох статусах. Я – народний депутат України, ваш колега, і голова ХОДА. Подано заяву про складання повноважень. Пленарне засідання розпочинається з наступного вівторка. Я фактично працюю в Харківській облдержадміністрації другий день. Для мене знаковим є те, що на другий день роботи я бачу тут своїх колег. Це дуже приємно. Усе, що від нас потрібно, ми забезпечимо. Цей комітет дуже важливий – тим паче в тих умовах, у яких ми зараз знаходимося».

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова відзначила, що на Харківщині законодавці цікавитимуться питаннями соцзахисту, які необхідно зробити пріоритетними цього та наступного року. Серед них – монетизація субсидій, допомога вразливим групам населення: пенсіонерам, ветеранам, людям з інвалідністю тощо.

«У нас будуть 4 сети по одній годині – поговоримо з кожною групою окремо. Хочемо приділити увагу роботодавцям та профспілкам, тому що до сфери відання нашого комітету відносяться також трудові відносини», - сказала Галина Третьякова.

Про стан справ у сфері соціального забезпечення області народних депутатів поінформували заступник голови ХОДА Михайло Черняк та директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага. Михайло Черняк наголосив на необхідності спростити та зробити більш зрозумілою для людей систему пільг та субсидій та підкреслив: «Перше питання, яке завжди виникає: щоб люди і влада не були опонентами, щоб вони були по один бік, і всім було зрозуміло, що влада робить для людей і що люди чекають від влади. Безумовно, одномоментно ми не вирішимо всіх проблем, які сьогодні є. І ми говоримо це відверто. Але реалії потрібно оптимізувати».

Довідка. За інформацією Департаменту соціального захисту населення ХОДА, наразі на Харківщині проживає 791 тисяча пенсіонерів, 655 тис. отримувачів пільг, 132 тис. внутрішньо переміщених осіб, близько 140 тис. людей з інвалідністю. 215 тис. жителів регіону отримують субсидії.