Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина співпрацюватиме з регіоном Німеччини в страховій, енергетичній та IT-сферах

Харківщина співпрацюватиме з регіоном Німеччини в страховій, енергетичній та IT-сферах

Керівники департаментів ХОДА та громадських організацій зустрілися з делегатами Міністерства економіки інновацій, діджиталізації та енергетики Федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія.

Під час зустрічі іноземним партнерам презентували економічно-інвестиційний та науково-технічний потенціал Харківщини. Як зазначив директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Андрій Колос, між Україною та Німеччиною склалися стійкі бізнес-зв’язки. Зокрема, зовнішньоторговий оборот між країнами у 2018 році склав більш ніж 9 млрд доларів США, між Харківською областю та Німеччиною - близько 170 млн доларів, і це на 10% більше, ніж у попередньому році. У цьому році показник збільшився ще на 5%. Основні галузі співпраці - продукція агропромислового комплексу та машинобудування.

«Між нашими регіонами є багато спільного: Північний Рейн-Вестфалія посідає 4 місце за площею в Німеччини, як і Харківщина - в Україні. При цьому наші регіони є лідерами в економіці наших країн», - зазначив Андрій Колос.

За словами Андрія Колоса, Харківщина також зацікавлена у співпраці в IT-індустрії, сфері послуг, смарт-технологіях, діджиталізації та страхуванні. Окрема увага буде приділена освітній та науковій сферам, а також розвитку співпраці в енергетиці.

Так, з IT-сферою Харківщини гостей ознайомила виконавча директорка Громадської спілки «Харківський кластер інформаційних технологій» Ольга Шаповал, зі страховим ринком – президентка Харківського союзу страховиків Людмила Временко, з досягненнями в енергетиці поділився заступник начальника Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Дмитро Тараненко.

Керівник Департаменту територіального маркетингу та розвитку Міністерства економіки інновацій, діджиталізації та енергетики Федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Тобіас Траупель розповів про основні напрямки економіки регіону. За його словами, регіон орієнтований на використання та розповсюдження саме відновлювальної енергії.

«У нас працює Енергетична агенція Північного Рейну-Вестфалії, яка надає зацікавленим партнерам платформу для розробки нових ідей. Ми впевнені, що в цій сфері у нас є потенціал для співпраці», - наголосив Тобіас Траупель.

Андрій Колос запросив іноземних партнерів до участі у міжнародному економічному форумі, а також обіцяв надати партнерам інформацію щодо привабливих інвестиційних проєктів Харківщини для подальшої співпраці.

«На сьогодні ми стоїмо на порозі створення агенції розвитку нашої області й обов’язково звернемося до вас за консультаціями в питаннях роботи енергетичної та інвестиційної агенцій», - сказав Андрій Колос.