Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Законопроєкт «Про упаковку та відходи упаковки» має бути винесено на розгляд парламенту якнайшвидше. Кабмін

Законопроєкт «Про упаковку та відходи упаковки» має бути винесено на розгляд парламенту якнайшвидше. Кабмін

За словами Міністерки розвитку громад та територій України Альони Бабак, це стане першим кроком у реалізації національного плану та Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року.

«В Україні питання роздільного збирання побутових відходів наразі не повсюдне лише через те, що не має інструменту фінансування цих заходів. Звичайно, треба починати з себе, але роздільне збирання все ж таки має запроваджуватись не на волонтерстві, а на законах і чітких вимогах до виробників товарної продукції в упаковці. З щорічним доведенням показників, скільки у відсотках, кілограмах чи тонах має бути тої чи іншої упаковки передано на утилізацію чи перероблення. Держава в кожному випадку має контролювати дотримання цих показників. Саме розширена відповідальність виробника повинна запрацювати в Україні негайно», – наголосила вона.

Міністерка зауважила, що розширена відповідальність виробника – це додаткові кошти, які виробник вітчизняної і іноземної товарної продукції в упаковці повинен спрямувати на організацію роздільного збирання побутових відходів у населених пунктах.

«Це буде першим кроком, який зрушить справу з «мертвої» точки. Я сподіваюсь, що політична воля буде і в парламенті, і в суспільстві для того, щоб ми перейшли до системи роздільного збирання побутових відходів», - сказала Альона Бабак.

Теги