Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Звіт про результати повторного відстеження розпорядження голови облдержадміністрації від 29.05.2008 № 320 "Про граничні торговельні (постачальницько-збутові) надбавки на окремі види продовольчих товарів»

1. Виконавець заходів відстеження – Головне управління економіки облдержадміністрації.

2. Цілью прийняття даного розпорядження є стабілізація цінової ситуації на продовольчому ринку, забезпечення надходження в торгівельну мережу достатніх обсягів продуктів харчування, зупинення необґрунтованого зростання цін, недопущення фактів неправомірного завищення торговельних (постачальницько-збутових) надбавок, забезпечення доступу до товарів першої необхідності всім верствам населення незалежно від рівня їх грошових доходів.

3. Строк виконання заходів з відстеження – через рік з дня набрання ним чинності або набрання чинності більшістю його положень, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим актом (26.06.2010р.).
4. Тип відстеження – повторне.

5. Метод одержання результатів відстеження – аналіз даних моніторингу цін на продовольчі товари, що проводиться Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 13.06.2002 №803 "Про заходи щодо проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку" (зі змінами).

6. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність –
дані моніторингу цін на продовольчі товари, що проводиться Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 13.06.2002 №803 "Про заходи щодо проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку" (зі змінами).

7. Кількісні та якісні значення показників результативності акту: за даними моніторінгу цін на продовольчі товари, що проводиться Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області, в період дії розпорядження голови облдержадміністрації від 29.05.2008 № 320 відбулося півищення цін майже на всі продовольчі товари, щодо яких запроджено цим розпорядженням державне регулювання цін. Станом на 01.06.10 максимальне зростання ціни відбулося на масло вершкове – 112, 5% (з 21,66 грн. до 46,02 грн. за 1 кг), мінімальне на яйця курячі – 14,08% (з 4,9 гнр. до 5,59 грн за 1 дес.). Решта продовольчих товарів зросла в ціні від 25,1% (з 12,15 грн. до 15,2 грн. за 1 кг) - на сметану до 44,21% (з 20,99 грн. до 30,27 грн. за 1 кг) - на сири кисломолочні. Разом з цим, в зазначений період зменшилася ціна на олію соняшникову на 2,5% (з 11,28 грн. до 11грн. за 1 кг).

8. Оцінка результатів реалізації регуляторного акту та ступеня досягнення визначених цілей.
В результаті реалізації регуляторного акту досягнуто основні цілі:
- виконані вимоги постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996р. № 1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)” (зі змінами);
- запроваджено державне регулювання цін шляхом встановлення граничних торговельних (постачальницько-збутових) надбавок на ковбасні вироби варені, молоко питне незбиране різної жирності, короткотермінового та тривалого терміну зберігання, сири кисломолочні різної жирності і нежирні, сири тверді, масло вершкове, сметану, олію соняшникову, яйця курячі, що забезпечило можливість придбання широкими верствами населення за прийнятними цінами окремі види продовольчих товарів, а також соціальну захищеність населення області від необгрунтованого зростання цін.

 

Начальник Головного
управління економіки                                                              С.Авершин

Мархасьова, 705-10-52