Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пояснювальна записка до проекту розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації "Про внесення змін до розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 08 травня 2008 року № 277" .

1.Обґрунтування необхідності прийняття розпорядження Даний проект розпорядження розроблено відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами), від 17 жовтня 2007 року № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» (зі змінами).
 
Відповідно до Положення про Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 31 травня 2012 року № 323 (зі змінами), забезпечення реалізації державної цінової політики є одним з основних завдань Департаменту. Тому повноваження щодо організації декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари суб’єктами господарювання доцільно покласти на Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації. Це дозволить оптимізувати виконання основних завдань і функцій Департаменту щодо аналізу цінової ситуації на споживчому ринку області. У зв’язку з цим пункт 4 розпорядження пропонується виключити.
 
Пункт 5 розпорядження голови Харківської облдержадміністрації від 08 травня 2008 року № 277 «Про декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» (зі змінами) пропонується виключити у зв’язку з ліквідацією Державної інспекції з контролю за цінами в 2014 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» та з метою уникнення дублювання в розпорядженні положень Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари (пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 року № 1222).
 
2.Мета і шляхи її досягнення
Метою розроблення проекту розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації є забезпечення реалізації державної цінової політики та оптимізація проведення аналізу цінової ситуації на споживчому ринку області.
Шляхом досягнення мети є внесення змін до чинного розпорядження голови Харківської облдержадміністрації від 08 травня 2008 року № 277 «Про декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» (зі змінами).
 
3.Правові аспекти
Правовим підґрунтям для підготовки проекту цього розпорядження є такі нормативно-правові акти:
Закон України «Про місцеві державні адміністрації»;
Закон України від 21 червня 2012 року №5007-VI «Про ціни і ціноутворення» (зі змінами);
постанова Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» (зі змінами);
постанова Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007 року № 1222 «Про затвердження Порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари» (зі змінами);
постанова Кабінету Міністрів України від 28 грудня 1992 року № 731 «Про затвердження Положення про державну реєстрацію нормативних актів міністерств та інших органів державної виконавчої влади» (зі змінами);
постанова Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади».
 
4.Фінансово-економічне обґрунтування
Реалізація розпорядження не потребує додаткових матеріальних чи інших витрат.
 
5.Позиція заінтересованих органів
Відповідно до пункту 10.4 Регламенту обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації від 06 червня 2014 року № 263 (зі змінами), проект розпорядження підлягає погодженню із заінтересованими структурними підрозділами облдержадміністрації і Харківським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України.
 
6.Регіональний аспект
Проект розпорядження голови Харківської облдержадміністрації не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць області.
 
7.Громадське обговорення
Відповідно до пункту 3 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року № 2939-VI проекти нормативно-правових актів, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.
Виходячи з викладеного, даний проект розпорядження оприлюднюється шляхом розміщення його на офіційному сайті Харківської обласної державної адміністрації в мережі Інтернет (http://kharkivoda.gov.ua/).
 
8.Прогноз результатів
Видання цього розпорядження голови Харківської обласної адміністрації сприятиме забезпеченню реалізації цінової політики Харківською обласною державною адміністрацією, оптимізації проведення аналізу цінової ситуації на споживчому ринку області.
 
 
Директор Департаменту економіки
і міжнародних відносин Харківської
обласної державної адміністрації                                                          В.М. Коваленко