Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Довідка про підсумки роботи із зверненнями громадян протягом трьох кварталів 2013 року.

На виконання Указу Президента України від 07 лютого 2008 року № 109 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» Харківською обласною державною адміністрацією спланована та проводиться робота щодо забезпечення реалізації та гарантування прав громадян на письмове звернення та особистий прийом, обов’язкове одержання обґрунтованої відповіді.
До обласної державної адміністрації за звітний період надійшло 4416 звернень, що на 28,9 % менше ніж за аналогічний період 2012 року; у тому числі 1549 звернень – на особистому прийомі, поштою – 2867.
Відповідно до частини 5 пункту 1 Указу особлива увага приділялася вирішенню проблем, з якими зверталися ветерани війни та праці, інваліди, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, багатодітні сім’ї, одинокі матері та інші громадяни, які потребують соціального захисту та підтримки. 40,5 % звернень надійшло від зазначених категорій населення.
Відмічається зменшення кількості колективних звернень на 36 % (питома вага складає 8,6 %).
За видами звернень домінують заяви та клопотання щодо вирішення певних питань, які складають 97,3 %, 2,4 % - скарги, 0,4 % - пропозиції.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 858 застосовується Класифікатор звернень громадян.
Від органів влади вищого рівня надійшло 1646 звернень, що на 24,7 % менше проти відповідного періоду 2012 року, у тому числі:
- з Адміністрації Президента України - 1025 звернень (зменшення на 21,9 %);
- з Кабінету Міністрів України – 473 звернення (зменшення на 28,1 %).
Усього в листах порушено 4416 різноманітних питань. Найголовнішими залишаються питання комунального господарства (22,5 %), соціального захисту (18,0 %), охорони здоров’я (16,1 %), аграрної політики та земельних відносин (7,9 %), забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян (7,3 %), житлової політики (5,5 %).
У порівнянні з відповідним періодом 2012 року на 48 % зменшилася кількість листів із питань аграрної політики та земельних відносин. Актуальними залишаються питання виділення земельної ділянки, оформлення документів на право власності на землю, проведення розрахунків за реалізовану продукцію тваринництва.
На 6 % зменшилася кількість звернень із питань економічної, цінової, інвестиційної політики. Найбільш поширеними були питання щодо отримання кредиту, розвитку імпорту, створення належних умов торгівлі, підвищення цін на хлібобулочні вироби, сприяння розвитку малого бізнесу.
Відповідно на 42,4 % та 34,9 % зменшилася кількість листів із питань соціального захисту, праці та заробітної плати. Актуальними залишаються питання надання матеріальної допомоги, порушення трудового законодавства та оплати праці, надання державної соціальної допомоги, забезпечення пільговим автотранспортом.
Удвічі зменшилася кількість звернень щодо призначення житлової субсидії (питома вага становить 4 %).
На 6,4 % зменшилася кількість звернень із питань освіти, наукової діяльності. Актуальними залишаються питання функціонування навчальних закладів (14,3 %), поліпшення матеріально-технічної бази, сприяння у вступі до навчальних закладів (3,6 %), педагогічного навантаження, надання пільг учителям, придбання автобусів для підвозу дітей. Збільшилася кількість звернень із означених питань з Лозівського, Балаклійського, Зачепилівського, Дергачівського, Краснокутського, Богодухівського, Харківського районів області, міст Куп’янська, Ізюма, Люботина.
Удосконалено практику систематичних зустрічей директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації з населенням через засоби масової інформації шляхом проведення інтерактивного спілкування з питань роз’яснення нормативно-правової бази для вирішення зазначених у зверненнях питань, зокрема 09.01.2013 проведено прес-конференцію обласної державної адміністрації з питань організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання; 18.02.2013 – з питань розвитку позашкільної освіти в області та організації змістовного дозвілля дітей та учнівської молоді в позаурочний час у рамках проведення Року дитячої творчості в Україні; 27.03.2013 відбувся виступ на обласному радіо у програмі «Ранковий ексклюзив» з питань пріоритетних напрямів розвитку освітньої системи регіону; 20 та 21 квітня 2013 - участь у телепередачі «НТО», 02.06.2013 - у програмі «Щоденник реформ» на каналі ОТБ. Крім того, до районів та міст обласного значення директором Департаменту протягом звітного періоду здійснено 36 робочих поїздок і відвідано 60 навчальних закладів, під час в оперативному порядку вирішувалися питання, що порушували учасники навчально-виховного процесу.
Зменшилася кількість листів із питань промислової політики, транспорту і зв’язку (відповідно на 29 % та 47 %).
Серед питань, які порушувались у зверненнях, найбільш актуальними залишаються питання діяльності ПАТ «Укртелеком» (35,9 %), а саме стосовно тарифів за користування телефонним зв’язком та радіоточкою; відновлення послуг телефонного та радіозв’язку, підключення послуги доступу до мережі Інтернет.
Як правило, за зверненнями громадян щодо відновлення послуг телефонного та радіозв’язку, а також доступу до мережі Інтернет здійснювалось оперативне реагування, спеціалістами ПАТ «Укртелеком» проводилися необхідні відновлювальні роботи. Внаслідок, надання послуг забезпечено в повному обсязі, що було підтверджено абонентами в особистих розмовах.
Не втратили свою актуальність питання роботи автомобільного транспорту (27,4 %), що на 40,1 % менше ніж за аналогічний період 2012 року, в т. ч. робота транспортних маршрутів (13,7 %), пільговий проїзд (9,7 %), робота автомобільного транспорту (3,5 %), організація транспортного сполучення (1,1 %).
Переважна більшість цих звернень пов’язана з порушенням деякими водіями Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, а також недотриманням законодавства щодо забезпечення пільгових перевезень громадян. Департаментом інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації постійно вживаються заходи стосовно недопущення таких інцидентів і притягнення винних до відповідальності.
З метою усунення виявлених порушень автоперевізникам, що обслуговують маршрути, надані відповідні приписи.
Зокрема, протягом 9 місяців 2013 року проведеними перевірками територіальним Управлінням Укртрансінспекції у Харківській області, виявлено факти обмеження перевезень пільгових категорій громадян на деяких маршрутах, порушення затвердженого розкладу руху та інше. У результаті до автоперевізників застосовані фінансові санкції відповідно до ст. 60 Закону України «Про автомобільний транспорт», згідно з процедурою, що визначена порядком здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2006 № 1567, крім того, застосовувалися дисциплінарні стягнення.
Мають місце звернення громадян з питань невиплати заробітної плати, кількість яких порівняно із минулим роком зменшилася на 18,8 % і становить 15,2 % від загальної кількості звернень за звітний період.
На 17 % зменшилася кількість звернень із питань сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту.
Важливими для громадян залишаються питання щодо присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» та виплати одноразової винагороди матерям-героїням. Кількість таких звернень за звітний період у два рази менше ніж у минулому році. Тенденція зменшення кількості звернень зумовлена тим, що районні відділи (сектори) сім’ї, молоді та спорту своєчасно з’ясовують стадії розгляду документів на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» та усувають причини, які спонукають громадян скаржитись.
У два рази збільшилася кількість звернень стосовно забезпечення розвитку та підтримки фізичної культури. Листи здебільшого стосувались питань організації змістовного дозвілля дітей та молоді, роботи фізкультурно-оздоровчих комплексів, ДЮСШ і спортивних клубів.
Через засоби масової інформації Департаментом у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації проводилася правова та консультативно-роз’яснювальна робота серед населення на місцях із питань, що найчастіше порушуються у зверненнях громадян. Термінову інформацію громадяни мають можливість отримати за телефоном «гарячої лінії» (700 94 35) та на сайті Департаменту.
Зменшилася кількість листів громадян із питань комунального господарства та житлової політики (відповідно на 41 % і 31 %). У зверненнях порушувалися питання експлуатації та ремонту житлового фонду, роботи житлово-експлуатаційних підприємств (32,9 %), оплати за комунальні послуги (22,2 %), благоустрою територій (21,6 %), ремонту систем водопостачання та водовідведення, установки приладів обліку води (19,2 %).
На 31 % зменшилася кількість звернень громадян із питань охорони здоров’я.
Як і раніше за допомогою до обласної державної адміністрації зверталися переважно найменш соціально захищені категорії громадян, люди похилого віку, громадяни, які значною мірою втратили здоров’я і працездатність.
Рішенням Комісії з питань надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, за звітний період надана матеріальна допомога 225 громадянам на суму понад 1516 тис. грн.
З метою поліпшення якості послуг, що надаються населенню, робота управлінь соціального захисту організована за принципом «єдиного вікна». Для жителів сільської місцевості і віддалених районів області створені «мобільні соціальні офіси», до складу яких входять фахівці різних соціальних служб. З початку року здійснено 845 спільних виїзних прийомів громадян, у тому числі 639 - «мобільними соціальними офісами».
Забезпечено своєчасне призначення та виплата державної соціальної допомоги 192,8 тисячам сімей з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам на загальну суму 1,4 млрд. грн. Розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи "А" збільшено з 50 % до 100 % відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
Станом на 01.10.2013 закладами охорони здоров’я здійснено медичне переосвідчення по 8423 дітях-інвалідах, встановлено групу "А" 659 дітям-інвалідам, 617 медвисновків надійшло до органів соціального захисту населення області для опрацювання, призначено надбавку у підвищеному розмірі на 480 дітей-інвалідів. Робота з вищеозначеного питання триває в області.
Також в області забезпечено реалізацію соціальних ініціатив Президента України щодо забезпечення працездатного населення гідною роботою.
На ринку праці області забезпечено зростання рівня зайнятості населення віком від 15 до 70 років, який за І півріччя 2013 року зріс з 60,5 % до 61,1 % Рівень безробіття знизився з 7,2 % до 6,6 %, чисельність безробітних осіб зменшилася на 8,0 тис. осіб і становить 89,9 тис. осіб.
Першочергова увага в області приділяється створенню нових робочих місць, у тому числі для працевлаштування соціально вразливих верств населення із компенсацією роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Не менш важливим елементом захисту непрацездатних громадян та інвалідів є соціальне обслуговування через мережу соціальних служб.
У системі соціального захисту населення області функціонує 18 будинків-інтернатів, де на державному утриманні мешкає 3,1 тис. інвалідів, дітей-інвалідів і людей похилого віку.
Існуюча мережа будинків-інтернатів повністю задовольняє потребу у постійному проживанні на державному утриманні інвалідів, громадян похилого віку, ветеранів війни і праці та дітей-інвалідів, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування, реабілітаційних та освітніх послуг.
По зверненнях, що надійшли до обласної державної адміністрації протягом періоду, вжито необхідних заходів, надано вичерпні відповіді і пояснення. 6,5 % порушених питань вирішено позитивно, по 48,2 % надані роз’яснення щодо шляхів їх вирішення, 14,9 % звернень, відповідно до ст.7 Закону України «Про звернення громадян», надіслано на розгляд за належністю до інших органів, 1,2 % повернено заявникам відповідно до ст. 5 зазначеного закону, 72 звернення не підлягає розгляду згідно зі ст. 8 Закону України «Про звернення громадян», 25,7 % - у стадії розгляду та остаточного вирішення.
На виконання частин 1, 3 пункту 5 Указу відділом роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації протягом звітного періоду проведено 27 перевірок стану роботи та організації контролю за розглядом звернень громадян у райдержадміністраціях.
За результатами перевірок складено доповідні записки, що направлені головам районних державних адміністрацій для усунення недоліків і вжиття відповідних заходів. Установлено зворотний зв’язок.
Відповідно до Методики на веб-сайтах райдержадміністрацій ведеться рубрика «Звернення громадян», де розміщені графіки особистого прийому громадян керівництвом райдержадміністрацій, керівниками структурних підрозділів, Порядок складання, подання та розгляду звернень, графіки проведення «гарячої лінії», зразки заяв, нормативно-правові документи та аналітичні матеріали щодо роботи із зверненнями громадян та ін.
З метою вирішення проблем та усунення явищ, що негативно сприймаються громадськістю, за участю голів райдержадміністрацій та їх заступників більшість райдержадміністрацій проводить «Дні віддаленого села». Аналіз динаміки надходжень звернень громадян до райдержадміністрацій, де впроваджено таку форму роботи, показав загальну тенденцію до зменшення їх у кількості.
Такий стан справ свідчить, що робота із зверненнями громадян у райдержадміністраціях в цілому налагоджена та є тенденція щодо її вдосконалення.
У рамках днів контролю проводилися виїзні перевірки стану виконання доручень, наданих керівництвом області районним державним адміністраціям за результатами розгляду звернень громадян, що надійшли з органів влади вищого рівня.
З метою забезпечення інформування жителів Балаклійського району про діяльність центральних і місцевих органів влади та актуальні проблеми соціально-економічного розвитку району проводиться єдиний День інформування населення на підприємствах, в установах, організаціях району останнього четверга місяця. За результатами проведення єдиного Дня інформування населення здійснюється обробка та аналіз звітів, узагальнена інформація надається голові Балаклійської районної державної адміністрації.
З метою упередження надходжень звернень головою Лозівської райдержадміністрації затверджений графік роботи виїзної мобільної групи, до складу якої входять фахівці юридичного відділу райдержадміністрації, управління праці та соціального захисту населення, управління Держземагентства, Пенсійного фонду тощо. Проводились зустрічі за місцем проживання громадян. Жителям сіл роз’яснювалися найбільш актуальні питання життєдіяльності району, країни, безкоштовно надавалася консультація щодо змін у законодавстві, соціального захисту, порядку оформлення пенсій. Провідними фахівцями мобільної групи проведений прийом громадян у 30 населених пунктах Лозівського району. За результатами проведення кожної виїзної мобільної групи голові райдержадміністрації готувалася аналітична довідка.
На виконання пункту 3 Указу при обласній та районних державних адміністраціях працювали постійно діючі комісії з питань розгляду звернень громадян. З метою підвищення персональної відповідальності за стан роботи із зверненнями громадян на засіданнях підводилися підсумки роботи за певний період, заслуховувалися питання щодо стану виконавської дисципліни, звіти керівників структурних підрозділів обласної та районних державних адміністрацій, розглядались окремі звернення громадян. За звітний період в обласній державній адміністрації проведено дев’ять засідань.
Відпрацьована практика проведення особистих прийомів громадян керівництвом обласної державної адміністрації, передбачено прийом громадян за місцем роботи та проживання.
Згідно з пунктом 6 Указу розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 15 серпня 2012 року № 494 затверджено графік проведення особистого прийому громадян керівництвом обласної державної адміністрації, щокварталу затверджується графік проведення виїзних прийомів. За звітний період на особистому прийомі керівництвом обласної державної адміністрації прийнято 724 звернення, а також 821 звернення – працівниками приймальні.
Відповідно до частини 4 пункту 1 Указу особистий прийом жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», інвалідів Великої Вітчизняної війни проводився першочергово. Крім того, розгляд звернень громадян зазначеної категорії знаходився під особистим контролем голови облдержадміністрації.
На виконання частини 5 пункту 5 Указу постійно аналізувалися та узагальнювалися питання, порушені у зверненнях громадян, щокварталу готувалися статистичні матеріали щодо надходження листів громадян у розрізі питань, районів і міст із класифікацією їх за відповідними напрямами, вивчалися причини, що їх породжували.
Питання щодо стану роботи із зверненнями громадян за підсумками першого півріччя заслухано на засіданні колегії обласної державної адміністрації 10 вересня поточного року.
У рамках телевізійного проекту «Діалог з країною» за участю Президента України В.Ф. Януковича обласною державною адміністрацією розглянуто 288 звернень. Найчастіше у зверненнях порушувалися питання соціального захисту (30,6 %) – призначення державної соціальної допомоги, санаторно-курортне лікування, забезпечення пільговим автотранспортом; комунального господарства (38 %) – ремонт покрівлі багатоквартирних будинків; праці та заробітної плати (9 %); житлової політики (7,6 %); аграрної політики та земельних відносин (6,9 %).
За результатами розгляду 21 звернення вирішено позитивно, з інших – надані роз’яснення щодо шляхів вирішення порушених питань.
На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 12 серпня 2009 року № 898 «Про взаємодію органів виконавчої влади та державної установи «Урядовий контактний центр», розпорядження голови обласної державної адміністрації від 17 вересня 2009 року № 509 «Про забезпечення оперативного реагування на звернення, що надійшли на урядову телефонну «гарячу лінію» відділом роботи із зверненнями громадян апарату обласної державної адміністрації здійснювалося опрацювання зазначених звернень.
Протягом звітного періоду до обласної державної адміністрації надіслано на розгляд 6834 звернення, що на 34 % більше показника минулого року. Переважна більшість звернень з питань житлово-комунального господарства та соціального захисту жителів міста Харкова.
Для надання кваліфікованої допомоги громадянам із правових питань в обласній державній адміністрації, районах області та містах обласного значення створено належні умови для організації особистого прийому осіб, які потребують безоплатної первинної правової допомоги.
Однією із форм роботи з населенням є Інтернет-спілкування. Жителі області мають можливість звернутися на сайт обласної державної адміністрації, отримати відповідь на будь-яке питання щодо шляхів його вирішення. З питань, які потребують додаткового вивчення, давалися відповідні доручення. Інформація про вжиті заходи повідомлялася листом на електронну адресу заявника. З деяких питань відповідь надавалася невідкладно.
На виконання частини 2 пункту 5 Указу інформація про роботу обласної державної адміністрації із зверненнями громадян, результати вирішення порушених у них питань щокварталу оприлюднювалися на веб-сайті обласної державної адміністрації. Крім того, там розміщена інформація щодо порядку організації та проведення особистих, виїзних прийомів громадян керівництвом облдержадміністрації, графіки цих прийомів.
Організовано всебічне, об’єктивне і вчасне інформування жителів області про діяльність органів виконавчої влади. За звітний період за участю голови обласної державної адміністрації, його заступників, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації проведено 132 брифінгу та прес-конференцій (програми «Час влади» на каналі ХОДТРК, «7 каналі» та районних ТРК, зустрічі у форматі «Чай з губернатором»); 110 прес-турів до районів області; 54 радіоефіру («Ранковий ексклюзив», «Від влади до громади» на обласному державному радіо, програми «Співрозмовник» на радіо «Слобожанщина»); 218 телеефірів, 40 прямих телефонних ліній у газетах «Слобідський край», «Вечерний Харьков», «Время регионов Харьковщины», районних ЗМІ.
Забезпечено висвітлення діяльності виконавчих органів влади на офіційному сайті обласної державної адміністрації в режимі інформаційної агенції.
Організація роботи із зверненнями громадян перебуває під постійним контролем голови обласної державної адміністрації, вживаються заходи щодо вдосконалення цієї роботи.


Заступник голови – керівник апарату
обласної державної адміністрації                                                                      В.В. Хома