Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Про виконання відділом у справах релігій плану роботи Харківської обласної державної адміністрації за ІІ квартал 2015 року.

Протягом ІІ кварталу 2015 року відділ у справах релігій відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» забезпечував реалізацію державної політики щодо релігії та церкви, сприяв реєстрації статутів релігійних громад, змін, доповнень, реєстрації нових редакцій статутів релігійних громад тощо. Станом на 01.07.2015 у Харківській області діє 772 релігійних громад, що зареєстрували статути в обласній державній адміністрації.

Протягом ІІ кварталу 2015 року в обласній державній адміністрації зареєстровано статути п’яти релігійних громад та нові редакції статутів двох релігійних громад.

Протягом ІІ кварталу 2015 року керівництво відділу надавало консультації та методичну допомогу з питань реєстрації статутів релігійних громад, оформлення згідно з чинним законодавством перебування в Україні іноземних місіонерів та їх діяльності у релігійних громадах тощо. У ІІ кварталі 2015 року консультації отримали представники релігійних громад Харківської та Ізюмської єпархій Української Православної Церкви, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Римсько-Католицької Церкви, Української Автокефальної Православної Церкви, ортодоксального іудаїзму, євангельських християн-баптистів, християн віри євангельської, мусульман тощо.

Представники релігійних організацій різних конфесій беруть участь у заходах обласної державної адміністрації, присвячених відзначенню державних свят, урочистих подій.

Голова обласної державної адміністрації І.Л.Райнін та супроводжуючі його особи у ніч з 11 на 12 квітня 2015 року відвідали святкову Пасхальну службу у Іоанно-Богословському храмі Харківської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

На Харківщині вшанували пам'ять розстріляних у Катині поляків

12 квітня на Меморіальному комплексі жертвам тоталітаризму у Харкові відбулася урочисто-траурна церемонія, присвячена 75-й річниці з дня масової страти органами НКВС польських громадян поблизу села Катинь.

У заході взяли участь керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан, керуючий Харківсько-Запорізькою Дієцезією Римсько-Католицької Церкви єпископ-ординарій Станіслав Широкорадюк.

У храмах та молитовних будинках релігійних організацій різних конфесій протягом 25-26 квітня 2015 року були відслужені поминальні служби за загиблими під час ліквідації аварії на ЧАЕС.

Перед покладанням квітів було відслужено панахиду за загиблими під час ліквідації аварії на ЧАЕС.

Духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви, Харківської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, Римсько-Католицької Церкви, релігійної громади мусульман сунітського толку 26 квітня 2015 року взяло участь у покладанні квітів до пам’ятного знаку вшанування пам’яті загиблих на Чорнобильській АЕС.

06 травня, на Меморіалі Слави в Лісопарку відбулося відкриття меморіальної стели. У церемонії урочистого відкриття стели взяв участь керуючий Харківською єпархією Української Православної Церкви митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій.

У храмах та молитовних будинках релігійних організацій різних конфесій протягом 08-10 травня 2015 року були відслужені поминальні служби за загиблими у роки війни.

Духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви, Харківської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, Римсько-Католицької Церкви, Вірменської Апостольської Церкви, Української Лютеранської Церкви, релігійної громади мусульман сунітського толку та релігійної громади ортодоксального іудаїзму 08 травня 2015 року взяло участь у покладанні квітів до Меморіалу Слави у Лісопарку.

Духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви, Харківської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, Римсько-Католицької Церкви, Вірменської Апостольської Церкви, Української Лютеранської Церкви, релігійної громади мусульман сунітського толку
09 травня 2015 року взяло участь у покладанні квітів на території Національного меморіального комплексу «Висота маршала І.С.Конєва».

22 травня 2015 року духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви, Харківської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, Римсько-Католицької Церкви, мусульман сунітського толку, релігійної громади ортодоксального іудаїзму взяло участь у покладанні квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку з нагоди річниці перепоховання тіла Кобзаря на Канівській горі.

У храмах та молитовних будинках релігійних організацій різних конфесій протягом 20-21 червня 2015 року були відслужені поминальні служби за загиблими у роки війни.

Духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви, Харківської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, Римсько-Католицької Церкви 22 червня 2015 року 2015 року взяло участь у покладанні квітів до Меморіалу Слави у Лісопарку.

У храмах та молитовних будинках релігійних організацій різних конфесій протягом 27-28 червня 2015 року були відслужені служби за Україну.

Духовенство Харківської єпархії Української Православної Церкви, Харківської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату, Римсько-Католицької Церкви 28 червня 2015 року 2015 року взяло участь у покладанні квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку.

Протягом ІІ кварталу 2015 року відділ у межах своїх повноважень надавав погодження на перебування та діяльність у релігійних громадах області іноземних місіонерів, погодження на видачу посвідок на тимчасове проживання іноземців в Україні.