Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Протокол № 3 засідання обласної Комісії

КОМІСІЯ
З ПИТАНЬ ТЕХНОГЕННО – ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ
ТА НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
 

 

 ЗАТВЕРДЖУЮ
голова обласної державної адміністрації

 


М.М. Добкін


„___” ____________ 2011 року


Протокол № 3
засідання обласної Комісії
“13” травня 2011 р. м. Харків
 

 
 
Головував:
перший заступник голови обласної державної адміністрації,
голова обласної Комісії В.М.Бабаєв
 
 
Присутні:
-                     члени Комісії (за окремим списком);
-                     запрошені особи (за окремим списком).
 
 
Слухали:
Про заходи щодо забезпечення протидії масовим пожежам лісів і сільгоспугідь у пожежонебезпечний період.
( Мусієнка С.І., Гриневича С.І.,  Одарюка П.В.)
За результатами доповіді та з урахуванням обговорення
Комісія вирішила:
1. Харківському обласному управлінню лісового та мисливського господарства:
1.1. Організувати:
 - проведення перевірки відповідності мобілізаційних планів щодо гасіння лісових пожеж в підпорядкованих лісогосподарських підприємствах.
Термін виконання: до 19.05.11
 - контроль за безумовним виконанням всіма лісокористувачами вимог "Правил пожежної безпеки в лісах України", дотримання нормативно-правових актів з охорони лісів від пожеж із забезпеченням належного протипожежного стану лісових насаджень.
Термін виконання: постійно
 - авіаційне патрулювання лісових масивів.
Термін виконання: у дні з високим класом пожежонебезпеки.
1.2. Провести:
 - заняття з керівниками гасіння лісових пожеж із залученням співробітників ГУ МНС України в Харківській області, щодо організації гасіння лісових пожеж.
Термін виконання: травень 2011
 - заняття з водійським складом лісових пожежних станцій по роботі зі спеціальними агрегатами, обладнанням, що встановлені на пожежні автомобілі, із залученням НМЦ ЦЗ та БЖД в Харківській області. 
Термін виконання: травень 2011
1.3 Взяти під контроль цільове використання лісокористувачами орендованих лісових ділянок, дотриманням вимог чинного законодавства при наданні земель лісового фонду під забудову, та розміщення об’єктів
Термін виконання: постійно протягом пожежонебезпечного періоду
2. Рекомендувати Головному управлінню МВС України в Харківській області забезпечити участь працівників райвідділів області та підрозділів ДАІ, в рейдах: спільно з місцевими органами виконавчої влади, співробітниками МНС, лісовою охороною на ділянках традиційних місць масового відпочинку громадян в лісових насадженнях з метою виявлення та притягнення до відповідальності порушників правил пожежної безпеки та недопущення заїзду автотранспорту на вищезазначені території.
Термін виконання: протягом пожежонебезпечного періоду.
3. Головному управлінню агропромислового розвитку облдержадміністрації сумісно з районними державними адміністраціями взяти під постійний контроль забезпечення пожежної  безпеки сільськогосподарських угідь, та під час збору врожаю.
Термін виконання: протягом пожежонебезпечного періоду.
4. Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації організувати проведення занять з керівництвом дитячих оздоровчих таборів, які розташовані в лісових масивах щодо організації забезпечення пожежної безпеки в таборах, та підготовки до проведення евакозаходів на виникнення пожеж, в тому числі лісових.
Термін виконання: до 19.05.11
5. Харківському обласному центру з гідрометеорології забезпечити надання лісокористувачам (за їх запитами) та до Головного управління з питань НС Харківської обласної державної адміністрації, Головного управління МНС України в Харківській області прогнозів про клас пожежної небезпеки
Термін виконання: протягом пожежонебезпечного періоду.
6. ГУ МНС України в Харківській області, Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, Головному управлінню з питань НС підготувати звернення на адресу Генерального штабу Міністерства оборони України щодо вирішення питання по фінансуванню заходів пожежної безпеки на території Чугуївського лісництва Новомосковського військового держлісгоспу.
Термін виконання: 20.05.11
7. Харківському обласному державному агролісомеліоративному підприємству «Харківагроліс» опрацювати питання щодостворення матеріального резерву.
Термін виконання: травень
8. Харківському обласному управлінню лісового та мисливського господарства сумісно з ГУ МНС України в Харківській області  організувати проведення на базі Ізюмського лісгоспу показового навчання за темою «Гасіння лісових пожеж».
Термін виконання: травень 2011
9.Районним державним адміністраціям:
9.1. Забезпечити виконання “Плану організаційних і практичних заходів Харківської обласної державної адміністрації щодо запобігання виникненню лісових пожеж у пожежонебезпечний період 2011 року”
Термін виконання: постійно протягом пожежонебезпечного періоду
9.2. Розглянути можливість виділення коштів із районного резервного фонду бюджету на проведення протипожежних заходів .
Термін виконання: 25.05.11
9.3. Сумісно з працівниками МВС України в Харківській області, державної екологічної інспекції в Харківській області,Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, ДП “Харківський облавтодор”, СТГО “Південна залізниця” вжити відповідних заходів щодо заборони спалювання сухої рослинності, стерні на сільськогосподарських полях, придорожніх смугах та смугах відводу доріг, луків та очерету, залізничних колій.
Термін виконання: постійно протягом пожежонебезпечного періоду
9.4. Уточнити та відкорегувати плани реагування та плани евакуації населення під час виникнення лісових пожеж.
Термін виконання: до 17.05.11
9.5. Вжити заходів щодо відновлення (створення) підрозділів МПО на підвідомчих територіях.
Термін виконання: до 01.06.11
9.6. Забезпечити працюючі підрозділи МПО паливно – мастильними матеріалами відповідно до встановлених нормативів, з метою реагування на можливі лісові пожежі.
Термін виконання: до 01.06.11
9.7.Провести практичні навчання по відпрацюванню мобілізаційно-оперативних планів ліквідації можливих лісових пожеж.
Термін виконання: травень поточного року.
9.8. Організувати проведення засідань районних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких проаналізувати стан готовності відповідних служб, підприємств, установ, лісокористувачів, власників лісів до пожежонебезпечного періоду.
Термін виконання: 18.05.11
10. Всім лісокористувачам та власникам лісів усунути недоліки, що виявлені при перевірках ГУ МНС України в Харківській області та відображені в актах перевірки.
Термін виконання: до 24.05.11
ІІ. Про стан виконання норм чинного законодавства з питань техногенно-екологічної безпеки на хімічно-небезпечних підприємствах області, забезпечення захисту населення, яке проживає у зонах можливого хімічного забруднення.
(Бабенка Д.А., Денисенка М.М.)
Заслухавши інформацію заступника начальника Головного управління МНС України в Харківській області Бабенка Д.А. та начальника Територіального управління Державного комітету промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду по Харківській області Денисенка М.М. за результатами обговорення
Комісія вирішила:
1. Головному управлінню  МНС України в Харківській області:
1.1. Встановити дієвий контроль за впровадженням систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у випадку їхнього виникнення та за станом забезпечення засобами радіаційного і хімічного захисту працівників підприємств, згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.02 р. N 1200 «Порядок забезпечення населення і особового складу невоєнізованих формувань засобами радіаційного та хімічного захисту».
Термін виконання: постійно.
1.3. Взяти під контроль стан укладання угод з державними аварійно-рятувальними службами на постійне та обов’язкове обслуговування об’єктів.
Термін виконання: постійно
2. Попередити про персональну відповідальність керуючого санацією ДП «Хімпром» Костюка О.Г  щодо забезпечення безпечного зберігання та організації робіт з утилізації хімічно-небезпечних речовин та пестицидів.
3. Керуючому санацією ДП «Хімпром»:
3.1. Організувати повну утилізацію хімічно-небезпечних речовин.
Термін виконання: вересень 2011 року
3.2.Провести обов’язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна пожежами та аваріями.
Термін виконання: червень 2011 року
3.3. Створити запас вогнегасних засобів.
Термін виконання: червень 2011 року
3.4. Укласти угоду з державною аварійно-рятувальною службою на обов’язкове обслуговування об’єкта.
Термін виконання: червень 2011 року
4. Територіальному управлінню Державного комітету промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду по Харківській області, Державній екологічній інспекції в Харківській області, Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Харківській області  провести перевірку стану зберігання  хімічно-небезпечних речовин на ДП «Хімпром»
Термін виконання: травень 2011 року
5. Керівникам підприємств – власникам хімічно небезпечних об’єктів:
5.1. Своєчасно та якісно організувати виконання затверджених Планів заходів із забезпечення техногенно-екологічної безпеки на підпорядкованих хімічно небезпечних об’єктах та здійснити дієвий контроль за їх виконанням.
Термін виконання: постійно.
5.2. Забезпечити реалізацію вимог наказу МНСУ від 15.05.06 №288 щодо улаштування на об’єктах систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у випадку їх виникнення.
Термін виконання : згідно затвердженого графіку.
5.3. Продовжувати роботу щодо зниження маси хімічно небезпечних речовин, що застосовуються у технологічному процесі виробництва, до можливого мінімального рівня.
5.4. Забезпечити у повному обсязі засобами радіаційного і хімічного захисту працівників підприємств, згідно з вимогами постанови КМУ від 19.08.02                N 1200 «Порядок забезпечення населення і особового складу невоєнізованих формувань засобами радіаційного та хімічного захисту» . Визначити та погодити з територіальним органом МНС місця їх зберігання.
Термін виконання: до 1 грудня 2011р.
6. Районним державним адміністраціям:
6.1. Забезпечити дієвий  контроль за виконанням керівниками  хімічно небезпечних об’єктів п.п.1 – 13  Комплексного плану заходів із забезпечення техногенно-екологічної безпеки на хімічно небезпечних об’єктах України на 2008-2013 роки.
Кожне півріччя, на засіданнях районних комісій з питань ТЕБ та НС, із залученням керівників ХНО, розглядати результати виконання об’єктових Планів заходів із забезпечення техногенно-екологічної безпеки на хімічно небезпечних об’єктах відповідно до Комплексного плану, про що письмово інформувати Головне управління МНС України в Харківській області.
Термін виконання : до 25 червня та 20 грудня 2011 року.
6.2 Заслухати на засіданнях районних комісій з питань ТЕБ та НС керівників підприємств, які грубо порушують вимоги нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки, про хід виконання заходів визначених приписами Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки та Державного пожежного нагляду.
Термін виконання: до 25 червня поточного року.
Рекомендувати органам місцевого самоврядування провести аналогічні заходи.
ІІІ. Підготовка дитячих оздоровчих таборів до літнього оздоровчого сезону.
(Перепелиці Д.І., Шаповала Р.В., Бабенка Д.А., Товстолуг О.Г., Єфіменко Т.П.)
Заслухавши інформацію начальника Головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Перепелиці Д.І., начальника Головного управління освіти і науки Шаповала Р.В., заступника начальника Головного управління МНС України в Харківській області Бабенка Д.А., заступника головного державного санітарного лікаря області Товстолуг О.Г, заступника начальника Головного управління охорони здоров’я Єфіменко Т.П за результатами обговорення
Комісія вирішила:
1. Головному управлінню у справах сім’ї, молоді та спорту, Головному управлінню освіти і науки, районним державним адміністраціям:
1.1. Вжити дієвих заходів щодо своєчасної та якісної підготовки закладів оздоровлення та відпочинку до функціонування влітку 2011 року. Забезпечити у повному обсязі виконання планових завдань з підготовки закладів оздоровлення та відпочинку до відкриття.
Термін виконання: до 01.06.2011р.
1.2. Забезпечити виконання вимог чинного законодавства стосовно організації повноцінного, якісного харчування, медичного обслуговування, фізичного виховання, дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, правил безпеки під час перебування дітей у закладах.
Термін виконання: постійно протягом оздоровчої компанії
1.3. Не допускати скорочення тривалості змін у закладах оздоровлення менше 21 дня.
Термін виконання: червень-серпень 2011 року
2. Голові правління АК «Харківобленерго» забезпечити безперебійне електропостачання до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.
Термін: протягом оздоровчого сезону
3. Державному санітарному лікарю Харківської області забезпечити державний санітарно-епідемічний нагляд за виконанням планових завдань з підготовки до відкриття дитячих оздоровчих закладів та дієвого контролю за додержанням вимог санітарного законодавства (якості питної води, продуктів харчування, профілактики спалахів кишкових інфекцій, харчових отруєнь, тощо) у дитячих оздоровчих закладах.
Термін виконання: постійно протягом оздоровчої компанії
4. Головним лікарям закладів охорони здоров’я забезпечити безумовне виконання положень наказу Головного управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації від 21 квітня 2011 року № 334 «Про організацію медичного забезпечення відпочинку та оздоровлення дітей влітку 2011 року».
Термін виконання: у літній період
5. Районним державним адміністраціям:
5.1. У межах визначених повноважень забезпечити якісне та повноцінне харчування в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку; належне медичне обслуговування дітей; безпеку перевезення груп дітей до місць оздоровлення та відпочинку та у зворотному напрямку, під час екскурсій; додержання громадського порядку та належну охорону місць оздоровлення та відпочинку дітей; контроль за дотриманням вимог пожежної безпеки у місцях оздоровлення та відпочинку дітей.
Термін виконання: протягом оздоровчого сезону
5.2. Створити оперативні робочі групи (комісії, штаби) з вирішення поточних проблемних питань оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2011 року.
Термін виконання : до 01.06.11
6. Власникам (засновникам) та керівникам оздоровчих закладів вжити заходів щодо виконання в повному обсязі приписів державного пожежного нагляду та держнаглядохоронпраці.
Термін виконання: до початку функціонування.
Рекомендувати виконавчим органам місцевих рад, власникам (керівникам) дитячих закладів оздоровлення та відпочинку здійснити аналогічні заходи.
ІV. Про можливість реконструкції повітряної лінії «110 кВт Перемога-Павлове поле та Нагірна –Сокольники»
(Кирика С.В., Бакірова В.С.)
Заслухавши інформацію  голови правління АО «Харківобленерго» Кирика С. В. та ректора Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна  Бакірова В. С. за результатами обговорення
Комісія вирішила:
1.Визначити ситуацію обумовлену критичним технічним станом опор                     ПЛ – 110 кВ, розташованих на території Ботанічного саду як таку, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації:
- техногенного характеру,
- місцевого рівня відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.04             № 368 “Про затвердження Порядку класифікації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру за їх рівнями”,
- код 10760 «НС унаслідок аварії в електричних мережах» відповідно до Класифікатора надзвичайних ситуацій ДК 019:2010,
- п.4.7“Пошкодженнята руйнування ліній електропередачі (ЛЕП)”  згідно наказу МНС України від 22.04.03 № 119 “Про затвердження класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій” та становить загрозу життєзабезпеченню              м. Харкова
2. З огляду на критичність ситуації рекомендувати керівництву Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна розпочати оформлення необхідних документів для можливості виконання робіт з розчистки траси повітряної лінії електропередачі та її реконструкції з урахуванням техногенної небезпеки та у відповідності до вимог діючого законодавства.
Термін виконання: 15.06.11
3 Керівництву Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна спільно з АК «Харківобленерго» опрацювати питання щодо надання можливості Компанії виконати ремонтні роботи з реконструкції (заміни) опор ПЛ – 110 кВ, розташованих на території Ботанічного саду
Термін виконання:15.06.11
 
Інформацію щодо виконання протокольних рішень надавати у встановлені терміни до секретаріату обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
Інформацію з терміном виконання “постійно”, “протягом року”, а також, де не вказано термін надавати до 25 числа щоквартально протягом 2011 року.
 
Голова обласної Комісії                                                                          В. Бабаєв
 
Відповідальний секретар
обласної   Комісії                                                                                                                   О. Ряполов