Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Харківська облдержадміністрація висловлює співчуття

Харківська обласна державна адміністрація глибоко сумує з приводу передчасної смерті колишнього заступника голови обласної державної адміністрації Лучанінової Любові Олександрівни і висловлює співчуття рідним і близьким покійної.

Навчальні заклади Харківщини отримали комп’ютери і шкільні автобуси

Безумовним фактором забезпечення якості загальної середньої освіти є належна матеріально-технічна база. Таку думку висловив сьогодні на парламентських слуханнях на тему «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення» голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. Він зазначив, що завдяки старанням Міністерства освіти і науки України вперше у 2012 році масово надійшли комп’ютери до сільських шкіл області. «Держава виконала обіцяне. Але і ми також не сиділи, склавши руки. Упродовж 2010-2013 років усього було придбано 3750 комп’ютерів. За рахунок державних коштів – 643, за кошти обласного та місцевих бюджетів – 3107. Хочу навести ще один приклад спільних зусиль щодо забезпечення рівного доступу до якісної освіти в області – це реалізація Державної цільової програми «Шкільний автобус». Упродовж останніх трьох років за рахунок різних джерел фінансування придбано 98 шкільних автобусів. У тому числі за рахунок державних коштів – 73, за обласні кошти – 18, за місцеві кошти – 5, за спонсорські – 2», – підкреслив губернатор.

Харківська область є лідером у дитячих інтелектуальних змаганнях. Михайло Добкін

Про це на парламентських слуханнях на тему «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення» нагадав голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами у 2012/2013 навчальному році 3,5 тисячі обдарованих школярів стали учасниками заключного етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з 21-го навчального предмета і всюди вибороли перемоги, у тому числі – в олімпіаді з фізичної культури, що проводилася вперше в Україні – і саме на Харківщині.

На Харківщині відкрився центр підтримки української сім’ї «Дихання»

В Харкові почав свою роботу обласний сімейний центр «Дихання», мета якого – стати центром підтримки української сім’ї. Цей проект був презентований заступником голови обласної державної адміністрації Ігорем Шурмою разом із нідерландським благодійним фондом «Дихання» на чолі з президентом фонду Ніко де Борстом та представником соціально відповідального бізнесу, харків’янином Вадимом Коноваловим. Заступник голови ХОДА Ігор Шурма зазначив, що у визначені дні тижня центр буде безоплатно надавати допомогу соціально нужденним сім’ям. Так у центрі буде працювати обласний «Батьківський клуб», де будуть збиратися, обговорювати проблемні питання і ділитися досвідом роботи прийомні батьки та батьки-вихователі прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, які взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Харківська організація Національної спілки художників України відзначила 75-річчя

У Будинку художників з нагоди 75-річчя з дня заснування Харківської організації Національної спілки художників України відкрито Всеукраїнську виставку «Мистецька палітра Слобожанщини». На виставці представлено 300 робіт 257 авторів з 15 областей України, а також роботи художників із Москви та Санкт-Петербургу. В урочистостях взяли участь заступник голови ХОДА Євген Савін, заступник голови ХОДА Ігор Шурма, заступник голови обласної ради Людмила Давидова, секретар Харківської міської ради Олександр Новак, голова Харківської організації НСХУ Віктор Ковтун, харківські художники, ректори вишів, керівники музейних установ, художники, скульптори, харків’яни.

Хід осінньо-польових робіт в Харківській області станом на 23 жовтня

За оперативною інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР, станом на 23 жовтня всього по області посіяно озимих культур на площі 446,188 тис. га (92 % від запланованої площі). Озимої пшениці посіяно 438,759 тис. га, ячменю – 1728 га, жита – 5701 га.

Досвід Харківщини з проведення поглиблених медичних оглядів школярів запроваджується на загальнодержавному рівні

Сьогодні голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін взяв участь у парламентських слуханнях на тему «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення». У своєму виступі він зазначив, що забезпечення повноцінного розвитку дитини неможливе без постійного піклування про її фізичний стан. Серйозне хвилювання викликає погіршення здоров’я більшості школярів і в цілому в Україні, і зокрема в Харківській області, а також епізодичні випадки смерті школярів під час занять у різних регіонах України.

У січні – серпні Харківська область експортувала товарів на 1,2 млрд. дол. США

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов, за вісім місяців 2013 року Харківська область експортувала товарів на 1,2 млрд. дол. США, імпортувала – на 1,5 млрд. дол. США. «За даними статистики, в процентному співвідношенні в структурі експорту переважали машини, обладнання та механізми – 30,6 % від усього обсягу експорту регіону, продукти рослинного походження – 11,5 %, готові продукти харчування – 8,2%, засоби наземного транспорту, літальні апарати і плавзасоби – 7,3 %», – поінформував заступник голови ХОДА.

Сьогодні пункт пропуску «Журавлівка» відновлює роботу

17 жовтня поточного року Кабмін ухвалив протокольне рішення, котрим зняв обмеження щодо руху автомобілів через місцевий автомобільний пункт пропуску «Журавлівка». Про це повідомив заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Василь Хома. «Цьому передувала досить копітка робота всіх служб обласної адміністрації, районної Дергачівської адміністрації з облаштування цього автомобільного пункту пропуску. Там встановлене відповідне обладнання для обробки транспортних засобів, пройшли узгодження з ветеринарною службою на кордоні, яка додатково збільшила кількість штатних одиниць і виділить ветеринарів, які будуть оглядати транспортні засоби. Проведено відповідне погодження роботи з нашими російськими колегами з відновлення руху. Сьогодні о 16:00 відбудеться підписання акта готовності місцевого автомобільного пункту пропуску та з 20:00 буде забезпечено проїзд автотранспорту через зазначений пункт пропуску», – повідомив Василь Хома.

На Харківщині буде розглянуте питання відродження фестивалю театрального мистецтва «Березіль»

Сьогодні під час Форуму «Слобожанщина – європейська культурна столиця» було запропоновано, продовжуючи виконання соціальних ініциатив Президента України, відродити проведення у Харківській області Міжнародного фестивалю театрального мистецтва «Березіль». З такою пропозицією до заступника голови Харківської ОДА Євгена Савіна звернувся заслужений діяч мистецтв України, доцент, декан факультету театрального мистецтва Харківської державної академії культури Ігор Борис.

Нагороджено переможців фотоконкурсу-акції «Незгасима пам'ять»

Сьогодні були урочисто підведені підсумки фотоконкурсу-акції «Незгасима пам'ять». Конкурс проводився з 22 квітня по 21 жовтня 2013 року Харківським науково-методичним центром охорони культурної спадщини в рамках заходів, присвячених Дню визволення України. Учасниками стало більше 100 жителів Харкова та Харківської області, які цікавляться історією, фотографією та охороною історичної спадщини. Учасниками були представлені фотороботи в тематичних категоріях: військові меморіали, військові кладовища, братські могили, індивідуальні поховання і могили невідомих солдатів. Нагороди переможцям вручали директор Департаменту культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов та голова Харківської обласної організації ветеранів України Анатолій Хіневич.

За 9 місяців 2013 року в області випечено 70,7 тисяч тонн хліба

Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов. Він зазначив, що в січні – вересні, згідно з даними Головного управління статистики в Харківській області, було вироблено 136,7 тис. тонн нерафінованої соняшникової олії, 198,1 тис. тонн борошна, 22,9 тис. тонн рідкого обробленого молока, 2,8 тис. тонн вершкового масла. «За цей період в 8,1 рази збільшився випуск жирних сирів, в 1,6 рази – м'яса свійської птиці, на 6-20 % – борошна, круп, печива і вафель, м'яса свинини», – поінформував заступник губернатора.

Ми маємо зберегти всі культурні здобутки, всі традиції, які культивуються в кожному районі області. Євген Савін

«Форум «Слобожанщина – європейська культурна столиця» – певний діалог з громадськістю, в результаті якого можна отримати меседжі, з якими ми будемо виходити до кожного мешканця області. Ми маємо зберегти всі культурні здобутки, всі традиції, які культивуються в кожному районі області. Їхня реалізація в загальній концепції розвитку культури – наше завдання №1, адже в регіоні триває реалізація соціальних ініціатив Президента України щодо відродження культури», – заявив під час Форуму «Слобожанщина – європейська культурна столиця» заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євген Савін. 

Триває активна робота з розвитку ІТ-потенціалу Харківського регіону

У ХРІДУ НАДУ при Президентові України відбулося засідання круглого столу «Потенціал розвитку бізнес-проектів IT-напрямку у Харкові та області. Роль Voomy IT park в стартап-екосистемі Харкова». У заході взяли участь перший заступник директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської облдержадміністрації Олена Бугло, директор Харківського регіонального центру інвестицій та розвитку Олександр Дудка, представники IT-бізнесу: Віталій Ставропольський – СЕО ІТ-парк Voomy, Олег Афанасьєв – директор компанії «Бізнес-системи», Валентина Ракітіна – керівник програм технопарку Bionic Hill.

Пропозиції наукової громадськості будуть внесені у «дорожню карту» розвитку культури Харківської області

Як зазначив сьогодні під час Форуму «Слобожанщина – європейська культурна столиця» заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євген Савін, виконуючи соціальні ініціативи Президента України, губернатор Харківської області Михайло Добкін поставив завдання і працівникам сфери культури і митцям доповнити існуючу «дорожню карту» розвитку культури в регіоні, яка втілена у Програмі розвитку культури і туризму Харківської області на 2014-2018 рр., пропозиціями щодо нових культурних проектів.

У I півріччі продукція машинобудування склала 43% від експорту регіону

Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов, за I півріччя 2013 року продукція підприємств машинобудування Харківської області склала 43% від загального обсягу експорту. «За даними Головного управління статистики в Харківській області, в структурі експорту машинобудівної продукції регіону експорт машин, обладнання та механізмів займав майже 70%, близько 19 % склав експорт засобів наземного транспорту, літальних апаратів і плавзасобів, 11% – оптичних та фотографічних пристосування і апаратів», – поінформував він.

Харківщина вже є європейським культурним центром

Про це сьогодні під час Форуму «Слобожанщина – європейська культурна столиця» заявив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євген Савін. «Сьогодні ми маємо переосмислити стереотип про те, що лише ми маємо вчитися європейському культурному досвіду та використовувати європейські культурні стандарти. Назва нашого форуму є свідченням того, що Харківщина вже є європейським культурним центром, має значний досвід у реалізації проектів європейського та світового рівнів та готова до тісної співпраці з іншими культурними центрами Європи. На сьогодні проблема «європейськості» полягає скоріше у приведенні до формальних ознак відповідності «європейським стандартам», за змістом та ідеями культурні продукти регіону вже є європейськими. Харківщина є європейською не лише територіально, але й культурно: як на рівні цінностей населення, так і на рівні культурних практик та дозвілля. Так як в рамках реалізації завдань Президента України в регіоні створюються всі умови для доступу громадян до культурних послуг», - сказав він.

Представники Харківської області зустрілися з делегацією мерів малих міст регіону Цинциннаті США

У заході взяли участь заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА – начальник управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин Денис Ткачов, перший віце-президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов, мери малих міст регіону Цинциннаті Сполучених Штатів Америки, а також представники РДА та міст обласного значення Харківської області.

Працівникам транспортної та дорожньої сфер Харківщини вручені нагороди з нагоди професійного свята

Сьогодні у Будинку рад відбулися урочистості з нагоди Дня автомобіліста і дорожника. З професійним святом присутніх у залі привітали перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб і заступник голови Харківської облради Людмила Давидова. «Від імені голови облдержадміністрації Михайла Добкіна я щиро вітаю вас всіх з наступаючим професійним святом. Це дуже важливий день як для нашої області, так і для країни в цілому. Автомобільний транспорт і дорожнє господарство – дві ланки одного ланцюга, які пов'язують транспортну інфраструктуру. В результаті якісної роботи дорожників автомобілісти отримують можливість якісно надавати послуги населенню. В обох галузях працюють тисячі високопрофесійних людей, які є патріотами своєї професії. Величезне вам за це спасибі, адже тільки люди, які віддають роботі всю душу, можуть здійснювати такі трудові подвиги, як ви зробили при підготовці до Євро-2012 і реконструкції міжрегіональних магістралей», – підкреслив перший заступник губернатора.

У Харківській області розпочався Форум «Слобожанщина – європейська культурна столиця»

Сьогодні у приміщенні читальної зали бібліотеки Харківської державної академії культури відкрився Форум «Слобожанщина – європейська культурна столиця», який проводять Департамент культури і туризму Харківської облдержадміністрації спільно з Харківською державною академією культури. У заході беруть участь заступник голови ХОДА Євген Савін, директор Департаменту культури та туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов. Також у засіданні круглого столу беруть участь відомі науковці та директори провідних культурних закладів міста й області.

Театр ім. Шевченка посідає перше місце за відвідуваністю в Харкові

Про це в програмі «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо розповіла директор Харківського державного академічного українського драматичного театру Т.Г. Шевченка Маргарита Сакаян. За її словами, Харків є великим культурним центром не тільки Слобожанщини, а й України. А театр імені Т.Г. Шевченка робить великий внесок у розвиток української культури і мистецтва. Також вона зазначила, що за підсумками минулого сезону театр посідає 1 місце за відвідуваністю.

Театр імені Т.Г. Шевченка співпрацює з районами Харківської області

Про це в програмі «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо розповіла директор Харківського державного академічного українського драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Маргарита Сакаян. За її словами, з метою реалізації в регіоні завдань Президента України щодо створення умов для доступу громадян до культурних послуг театр здійснює співробітництво з районами Харківської області, серед яких Чугуївський, Дергачівський, Шевченківський та Краснокутський, а також місто Люботин.

Актори та режисери театру імені Т.Г. Шевченка проводять регулярні зустрічі з глядачами

Як повідомила в програмі «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо директор Харківського державного академічного українського драматичного театру імені Т.Г. Шевченка Маргарита Сакаян, актори і режисери театру проводять творчі зустрічі з глядачами в навчальних закладах міста та області, що завжди викликає взаємний інтерес сторін.

Події дня

Сьогодні, 23 жовтня, о 10:00 у ХРІДУ НАДУ при Президентові України (пр. Московський, 75, ауд. 1) відбудеться круглий стіл "Потенціал розвитку бізнес-проектів IT-напрямку у Харкові та області. Роль Voomy IT park у стартап-екосистемі Харкова". При собі обов'язково необхідно мати посвідчення особи! Об 11:00 у Малій залі Будинку рад (вул. Сумська, 64, 2 поверх) розпочнеться урочистий прийом з нагоди Дня автомобіліста і дорожника; Об 11:00 у Харківській державній академії культури (Бурсацький узвіз, 4) розпочнеться форум «Слобожанщина - Європейська культурна столиця»; О 13:00 у Малій залій Будинку рад (вул. Сумська, 64) відбудеться нагородження переможців фотоконкурсу-акції «Незгасна пам'ять» до 70-ї річниці визволення України; О 13:00 у Будинку художників (вул. Дарвіна, 11) відкриється Всеукраїнська ювілейна художня виставка до 75-річчя організації Національної спілки художників України; О 14:00 за адресою: вул. Фрунзе, 5, відбудеться презентація сімейного клубу "Дихання"; О 17:00 в Інформаційно-виставковому центрі «Бузок» (вул. Сумська, 25) відкриється виставка "Биков та його учні" та виставка Антона Кучмія "Погляд на світ крізь призму своєї уяви"

Полівський сільський клуб - приклад модернізованої установи культури в сільській місцевості

Сьогодні в рамках семінару директори районних будинків культури Харківської області відвідали Полівський сільський клуб Дергачівського району. «Цей сільський клуб є прикладом модернізованої установи для даної кількості жителів у даному населеному пункті», - сказав директор Департаменту культури і туризму Харківської ОДА Дмитро Кузнєцов.

Дергачівський районний будинок культури оснащений необхідною технікою

З метою реалізації в регіоні завдань Президента України щодо створення умов для доступу громадян до культурних послуг, зокрема відродження культурної інфраструктури села, у Дергачівському районі оснастили необхідною технікою районний будинок культури. Про це в ході семінару для директорів районних будинків культури Харківської області розповіла директор Дергачівського районного будинку культури Наталія Бондаренко. «У всіх фахівців РДК є персональні комп'ютери, кожний кабінет укомплектований оргтехнікою: сканери, ксерокси, багатофункціональні пристрої. Звукооператорська і відеооператорська оснащені професійною технікою для якісної роботи з аудіо і відео матеріалами», - розповіла Наталія Бондаренко.

Відбувся семінар для директорів районних будинків культури Харківської області

Сьогодні в будинку культури Дергачівського району відбувся семінар директорів районних будинків культури Харківської області. У заході також взяли участь директор Департаменту культури і туризму Харківської ОДА Дмитро Кузнєцов, голова Дергачівської районної ради Михайло Бушев. «Такі зустрічі на рівні керівників районних будинків культури ми почали проводити з весни цього року, і тепер вони будуть проходити систематично. Тому що нам необхідно частіше зустрічатися і разом обговорювати ті чи інші питання, які пов'язані з вашою роботою. Хочу ще раз акцентувати вашу увагу на тому, що районні будинки культури є методичними центрами фактично для всіх закладів культури районного рівня. Президент України ставить завдання щодо модернізації мережі закладів культури. Районний будинок культури - це фактично найпотужніший культурний центр в районі, який є ретранслятором тих завдань, які ставляться на рівні області і держави. Питання, пов'язані із зміцненням матеріально-технічної бази, пошуком позабюджетних коштів лягають на керівників районних будинків культури. Тому бажаю вам плідної роботи», - сказав Дмитро Кузнєцов на початку семінару.

Хід осінньо-польових робіт в Харківській області станом на 22 жовтня

За оперативною інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР, станом на 22 жовтня всього по області посіяно озимих культур на площі 446,188 тис. га (92 % від запланованої площі). Озимої пшениці посіяно 438,759 тис. га, ячменю – 1728 га, жита – 5701 га.

Більше 20 тонн картоплі реалізовано за мінімальними цінами співробітникам харківських промислових підприємств

За інформацією Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА , реалізація картоплі та овочів на промислових підприємствах Харкова була розпочата в п'ятницю, 18 жовтня. За 18 і 21 жовтня робітникам і службовцям заводів реалізовано: картоплі на ВАТ «Турбоатом» - 13 тонн; картоплі на ДП «Електроважмаш» - 7,5 тонн; овочів - всього 800 кг. 22 жовтня реалізація продукції продовжена на Харківському підшипниковому заводі (замовлено 6,5 тонни картоплі) та Харківському машинобудівному заводі «ФЕД» (замовлено 2,5 тонни картоплі). 

У галереї «Бузок» будуть представлені роботи харківських художників

23 жовтня о 17.00 в інформаційно-виставковому центрі «Бузок» відбудеться відкриття 2 виставок: "Биков та його учні" та виставки Антона Кучмія "Погляд на світ крізь призму своєї уяви". Один з провідних майстрів образотворчого мистецтва Харкова Євген Биков своєю творчістю і педагогічною діяльністю вніс величезний внесок у вітчизняну культуру. Роботи художника експонувалися на багатьох обласних, республіканських, міжнародних і колективних виставках. Роботи зберігаються в Харківському, Сумському музеях, приватних колекціях і галереях країн СНД, Канади, США, Ізраїлю.

Архів документів