Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Михайло Добкін привітав учасників обласного круглого столу працівників позашкільних навчальних закладів

«Сьогодні ми з вами разом започаткуємо нову традицію в регіоні – проведення обласного форуму працівників позашкільної освіти. На мій погляд, це дуже символічна подія в Рік дитячої творчості та слушна нагода звернутися до вас зі словами подяки, а ще чудовий звичай, який формує почуття колективу і єдності на ниві позашкілля», - зазначив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін у своєму зверненні до учасників обласного круглого столу працівників позашкільних навчальних закладів області «Рік дитячої творчості в навчальних закладах Харківщини».

День пам'яті жертв голодоморів - скорботна дата для кожного мешканця України

Як зазначив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, День пам'яті жертв голодоморів - дата, яка для кожного жителя нашої країни несе на собі відбиток скорботи. «Харківська область, як і вся Україна, 23 листопада вшанує пам'ять померлих і загиблих. В обласній державній адміністрації, спираючись на нормативно-правову базу Кабінету Міністрів і закони України, складено план заходів у зв'язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-33 рр. і закріплена відповідальність по кожному напрямку. Цієї суботи в Харківській області відбудуться тільки ті заходи, які допустимі в такий день», - підкреслив губернатор.

В області за порушення у сфері поводження з відходами до адміністративної відповідальності притягнуто більше 1,6 осіб

Про це на нараді з питання утримання в належному санітарному стані територій населених пунктів Харківської області та проведення «безстрокової всеукраїнської кампанії із забезпечення чистоти і порядку» розповів директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Ігор Капусник. «Державною екологічною інспекцією в Харківській області та Головним управлінням Держсанепідслужби у Харківській області проводилися відповідні інспекційні заходи. За виявлені порушення у сфері поводження з відходами Державною екологічною інспекцією притягнуто до адміністративної відповідальності 1626 осіб на суму 456 тис. грн., в тому числі 36 посадових осіб органів місцевого самоврядування на суму понад 30 тис.грн., нараховано збитків за забруднення земельних ресурсів на суму понад 53 млн.грн., 63 матеріали передано правоохоронним органам, за якими порушено 9 кримінальних справ»,- повідомив Ігор Капусник.

Україна й далі йтиме шляхом євроінтеграції. Віктор Янукович

Президент України Віктор Янукович наголошує, що Україна і далі йтиме шляхом євроінтеграції. «Україна йшла і далі буде йти шляхом євроінтеграції. Нам багато чого вдалося зробити за останні роки», - сказав Глава держави під час зустрічі з представниками ЗМІ у Відні. Він підкреслив, що Україна пройшла «велику відстань» у питанні євроінтеграції за короткий час. «Ми сьогодні продовжуємо цей шлях», - сказав Президент. Віктор Янукович також привітав прийняття в парламенті в четвер змін до виборчого законодавства. За його словами, цей закон наближає Україну до європейських стандартів. На переконання Глави держави, реформи та модернізація, які проводяться в Україні, відкривають шлях до розвитку суспільства, демократизації та захисту прав людини. У свою чергу, Федеральний президент Австрії Гайнц Фішер зазначив, що для України є дуже важливим підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Близько 500 проектів державно-приватного партнерства сьогодні розглядається в Україні

Питання залучення іноземних або внутрішніх інвестицій у розвиток інфраструктури України на сьогодні є вкрай актуальним. Протягом останніх 2 років у державі була проведена надзвичайно серйозна робота з впровадження державно-приватного партнерства (ДПП). Якщо на 1 січня 2013 року було реалізовано трохи більше 150 проектів, то сьогодні - більш ніж 220 проектів. У грудні 2012 року під час проведення Ради регіонів Президент України наголосив, що 2014 рік буде роком розвитку державно-приватного партнерства. Про це сказав у ході відеоконференції на тему «Стан реалізації проектів державно-приватного партнерства» директор Департаменту інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державно-приватного партнерства Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Віктор Коваленко.

Для Харківщини затверджено 456 млн. грн. різниці в тарифах

Питання про різницю в тарифах перебуває на контролі Харківської облдержадміністрації. Про це повідомив на нараді з питання: «Про стан розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ і споживачів за послуги теплопостачання в 2013 році і в опалювальному сезоні 2013/2014 років» перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб. «Всі необхідні матеріали ми передали в НАК «Нафтогаз Україна». Там нам затвердили понад 456 млн. грн., але механізм передачі поки ще не до кінця відпрацьований. За 2013 рік ми вже підрахували і на комісії затвердили різниці в тарифах приблизно на 340 млн. грн., і готові в будь-який момент передати документи в Міністерство регіонального розвитку, Міненерго та НАК «Нафтогаз України». Це станеться тоді, коли будуть ухвалені зміни до бюджету на 2013 рік. Якщо Кабінет Міністрів їх затвердить і винесе на сесію Верховної Ради, то ми отримаємо компенсацію в різниці тарифів і за 2013 рік. На сьогоднішній день це питання поки не вирішено», – повідомив Валентин Дулуб.

Рівень розрахунків за земельні та майнові паї в середньому по області становить 92%

Про це на засіданні колегії Харківської облдержадміністрації розповів заступник голови ХОДА Юрій Сапронов. «Протягом 2009-2013 років в цілому по сільськогосподарських підприємствах області суми нарахування та виплати орендної плати за договорами оренди земельних ділянок (паїв) щорічно збільшуються. При цьому особливо помітно вони виросли в останні два роки. Якщо в 2011 році розмір орендної плати за 1 гектар орендованого земельного паю в середньому по області становив 366 грн., то в 2012 році він збільшився до 678 грн., а в 2013 році – до 839 грн. або в 2,3 рази в порівнянні з 2011 роком. Вкрай позитивно і те, що розрахунки за договорами оренди в 2011 і 2012 роках досягли стовідсоткового рівня», – повідомив Юрій Сапронов.

На сьогоднішній день 51 людині встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми

Сьогодні у Харківському національному університеті міського господарства ім. О.М. Бекетова відбулася заключна конференція за підсумками реалізації регіонального компоненту проекту "Поширення Національного механізму взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні". У заході взяли участь начальник відділу протидії торгівлі людьми Департаменту гендерної політики Міністерства соціальної політики України Олена Фарімець, заступник директора – начальник управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Печура, Національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Кириленко.

В Харківській області зросли обсяги реалізації сільськогосподарської продукції та динаміка виробництва валової продукції сільського господарства

Про це на засіданні колегії Харківської облдержадміністрації розповів заступник голови ХОДА Юрій Сапронов. За його словами, останні три роки, включаючи поточний, стали найбільш успішними для аграріїв області в плані нарощування обсягів виробництва валової продукції сільського господарства. «Значно виросли в ці роки і обсяги реалізації сільськогосподарської продукції. Якщо в 2008-2010 роках загальна сума виручки від реалізації продукції в цілому по сільськогосподарських підприємствах області становила 3,6-4,8 млрд. грн., то в 2011 році вона досягла 6,4 млрд. грн., а в 2012 році перевищила 8,3 млрд. грн. Не менший обсяг грошових надходжень від реалізації сільгосппродукції прогнозується і в поточному році», – повідомив Юрій Сапронов.

Середня заробітна плата сільськогосподарських працівників має бути збільшена

Про це повідомив в ході засідання колегії облдержадміністрації голова ХОДА Михайло Добкін. «Ми поставили завдання збільшити середню заробітну плату в сфері сільського господарства, і це завдання ніхто не знімав. Інвестиції в цю галузь, як вітчизняні, так і з частиною іноземного капіталу, найбільші в народному господарстві нашої країни. Щорічно технічних культур закуповується приблизно на 1 млрд. грн тільки по Харківській області, а заробітна плата нижча, ніж середня по області. При тому, що податкова база для працівників сільгосппідприємств набагато нижче, ніж для того ж машинобудування та виробництва продуктів харчування. Це теж говорить про непорядність і нечесність в цьому питанні окремих керівників. Тому що ми всі чудово знаємо, скільки отримує механізатор в ті місяці, коли йде боротьба за врожай або посівна. Що роблять? Платять в конвертах. Знову ж таки – обкрадаючи місцеві органи влади, які недоотримують прибутковий податок», – заявив губернатор.

Питання розрахунків за оренду майнових та земельних паїв має важливе соціально-економічне значення

Таку думку висловив в ході засідання колегії облдержадміністрації голова ХОДА Михайло Добкін. За його словами, розрахунки за оренду майнових та земельних паїв – це своєрідний індикатор ставлення бізнесу і влади до тих людей, які, маючи невеликий достаток, отримують орендну плату за землю і мають ще одне стабільне джерело доходу для своєї родини. Крім цього, своєчасний розрахунок за паї і його сума не нижче встановленої – це реальне джерело наповнення дохідної частини місцевих бюджетів, а значить – додаткова можливість вирішувати завдання на селі, черпаючи кошти не тільки у сільгосппідприємств і з держбюджету, а й беручи їх у дохідній частині місцевих бюджетів.

Культурні заклади Харківщини вшанують пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

На виконання Указу Президента України Віктора Януковича «Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні» та згідно з Планом заходів у зв'язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні, організації та проведення в області Дня пам'яті жертв голодоморів (23 листопада 2013 року) у культурних закладах Харківщини відбудеться низка заходів. Про це повідомив директор Департаменту культури і туризму Дмитри Кузнєцов.

Цього року аграрії Харківської області зібрали рекордний врожаю

Про це на засіданні колегії Харківської облдержадміністрації нагадав заступник голови ХОДА Юрій Сапронов. За його словами, Харківська область входить до числа лідерів серед регіонів України з виробництва більшості видів продукції рослинництва, тваринництва, і валової продукції сільського господарства в цілому. «З урожаю 2013 року в області вироблено понад 4 млн. тонн зерна, більше 1 млн. тонн соняшнику, зібраний високий урожай картоплі, овочів і фруктів. Заготовлено достатню кількість кормів. У тваринництві за підсумками роботи за 10 місяців забезпечено збільшення обсягів виробництва молока на 3,8 %, яєць – на 4,2 % і м'яса (у живій вазі) – на 19,3 % порівняно з аналогічним періодом минулого року», - повідомив Юрій Сапронов.

Робота реєстраційної служби Харківщини залишиться на контролі облдержадміністрації

У ході засідання колегії облдержадміністрації голова ХОДА Михайло Добкін, кажучи про виконання рішення позачергового розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації «Про роботу реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області», зазначив, що сьогодні робота реєстраційної служби Харківщини налагоджена відповідно до законодавства. «У питанні про те, чому не працює реєстраційна служба, сьогодні вже можна поставити крапку. Ситуація змінилася, і змінилася кардинально. Це не означає, що ми послабимо увагу, контролюючи роботу цієї структури, але те, що вдалося за короткий час переламати ситуацію, слід відзначити як позитивний момент. З поставленим у свій час завданням ми впоралися », - сказав Михайло Добкін.

На Харківщині створено належні умови для реалізації державної політики у сфері реєстрації

Заступник голови ХОДА Олег Анпілогов розповів, що, сьогодні практично всі райони забезпечені приміщеннями, необхідними для роботи реєстраційних служб, в них створені належні умови для доступу для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Також впорядковано зберігання матеріалів технічної інвентаризації та архівних справ. Крім того, створені центри надання адміністративних послуг та забезпечено їх належне функціонування. Сьогодні центри працюють в 26 районах і 7 містах обласного значення. З 7 листопада центри почали працювати в кожному районі Харкова.

Михайло Добкін і Сергій Чернов вручили державні нагороди та відзнаки

Перед початком засідання колегії обласної державної адміністрації голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін та голова Харківської облради Сергій Чернов вручили почесні державні нагороди та відзнаки. Орденом «За заслуги» III ступеня нагороджені голова фермерського господарства «Альфа» Віктор Бєлінський, тракторист підприємства «Агрофірма "Фаворит"» Михайло Вакуленко, директор ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» НААН України Борис Стегній.

Події дня

Сьогодні, 21 листопада, о 10:00 у Великій залі Будинку Рад (вул. Сумська, 64, IV-й поверх) відбудеться засідання колегії обласної державної адміністрації з порядком денним: 1. Про хід виконання рішення позачергового розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації від 18 червня 2013 року «Про роботу реєстраційної служби Головного управління юстиції у Харківській області». 2. Проведення розрахунків за оренду майнових та земельних ділянок (паїв) сільськогосподарськими підприємствами області у 2013 році. 3. Про реалізацію у 2013 році положень «Схеми планування території Харківської області». 4. Про організацію роботи з контрольними документами в структурних підрозділах Харківської обласної державної адміністрації та районних державних адміністраціях. 5. Про стан реалізації державної кадрової політики у місцевих органах виконавчої влади, підпорядкованих органах, підприємствах, установах та організаціях. 6. Про порушення клопотання перед Кабінетом Міністрів України щодо нагородження Почесною грамотою Кабінету Міністрів України; О 10:00 у Харківському національному університеті міського господарства ім. О.М. Бекетова, музейний комплекс, зала Вченої ради (вул. Революції, 12) розпочнеться заключна конференція за підсумками реалізації регіонального компоненту проекту "Поширення Національного механізму взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні"; О 12:00 у ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України (просп. Московський, 75) відбудеться відеоконференція для роз’яснення та обговорення пріоритетів урядової політики, цілей і змісту соціально-економічних реформ на тему: «Стан реалізації проектів державно-приватного партнерства»; О 13:00 у Малій залі Будинку рад (вул. Сумська, 64, 2 поверх) розпочнеться нарада з питань: - утримання у належному санітарному стані територій населених пунктів Харківської області та проведення «безстрокової всеукраїнської кампанії із забезпечення чистоти і порядку»; - стан розрахунків теплопостачальних підприєм

Юрій Сапронов привітав працівників сільського господарства з професійним святом

Сьогодні відбулися урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства, в яких взяли участь аграрії Харківщини, голови райдержадміністрацій та керівники сільськогосподарських підприємств області. З професійним святом аграріїв привітали заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, голова Харківської облради Сергій Чернов. У своєму привітанні Юрій Сапронов зазначив, що сьогоднішній день для Харківської області є історичним.

Перше місце на Всеукраїнському туристичному конкурсі посів Харківський обласний центр туризму

За інформацією Державного агентства України з туризму та курортів, за підсумками Всеукраїнського туристичного конкурсу, що проводився серед туристичних інформаційних центрів, ЗМІ та фотографів, перше місце посів Обласний комунальний заклад «Харківський організаційно-методичний центр туризму»; друге місце поділили КП «Туристичний інформаційний центр міста Донецька» та Львівське комунальне некомерційне підприємство «Центр розвитку туризму м. Львова»; на третьому місці - КП «Центр туристичної інформації та послуг» (м. Луцьк).

170-річчя з дня народження Іллі Рєпіна святкуватиметься на державному рівні

Згідно з постановою Верховної Ради України «Про відзначення 170-річчя з дня народження Іллі Рєпіна», ухваленою сьогодні, наступного року в Харківській області на державному рівні відсвяткують 170-річчя всесвітньо відомого художника, майстра реалістичного живопису Іллі Рєпіна. Дана постанова під авторством всіх депутатів, які входять до міжфракційного об'єднання "За Харків! За Слобожанщину!", раніше була ініційована головою ХОДА Михайлом Добкіним і мером Харкова Геннадієм Кернесом.

За перший рік дії нового КПК зменшилася кількість дітей за гратами

Уже за перший рік дії нового Кримінального процесуального кодексу, який набув чинності 20 листопада 2012 року, зменшилася кількість дітей в колоніях, СІЗО та дітей, притягнутих до кримінальної відповідальності. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час прес-конференції. За його словами, новий КПК став ключовим етапом гуманізації правосуддя щодо дітей. Так, якщо станом на 1 листопада 2012 року в колоніях перебувало 1289 дітей, то станом на 1 листопада 2013 року - вже 968 дітей; якщо в СІЗО перебувало 553 дитини, то станом на цей період - 276 дітей.

Сільгосппідприємства області збільшили поголів'я свиней на 90%

Про це повідомив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов. Він поінформував, що за даними Головного управління статистики в Харківській області на 1 листопада 2013 року в регіоні утримувалося 298,5 тис. голів свиней. «Порівняно з аналогічною датою минулого року поголів'я збільшилося на 34% – на 76,2 тис. голів. Населення утримує близько 45% загальнообласного поголів'я, в сільськогосподарських підприємствах утримується близько 164 тис. голів свиней, що майже на 90% більше, ніж на початок листопада 2012 року», – зазначив Юрій Сапронов.

Мережа гуртків центру дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя» розширена з урахуванням побажань юних дослідників

Про це у програмі «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо розповіла директор Харківського центру дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя» Вікторія Луніна. «Саме з урахуванням побажань юних дослідників та на виконання соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» ми цього року ввели такі гуртки, як французька мова, поглиблене вивчення англійської, юні мовознавці, мистецтвознавство, а також психологічний практикум «Пізнай себе». Мережа гуртків розміщена на нашому сайті. Телефонують батьки, цікавляться наскільки користується попитом той чи інший гурток. Скажімо, якщо є бажання вивчати поглиблено англійську мову, а у нас у минулому навчальному році такого гуртка не було, то виходячи з побажань, ми намагаємося задовольняти потреби», - сказала Вікторія Луніна.

Україна належить до країн з достатньо високим рівнем забезпечення прав дитини

Про це сказала голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо під час спільної прес-конференції з Уповноваженим Президента України з прав дитини Юрієм Павленком до Дня спільних дій в інтересах дітей - Дня прийняття Конвенції ООН про права дитини, який у світі відзначається 20 листопада. «Дивлячись на всі ті високі зобов’язання щодо захисту прав дітей, які взяла на себе Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів України, ми констатуємо той факт, що питання захисту прав дитини в Україні справді на високому рівні. Це дуже хороша новина», - наголосила голова ЮНІСЕФ в Україні.

Харківський центр дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя» співпрацює з 15 вищими навчальними закладами міста Харкова

Про це у програмі «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо розповіла директор Харківського центру дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя» Вікторія Луніна. За її словами, мережа гуртків закладу залучає учнівську молодь до науково-пошукової, експериментальної, конструкторської, винахідницької діяльності абсолютно в різних галузях науки і техніки. «Ми співпрацюємо з 15 вищими навчальними закладами м. Харкова, 4 науково-дослідними установами, також загальноосвітніми навчальними закладами, загальноосвітнім закладом інтернатного типу «Обдарованість». Взагалі на Харківщині дуже багатий досвід співпраці з вищими навчальними закладами. Ми з радістю ділимося цим досвідом з колегами з інших регіонів України», - повідомила Вікторія Луніна.

Комісії з питань захисту прав дитини РДА та міськвиконкомів повинні стати дієвим інструментом захисту права дитини на конкретній території

На переконання Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, місцеві органи влади мають приділяти належну увагу діяльності Комісії з питань захисту прав дитини, яка діє при районних державних адміністраціях та міськвиконкомах. «Відповідно до поставлених завдань, Комісія з питань захисту прав дитини створена в кожному регіоні, в кожній адміністративно-територіальній одиниці і на сьогодні є дорадчим органом при кожній райдержадміністрації та міськвиконкомі, який розглядає спірні питання по справах конкретних дітей, - сказав Юрій Павленко. - Від того, як працює Комісія, залежить рівень захищеності кожної дитини, яка проживає на цій території».

Майже 1,5 тис. дітей Харківщини навчається у центрі дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя»

Про це у програмі «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо розповіла директор Харківського центру дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя» Вікторія Луніна. За її словами, на виконання соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» цього року у «Будинку учителя» збільшилась кількість вихованців, в тому числі кількість учнів із сільських районів області. «У минулому навчальному році у 32 гуртках навчалися 1137 дітей. Із них 209 були учнями навчальних закладів сільських районів. Цього року кількість гуртків зросла до 44, кількість вихованців у них до 1482 осіб, з них 278 учнів загальноосвітніх навчальних закладів сільських районів», - повідомила Вікторія Луніна.

Події дня

Сьогодні, 20 листопада, о 14:00 у Палаці студентів Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» (вул. Пушкінська, 88) відбудуться урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства.

Уповноважений Президента з прав дитини та ЮНІСЕФ об’єднують зусилля в захисті дітей від насильства

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко підтримує глобальну інформаційну кампанію Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Зупинимо насильство над дітьми». «Будь-яке насильство над дитиною - фізичне чи психологічне - заборонене законодавством», - констатував Ю.Павленко. Водночас, зазначив Уповноважений Президента, українське суспільство, на жаль, терпиме до насильства й сприймає його як норму життя. «У повсякденному житті діти отримують від дорослих стусани, ляпаси, їх б’ють в ім’я «дисципліни» батьки, вчителі, вихователі… ті дорослі, від яких вони залежать», - сказав він.

Харківська публіка почує голос двох унікальних інструментів, загальний вік яких майже 550 років

Завтра, 20 листопада, о 18:30 в Органній залі Харківської філармонії відбудеться знаменна подія. У філармонії виступлять видатні музиканти: всесвітньо відомий педагог, австрієць українського походження Борис Кушнір і його учень, харків'янин, скрипаль-віртуоз Михайло Захаров. Музиканти зіграють на скрипках видатних італійських майстрів - Антоніо Страдіварі і Джузеппе Гальяно. Сьогодні в органному залі відбулася репетиція, під час якої музиканти зіграли окремі елементи програми. Борис Кушнір та Михайло Захаров виконають концерти для двох скрипок Йоганна Баха і Антоніо Вівальді у супроводі камерного оркестру Харківської обласної філармонії під керівництвом Юрія Янка.

Архів документів