Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Пауза, яку взяла Україна, не означає завершення євроінтеграційних процесів

«Україна взяла паузу в процесі європейської інтеграції, але це не означає, що він завершився. Іншого варіанту, крім європейської інтеграції, причому не стільки в територію, скільки в стандарти, ідеї, регламенти, у нас немає. Ці стандарти універсальні, і вони повинні бути у всій Європі», - заявив в ході круглого столу «Асоціація України з Європейським союзом: за і проти» заступник директора ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України, професор кафедри державного управління Володимир Нікітін.

Харківська біатлоністка Ольга Абрамова показала третій результат на етапі Кубку Європи

Сьогодні в норвезькому м. Бейтостолен відбулася індивідуальна гонка серед жінок на 15 км другого етапу Кубка Європи з біатлону. Харківська біатлоністка «Українського Східного центру олімпійської підготовки з зимових видів спорту», майстер спорту Ольга Абрамова показала третій результат, компенсувавши високою швидкістю на лижні два промахи, допущених на двох останніх вогневих рубежах.

Перлиною Красноградського району є краєзнавчий музей

Про це сьогодні розповів під час скайп-конференції в ході Днів відкритості регіону в рамках виконання соціальних ініціатив Президента України голова Красноградської райдержадміністрації Роман Квартенко. «Найголовніша перлина краю – це наш Красноградський районний краєзнавчий музей імені П. Д. Мартиновича. Він – один з найстаріших музейних закладів, який був утворений в 1922 році. Тут на сьогоднішній день зберігається понад 35 тисяч виставкових екземплярів. Краєзнавчий музей розділений на кілька експозицій, одна з них – це картинна галерея, там виставлені роботи наших земляків: Олександра Ткаченка, Василя Скринника. Тут же представлені роботи і молодих авторів. Експозиція постійно оновлюється», – сказав Роман Квартенко.

Будівництво сучасного архівного комплексу планується розпочати у 2014 році

Про це сьогодні в ході прес-туру до Державного архіву Харківської області в ході Днів відкритості регіону в рамках виконання соціальних ініціатив Президента України повідомив заступник голови – керівника апарату ХОДА Василь Хома. Це буде сучасний архівний комплекс ємністю зберігання близько 8 млн. справ. Площа архівних приміщень складе 16 тис. кв. метрів. За попередніми розрахунками вартість такого проекту 200 млн. грн. Для його будівництва Харківською міською радою виділено земельну ділянку площею 1,38 га по вул. Лосівська, 21.

Пауза в процесі підписання Угоди про асоціацію з ЄС викликана економічною кон'юнктурою і зовнішньополітичним тиском на Україну

Про це сьогодні в ході круглого столу «Асоціація України з Європейським союзом: за і проти» заявила кандидат політичних наук, доцент кафедри політології філософського факультету ХНУ ім. В.А. Каразіна Юлія Біденко. «Заява лідера держави про призупинення підготовки підписання Угоди про асоціацію з ЄС потрібно розуміти вельми буквально. Тобто це не є відмовою від євроінтеграційних прагнень України. Однак, можна трактувати це так, що Україна взяла паузу для того, щоб увійти в Асоціацію з ЄС більш підготовленою. Швидше за все, ця пауза була викликана економічною кон'юнктурою і зовнішньополітичним тиском на Україну, про що неодноразово заявляло керівництво країни. Крім того, є плани по реалізації державної політики, закони з політичної та економічної модернізації досі перебувають на порядку денному Верховної Ради, від них не відмовляються. Можна говорити про те, що реформування українського управлінського сектора, української економіки таки найближчим часом буде відбуватися саме в тому ключі, в якому вже існують плани між Україною та ЄС», - сказала Юлія Біденко.

Матеріально-технічна база найстарішого архіву України постійно покращується

За останні 3 роки суттєво зміцнена матеріально-технічна база Державного архіву Харківської області – одного з найстаріших архівів України. Про це сьогодні в ході прес-туру до Державного архіву Харківської області в рамках Днів відкритості регіону на виконання соціальних ініціатив Президента України повідомив заступник голови - керівник апарату ХОДА Василь Хома.

Україна продовжує йти шляхом євроінтеграції, але все голосніше заявляє про ризики

Таку думку сьогодні в ході круглого столу "Асоціація України з Європейським союзом: за і проти" висловив доктор політичних наук, професор кафедри соціології та політології Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» Ігор Поліщук. «Україна сьогодні призупинила сам процес підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом, але не призупинила процес євроінтеграції. Тому що процес переговорів між Україною та Європейським союзом триває. Ми продовжуємо рухатися, але сьогодні ми більше заявляємо про свої ризики, ніж було до цього. Тобто Вільнюс не був кінцем світу. Це просто була якась зупинка на великому шляху для того, щоб зайвий раз ще подумати про свої дії, зважити всі за і проти, більше закріпити ті умови, які вигідні для економіки України і запитати у ЄС - наскільки він готовий підтримати нас в цей кризовий період», - сказав Ігор Поліщук.

У Красноградському районі працюють секції для всебічного розвитку молоді

Про це сьогодні розповів під час скайп-конференції в ході Днів відкритості регіону на виконання соціальних ініціатив Президента України голова Красноградської райдержадміністрації Роман Квартенко. За його словами, в районі створені всі необхідні умови щодо збереження та розширення мережі шкільних та позашкільних навчальних закладів. «У нас на території району функціонує 3 позашкільні навчальні заклади, найпотужнішим є районний центр позашкільної освіти – це єдиний такий заклад в області. Його вихованці відвідують різні гуртки, займаються науково-дослідною роботою за різними напрямами. Головна особливість діяльності центру в тому, що це одна з тих дієвих форм, яка дає можливість працювати з обдарованими дітьми. У нас дуже багато вихованців районного центру є членами Малої академії наук. Вони посіли 3 місце по Україні. Ми надаємо всебічну допомогу нашому районному центру, і це дає можливість знаходити талановитих дітей та супроводжувати їх далі до вступу до вищих навчальних закладів», – повідомив Роман Квартенко.

На Красноградщині розробляється дієва система прибирання сміття

Про це сьогодні розповів під час скайп-конференції в ході Днів відкритості регіону в рамках виконання соціальних ініціатив Президента України голова Красноградської райдержадміністрації Роман Квартенко. «Голова ХОДА Михайло Добкін поставив перед районами завдання - екологічний стан населених пунктів має завжди бути на висоті - і ми його виконуємо. Ми розуміємо, що за допомогою одних тільки суботників ніколи не зможемо навести повного порядку, тому нам необхідно запропонувати дієву систему, яка дала б можливість вчасно прибирати сміття. Сьогодні ми йдемо двома напрямками. Перший – проводимо суботники, очисні роботи на території міста і району, другий – розробляємо систему, встановлюємо майданчики для контейнерів у приватному секторі і робимо так, щоб кожен житель Краснограда мав договір з комбінатом комунальних підприємств на вивезення побутових відходів», – підкреслив він.

Відбувся круглий стіл «Асоціація України з Європейським союзом: за і проти»

Сьогодні в ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України відбувся круглий стіл на тему: «Асоціація України з Європейським союзом: за і проти». У ньому взяли участь кандидат історичних наук, професор кафедри державного управління, заступник директора Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України Володимир Нікітін, доктор політичних наук, професор кафедри соціології та політології Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» Ігор Поліщук, доктор політичних наук, професор кафедри філософії і політології факультету управління та бізнесу Харківської державної академії культури Олександр Романюк, політолог Валерій Дудко, кандидат політичних наук, доцент кафедри політології філософського факультету ХНУ ім. В.А. Каразіна Юлія Біденко, а також представники громадськості.

Українське законодавство потрібно приводити до європейських стандартів

Три роки тому Глава держави Віктор Янукович ініціював низку структурних реформ, які повинні привести життя в нашій країні до високих світових європейських стандартів. Про це сьогодні на Всеукраїнській науково-практичній конференції «Актуальні проблеми застосування Кримінально-процесуального кодексу України: до річниці набуття чинності» розповів голова Харківської ОДА Михайло Добкін.

Трудовий колектив Південної залізниці підтримує позицію Президента щодо євроінтеграції

Сьогодні відбулися збори трудового колективу Південної залізниці, в ході якого було ухвалено звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України і Харківської облдержадміністрації з питання призупинення процесу підготовки до укладення Угоди про асоціацію з ЄС. Голова Дорожньої профспілкової організації Південної залізниці В'ячеслав Залозних зазначив, що Південну залізницю пов'язують з країнами СНД давні партнерські відносини. «Ми ні в якому разі не заперечуємо євроінтеграцію, але дуже раді збереженню міцних економічних зв'язків, які традиційно склалися ще з часів Радянського Союзу», – підкреслив він.

Завтра відбудеться чергове заняття Школи юного журналіста

Завтра, 30 листопада, у Харкові відбудеться чергове заняття Школи юного журналіста при Департаменті масових комунікацій ХОДА. У ході заняття майбутні журналісти прослухають лекцію від викладача факультету Кіно-, телемистецтва Харківської державної академії культури Наталії Черкасової, а також відвідають з екскурсією ХОД ТРК, де вони зможуть ознайомитися з облаштуванням телевізійної студії і режисерського пульта, дізнаються про роботу журналіста, режисера і оператора. Початок заняття о 10:00 (збір слухачів з 9:30 на першому поверсі будівлі ХОДА).

Харківська область і Афганістан зацікавлені у співпраці в сферах будівництва, освіти, військової промисловості

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов і перший заступник голови обласної ради Олена Олешко сьогодні зустрілися з Надзвичайним і Повноважним Послом Ісламської Республіки Афганістан в Україні Мохаммадом Акбар Мохаммаді. Юрій Сапронов зазначив, що Харківська область є одним з ключових в економічному плані регіонів України. Харківщина - це 6 % ВВП країни. За соціально-економічним розвитком область займає 4-е місце в країні. Зовсім нещодавно Харківщина підтвердила свій рейтинг з конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості серед регіонів України, посівши в рейтингу друге місце після м. Києва.

До кінця року буде завершено реконструкцію глядацької зали Харківського театру ляльок

Сьогодні в рамках Днів відкритості Харківської області на виконання соціальних ініціатив Президента України відбувся прес-тур представників ЗМІ до Харківського академічного державного театру ляльок імені В.А.Афанасьєва. У заході також взяв участь заступник голови ОДА Євген Савін. Як зазначив заступник голови ОДА, відновлення і підтримка театральних установ є одним із пріоритетних завдань обласної державної адміністрації.

Найближчою можливістю для підписання Угоди про асоціацію буде Саміт Україна-ЄС у березні 2014 року

Для України та Європейського Союзу найближчою можливістю для підписання Угоди про асоціацію буде Саміт Україна-ЄС, проведення якого заплановано на березень 2014 року. Про це повідомив Радник Президента України Андрій Гончарук в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна». Радник Президента висловив сподівання, що до проведення Саміту спільна робоча група опрацює всі суперечливі питання.

Глава держави підтверджує наміри України підписати Угоду з ЄС у найближчій перспективі

Україна розраховує на підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у найближчій перспективі. Про це Президент України Віктор Янукович заявив на пленарному засіданні Саміту Ініціативи «Східне партнерство» у Вільнюсі. «Я підтверджую наміри України у найближчій перспективі підписати Угоду про асоціацію», - зазначив він.

Виступ Президента України на пленарному засіданні Саміту ініціативи «Східне партнерство»

Україна та ЄС вийшли на завершальний етап укладення Угоди про асоціацію. Переконаний, це відкриє нову сторінку в розвитку Української держави, переведе на якісно новий рівень наші відносини з ЄС та його державами-членами. Я підтверджую наміри України в найближчій перспективі підписати Угоду про асоціацію.

Події дня

Сьогодні, 29 листопада, о 10:00 у Харківському професійному ліцеї харчових технологій та торгівлі (вул. Аерофлотська, 8) відбудеться акція, спрямована на профілактику ВІЛ/СНІДу, гепатитів В та С в рамках Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом; об 11:00 у прес-центрі ХОДА (вул. Сумська, 64, 5 пов., к. 170) розпочнеться скайп-марафон за участю керівників районних державних адміністрацій Харківської області; об 11:00 у Палаці студентів Національного університету «Юридична академія України імені Я. Мудрого» (вул.Пушкінська, 88) Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми застосування Кримінального процесуального кодексу України: до річниці набуття чинності»; о 13:00 в спорткомплексі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (вул. Артема, 50-А) відбудеться урочиста церемонія нагородження переможців ХV обласного конкурсу «Вища школа Харківщини - кращі імена». Виставка наукових розробок вчених Харківщини, присвячена 95-річчю заснування Національної академії наук України; о 13:30 в ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України (пр.Московський, 75,1-й поверх, зала №1) розпочнеться круглий стіл на тему: «Євроінтеграція: за і проти».

Михайло Добкін привітав хліборобів Первомайщини з намолотом 200 тисяч тонн зерна

Голова ХОДА Михайло Добкін привітав хліборобів Первомайського району з намолотом 200 тисяч тонн зерна врожаю 2013 року і побажав їм нових трудових успіхів. "Вітаю вас із новою трудовою перемогою – намолотом 200 тисяч тонн зерна. В її основі - застосування сучасних технологій в землеробстві, невтомна багатомісячна праця і велика любов до землі. Бажаю і надалі примножувати економічну міць нашої держави вагомими врожаями. Нехай добробут, щастя і злагода завжди панують у ваших оселях", – йдеться у телеграмі.

Андрій Моченков привітав переможців конкурсу інноваційних проектів «IT - Kharkiv»

Підбиваючи підсумки Міжнародного форуму «Kharkiv - IT», заступник голови ХОДА Андрій Моченков вручив нагороди переможцям конкурсу інноваційних проектів «IT - Kharkiv». Переможців обирали у 12 номінаціях у сфері ІКТ. «Для того, щоб йти в ногу з науково-технічним прогресом, ми повинні бути конкурентоспроможними. Звичайно, коли ми будемо переходити на європейські стандарти, нам буде важко, але питання, пов'язані з IT- сферою – та конкурентна перевага, яка є у Харкова. Тут працюють представництва великих IT-компаній, тому що у них є інтерес до наших фахівців, сучасних і освічених людей. Я бажаю, щоб для сьогоднішніх переможців знайшовся хороший інвестор і реалізував всі їх задумки. Користуючись можливістю, хочу від імені голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна подякувати партнерам по організації цього форуму і тим компаніям, які працюють сьогодні в регіоні. Я думаю, Міжнародний форум «Kharkiv-IT» стане щорічним», – зазначив Андрій Моченков.

Україна підпише Угоду про асоціацію з ЄС на прийнятних для себе умовах

Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін 28 листопада взяв участь у «прямій телефонній лінії» газети «Вечірній Харків», яка відбулася в рамках Днів відкритості регіону на виконання соціальних ініціатив Президента України,  і відповів на питання харків'ян і жителів області. До губернатора зверталися з приводу вирішення проблем ЖКГ, земельних питань, ремонту доріг місцевого значення, роботи дитячих оздоровчих таборів, придбання копії Прапора Перемоги для ветеранської організації та виплати заборгованості із заробітної плати на заводі ім. Шевченка. Також Михайло Добкін висловив свою позицію щодо підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Він зазначив, що життєві стандарти Європи представляють великий інтерес для українського суспільства, але в даний час ціна асоціації для нашої країни буде занадто великою. У той час, коли Польща при вступі до Євросоюзу отримала 83 млрд. євро прямих дотацій на модернізацію економіки, Словаччина – 6,5 млрд. євро, Угорщина – 51 млрд. євро, Україні пропонують 600 млн. євро, і ще необхідно підвищити тарифи і вжити ряд інших непопулярних заходів.

Промисловці Харківщини підтримують позицію Президента України

Як повідомили сьогодні генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Суботін і директор державного підприємства «Харківський машинобудівний завод «ФЕД» Олександр Жданов, основними ринками збуту продукції, яка виробляється на підприємствах, є країни колишнього СНД. «Основні замовники, ринки збуту продукції нашого підприємства знаходяться не в Європі, не на Заході, а на Північному Сході: у Москві, Казахстані, Таджикистані. На 1 млрд. грн. цього року реалізується продукції до Росії, 150 млн. грн. - реалізація на Казахстан. На наступний рік вже підписані контракти на 2,5 млрд. грн. і 1 млрд. 300 млн. грн. з Російською Федерацією, на 200 млн. грн. з Казахстаном. Звичайно ж, це основні замовники нашого підприємства. Це наше майбутнє, яке ми не маємо права втратити», - сказав генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Суботін.

Через зниження товарообігу України з країнами СНД Південна залізниця несе фінансові втрати

Про це сьогодні заявив начальник ДП «Південна залізниця» Олександр Філатов. За його словами, залізничники завжди відрізнялися розумним прагматизмом і турботою про збереження і примноження вже досягнутого. Вікові історичні традиції, особливості транзитного потенціалу були, є і залишаються запорукою успішної діяльності Південної залізниці. За словами Олександра Філатова, залізниця це не тільки артерії нашої країни, але ще і своєрідний індикатор перспективності розвитку зв'язків між промисловими підприємствами різних галузей, в тому числі, в міжнародному плані.

Євроінтеграція на тих умовах, які висунуті Україні на даному етапі, катастрофа для країни та її громадян

Про це сьогодні заявив член ради та президії Федерації профспілок України Сергій Тесленко. «Всі процеси і явища, які відбуваються в нашій країні, профспілки розцінювали і розцінюють з єдиної позиції - як це позначиться на життєвому рівні людини праці. Стратегічно профспілки підтримують напрямок європейської інтеграції України. Але для нас, як представників інтересів людей праці, першочерговим є соціально-економічний, трудовий захист людини праці, якість його життя і благополуччя його сімей. Тому ми вважаємо, що євроінтеграція на тих умовах, які висунуті Україні на даному етапі, катастрофа для країни і для її громадян. Ми категорично проти рішення проблеми перехідного періоду виключно за рахунок простого трудівника. Ми просто зобов'язані бути готовими до європейських стандартів, щоб мінімізувати наслідки прогнозованого ризику перехідного періоду. У першу чергу, в частині зниження життєвого рівня трудящих. Для цього необхідний час. Але краще бути морально та матеріально готовими, ніж потім кусати лікті за поспішне рішення. Тому профспілки Харківщини, однозначно, підтримують позицію Президента», - сказав Сергій Тесленко.

Молодь Харківщини підтримує євроінтеграцію України

Сьогодні в Харківському національному університеті міського господарства відбулося засідання круглого столу на тему «Євроінтеграція – стратегічний вибір України». У роботі круглого столу взяли участь заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА - начальник управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин Денис Ткачов, політолог Володимир Нікітін, студенти вищих навчальних закладів Харкова.

В 2013 році 350 мешканців Харківщини підписали контракт на службу у Збройних Силах України

На збірних пунктах повністю завершено відправку молодого поповнення на строкову військову службу. План останнього призову виконано на 100%. Про це сьогодні повідомив під час відеоконференції на тему «Збройні Сили України у 2013 році: шляхом реформування і розвитку» заступник Міністра оборони України – керівник апарату Володимир Можаровський. «Одним із пріоритетних напрямків діяльності Міністерства оборони України та Генерального штабу є перехід на службу за контрактом. Штатна чисельність військовослужбовців-контрактників збільшилася з початку цього року більше ніж на 4 тисячі осіб, і нині перевищує 50 тисяч. 60% загальної кількості посад солдат і сержантів в українській армії займають контрактники. Найбільше ними укомплектовані Військово-Морські Сили - 76%», - сказав Володимир Можаровський.

Вперше за роки незалежності Президент України заявив про власну позицію держави у взаєминах з іншими країнами

Про це сьогодні заявив голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін. «Курс нашої держави на євроінтеграцію ніхто не змінює. Президент чітко заявив, що немає іншої альтернативи. Цей курс прописаний в багатьох фундаментальних законах нашої країни, в тому числі і в Законі «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики». Спекуляції на тему, що ми повертаємося в колишній Радянський Союз, або що нас поневолили інші держави - ​​все це на користь тих, хто не готовий до відкритої і правильної дискусії щодо майбутнього нашої країни. Президент України вперше за всі 20 з гаком років незалежності нашої держави заявив про власну позицію України у взаєминах з Росією, Європою, Америкою та іншими державами. Це багатьом не подобається, багатьом незвично. Але у нас є своє бачення як у держави. У нас є почуття власної гідності, у нас є підтримка людей саме такої продуманої прагматичної політики. З цим ми ніколи не розлучимося заради тимчасових оплесків тих парламентів, населення країн яких менше, ніж окремі регіони і області нашої країни», - сказав Михайло Добкін.

У разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС в нинішньому вигляді Україна втрачала б більше 1% ВВП на рік

У разі підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом в тому вигляді, в якому його пропонували європейські партнери, Україна втрачала б більше 1% ВВП на рік, не отримуючи за це компенсації. Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. «З 2004 по 2010 рік до Європейського союзу приєднався ряд держав, які отримали сумарно 243 млрд. євро допомоги для адаптації та модернізації своїх економік. На території цих держав на той момент проживало 150 млн. людей - фактично, це три України. Наша країна отримала пропозицію в розмірі близько 600 млн. євро, і при цьому ми повинні ще виконати ряд умов, які закрутять гайки для тих людей, які сьогодні й так живуть або від пенсії до пенсії, або від зарплати до зарплати. Нам не запропонували нічого, що могло б підняти ВВП нашої країни. Навпаки, розриваючи колишні взаємини і припиняючи колишню кооперацію з вже освоєними нами ринками на території держав Митного союзу і колишніх країн СНД, ми втрачали більше 1% ВВП на рік, не отримуючи за це компенсацій. Жодні товари, зроблені в Україні, не отримували б автоматично з підписанням Угоди про асоціацію скасування квот або мит, які роблять невигідною поставку нашої продукції на європейські ринки» , - заявив він.

Головна мета - підвищити рівень життя в нашій країні

Про це сьогодні заявив голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін. «Ми нічого ні в кого не просимо. Ми самодостатні. Ми за 20 з невеликим років зуміли побудувати державу, яка повністю відповідає всім європейським стандартам. Всі необхідні конституційні інститути правової демократичної держави в Україні створені. Наша головна мета - підвищити і поліпшити рівень життя в нашій країні, зробити так, щоб все доступне і корисне, що є в Європі, працювало і у нас. Нам пропонують умови, які погіршать життя наших людей. Пропонують взамін якусь гуманітарну допомогу, яка теж знаходиться під великим питанням. Підписання Угоди про асоціацію з ЄС не означає, що автоматично наступного дня всі демократичні стандарти почнуть працювати у нас беззаперечно. Не буде цього. Багато країн, де рівень демократії набагато нижче, ніж в Україні, вже давно підписали Угоду про асоціацію, і це не привело до підвищення рівня демократії чи більш високого рівня захисту прав і свобод людей, а також недоторканності приватної власності», - підкреслив Михайло Добкін.

Архів документів