Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Заходи, присвячені 200-річчю з дня народження Т.Г. Шевченка, проводяться в області на високому організаційному та художньому рівні

Про це сьогодні в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо заявив директор Департаменту культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов. Він зазначив, що в рамках реалізації в регіоні завдань Президента України щодо належної підготовки до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в області проводяться культурні заходи, присвячені цій даті.

В інформаційно-виставковому центрі «Бузок» відкрилася виставка живопису «Блаженні ті очі, що бачать»

В основу концепції православно-мистецького проекту Василя Синчука «Блаженні ті очі, що бачать» покладено масштабний мистецький і філософський задум - за допомогою мистецько-картинного відеоряду передати молитовний душевний стан паломника в святих місцях; дати можливість глядачеві побачити місця, де відбувалися реальні події християнської історії, описані в Старому і Новому завіті. Духовну наповненість виставки, її особливу значущість в дні  Різдвяних святок зазначила директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Вікторія Маренич. «Для нас величезна честь сьогодні приймати цю виставку. Особливо в цей день, який в народі називають великим святом - святом Святого Василя і Старого Нового року. Мені б дуже хотілося побажати всім, хто завітає до нашого інформаційно-виставкового центру, якомога більше наповнити себе інформацією і знаннями, знайти справжній куточок раю тут - у Харкові, в галереї «Бузок». Я дякую всім за довіру до «Бузка», за ту значну роботу і той величезний шлях, який ви особисто пройшли», - сказала Вікторія Маренич.

Більше 10 млн.грн. використано для зміцнення матеріально-технічної бази культурних закладів області

Про це під час прес-конференції повідомив директор Департаменту культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов. «Ми досить добре просунулися у зміцненні матеріально-технічної бази в минулому році: було залучено понад 10 млн. грн. Хочу нагадати, що нашим завданням на першому етапі було приведення в порядок районних будинків культури як основних методичних центрів для всіх закладів культури районів. На сьогоднішньому етапі ми вже виходимо на наступний рівень: вихід районних БК на більш якісний рівень. У цьому відношенні у нас є позитивний приклад - Печенізький районний будинок культури, який з точки зору матеріально-технічної бази є своєрідним зразком. Для сільських будинків культури таким взірцем є Ольшанський сільський будинок культури, який вийшов на той якісно новий рівень матеріально-технічної бази, під який ми можемо підтягувати інші сільські будинки», - розповів Дмитро Кузнєцов.

2013 рік був успішним для культурної сфери Харківщини

Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив директор Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Дмитро Кузнєцов. «У 2013 році по кожному напрямку діяльності у сфері культури зроблені досить якісно нові кроки. У першу чергу це стосується театрально-концертної сфери. За 2013 рік діячами мистецтва була створена 21 нова постановка. У порівнянні з 2012 роком 2013 рік приніс на 1 мільйон гривень більше власних доходів у скарбничку театрально-концертних установ. За результатами позитивної діяльності головою обласної державної адміністрації Михайлом Добкіним було ухвалено рішення заохотити працівників театрально-концертної сфери, на що було виділено додатково 1,5 млн. грн. Крім цього, 2013 рік був першим бездефіцитним роком у сфері культури в Харківській області. Це дало можливість розробити програму розвитку культури і туризму в Харківській області на найближчу перспективу», - сказав Дмитро Кузнєцов.

На Харківщині 1 березня відзначатимуть свято «Слобожанська Масляна»

Культурно-мистецьке свято «Слобожанська Масляна» цього року відбудеться 1 березня. Про це повідомив директор Департаменту освіти і науки ХОДА Дмитро Кузнєцов. Він також зазначив, що у 2014 році на Харківщині буде проведено всі фестивалі і конкурси, які вже встигли стати традиційними. 14 березня відбудеться «Харківська туристична бієнале». 19 березня – початок конкурсу юних піаністів ім. В. Крайнєва. Куратором цього проекту став всесвітньо відомий піаніст Олександр Романовський, очікуються серйозні гості. Приблизно визначена дата проведення етнофестиваля «Олексіївська фортеця» і вже ведеться підготовка до фестивалю «Печенізьке поле – 2014».  

У всіх закладах культури Харківщини заплановано заходи до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка

Згідно з розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна в рамках реалізації в регіоні завдань Президента України щодо належної підготовки до святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка в регіоні заплановано проведення культурних заходів, присвячених цій даті. Про це розповів під час прес-конференції директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов.

У березні театр музкомедії представить на малій сцені ХНАТОБ прем'єру оперети «Циганський барон»

На березень запланована перша вистава Харківського академічного театру музичної комедії на малій сцені Харківського національного театру опери та балету ім. Лисенка – прем'єра оперети Йоганна Штрауса «Циганський барон». Про це повідомив сьогодні в ході прес-конференції директор Департаменту культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов.

За останнє десятиріччя кількість іноземних студентів у харківських ВНЗ збільшилася у 4 рази

У 37 вузах нашого міста зараз навчається більше 25 тисяч іноземців, серед них 23 тис. 81 студент, із 122 країні світу, що підтверджує статус Харкова як столиці українського студентства. Про це розповів під час прес-конференції директор Департаменту науки та освіти ХОДА Роман Шаповал.

Цього року вступна кампанія до ВНЗ відбудеться без суттєвих змін

Вступна кампанія 2014 року розпочнеться 1 липня і триватиме два місяці. Документи до вступних комісій вищих навчальних закладів абітурієнти подаватимуть з 1 по 19 липня. За попередніми розрахунками кількість абітурієнтів Харківської області становитиме 17 200 осіб. Про це розповів під час прес-конференції директор Департаменту науки та освіти ХОДА Роман Шаповал. За його словами, ті абітурієнти, які подаватимуть документи на держзамовлення, знатимуть про своє місце у рейтинговому списку вже 5 серпня до 12.00, друга хвиля результатів буде відома 8 серпня. Остаточні списки перед зарахуванням вивішуються 12 серпня всіма ВНЗ до 15.00.

В школах Харківщини будуть обладнані спеціалізовані кабінети хімії, фізики та біології

Як повідомив сьогодні в ході прес-конференції директор Департаменту науки та освіти ХОДА Роман Шаповал, згідно з обласною програмою «Новий освітній простір Харківщини на 2014-2018 роки» в ряді навчальних закладів області будуть створені природничо-математичні кабінети. «Ми хочемо забезпечити всі спеціалізовані школи і гімназії регіону, де вивчають природничі науки, спершу універсальними, а потім і спеціалізованими кабінетами з хімії, фізики та біології. Ця робота розпочнеться в 2014 році, після того, як буде затверджено обласний бюджет. Один такий сертифікований кабінет «під ключ» з відповідними інформаційними і мультимедійними ресурсами, комп’ютерною технікою, коштує щонайменше 140 тис. грн.», – зазначив він.

Харківська область першою в Україні забезпечила підручниками учнів третіх класів

Про це під час прес-конференції розповів директор Департаменту науки і освіти обласної державної адміністрації Роман Шаповал. «Мені дуже приємно констатувати, що Харківська область практично першою в Україні отримала і розвезла до районів заплановану кількість нових підручників для учнів третього класу, які надійшли від Міністерства освіти і науки. 45 назв нових підручників, взагалі 293 тис. 718 примірників були розвезені до 1 січня до районних відділів освіти. Звідти їх почали розвозити до загальноосвітніх навчальних закладів. Проблем з забезпеченням підручників для 3-го класу, де навчаються за новим базовим стандартом загальної середньої освіти, як і планувало Міністерство, взагалі не буде існувати», - повідомив Роман Шаповал.

В 2014 році вчителям Харківщини підвищать зарплату

Як повідомив сьогодні в ході прес-конференції директор Департаменту науки та освіти ХОДА Роман Шаповал, заробітна плата вчителів буде підвищуватися. «В 2014 році, після ухвалення державного, обласного і місцевих бюджетів, заробітна плата вчителів буде поетапно підвищуватися. У січні мінімальна зарплата вчителів складе 1218 грн, у липні — 1250 грн, у жовтні — 1301 грн. На кінець 2013 року середня зарплата вчителя на Харківщині становила 2939 грн. Середній вік вчителів – 40 років, в них є відповідна вислуга і категорія. Середня заробітна плата також буде зростати», – зазначив директор Департаменту.

24-25 січня відбудеться ювілейний фестиваль авторської пісні «Зимовий Есхар»

24-25 січня 2014 року в Есхарівському селищному та Чугуївському районному будинках культури відбудеться ювілейний 20-й фестиваль авторської пісні «Зимовий Есхар». Традиційно у програмі заходу творчі майстерні, за підсумками прослуховування в котрих виконавці візьмуть участь у конкурсному концерті. На честь річниці від Дня народження Володимира Висоцького в конкурсний концерт фестивалю введено додаткову номінацію – «Виконавець пісень Володимира Висоцького».

Хід опалювального сезону 2013/2014 років в Харківській області

Станом на 14 січня 2014 року в Харківській області працює 867 котельних (100%). Опалюється 14770 житлових будинків (100%), 2510 закладів соціальної сфери (100%), з них 691 дитячий заклад, 846 шкіл (100%) та 973 лікувальні заклади (100%). З метою реагування на випадок виникнення аварійних ситуацій на комунальних підприємствах області та в Департаменті працюють диспетчерські служби.

16 січня відбудеться круглий стіл «Програма розвитку міжнародного співробітництва та залучення інвестицій до 2016 року»

16 січня о 10:00 у Харківському національному економічному університеті імені С.Кузнеця (проспект Леніна 9а, науково-бібліотечний корпус, 3 поверх, ауд.311) відбудеться круглий стіл «Програма розвитку міжнародного співробітництва та залучення інвестицій до 2016 року», в рамках якого буде проводитися громадське обговорення концепції та конкретних заходів щодо розвитку експортного потенціалу Харківського регіону та стимулювання інвестиційної діяльності.

Хід опалювального сезону 2013/2014 років у Харківському районі

Станом на 14 січня 2014 року в Харківському районі працює 60 котельних (100%), 3 теплорозподільчих станції (100%), опалюються усі 140 об’єктів соціальної сфери: 37 дитячих закладів, 50 шкіл та 53 лікувальних заклади. До централізованого теплопостачання підключено 248 житлових будинків (100%). З метою реагування на випадок виникнення аварійних ситуацій на комунальних підприємствах Харківського району працюють диспетчерські служби: КП теплових мереж Харківського району (телефон 737-57-85), Ленінська філія КП «Харківські теплові мережі» (телефон 372-38-70 або 724-59-30).

Газета «Слобідський край» продовжить публікувати судові оголошення

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2013 року №1022-р затверджено перелік друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження, в яких у 2014 році розміщуються оголошення про виклик до суду відповідача, третіх осіб, свідків, місце фактичного проживання (перебування) яких невідоме. У Харківській області таким засобом масової інформації визначено газету «Слобідський край».

Президент вважає за необхідне надати право віруючим молитися там, де вони забажають

Президент України Віктор Янукович вважає за необхідне вдосконалити законодавство в релігійній сфері стосовно права віруючих молитися в тих місцях, де вони забажають. «Люди повинні мати право молитися там, де вони хочуть», - підкреслив Президент. На переконання Глави держави, законодавство має забезпечити таку можливість для всіх мирян незалежно від їхнього віросповідання. «Треба пом’якшити законодавство і забезпечити віруючим можливість молитись там, де вони забажають», - зазначив Віктор Янукович.

Визначені кращі спортсмени та тренери Харківщини 2013 року

Комісія при Департаменті у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації визначила кращих спортсменів та тренерів Харківської області за підсумками результатів виступів у міжнародних змаганнях 2013 року за наступними номінаціями: 10 кращих спортсменів 2013 року (олімпійські види спорту), 10 кращих тренерів 2013 року, 5 кращих спортсменів 2013 року (неолімпійські види спорту), 5 кращих тренерів 2013 року (неолімпійські види спорту), 3 кращих спортсмена з обмеженими вадами 2013 року, 3 кращих тренери 2013 року, які працюють зі спортсменами з обмеженими вадами. Також був складений список організацій та установ, що сприяють та підтримують розвиток спорту вищих досягнень за 2013 рік.

Сьогодні в редакції газети «Слобідський край» відбудеться «пряма лінія» з Дмитром Кузнєцовим

14 січня 2014 року з 11:00 до 12:00 в редакції газети «Слобідський край» (площа Свободи, Держпром, 6 під'їзд, 7 поверх) відбудеться пряма телефонна лінія за участю директора Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Дмитра Кузнєцова. Телефон редакції газети: 720-04-72.

Події дня

Сьогодні, 14 січня, об 11:00 у редакції газети «Слобідський край» (площа Свободи, Держпром, 6 під'їзд, 7 поверх) відбудеться пряма телефонна лінія за участю директора Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Дмитра Кузнєцова; о 13:00 у прес-центрі ХОДА (вул. Сумська, 64, 5 поверх, к. 170) відбудеться прес-конференція директора Департаменту науки і освіти обласної державної адміністрації Романа Шаповала на тему: "Організований початок II півріччя 2013/2014 навчального року"; о 14:00 у прес-центрі ХОДА (вул. Сумська, 64, 5 поверх, к. 170) відбудеться прес-конференція директора Департаменту культури і туризму обласної державної адміністрації Дмитра Кузнєцова на тему: «Реалізація в регіоні завдань Президента України щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка»; о 17:00 в інформаційно-виставковому центрі «Бузок» (вул. Сумська, 25, велика зала) відбудеться відкриття виставки «Блаженні ті очі, що бачать».

Найобдарованіші учні області візьмуть участь у телепроекті до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка

Про це повідомила директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Вікторія Маренич під час візиту до КЗ «Обласна спеціалізована школа-інтернат II-III ступенів «Обдарованість» Харківської обласної ради». Підготовку до проекту планується розпочати у лютому.

Учні школи-інтернату «Обдарованість» отримали добірку книг сучасної української прози та поезії

Сьогодні директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Вікторія Маренич передала літературу учням КЗ «Обласна спеціалізована школа-інтернат II-III ступенів «Обдарованість» Харківської обласної ради». Бібліотека інтернату поповнилася добіркою сучасної української прози та поезії лауреатів конкурсу «Коронація слова» – всього 60 книжок.

Харківські лучники стали переможцями змагань на Кубок Віктора Рубана

З 9 по 12 січня у навчально-спортивному комплексі «Каразінський» відбувся Всеукраїнський турнір зі стрільби з луку на Кубок олімпійського чемпіона Віктора Рубана. У ньому взяли участь більше 190 лучників з різних регіонів України, а також з Росії. У змаганнях з класичного луку в категорії «дорослі» переможцями та призерами стали харківські спортсмени. В особистій першості серед жінок перемогу здобула Вікторія Коваль, призерами стали Марина Кириченко (3-е місце, СДЮСШОР «Комунар» ) і Ловчіков Дмитро (3-е місце).

Хід опалювального сезону 2013/2014 років у Сахновщинському районі

Станом на 13 січня 2014 року в Сахновщинському районі автономно опалюються усі об’єкти соціальної сфери (62 заклади – 100%): 20 шкіл, 10 дитячих та 32 лікувальних заклади. Житлові будинки обладнані індивідуальним опаленням, централізоване теплопостачання відсутнє.

Завтра в Харкові відкриється виставка «Блаженні ті очі, що бачать»

14 січня 2014 року о 17:00 у виставково-інформаційному центрі «Бузок» (вул. Сумська, 25) відкриється виставка живопису «Блаженні ті очі, що бачать». На виставці представлять картини із зображеннями православних святих місць в Україні, Росії, Ізраїлі, Туреччині, Сирії, Йорданії. До експозиції увійшли роботи художників харківського творчого об'єднання «Буріме»: Валентина Грицаненка, Олега Лазаренка, Олександра Лисенка, Олександра Шеховцова, Олександра Резніченка, Дениса Саражина, Володимира Шандиби, Валерія Шматька.

У театрі ім.Пушкіна презентовано книгу спогадів про Олександра Барсегяна

До 85-річчя з дня народження Олександра Барсегяна у театрі ім. О.С.Пушкіна відбулася презентація книги спогадів «Барс з роду Мельпомени». У спогадах колег, учнів, театральних діячів, в документах і фотографіях книга відображає яскраве творче життя нашого сучасника - відомого театрального режисера і педагога, народного артиста України, члена-кореспондента Національної академії мистецтв України, Почесного громадянина міста Харкова Олександра Барсегяна. Книгу представила його вдова Ніна Сафронова.

У Харкові та області поховали 6 загиблих під час пожежі на Харківській ювелірній фабриці

Сьогодні у Харкові та області відбувся похорон шести людей, загиблих під час пожежі на Харківській ювелірній фабриці 8 січня. У церемонії прощання із загиблими взяли участь перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, заступники голови облдержадміністрації, керівники департаментів та управлінь. Вони висловили співчуття рідним і близьким покійних.

Рятувальники при гасінні пожежі на Харківській ювелірній фабриці діяли грамотно і професійно

Таку оцінку діям своїх колег дав рятувальник з майже 20-річним стажем, начальник 6-ої пожежної частини Ленінського району м. Харкова Володимир Горбиков. «Кожен пожежний при виїзді на пожежу ризикує своїм життям. Пожежа - це надзвичайна ситуація, під час якої поширюється вогонь, може статися вибух. Рятувальники при гасінні пожежі на Харківській ювелірній фабриці діяли грамотно і професійно. Насамперед почалися роботи з порятунку людей. Відразу по приїзду вони почали встановлювати трьохколінну драбину і комбінованим способом, до прибуття автодрабини, рятувати людей. Крім цього, у віконні отвори, до яких підбиралося полум'я, вони відразу подали ствол води. Там перебували люди, що намагалися врятуватися, тримаючись за кондиціонери», - сказав Володимир Горбиков.

Якби пожежники були вчасно оповіщені, був би шанс врятувати всіх

Повідомлення про пожежу на Харківській ювелірній фабриці 8 січня на пункт зв'язку чергової частини надійшло через 10 хвилин після початку займання. Як розповів начальник 27-ї пожежної частини Київського району м. Харкова Денис Михайлов, до цього люди намагалися загасити полум'я самостійно. Після отримання сигналу черговий караул пожежної частини відразу ж виїхав на місце події. За регламентом час доїзду до місця пожежі становить до 10 хвилин. Рятувальники доїхали за 6 хвилин.

Архів документів