Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

У Харкові обговорили питання міжетнічних стосунків в країнах Східної Європи

У медіа-центрі газети «Время» 24 листопада відбувся семінар за темою «Регулювання міжетнічних стосунків в Європі і світі. Яким досвідом варто обмінюватися?» в рамках нового проекту "Програма Східного Партнерства: Національні меншини і етнополітичні питання. Білорусь - Молдова – Україна". У заході взяв участь Директор Департаменту масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації Євген Ярошенко, представники Європейського Центру з Питань Меншин (м. Фленсбург, Німеччина): експерти Європейського центру з питань меншин Олександр Осіпов та Ганна Василевич, Регіональний Директор Європейського центру з питань меншин на Південному Кавказі Єва Хілінські, представники національно-культурних товариств Харківської області, науковці.

Зовнішньоторговельний оборот товарів Харківської області у вересні поточного року збільшився

За вересень поточного року зовнішньоторговельний оборот товарів Харківської області склав 310,8 млн. дол. США та збільшився на 5,3% у порівнянні з серпнем 2014 року. Про це повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. За її словами, обсяг експортних поставок у вересні склав 145,5 млн. дол. США і збільшився на 1,1 % у порівнянні з серпнем, обсяг імпортних поставок – 165,3 млн. дол. США і збільшився на 9,4 %.

Харківський «Олімп» - 10-разовий чемпіон України з регбі

На харківському стадіоні «Динамо» 23 листопада відбувся фінальний поєдинок чемпіонату України 2014 з регбі-15. В підсумку, харків’яни вибороли перемогу у одеситів. Двоматчеве фінальне протистояння між харківським «Олімпом» та одеським «Кредо-1963» розпочалося ще 26 жовтня в Одесі. На виїзді харків'яни змогли обіграти суперників з рахунком 17:9, що дало велику перевагу перед матчем відповіддю. 

Харківські гросмейстери здобули медалі чемпіонату України

У Львові завершився чемпіонат України з шахів, на якому спортсмени Харківської області здобули срібло та бронзу. Цьогорічний чемпіонат зібрав зірковий склад учасників. За золоту шахову корону України боролися кращі гросмейстери країни, серед яких були екс-чемпіони світу Руслан Пономарьов та Анна Ушеніна, а також олімпійські чемпіони Павло Ельянов та Олександр Моїсеєнко.

Харківська облдержадміністрація підготувала соціальні відеоролики щодо попередження тероризму

За ініціативи голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути, прес-службою ХОДА підготовлені соціальні відеоролики про те, як вести себе у разі виникнення підозр щодо підготовки диверсії або теракту. Харків'ян закликають бути пильними на вулицях міста, в громадських місцях і транспорті, реагувати на підозрілі предмети і повідомляти про них до правоохоронних органів. Відеоролики будуть транслюватися на харківських телеканалах, в супермаркетах, метро та на відеоекранах міста.

Суд частково задовольнив позов Харківської міськради до облдержадміністрації про скасування розпорядження голови ХОДА №517 «Про врегулювання ситуації в області щодо пам'ятників епохи тоталітаризму»

Сьогодні, 24 листопада, відбулося судове засідання з розгляду адміністративного позову Харківської міської ради до голови Харківської облдержадміністрації Ігор Балута і Харківської облдержадміністрації про скасування розпорядження губернатора від 28.09.2014 р. №517 «Про врегулювання ситуації в області щодо пам'ятників епохи тоталітаризму». Харківський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов Харківської міськради, скасувавши розпорядження голови ХОДА в частині «вжиття заходів щодо демонтажу пам'ятника Леніну, розташованого на площі Свободи в Харкові, у відповідності до вимог чинного законодавства». В іншій частині позов залишено без задоволення.

Останки тіл загиблих пасажирів збитого малазійського лайнера відправлять з Харкова до Нідерландів в кінці тижня

Про це повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута в ході робочої наради з представниками міжнародної місії з розслідування катастрофи літака «Boeing-777» рейсу MH17. За словами Ігоря Балути, нідерландські фахівці завершили роботи зі знайденими раніше в зоні катастрофи останками тіл. Шість трун з останками до кінця тижня будуть відправлені до Нідерландів. 

Президент визначив строки і уповноважені структури для перевірки високопосадовців згідно Закону про люстрацію

Президент України підписав розпорядження, у якому визначено строки і уповноважені органи для перевірки у відповідності до Закону «Про очищення влади» (про люстрацію) посадовців, призначення і звільнення яких здійснюється Главою держави. Згідно з розпорядженням, перевірка, передбачена Законом України "Про очищення влади", щодо перших заступників та заступників Голови Служби безпеки України, начальників відповідних підрозділів Центрального управління СБУ, Генерального прокурора України буде проведена з 24 листопада 2014 року.

Уламки літака «Boeing-777» рейсу MH17 доставлені до Харкова

Уламки літака «Boeing-777» рейсу MH17 доставлені до Харкова і зараз знаходяться під охороною на одній із залізничних станцій. Про це 24 листопада розповів голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута в ході робочої наради з приводу транспортування уламків літака «Boeing-777» в Нідерланди. 

У Харкові представники шести східних областей України обговорили особливості проведення вступної кампанії у 2015 році

В НТУ «Харківський політехнічний інститут» відбулася регіональна нарада, присвячена проведенню прийому у 2015 році до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації. У ній взяли участь проректори, відповідальні секретарі приймальних комісій вищих навчальних закладів Харківської, Полтавської, Сумської, Дніпропетровської, Донецької, Луганської областей. Усього - понад 700 осіб. Учасники наради розглянули особливості організації та проведення вступної кампанії у 2015 році в умовах дії оновленого Закону України «Про вищу освіту», а також ознайомилися з результатами непростої вступної кампанії 2014 року - які плюси, недоліки і порушення були відзначені Міністерством під час перевірок та моніторингів на державному рівні.

Інформація щодо розрахунків споживачів за надані послуги теплопостачання та водопостачання станом на 24 листопада

За оперативними даними Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА, станом на 24 листопада з початку поточного року споживачі області розрахувались за послуги теплопостачання на 110,4 %. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, рівень розрахунків споживачів підвищився на 12,7 % (за відповідний період 2013 року – 97,7 %), в том числі: населення – 110,6 % (за відповідний період 2013 року – 107,1 %); установ, які фінансуються з державного бюджету – 102,6 % (за відповідний період 2013 року – 102,9 %); місцевих бюджетів – 103,1 % (за відповідний період 2013 року – 83,2 %); обласного бюджету – 98,5 % (за відповідний період 2013 року – 94,8 %); інших споживачів – 108,8 % (за відповідний період 2013 року – 101,6 %).

Національний банк України оптимізував структуру міжнародних резервів

Як повідомили в прес-службі НБУ, це пов’язано із синхронізацією структури міжнародних резервів та зовнішньої позиції країни. Національний банк України вирішив у вересні 2014 року збільшити частку долара США в резервному кошику, оскільки структура торговельного балансу країни становить 70,3% у доларах США, 15% у євро. Крім того, 77,7% валового зовнішнього державного боргу України номіновано в доларах США, у євро – 11,2%, у СПЗ – 5,8%.

Президенти України і Литви підписали «дорожню карту» розвитку стратегічного партнерства

Президент України Петро Порошенко і Президент Литви Даля Грібаускайте підписали «дорожню карту» розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литвою на 2015-2016 роки. Підписання відбулося сьогодні, 24 листопада, під час зустрічі президентів двох країн. Також був підписаний протокол 7-го засідання ради президентів двох країн. Крім того, під час засідання сторони обговорили співпрацю між Україною та Литвою в процесі євроінтеграції України, двосторонню співпрацю в міжнародних організаціях, таких як ООН, ОБСЄ, Рада Європи та НАТО, взаємодію у сфері безпеки та захисту, кібернетичної та інформаційної безпеки та військово-технічне співробітництво.

Харківський машинобудівний завод «ФЕД» підписав контракт з китайцями на «AIRSHOW CHINA 2014»

Державне підприємство «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», що входить до ДК «УКРОБОРОНПРОМ», отримало замовлення на поставку технічної документації та обладнання від китайської компанії, співпраця з якою розпочалася ще минулого року. За визначеним планом контракт виконають протягом першого кварталу 2015 року. У рамках виставки «AIRSHOW CHINA 2014» делегація підприємства також провела ряд важливих зустрічей із багатьма іншими іноземними агентами.

За 10 місяців Укрзалізниця перевезла у спеціально обладнаних вагонах 1500 осіб з обмеженими фізичними можливостями

Укрзалізниця надає можливість пасажирам із інвалідністю  комфортно подорожувати залізничним транспортом. Для цього на залізницях України можна замовити вагони, обладнані спеціальними підйомниками для інвалідних візків та окремими пристосованими купе. Так, упродовж січня-жовтня 2014 року такими вагонами скористалися всього 1554 пасажирів-інвалідів на візках, при цьому найбільше замовлень – 548 – було оформлено на Придніпровській залізниці.

Виставка живопису «Моціон» запрошує глядачів повернутися у літо

Напередодні зими харківський художник Олександр Брітцев запрошує харків'ян здійснити пішу прогулянку серед живописних пейзажів Криму, Чорногорії та Кавказу. В Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) відкрилася його персональна виставка живопису під назвою «Моціон». Організатори виставки, як і автор, впевнені, що споглядаючи мальовничі пейзажі, сповнені літнім сонцем, горні та морські краєвиди, глядач набуває позитивних емоцій, що у цей період пізньої осені відповідно поліпшує загальний стан людини.

ДК «Укроборонпром» відновив 11 одиниць бронетехніки за тиждень

Виїзні бригади підприємств-учасників Державного концерну «УКРОБОРОНПРОМ» відремонтували 11 одиниць техніки за останні 7 днів. Власними потужностями Концерн відновив 5 основних бойових танків Т-64. Крім того, було відновлено 6 бронетранспортерів БТР-3 та БТР-4 для Нацгвардії України. Вся відновлена техніка відвантажується до зони АТО. Нагадаємо, ДП «Харківський бронетанковий ремонтний завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», продовжує ремонтувати танки Т-64 для потреб АТУ. Ця техніка вимагає поточного та відновного ремонту, щоб надалі виконувати завдання антитерористичної операції на сході України.

Президент підписав Указ про присвоєння Героям Небесної Сотні звання Героя України

Президент України Петро Порошенко підписав Указ про присвоєння Героям Небесної Сотні звання Героя України. Підпис під документом Глава держави поставив під час зустрічі з родинами загиблих активістів. Петро Порошенко уточнив, що, згідно з процедурою, звання Героя України неможливо присвоїти трьом іноземцям, які загинули під час Революції Гідності. Тому вони будуть нагороджені орденом Героя Небесної Сотні.

На площі Свободи та біля пам'ятника Шевченку виклали хрести зі свічок в пам'ять про жертв голодоморів

На площі Свободи в Харкові 22 листопада пройшла всеукраїнська акція пам'яті про жертви голодоморів "Запали свічку". Небайдужі харків'яни, серед яких - і дорослі, і діти, прийшли на площу, щоб вшанувати пам'ять загиблих від голоду українців. О 16.00 харків'яни запалили свічки в лампадках і виклали з них на площі хрест. Після чого учасники акції вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Крім свічок, харків'яни залишали біля хреста горщики з зерном і хліб в пам'ять про загиблих від голоду. Акція пам'яті про жертви голодоморів пройшла і біля пам'ятника Тарасу Шевченку, де також був викладений хрест зі свічок.

У Молодіжному парку відслужили молебень за загиблими від Голодомору 1932-1933 років

22 листопада в Молодіжному парку (вул. Пушкінська) відбулася церемонія покладання квітів до Пам'ятного знаку - Хреста жертвам голодоморів. У церемонії взяли участь т.в.о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко, т.в.о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Євген Шахненко, керівники структурних підрозділів ХОДА, представники місцевого самоврядування, громадських організацій, духовенства, а також студенти вузів Харкова. Покласти квіти прийшли більше 200 чоловік. 

Харківському обласному радіо виповнилося 90 років!

У Харкові 21 листопада пройшли урочистості з нагоди 90-ї річниці з дня, коли в Харкові пролунав перший радіосигнал. З ювілеєм радійників привітали директор Департаменту масових комунікацій Харківської облдержадміністрації Євген Ярошенко, радник голови ХОДА Інна Чуйко, голова Харківської облради Сергій Чернов, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олег Наливайко. Кращим працівникам обласного радіо були вручені грамоти та подяки Харківської обласної державної адміністрації.

Ігор Балута провів робочу нараду з приводу транспортування уламків літака "Boeing-777"

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута 22 листопада провів робочу нараду, у якій взяли участь командувач міжнародною місією з розслідування катастрофи літака «Boeing-777» рейсу MH17 пан Міхиль Марханд, представник Нідерландської організації з розслідування катастрофи пані Анніке Бовінс, Політичний радник міжнародної місії з розслідування катастрофи пан Мартін Ван Бюрен, заступник голови ХОДА В'ячеслав Аббакумов, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко, представники СБУ, прокуратури, транспортної міліції та інших структур. В ході наради були обговорені питання організації транспортування уламків літака "Boeing-777" рейсу MH17, який зазнав аварії на території Донецької області, підконтрольної бойовикам.

На Харківщині вшанували пам'ять жертв голодомору

22 листопада в Дергачівському районі (Харківська обл.) відбулася церемонія покладання квітів до Меморіального комплексу пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років. Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Після чого до меморіального комплексу були покладені квіти. У церемонії покладання взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута, голова Харківської облради Сергій Чернов, заступники голови облдержадміністрації, керівники структурних підрозділів ХОДА, начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар, начальник ГУ МВС України в Харківській області Анатолій Дмитрієв, представники місцевого самоврядування, громадських організацій, козацтва, духовенства.

Події дня!

Сьогодні, 22 листопада, о 10.00 відбудеться церемонія покладання квітів з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів до Меморіального комплексу пам'яті жертв голодомору 1932-1933 років (Дергачівський р-н); в 14.00 в Харківському державному академічному драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка пройде концерт-реквієм, присвячений Дню пам'яті жертв голодоморів; в 15.00 в Молодіжному парку (вул. Пушкінська, 81) відбудеться церемонія покладання квітів до Пам'ятного знаку - Хреста жертвам голодоморів. Після чого пройде хода від Молодіжного парку до площі Свободи; в 16.00 на площі Свободи пройде Акція пам'яті із запалюванням лампад; в 18.30 в Харківському національному академічному театрі опери та балету імені М. В. Лисенка (вул. Сумська, 25) відбудеться концерт-реквієм, присвячений Дню пам'яті жертв голодоморів.

Шановні слобожанці! Дорога громадо!

У ці трагічні для кожного українця дні звертаюсь, насамперед, до ваших душ і сердець. В останні тижні листопада ми зі скорботою згадуємо жертв трагедії українського народу – Голодомору 1932-33 років. Близько шести мільйонів заморених голодом, знищених злою волею держави за півроку. Апофеозом зла, який на довгі роки й десятиліття підірвав генетичні, інтелектуальні, творчі сили нації і поставив її на межу необоротного цивілізаційного зламу, ми називаємо Великий Голод 1932—1933 років. Правда про нього пробила собі дорогу крізь товщу часу, лукавого замовчування і підступних міфів, щоб назавжди залишитися пам’ятником безвинно загубленим і нагадуванням та пересторогою для живих.

У Харкові відзначили День Гідності і Свободи

В саду Шевченка 21 листопада в День Гідності і Свободи патріотичне співтовариство Харківщини разом з громадськими організаціями та активістами Євромайдану провели поминально-ностальгічний захід. Біля пам'ятника Т. Шевченку зібралося більше тисячі чоловік. Активісти харківського Євромайдану виступили зі словами подяки до всіх, хто прийшов на акцію. Після чого на встановленому екрані показали фільм про події Революції гідності в Харкові. Городяни розгорнули 100-метровий український прапор, а також провели молебень в пам'ять про Героїв Небесної сотні. 

Уламки літака "Boeing-777", який зазнав аварії в липні на території, підконтрольній бойовикам, доставлять до Харкова

Нідерландські експерти зібрали більшу частину уламків малайзійського літака "Boeing" на місці його катастрофи в Донецькій області. Про це в ході зустрічі з головою Харківської облдержадміністрації Ігор Балута повідомив командувач міжнародної місії з розслідування катастрофи літака "Boeing-777" рейсу MH17 пан Міхіль Марханд. За його словами, всі зібрані уламки оглянуті, описані, пронумеровані і сфотографовані голландськими експертами. Днями їх доставлять в Харків автомобільним і залізничним транспортом. Потім уламки літака переправлять в Нідерланди, де проводитиметься ретельна експертиза. 

Ігор Балута відвідав факультет військової підготовки Національного технічного університету «ХПІ»

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута 21 листопада відвідав Гвардійський ордена червоної зірки факультет військової підготовки імені Верховної Ради України Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Разом з губернатором військовий факультет відвідали заступник голови ХОДА В’ячеслав Аббакумов, директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами ХОДА Анатолій Шевцов, директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев, а також представники п'яти громадських організацій Харківщини. Начальник факультету військової підготовки НТУ "ХПІ" Олександр Серпухов ознайомив голову облдержадміністрації з матеріально-технічною базою факультету, показав навчальні класи, кадетський корпус.

До 2017 року кількість заповідників на Харківщині має збільшитися майже у три рази

Відповідно до Стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, Харківська область до 2017 року має збільшити площу природно-заповідного фонду (ПЗФ) до 207,4 тис. га, а відсоток заповідності – до 6,6%, до 2021 року до 282,8 тис. га, а відсоток заповідності – до 9%, що у 3,8 рази більше, ніж є на даний час. Про це сьогодні, 21 листопада, під час обласної селекторної наради повідомив директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Ігор Капусник. За його словами, в області зараз ведеться робота з розробки регіональної стратегії, де для кожного району області буде розраховано окремий показник заповідності. По 20 районам департаментом надіслано листи з пропозиціями щодо збільшення існуючих об’єктів природно-заповідного фонду.

Споживачі області розрахувались за теплопостачання на 109,3%

З початку року споживачі області розрахувалися за надані послуги теплопостачання на 109,3%, в тому числі споживачі Харкова - 109,1%. (у відповідному періоді 2013 р. рівень розрахунків становив 98,2%). Про це 21 листопада в ході обласної селекторної наради розповів директор Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Роман Грива. За його даними, рівень розрахунків населення області з оплати послуг теплопостачання з початку року становить 109,5% (у відповідному періоді 2013 р. було 108,5%). А сума заборгованості населення за 2014 р. залишається 198,9 тис. грн., по Харкову заборгованість відсутня.

Архів документів