Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Події дня!

Сьогодні, 30 грудня, о 9:30 в малому залі Будинку рад (вул. Сумська, 64) пройде засідання оперативного штабу Харківській області за участю голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути на тему: "Про стан виконання заходів з питань посилення обороноздатності Харківської області"; об 11:00 у  КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня №1» відбудеться відкриття відремонтованого операційного блоку хірургічного операційного відділення Харківської обласної дитячої лікарні №1; о 15:00 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4-й під'їзд) відбудеться відкриття виставки «Різдвяний арт-проект».

Президент підписав Закон про відмову від позаблокового статусу України

Президент Петро Порошенко підписав Закон про відмову від позаблокового статусу України. «Вважаю, що це була стратегічна та кардинальна помилка в 2010 році, коли Україна набула статус позаблоковості, тим самим зруйнувавши власні Збройні сили», – зазначив Глава держави, поставивши підпис під Законом на прес-конференції у Києві. Відповідаючи на запитання журналістів про проведення в наступному році референдуму щодо приєднання України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО), Президент наголосив, що необхідно реформувати країну для того, щоб вона відповідала критеріям Європейського Союзу та НАТО. «Ці стандарти на 99% співпадають. Коли Україна буде відповідати цим критеріям, а, найбільш вірогідно, це буде зроблено в рамках виконання «Стратегії реформ–2020» протягом найближчих 5-6 років, народ України визначиться щодо членства в НАТО», - зазначив Петро Порошенко.

Харківський «Локомотив» в 12-й раз став володарем Кубку України з волейболу

У харківському Палаці спорту «Локомотив» ім. Г. Кірпи 25-26 грудня відбулись фінальні ігри Кубку України з волейболу серед чоловічих команд. Переможцем Кубку України став волейбольний клуб «Локомотив» (Харків), який у фінальній грі переміг команду «Юракадемія» (Харків) з рахунком 3:0. Цей титул для «Локомотива» є 12-тим у розіграші Кубку України. Третє місце завоювала команда «Дніпро» (Дніпропетровськ), яка перемогла команду із м. Суми «Хімпром-СумДУ» з рахунком 3:1. 

Дорогі земляки!

Від щирого серця вітаю вас із Новим роком та Різдвом Христовим! У ці святкові дні мільйони українців бажають один одному миру і перемоги у боротьбі за краще майбутнє. Вірю, спільне прагнення нашого народу обов’язково втілиться в життя. Спираючись на справжній патріотизм і почуття власної гідності, що сколихнули наше суспільство, Україна здолає всі випробування. Разом ми збудуємо сильну, єдину, незалежну державу – рівну серед рівних в європейській спільноті. Бажаю вам, дорогі земляки, здоров’я і щастя. Нехай справдяться різдвяні надії. Нехай в кожній родині панують злагода і порозуміння. Нехай в кожній оселі будуть і хліб, і до хліба.

«Електроважмаш» виготовив і успішно випробував турбогенератор для Екібастузської ГРЕС-1

Державне підприємство завод «Електроважмаш» провело випробування ротора турбогенератора ТГВ-550-2МУ3, що виготовляється для Екібастузської ГРЕС-1 (Казахстан). Це були підсумкові випробування вузла перед складанням турбогенератора для установки на випробувальному стенді. Контракт на поставку обладнання був підписаний у грудні 2012 року. Новий турбогенератор буде встановлений замість старого на станційному блоці №1. В результаті модернізації енергоблоку, його потужність буде збільшена.

З 1 січня 2015 року знято заборону на продаж продукції домогосподарств. Мінагрополітики

За словами Міністра агропромислової політики і продовольства України Олексія Павленко, ухвалив Закон «Про внесення змін до Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів», Верховна Рада врегулювала питання реалізації на ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою. «Наші пропозиції, а також ініціативи фахових експертів, бізнесу, галузевих асоціацій лягли в основу прийнятого депутатами Закону. Аграрії отримали змогу поступово перейти до нових європейських правил. При цьому запроваджено європейські принципи контролю щодо безпеки продукції. Для дрібних товаровиробників контроль буде здійснюватися безпосередньо на ринку», - наголосив Олексій Павленко.

Верховна Рада України прийняла закон, який зменшить єдиний соціальний внесок до 16%

Верховна Рада України ухвалила внесений Урядом та узгоджений парламентською коаліцією закон про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці (№1573), який передбачає зниження єдиного соціального внеску з 41% до 16%. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, представляючи законопроект в Парламенті, наголосив, що ставка єдиного соціального внеску в 41% - це надмірне навантаження на заробітну плату, «і це жодним чином не спонукає ні працівника, ні роботодавця до детінізації заробітної платні». 

Юні історики Харківщини показали найкращий результат на міжнародному конкурсі «Лелека - 2014»

У 2013/2014 навчальному році було проведено Міжнародний учнівський конкурс юних істориків «Лелека - 2014», участь у якому взяли 9752 учня. За результатами конкурсу Харківська область посідає перше місце серед інших регіонів України. Юні історики області були нагороджені сертифікатами: «Золотий Лелека» – 674 учні, «Срібний Лелека» – 1338 учнів, «Бронзовий Лелека» – 2411 учнів, «Сертифікат учасника» – 5329 учнів.

До торговельних мереж області надійшла гречка від Аграрного фонду України

До харківських мереж супермаркетів прибули вантажівки з першою партією крупи гречаної від Аграрного фонду України, ціна якої нижче середньої ціни по області. Про це розповіла заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. З 26 грудня розпочалась реалізація цієї крупи за роздрібною ціною 14,50 грн. в 170 продовольчих магазинах торговельної мережі «Посад», які покривають всі райони і міста області. Продаж крупи Аграрного фонду також буде здійснюватися у мережах супермаркетів «Рост», «Караван», «Восторг» та «Нова торговельна мережа» («Дігма»). 

На Відкритому чемпіонаті області з льодолазання харків'яни взяли перші місця

На харківському скеледромі «Вертикаль» 27 грудня пройшов Відкритий Чемпіонат Харківської області з льодолазання. У змаганнях взяли участь 14 спортсменів: 5 жінок і 9 чоловіків. У кваліфікації кожен зі спортсменів повинен був пройти дві різні траси, за кожну з яких зараховується певні очки, за сумою цих результатів визначалося підсумкове місце в кваліфікації. Фінали змагань проходили в закритому режимі, коли спортсмени не мали можливості бачити трасу перед своїм стартом. 

У Харкові відбувся новорічний концерт викладачів шкіл естетичного виховання

У великому залі Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського відбувся концерт «Зимовий калейдоскоп» викладачів шкіл естетичного виховання Харкова та області в рамках проекту «Різдвяний подарунок Слобожанщині». У концертну програму увійшло більше двадцяти номерів інструментального та вокального жанрів сучасних композиторів та композиторів-класиків. Звучали також власні обробки та імпровізації викладачів. На сцену виходили піаністи, скрипалі, віолончелісти, бандуристи, домрист, акордеоністи, балалаєчники. Були представлені сольні виступи, дуети, ансамблі.

До 1 січня 2016 року в країні буде завершено інвентаризацію державних земель сільськогосподарського призначення

Інвентаризація земель сільськогосподарського призначення державної власності визначена одним із пріоритетних завдань діяльності Державного агентства земельних ресурсів України на 2015 рік. До 1 січня 2016 року, відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України та коаліційної угоди, цей процес буде завершено. На сьогодні органи земельних ресурсів завершили роботи з інвентаризації 1,6 млн. га земель сільськогосподарського призначення державної власності, що становить 15% від загальної площі таких земель (10,5 млн. га). У результаті в Державному земельному кадастрі зареєстровано 92 тис. земельних ділянок загальною площею 1,6 млн. га. Натепер затверджено 92 тис. технічних документацій із землеустрою щодо проведення інвентаризації земель. Вартість робіт склала 202,7 млн. грн. 

У Харківській дитячій філармонії відбувся новорічний концерт

У великій залі Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського відбувся новорічний концерт Дитячої філармонії «Сказочная страна: сказки, рассказанные музыкой, у якому взяли участь майже 90 учасників. До програми увійшли виступи представників чотирьох харківських шкіл естетичного виховання: ДМШ №3 ім. М. В. Кармінського, ДМШ № 10, ДМШ №12 ім. К. І. Шульженко, ДМШ № 13 ім. М. Коляди та Харківської середньої спеціальної музичної школи-інтернату та хор сектору педагогічної практики ХНУМ ім. І. П. Котляревського, наставниками є викладачі вузу та студенти-старшокурсники.

Близько 205 громадян України польського походження будуть евакуйовані з Донбасу

Тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко зустрівся із заступником Міністра закордонних справ Республіки Польща паном Конрадом Павліком. В ході зустрічі обговорювалися питання евакуації громадян України польського походження з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. На зустрічі також були присутні в.о. заступника директора Департаменту економіки і міжнародних відносин облдержадміністрації - начальника управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин ХОДА Микола Грановський, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко, представники міграційної служби, ДСНС, СБУ, правоохоронних органів. 

На студентському благодійному аукціоні в Харкові зібрали гроші на закупівлю динамічних параподіумів для інституту протезування

На студентському благодійному IX Аукціоні надій «Рухаюся-живу», який пройшов у Харківському інституті банківської справи Університету банківської справи НБУ, зібрали 91 тис. 500 грн. На торгах з молотка пішло 34 лоти від відомих українців, серед яких - срібна монета «Лісова пісня» від голови НБУ Валерії Гонтарєвої, лялька-маґьодза «Коник» від Інни Івасюк, вироби технікою мокрого валяння від Ольги Пінчак, лялька-мотанка, яка зроблена з матеріалів, переданих з гарячих точок АТО від Лариси Теліженко та інші. Найдорожчим проданим лотом стала ікона Святого Іоанна Хрестителя з іконографічної збірки Блаженнішого Патріарха Святослава - Глави й Отця УГКЦ вартістю 8 тис. 600 грн. Також до трійки найдорожчих лотів увійшла картина Петра Гуменюка «Вечірня розмова» - 5 тис. 600 грн. і картина-батик «Квітуча Україна» від учнів Харківського навчально-виховного комплексу для дітей з вадами слуху - 5 тис. 500 грн.

Споживачі області розрахувались за послуги теплопостачання на 105,1%, за водопостачання та водовідведення - на 92,4%

За оперативними даними Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА, станом на 29.12.2014 з початку 2014 року споживачі області розрахувались за послуги теплопостачання на 105,1 %. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року рівень розрахунків споживачів підвищився на 7,9 % (за відповідний період 2013 року – 97,2 %), в том числі: населення – 101,8 % (за відповідний період 2013 року – 105,4 %); установ, які фінансуються з державного бюджету – 100,6 % (за відповідний період 2013 року – 103,0 %), місцевих бюджетів – 103,4 % (за відповідний період 2013 року – 80,7 %), обласного бюджету – 103,6 % (за відповідний період 2013 року – 100,3 %), інших споживачів – 107,0 % (за відповідний період 2013 року – 107,1 %).

Підприємства Харківщини цього року виробили майже 120 тис. тонн цукру

Цукрові заводи Харківської області завершили сезон виробництва. Цього року підприємствами перероблено 848 тис. тонн сировини та вироблено 119,46 тис. тонн цукру. Про це повідомила заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. «Це набагато більше показника минулого року. Тоді з 288,8 тис. тонн цукрових буряків було вироблено майже 37 тис. тонн цукру. Також сьогоднішній результат перевищує квоту для області, яка становить 97 тис. тонн», - зазначила Юлія Світлична.

Ігор Балута та Сергій Чернов провели спільну зустріч з громадськими організаціями області

Сьогодні, 26 грудня, голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута та голова Харківської обласної ради Сергій Чернов провели зустріч з представниками чорнобильських, афганських, ветеранських та інших громадських організацій міста і області. У зустрічі також взяли участь керівники департаментів соціального захисту населення ХОДА, охорони здоров’я обласної державної адміністрації, головного управління Пенсійного фонду України у Харківській області та ін. Питання, які піднімали під час зустрічі представники організацій, що відстоюють інтереси пільгових категорій населення, стосувалися, в першу чергу, проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік», а також фінансування з обласного бюджету.

У Харківській області відроджується IT-кластер

Представники Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА провели зустріч з керівниками успішних IT-компаній Харківської області. В рамках зустрічі було прийнято спільне рішення про формування оновленого регіонального IT-кластеру, діяльність якого в повній мірі відповідатиме викликам конкурентної боротьби та надасть новий поштовх у розвитку IT-індустрії регіону. Як зазначив перший заступник директора Департаменту Денис Ткачов, метою зустрічі було не тільки обговорення існуючих проблем розвитку IT-індустрії, але і консолідація всіх учасників цього процесу: IT-компаній, вищих навчальних закладів, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Галерея «Мистецтво Слобожанщини» запрошує на всеукраїнську виставку «Різдвяний арт-проект»

З 30 грудня по 17 січня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» обласного центру культури і мистецтва (Держпром, 4-й під'їзд) буде проходити «Різдвяний арт-проект». Особливістю проекту є загальне позитивне спрямування творів. «Ця виставка дуже насичена і яскрава. Різні художники, різні техніки, різні манери, але світобачення у них спільне. Кожен з авторів в своїх роботах намагається перетворити сіру буденність на кольорове свято», - розповідають організатори.

У Харкові відбулося урочисте спецпогашення поштової новорічної марки на конверті «Лист Діда Мороза»

У рамках всеукраїнської новорічної акції «Пошта Діда Мороза» 25 грудня в операційній залі 52-го відділення поштового зв’язку Харкова відбулось урочисте спецпогашення поштової новорічної марки на конверті «Лист Діда Мороза». Перші відбитки календарного штемпеля на конверті проставили директор Харківської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Олег Мурашов та маленькі харків’яни, що завітали на свято. Для дітлахів поштовики Харківщини створили справжнє диво: провели казкові ігри, продемонстрували роботу помічників Діда Мороза та підготували подарунки.

У Харківській області збільшилося виробництво молока

В Харківській області за 11 місяців цього року вироблено 514,3 тис. тонн молока, що на 3,2% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомляють в Департаменті агропромислового розвитку ХОДА. Сільгосппідприємства області за січень-листопад виробили 213,1 тис. тонн молока. У порівнянні з минулорічним показником це більше на 4,4 %. Найбільше молока вироблено сільгосппідприємствами Красноградського району – 30,98 тис. тонн. Другий – Дворічанський район, 17,4 тис. тонн, третій – Ізюмський, 15,1 тис. тонн. 

Харківський бронетанковий завод відремонтував чергову партію танків для виконання бойових завдань в зоні АТО

ДП "Харківський бронетанковий завод" відремонтував і модернізував чергову партію танків Т-64Б1 для виконання бойових завдань в зоні АТО. Як повідомила прес-служба ДК "Укроборонпром", корпуси та башти танків оснастили навісним динамічним захистом типу "Контакт", що захищає від багатьох протитанкових засобів. Крім того, на бронетанковому заводі провели поточний і відновлювальний ремонти.

В області продовжується робота з підвищення конкурентоспроможності харківських підприємств на зовнішніх ринках

Як повідомила заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, на сьогоднішній день в регіоні готується комплекс заходів, спрямованих на підтримку вітчизняних товаровиробників щодо виходу їх продукції на ринки країн Європейського Союзу. «Більшість підприємців сьогодні намагаються переорієнтувати свою продукцію на європейських споживачів, підвищити її якість, знизити собівартість, знайти і налагодити нові ділові контакти з іноземними партнерами та залучити кошти на модернізацію виробництва. Саме в цих питаннях, як ніколи, бізнесу потрібна допомога від органів місцевої влади. Обласною державною адміністрацією запропоновано ряд комплексних заходів, які мають стати дієвою підтримкою для наших товаровиробників в їх прагненні розвивати свій бізнес в інших країнах», – зазначила Юлія Світлична.

Департамент соціального захисту населення ХОДА - відповідальний за проведення процедури встановлення статусу особи, депортованої за національною ознакою

13 серпня 2014 р. набрав чинності Закон України «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою». З метою введення в дію закону, Кабінет Міністрів України постановою від 12.11.2014 р. №643 затвердив Порядок надання та позбавлення статусу особи, депортованої за національною ознакою. Зазначений Порядок визначає процедуру надання та позбавлення статусу особи, депортованої за національною ознакою. В Харківській обласній державній адміністрації структурним підрозділом, відповідальним за проведення процедури встановлення статусу особи, депортованої за національною ознакою, визначено Департамент соціального захисту населення ХОДА, відповідальною посадовою особою – т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадима Глушка.

В Харкові відкрито виставку до 160-річчя від дня народження Сергія Васильківського

25 грудня у Харківському художньому музеї розпочала роботу виставка, приурочена до 160-річчя від дня народження видатного живописця, пейзажиста – нашого земляка Сергія Івановича Васильківського та 10-річчя мистецьких пленерів. Васильківського: погляд через століття». Васильківський став справжнім співцем неба, створив узагальнений мотив краєвиду із його різноманітними ландшафтними складовими, що уможливлює у конкретному куточку пейзажу бачити образ України в цілому. На виставці представлено близько двохсот творів – живопис та графіку художника та роботи учасників пленерів 2004-2014 років - культурно-мистецької акції «Шляхами

Обласні лікарі лікувальної фізкультури обмінялися досвідом

На базі КЗОЗ «Харківський обласний лікарсько-фізкультурний диспансер» 25 грудня відбувся День лікаря з лікувальної фізкультури та спортивної медицини. У заході взяли участь головний позаштатний спеціаліст з лікувальної фізкультури та спортивної медицини Департаменту охорони здоров’я ХОДА, головний лікар обласного лікарсько-фізкультурний диспансера Віктор Кириллов, доцент кафедри медичної реабілітації, спортивної медицини та лікувальної фізкультури ХМАПО Сергій Спузяк, лікарі лікувальної фізкультури, лікарі спортивної медицини, медичні сестри та інструктори з лікувальної фізкультури закладів охорони здоров’я Харкова та області. 

Харків’ян запрошують відвідати фольклорну вітальню «Традиції одного села. Селище Лиман Зміївського району»

Фольклорна вітальня з започаткованого у цьому році циклу «Традиції одного села» відбудеться 27 грудня у залі Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) і буде присвячена пісенно-обрядовій спадщині селища Лиман Зміївського району. Традиції цього села добре відомі на Харківщині. У 1990-х роках сюди окремо та у складі комплексної експедиції неодноразово навідувалися харківські та київські фольклористи, зокрема, і Василь Скуратівський. Саме лиманським пісням та звичаям була присвячена перша невеличка збірка з серії «Муравський шлях» у 1996 році. Прекрасні пісні звучали тоді ще у різних кутках села.

Глава держави створив Національну інвестиційну раду

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про Національну інвестиційну раду». Раду створено з метою активізації роботи щодо розвитку інвестиційного потенціалу України, збільшення обсягу іноземних інвестицій, поліпшення інвестиційного клімату в країні, забезпечення захисту прав інвесторів. Згідно з Указом, Національна інвестиційна рада створюється як консультативно-дорадчий орган при Президентові.

Уряд України розраховує на активну співпрацю з громадськістю у реалізації міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд»

Сьогодні, 25 грудня, у ХарРІ НАДУ при Президентові України відбулася експертна зустріч для роз'яснення та обговорення пріоритетів урядової політики, цілей і змісту соціально-економічних реформ на тему: «Пріоритети реалізації міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд» в Україні» за участю заступника директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів Наталії Окши. Від Харківщини у заході взяли участь директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Євген Ярошенко, представники громадських організацій та департаментів ХОДА, які відповідають за зв’язки з громадськістю.

Архів документів