Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Подія дня!

Сьогодні, 13 січня, о 10.30 у Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна (пл. Свободи, 4, 2-й пов., зала засідань) відбудеться зустріч представників Харківської облдержадміністрації та Ради ректорів Харківського вузівського центру з представниками студентства щодо пільгового проїзду в метрополітені.

У галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбудеться лекція про українську жанрового живопису початку XIX століття

14 січня о 17.00 у галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4 під'їзд) відбудеться чергова лекція з циклу з історії мистецтва «Простір і час українського мистецтва (ХІХ - ХХ ст.)». Лектор - мистецтвознавець, художник-графік Вікентій Пухарев. Тема лекції: «Українська жанровий живопис початку XIX в.» Свій розвиток українське образотворче мистецтво починає в кінці ХVІІІ - другої третини XIX століття. Важливою сторінкою українського живопису у цей час були портрети духовенства, але вже до середини XIX століття  у якості  панівного жанру визначився пейзаж, а також побутовий жанр.

Глава держави затвердив Стратегію сталого розвитку «Україна–2020»

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про Стратегію сталого розвитку «Україна – 2020». Стратегія сталого розвитку України на період до 2020 року визначає цілі та показники їх досягнення, а також напрямки і пріоритети розвитку країни. Метою реформ визначено досягнення європейських стандартів життя та гідного місця Україні в світі. «Стратегія–2020» включає в себе 62 реформи. З них пріоритетними визначені 8 реформ та 2 програми. Визначено 25 ключових показників успішності розвитку країни.

Держбюджетом на програму житлових субсидій в 2015 році передбачено 11,5 млрд. гривень.

Про це повідомили фахівці Міністерства соціальної політики України під час зустрічі з експертами фіскальної групи місії Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду. Директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко повідомив про хід оформлення житлових субсидій. Зокрема, він зазначив, що у 2015 році очікується збільшення кількості сімей, які звернуться за отриманням субсидії. «У листопаді 2013 року субсидії отримували понад 1 млн. сімей, у листопаді 2014 року – близько 800 тис. сімей. Якщо враховувати, що у 2014 році опалювальний період розпочався пізніше, ніж у 2013 році, і платіжки зі збільшеними тарифами громадяни почали отримувати у грудні, то кількість сімей, які звернуться за субсидіями в опалювальний період 2014/2015, буде більша», - сказав Віталій Музиченко.

У 2015 році будуть задіяні новітні механізми розвитку конкурентоспроможності підприємств Харківського регіону

В поточному році продовжиться впровадження заходів щодо підтримки харківських підприємців та нарощування конкурентних переваг товаровиробників регіону. Про це повідомила заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. «У 2015 році передумовою для активізації інвестиційної діяльності та створення умов для зростання надходжень іноземного капіталу в економіку області буде підвищення позитивного міжнародного іміджу Харківського регіону», – зазначила Юлія Світлична.

Громадяни України польського походження, які були евакуйовані з Донбасу, завтра відправляться до Польщі

Протягом 10-11 січня за сприяння Харківської обласної державної адміністрації з міст Волноваха Луганської області та Сєверодонецьк Донецької області було вивезено 178 громадян України польського походження. Транспортували громадян на шести спеціальних автобусах у супроводі співробітників СБУ в Харківській області та медпрацівників. Супровід організувала Харківська облдержадміністрація. Перебування евакуйованих у Харкові оплатила польська сторона. До Польщі зазначені громадяни відправляться завтра, 13 січня, з Міжнародного аеропорту «Харків». Їх евакуація знаходиться на контролі Міністерств закордонних справ України та Польщі. Під час відправлення в аеропорту будуть присутні заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Павлік, директор Департаменту консульської служби МЗС РП Марек Цесельчук, посол РП в Україні Генрик Літвін, Генеральний консул РП в Харкові Станіслав Лукасік та інші представники дипломатичного корпусу і спеціальних служб Польщі. Також у заході візьме участь голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута.

Українські військові візьмуть участь в 11 міжнародних навчаннях

Військовослужбовці Збройних сил України цього року візьмуть участь у 11 міжнародних навчаннях. Про це повідомила прес-секретар міністра оборони Вікторія Кушнір. За її словами, йдеться про спільні сухопутні, морські й повітряні міжнародні навчання. Сім навчань пройдуть за кордоном, чотири - на території України. «Ці навчання стануть завершальним етапом бойової підготовки військ, які сприяють активному впровадженню в їх діяльність стандартів країн-членів НАТО», - зазначила Вікторія Кушнір.

Харківські спортсмени завоювали 23 медалі на всеукраїнських змаганнях зі стрільби з лука

В Харкові з 8 по 11 січня відбулися Всеукраїнські змагання зі стрільби з лука «Кубок Олімпійського чемпіона Віктора Рубана». Всього в Кубку взяли участь 120 спортсменів у шести категоріях, серед них представники: Сумської, Львівської, Харківської областей та м. Києва. Даний старт був відбором на змагання вищого рангу. В особистих змаганнях в класичному луці на рахунку харків'ян усі золоті медалі. 

Харків’янка здобула бронзу на етапі Кубка Європи з бадмінтону

В столиці Естонії Таллінні з 8 по 11 січня відбувся етап Кубка Європи з бадмінтону рівня International Series, на якому за медалі боролися і українські спортсмени, в тому числі сім представників Харківської області. Високий результат на змаганнях показала Єлизавета Жарка, яка в парі з Наталією Войцех з Дніпропетровська здобула бронзу в жіночій парній категорії. На шляху до медалі Єлизавета та Наталія обіграли німецьку пару Єву Яанссенс і Йвонне Лі (21:18, 21:17), потім здобули перемогу над французько-хорватським дуетом Лол Куртуа - Майя Павлініч (16:21, 21:14, 21:17), а в чвертьфіналі в двох сетах розправилися з француженками Лаурой Чойнет та Тешань Вігнес Варан (21:16, 21:15). 

У Літературному музеї відтворять святкування Різдва українськими політв’язнями-шістдесятниками

14 січня о 17.00 в Харківському Літературному музеї (вул. Фрунзе, 6) відбудеться «Таборове Різдво» - вечір, присвячений пам’яті українських дисидентів - Василя Симоненка, Василя Стуса, Євгена Сверстюка та інших. Щороку 14 січня, на день Святого Василія Великого, український філософ-шістдесятник Євген Сверстюк, який пішов з життя 1 грудня 2014 року, проводив захід «Різдвяні Василі» – пам’яті своїх друзів Василя Стуса (народився 6 січня) і Василя Симоненка (народився 8 січня).

На Харківщині пройшов Фестиваль дитячої та юнацької творчості «Зимовий сонцеворот»

Під час новорічних та різдвяних свят в Харкові відбувся ХІX Фестиваль дитячої та юнацької творчості «Зимовий сонцеворот». З 29 грудня по 9 січня на сцені обласного театрально-концертного центру (мала сцена ХНАТОБу) відбувалося казкове дійство за різдвяними традиціями, що переносило глядача в чарівну вокально-хореографічну казку. У фестивалі взяли участь близько 600 юних артистів з 16 фольклорних, вокальних, хореографічних та циркових колективів Харкова та області. Юні артисти підготували для харків'ян і гостей міста жартівливі, театральні, танцювальні та пісенні номери, завдяки яким глядачі могли познайомитися з традиціями і культурою Слобожанщини. 

Національний банк України вводить в обіг банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року

З 9 березня Національний банк України вводить в обіг банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року. Розмір банкноти – 75х142 мм, переважаючий колір  – жовто-оливковий. У центральній частині лицьового боку банкноти розміщено портретне зображення Тараса Шевченка, із зворотного боку зображення будівлі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серійний номер надруковано двічі: горизонтальний – фарбою червоного кольору; вертикальний - чорного кольору. Кожний номер складається з двобуквеної серії та семизначного номера.

Розпочався прийом документів на оформлення біометричних паспортів

З сьогоднішнього дня у Державній міграційній службі (ДМС) України почали приймати документи для оформлення біометричних паспортів для виїзду за кордон. Про це повідомляє прес-служба міграційної служби. Оформити документи громадяни України можуть у будь-якому відділенні ДМС без прив'язки до місця проживання. При оформленні заяви буде проведено фотографування і сканування відбитків пальців рук. «Жодна особа або організація, крім міграційної служби, оформити біометричний паспорт не зможе», - підкреслили в міграційній службі.

Понад 1500 юних харків’ян побували на святкових заходах, організованих військовослужбовцями

У Харкові протягом новорічних та різдвяних свят колективом 9-го Гарнізонного будинку офіцерів було організовано понад 15 заходів для дітей військовослужбовців різних силових структур та дітей з малозабезпечених сімей. Понад 1500 юних харків’ян відчули святковий настрій у військовій установі. Про це повідомили в Харківському регіональному медіа-центрі Міноборони. Так, спільно з культурно-просвітницькими закладами Харкова військовослужбовці провели безкоштовні новорічні вистави, вертепи та мюзикли. Під час розважальних програм перед дітьми виступили новорічні та казкові персонажі. 

У Парижі Президент України взяв участь у Марші Єдності

У Парижі Президент України Петро Порошенко разом зі світовими лідерами взяв участь у Марші Єдності і солідарності із жертвами терористичних актів, скоєних у Франції 7-9 січня. У заході, зокрема, взяли участь керівники України, Німеччини, Великобританії, Італії, Бельгії, Іспанії, Словенії, Польщі, Туреччини, Греції, Ізраїлю, Палестини, керівництво Євросоюзу, Європарламенту та Єврокомісії. Глава держави зазначив, що Україна, як ніхто, розуміє біль Франції. "Марш єдності сьогодні об'єднав у Франції всі цивілізовані країни світу. Сьогодні ми всі разом відстоюємо цінності демократії та свободи слова", - сказав Петро Порошенко.

Навколо Харкова з'являться додаткові блокпости. Ігор Балута

На сьогоднішній день по периметру Харкова функціонують шість блокпостів. З 7 січня в сел. Циркуни Харківського району почне функціонувати сьомий блокпост. Ще один блокпост необхідно організувати в північній частині міста. Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута під час зустрічі з представниками ЗМІ у форматі «Кава з губернатором». У той же час керівник області зазначив, що існуючі блокпости зараз переобладнують відповідно до інженерних норм. «Блокпости потрібно організувати так, щоб особовий склад міг сховатися у випадку раптового обстрілу», - підкреслив голова ХОДА.

На Харківському державному міжобласному спецкомбінаті в грудні не було перевищень радіаційних параметрів

Як повідомляє Східна державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України, за даними радіаційного моніторингу на проммайданчику, у санітарно-захисній зоні, в зоні спостереження Державного спеціалізованого підприємства «Харківський державний міжобласний спеціальний комбінат» протягом грудня 2014 року перевищень нормативних значень радіаційних параметрів не зафіксовано, радіаційна обстановка на підприємстві стабільна.

Постраждалі внаслідок ДТП бійці Нацгвардії, що перебувають у харківських лікарнях, забезпечені лікарськими засобами і запасами донорської крові (оновлено)

Про це сьогодні, 6 січня, повідомив голова Харківської ОДА Ігор Балута під час зустрічі з представниками засобів масової інформації Харківщини у форматі "Кава з губернатором". «Всі постраждалі, що знаходяться у харківських лікарнях, отримують необхідну медичну допомогу. Вони повністю забезпечені лікарськими засобами, засобами іммобілізації, засобами для подальших оперативних втручань і запасами крові. У цій трагедії ми спрацювали оперативно, як спрацювали б у звичайній стандартній ситуації», - сказав він.

На Зміївській ТЕС запущено другий енергоблок. Ігор Балута

На Зміївську ТЕС (Харківська обл.) прибуло вугілля, що дозволило запустити на теплоелектростанції ще один енергоблок. Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута під час зустрічі з представниками ЗМІ у форматі «Кава з губернатором». За словами Ігоря Балути, сформованих на сьогодні запасів вугілля вистачить на сім днів роботи ТЕС двома енергоблоками. Також керівник області додав, що якщо ситуація з поставками вугілля на Зміївську ТЕС буде такою ж стабільною, то підстав для продовження віялових відключень електроенергії в регіоні не буде.

У ХОДА відбулася традиційна зустріч Ігоря Балути з представниками ЗМІ «Кава з губернатором»

6 січня о Харківської облдержадміністрації відбулася зустріч голови Харківської ОДА Ігоря Балути з представниками регіональних та всеукраїнських засобів масової інформації у форматі «Кава з губернатором». Також на зустрічі були присутні директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ОДА Віктор Коваленко, директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Овсянников, директор Департаменту науки і освіти ОДА Анатолій Бабічев, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Тетяна Бабенко.

Ігор Балута звернувся до Геннадія Кернеса з проханням поновити пільговий проїзд у метро для студентів та передбачити відповідні видатки при формуванні бюджету міста Харкова на 2015 рік

Голова Харківської ОДА Ігор Балута звернувся до Харківського міського голови Геннадія Кернеса з приводу скасування пільг на проїзд у КП «Харківський метрополітен» студентів вищих навчальних закладів та учнів професійно-технічних навчальних закладів. «Обласна державна адміністрація вкрай стурбована напруженою ситуацією, яка склалася у студентських колективах з цього приводу. Правом пільгового проїзду у КП «Харківський метрополітен» користувалися більше 55 тисяч студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації та більше 2 тисяч учнів професійно-технічних навчальних закладів», - йдеться у листі.

Школярі Харківщини візьмуть участь у інтерактивному заході «Козацькому роду нема переводу»

Під час шкільних канікул Харківський історичний музей (вул. Університетська,5) підготував для школярів Харківщини цікавий та пізнавальний захід. Співробітники музею запрошують учнів 1-6 класів та їх батьків на музейний інтерактивний захід «Козацькому роду нема переводу», який відбудеться 10 січня о 14.00. Учасники заходу візьмуть участь у козацьких конкурсах і вікторинах, а також відвідають виставку «Україна козацька» де зможуть побачити справжні артефакти козацької доби.

Сільськогосподарські підприємства Лозівського району стовідсотково розрахувалися за оренду земельних паїв

За інформацією начальника управління агропромислового розвитку Лозівської райдержадміністрації Анатолія Крупка, згідно з даними сільгосппідприємств району, в 2014 році укладені договори з 7225 орендодавцями на площу 45,7 тис. га. Загальна вартість орендованої землі складає 1079,1 млн. грн., розмір орендної плати - 46,7 млн. грн., що становить 4,32% до грошової вартості орендованих земель. Середній розмір паїв становить 6,16 га. Станом на 25 грудня 2014 року сільськогосподарські підприємства району стовідсотково розрахувалися за оренду земельних паїв. Найбільший відсоток виплати орендної плати, відповідно до укладених договорів, становить 5,65% по ТОВ «АФ «Яковлівська», вище 5% – в 6 господарствах; від 4 до 5% виплата в 21 господарстві, від 3 до 4% – в 10 господарствах.

Харківські лижники привезли 9 медалей з чемпіонату України

У місті Сколе (Львівська область) на Національній спортивній базі «Тисовець» відбувся чемпіонат України з лижних гонок серед дорослих та юніорів. За підсумками змагань спортсмени Харківської області завоювали 9 медалей – 3 золоті, 1 срібну та 5 бронзових. Переможцями та призерами чемпіонату стали: Катерина Сердюк та Оксана Шаталова – золото в естафетній гонці вільним стилем серед жінок, Руслан Перехода та Денис Нікулін – бронза в естафетній гонці вільним стилем серед чоловіків, Катерина Сердюк - золото в спринті класичним стилем серед жінок на дистанції 1200 м, бронза в гонці класичним стилем на 5 км серед жінок, бронза в гонці вільним стилем серед жінок на 10 км, Руслан Перехода – золото в гонці вільним стилем на 15 км серед чоловіків, Олександра Андрєєва – срібло у спринті класичним стилем серед юніорок на дистанції 1200 м, бронза в гонці класичним стилем на 5 км серед юніорок, бронза в гонці вільним стилем на 10 км серед юніорок. 

З Різдвом Христовим!

Дорогі харків’яни!!! Прийміть мої сердечні вітання з Різдвом Христовим — святом високих і світлих почуттів, душевного спокою, родинної злагоди. Подія, яка подарувала людству найголовніше — надію на вічність життя, крізь тисячоліття пронизує душі торжеством духовного звершення, сповнює серце теплом і милосердям, вселяє в них всепереможну віру в кінцеве справдження Христових заповідей. Мінливе й жорстке сьогодення вчить нас особливо цінувати й берегти мир і порозуміння, добро, милосердя і любов до ближнього — все те, що невіддільне для мільйонів людей від імені Христового і величних його справ.

У зв’язку з погіршенням погодних умов, ДСНС звертається до водіїв із проханням бути обережними

6-8 січня в Україні очікується значне похолодання, а саме 6 січня протягом доби - до 6-11 градусів морозу, тоді як на Харківщині, Полтавщині, Дніпропетровщині, Сумщині та місцями Чернігівщині очікується до 12-17 градусів морозу. На дорога прогнозується ожеледиця. У зв’язку з погіршенням погодних умов, Державна служба з надзвичайних ситуацій України звертається до водіїв з проханням бути обережними та уважними на дорогах, дотримуватися правил дорожнього руху і по можливості не виїжджати на далекі відстані. 

Автори «Різвяного арт-проекту» проведуть творчу зустріч

В галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4-й під'їзд) 16 січня відбудеться творча зустріч з авторами виставки «Різвяний арт-проект». Під час творчої зустрічі у відвідувачів буде нагода поспілкуватися водночас з багатьма творчими людьми, розпитати їх про особливості творчого шляху та дізнатися секрети створення робіт. Нагадаймо, що сама виставка відкрилася 30 грудня і поєднала як визнаних митців, так і початківців. В різних техніках автори передали своє особисте відчуття і розуміння українських різдвяних традицій.

Протягом 2014 року з Європи було імпортовано більше 5,0 млрд. куб. м природного газу

Протягом 2014 року з Європи було імпортовано 5,1 млрд. куб. м природного газу, що на 59% або 3,0 млрд. кубометрів більше, ніж в попередньому році. Про це повідомляє відділ зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Укртрансгаз». Збільшення об’ємів імпорту природного газу з Європи відбулось за рахунок відкриття словацького маршруту поставок. За рахунок цього найбільше блакитного палива надійшло зі Словаччини - 3,6 млрд. куб. м., а зі сторони Польщі та Угорщини було імпортовано 0,9 та 0,6 млрд. куб. м. відповідно.

Петро Порошенко передав ЗСУ нову військову техніку, в тому числі і від Харківського автомобільного заводу

Президент України Петро Порошенко 5 січня в Озерному на Житомирщині вручив особовому складу Збройних сил України військову техніку, яка вирушила на схід країни в зону бойових дій. 62 одиниці тягачів «МТЛБ» приїхали з ДП «Харківський автомобільний завод». Половину модернізували під використання кулеметних установок. Ці тягачі здатні буксирувати артилерійські системи та причепи, перевозити військових і вантажі різного типу. Автомобільний завод тепер постійно виробляє і модернізує гусеничні бронетранспортери-тягачі і машини спеціального призначення. Нагадаємо, що в грудні минулого року на підприємстві погасили півмільйонну заборгованість по заробітній платі. 

Події дня!

Сьогодні, 6 січня, о 11.00 у Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці (вул. Кооперативна, 13/2) відбудеться літературно-мистецький вечір «У Віфлеємі зірка ясна засіяла» до свята Різдва Христового; о 17.00 в інформаційно-виставковому центрі «Бузок» (вул. Сумська, 25) відкриється виставка текстильних ляльок Світлани Денисової «Час чудес».

Архів документів