Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Харківські лікарі обговорили новітні розробки в області ендоскопії

20 січня на базі комунального закладу охорони здоров’я «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» відбувся День лікаря-ендоскопіста. У заході взяли участь головний позаштатний спеціаліст з ендоскопії Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації, завідувач відділенням ендоскопії обласної клінічної лікарні Людмила Бойко, завідувач кафедри ендоскопії та хірургії ХМАПО, доктор медичних наук, професор Олексій Велігоцький, профільні фахівці лікувально-профілактичних закладів Харкова та області, представники фармацевтичних фірм. Людмила Бойко ознайомила присутніх з комп’ютерною програмою, розробленою у відділенні ендоскопії обласної клінічної лікарні, яка полегшує рутинну роботу лікаря, дозволяє стандартизувати протокол ендоскопічних досліджень, архівувати їх результати, проводити статистичну обробку, формувати звіти за формами Міністерства охорони здоров’я України.

Інтернатні заклади області отримали нові підручники для дітей з особливими потребами

До Харківського регіону протягом 16 – 19 січня надійшло 27 назв нових підручників для спеціальних навчальних закладів для дітей з особливими потребами, що розподілено на відповідні інтернатні навчальні заклади Харківської обласної ради: – КЗ «Балаклійська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів»; – КЗ «Богодухівський спеціальний навчально-виховний комплекс»; – КЗ «Зеленогайський спеціальний навчально-виховний комплекс (дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів)»;

Цьогоріч понад 340 млн. грн. держава може спрямувати на реалізацію механізмів підтримки із заміщення газу

Більше 340 млн. грн. в якості державного співфінансування вже цього року може бути спрямовано на реалізацію механізмів підтримки із заміщення газу. Про це повідомив Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук на нараді з питань реалізації механізмів державної підтримки у сфері енергоефективності з використанням механізму надання часткового відшкодування за кредитами на придбання негазових котлів населенням, а також енергоефективного обладнання та матеріалів для населення та ОСББ. «Це кошти, надані Європейським Союзом у рамках фінансування реалізації Енергетичної стратегії України. За умови залучення коштів від банківських установ, загальний обсяг інвестицій в енергоефективність житлового сектору може досягти до 1,9 млрд. грн.», - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Ситуація в області щодо забезпечення продовольчим зерном, як і іншими продовольчими ресурсами, є задовільною. Борис Данилів

Сьогодні, 20 січня, відбулася всеукраїнська селекторна нарада під головуванням Міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленко з питань забезпечення регіонів продовольчими зерновими ресурсами та стану озимих культур, у якій взяли учать директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів та керівники сільгосппідприємств області. Як повідомив заступник Міністра Володимир Лапа, завдяки рекордному врожаю 2014 року, аграрний сектор сьогодні формує не тільки основу продовольчої безпеки України, а й основу валютних надходжень країни.

До уваги ЗМІ!

Прес-тур в Регіональний центр оцінювання якості освіти, запланований на завтра, 21 січня, переноситься на п'ятницю, 23 січня (збір журналістів - о 11.45 біля Північного корпусу ХНУ ім. В.Н. Каразіна).

Продовжується прийом заявок на участь у всеукраїнської премії «Диво-Дитина»

Відповідно до рішення оргкомітету всеукраїнської премії «Диво-Дитина» заявки на участь у конкурсі на здобуття цьогорічної, сьомої премії приймаються до 15 березня 2015 року. Номінації цього року залишаються незмінними – «Найрозумніша дитина», «Найтворча дитина», «Найспортивніша дитина», «Найдивовижніша дитина», «Найгероїчніша дитина», а от розмір премії збільшився. Про це розповів президент премії Віктор Новіков. «Завдяки інфляційним процесам в цьому році я вирішив трохи збільшити розмір премії: це 5, 3 і 2 тис. грн. (відповідно за 1, 2 і 3 місця)», - сказав Віктор Новіков.

У Харкові відбудеться ярмарок вакансій із залученням структурних підрозділів Міністерства оборони України

22 січня об 11:00 у Харківському міському центрі зайнятості (вул. Шевченка, 137-А) відбудеться ярмарок вакансій із залученням підрозділів Міністерства оборони України: Харківського обласного військового комісаріату та Харківського зонального відділу військової служби правопорядку. Про це повідомили у центрі зайнятості. Особи, що шукають роботу, та безробітні матимуть можливість влаштуватись за професіями та спеціальностями, затребуваними Збройними Силами України, Національною гвардією, Державною прикордонною службою України та Харківським зональним відділом військової служби правопорядку, у тому числу за умови контракту.

Харківські лижники успішно виступили на чемпіонаті України

В селищі Сянки Львівської області з 12 по 17 січня проходив чемпіонат України з лижних гонок, на якому збірна команда Харківської області посіла друге загальнокомандне місце. Участь в чемпіонаті прийняли близька 120 спортсменів, які представляли 11 команд з 9 областей України. За підсумками змагань харківські лижники завоювали сім медалей, з яких три - золоті, три - срібні та одна – бронзова. Двічі на найвищу сходинку п’єдесталу пошани підіймалася Катерина Сердюк, яка з результатом 32 хв. 10 сек. виграла жіночій скіатрон на 10 км (5 км класичним стилем + 5 км вільним стилем), а також гонку на 10 км класичним стилем (27 хв. 49 сек.). Також Катерина здобула срібло в естафетній гонці 4х5 км. До складу харківської команди також увійшли Оксана Шаталова, Олександра Андрєєва та Юлія Тарасенко. Першим місцем харківські лижниці поступилися команді Сумської області. 

Експорт товарів Харківської області до країн ЄС збільшився

Обсяг експортних поставок товарів Харківської області до країн ЄС за січень - листопад 2014 року зріс на 11,5% у порівнянні з відповідним періодом 2013 року і склав 286,8 млн. дол. Про це повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. «За підсумками 11 місяців минулого року зовнішньоторговельний оборот товарами Харківської області склав 3 млрд. 442,3 млн. дол. Основними товарами, які експортувались за кордон, були: машини, електротехнічне обладнання та механізми, продукти рослинного походження, готові харчові продукти, мінеральні продукти, транспортні засоби тощо», - сказала заступник голови ХОДА. 

Харків'яни зможуть побачити невід'ємний атрибут кожного свята наших предків

В обласному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) з 20 січня по 15 лютого працюватиме виставка «Цей безцінний скарб - писанка», на якій будуть представлені понад 20 робіт учнів молодшої та старшої груп гуртка «Дивосвіт», який працює більше 15 років. Експонати, представлені на виставці, виготовлені із застосуванням таких технік як восковий розпис і відбілювання, і виконані з ілюстрацій в каталогах вчених-етнографів кінця XIX - початку ХХ століття (С. Кульжинського, Е. Біняшевського, В. Міціка, О. Оніщука).

Події дня!

Сьогодні, 20 січня, о 10:00 в обласній клінічній лікарні - Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (пр. Правди, 13) пройде День лікаря-ендоскопіста за участю профільних фахівців закладів охорони здоров'я: «Актуальні питання діяльності ендоскопічної служби»; о 11:00 в обласній клінічній лікарні - Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (пр. Правди, 13) пройде День лікаря невідкладної допомоги за участю профільних фахівців: «Актуальні питання розвитку служби екстреної медичної допомоги»; о 16:00 в обласному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) відкриється виставка «Цей безцінний скарб - писанка»; о 17:00 в інформаційно-виставковому центрі «Бузок» (вул. Сумська, 25) відкриється виставка «Світ фантазії» трьох художників Алли Шляхової, Світлани Фурсенко і Віктора Корягіна, та виставка художника-косміста Віталія Сластьянікова «Контури глибини». 

Вибух біля Московського районного суду Харкова кваліфікований як теракт. У місті оголошено спецоперацію із затримання злочинців (оновлено, доповнено)

19 січня близько 18.30 біля Московського районного суду Харкова стався вибух. За даними обласної прокуратури, в результаті вибуху постраждали 12 осіб, 6 з них - у важкому стані. Постраждалих госпіталізували в лікарню швидкої невідкладної медичної допомоги. У всіх постраждалих - множинні осколкові поранення. Як повідомили в ГУ МВС України в Харківській області, вибух прогримів, коли люди виходили з будівлі суду після завершення судового засідання. Вибуховий пристрій знаходився в 10-15 метрах від будівлі суду. Який саме вибуховий пристрій було використано, в міліції поки сказати не можуть. Зараз на місці події працює слідчо-оперативна група, представники обласної прокуратури, кінологи.

У Харкові відбулася нарада щодо будівництва Комплексу по управлінню комунальними відходами в Люботині

19 січня у Департаменті ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА відбулася нарада з представниками підрядної та проектної організацій щодо стану проведення робіт з будівництва Комплексу по управлінню комунальними відходами в м. Люботин під головуванням тимчасово виконуючого повноваження заступника голови облдержадміністрації Євгенія Шахненка. За його інформацією, станом на 1 січня 2015 року розроблена проектно-кошторисна документація та проведена експертиза проекту будівництва комплексу по управлінню комунальними відходами в Люботині. На ці цілі було витрачено 1033,8 тис.грн. В цьому році планується розпочати будівництво об’єкту.

Департамент люстрації Мінюсту буде контролювати справу про поновлення на посаді екс-заступника голови Харківської обласної прокуратури Володимира Суходубова

Сьогодні, 19 січня, у Харківському антикризовому центрі відбулася прес-конференція на тему: «Як забезпечити виконання закону «Про очищення влади» за участі народних депутатів: Єгора Соболєва, Семена Семенченка, Михайла Кобцева, а також директора Департаменту люстрації Міністерства юстиції Тетяни Козаченко, секретаря Громадської ради з люстрації Максима Маньковського, блогера Сергія Іванова. Приводом для прес-конференції стало перенесення на 2 лютого розгляду справи в Харківському Апеляційному суді про поновлення на посаді екс-заступника голови Харківської обласної прокуратури Володимира Суходубова.

З Харкова відправлять гуманітарний вантаж для жителів окупованих бойовиками територій

У четвер, 22 січня, 17 вантажівок з великим гуманітарним вантажем для мирних жителів окупованих бойовиками територій Донецької та Луганської областей виїдуть з Харкова. 9 автомобілів попрямують до Краматорська, решта 8 автомобілів - в Сєвєродонецьк. Також ще одна колона з 8 автомобілів в цей день виїде з Павлограда і рушить у бік Краматорська. Про це заявила уповноважена Президента України з врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко. «За дорученням Президента України український уряд сьогодні формує великий гуманітарний вантаж такою ж вантажопідйомністю, як і попередній в грудні 2014 року. Це 26 машин, які представлятимуть усі регіони України, всього 330 тонн вантажу. Вже на цьому тижні, в День соборності 22 січня, гуманітарний вантаж буде направлений на Донбас і розподілений між окупованими територіями», - розповіла Ірина Геращенко. 

Ігор Балута передав школі-інтернату «Обдарованість» посудомийну машину для кухні

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута 19 січня відвідав Комунальний заклад «Обласна спеціалізована школа-інтернат «Обдарованість» Харківської обласної ради». Керівник області поспілкувався з вихованцями інтернату та викладачами навчального закладу, а також передав керівництву інтернату посудомийну машину ММУ-1000М (виробництва «Гродноторгмаш», Білорусь) для кухні. Раніше в інтернаті весь посуд мили вручну, через що дітей доводилося годувати в кілька змін. Тепер же, маючи посудомийну машину, робота в їдальні прискориться. 

Органи Держземагентства вже визначили 3663 земельні ділянки, права оренди на які будуть продані на конкурентних засадах

Загальна кількість земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, права оренди на які будуть виставлені на продаж на конкурентних засадах територіальними органами Держземагентства України, станом на 16 січня 2015 року становить 3663 наділи площею 72,2 тис. гектара. Лідером серед регіонів наразі є Черкащина – в області вже підготовлено для продажу на аукціонах 628 наділів (8509,58 га). У Харківській області до переліку внесено 344 земельні ділянки (3363,78 га), у Рівненській – 340, Херсонській – 331.

У галереї «Бузок» покажуть космічні картини та світ фантазії

В інформаційно-виставковому центрі «Бузок» (вул. Сумська, 25) 20 січня о 17.00 відбудеться відкриття виставки живопису, графіки, берести та комп'ютерної графіки «Світ фантазії» трьох художників Алли Шляхової, Світлани Фурсенко і Віктора Корягіна. Алла Шляхова - художник, викладач, мистецтвознавець. Має міжнародний сертифікат магістра мистецтвознавства. Працює в різних жанрах, таких як натюрморт і портрет, але її улюблений - це пейзаж. Світлана Фурсенко - захоплюється різьбленням по дереву, художньою вишивкою, володіє технікою плетіння макраме. Комп'ютерною графікою займається трохи більше року. У цій новій для себе області намагається знаходити нові форми і нові можливості для реалізації своїх ідей. Віктор Корягін - художник, ілюстратор, видавець. Більше 20 років присвятив книжковій графіці та поліграфічному дизайну. Працює в техніці станкової графіки. Улюблений матеріал - перо і туш. Автор ілюстрацій 10 дитячих книг. В даний час займається виданням сучасної технічної літератури. 

На Харківщині на соціальний захист населення надійшло 8,4 млрд. грн. єдиного внеску

Як повідомили в ГУ Міндоходів у Харківській області, 8,4 млрд. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування перерахували до бюджету платники регіону протягом 2014 року. Загалом на обліку в органах податкової служби області перебуває більше 100 тис. страхувальників, з яких 40 тис. – юридичні особи та 76,6 тис. – фізичні. Майже 95% страхувальників області щомісячно подають звітність з єдиного соціального внеску засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису.

До уваги ЗМІ!

Сьогодні, 19 січня, о 15.00 в бізнес-центрі «Паралель» (вул. Іванова, 7/9, 1-й поверх) відбудеться прес-конференція на тему «Як забезпечити виконання закону «Про очищення влади». Учасники - народний депутат Верховної Ради України Єгор Соболєв, директор Департаменту люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко, секретар Громадської ради з люстрації Максим Маньковський, представник Громадської ради з люстрації, блогер Сергій Іванов.

На Харківщині стартував третій етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних дисциплін

З 18 січня по 22 лютого серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів області проходят змагання ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних дисциплін та ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Інтелектуальні змагання відкрилися олімпіадою з математики, у якій взяли участь 328 учнів-переможців ІІ (районного) етапу олімпіади.

Владислава Лісна завоювала бронзу на міжнародному турнірі з бадмінтону

В польському місті Любін з 14 по 17 січня проходив юніорський турнір з бадмінтону «Polish Junior International 2015». Участь у змаганнях взяли понад 300 спортсменів з 20 країн світу. Україну представляли 10 юних бадмінтоністів з Харківської та Дніпропетровської областей. Найкращий результат серед них показала харків'янка Владислава Лісова, яка стала третьою в жіночій одиночній категорії. На шляху до бронзової медалі Владислава провела чотири матчі, в яких обіграла суперниць з Угорщини, Франції та Чехії, але в півфіналі програла (21:7, 21:15) француженці Лол Куртуа, яка в підсумку стала срібною призеркою турніру. Перемогу в жіночій одиночній категорії здобула хорватка Майя Павлініч. 

Cпоживачі області на 94,1 % розрахувались за послуги теплопостачання

За оперативними даними Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА, станом на 19.01.2015 року споживачі області в 2014 році  розрахувались за послуги теплопостачання на 94,1%. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року рівень розрахунків споживачів підвищився на 1,2 % (за відповідний період 2014 року- 92,9 %), у том числі: населення – 88,1 % (за відповідний період 2014 року- 97,1%); установи, які фінансуються з державного бюджету - 104,1 % (2014 р. - 104,6 %), з місцевих бюджетів - 98,3 % (2014 р. - 89,0 %), з обласного бюджету - 99,1 % (2014 р.- 101,2%), інших споживачів – 93,6 % (2014 р. - 96,7 %).

Купання в Хрещення: рекомендації лікарів

Сьогодні, 19 січня, православні християни та греко-католики святкують день Хрещення Господнього. У Харкові та області в цій день пройдуть традиційні хрещенські заходу - освячення води, купання в купелі, а також народні гуляння. У зв'язку з цим обласний Центр здоров'я підготував ряд рекомендацій для харків'ян. «Більшість медичних працівників відзначають, що водохресне купання є великим стресом для організму в цілому, якщо до цього не було систематичного загартовування. Тому вірогідна небезпека сильно нашкодити своєму здоров'ю», - йдеться в повідомленні. 

Харківські борці здобули 16 медалей на Всеукраїнському турнірі пам’яті заслуженого тренера України Леоніда Дуная

16 та 17 січня в харківському Палаці спорту «Локомотив» відбувся V Всеукраїнський відкритий турнір з вільної боротьби пам’яті Заслуженого тренера України Леоніда Дуная. Участь в змаганнях взяли близька 250 спортсменів 1998-2000 років народження з 18 областей України, а також гості з Молдови та Азербайджану. Серед учасників були чемпіони України, а також призери чемпіонатів Європи, світу і юнацьких Олімпійських ігор.

Кілька тисяч харків'ян вийшли на марш миру «Я - Волноваха»

Сьогодні, 18 січня, в Харкові пройшов марш миру проти російської агресії «Я - Волноваха» в рамках Всеукраїнської акції солідарності з жертвами теракту під Волновахою. У ньому взяли участь близько 3 тисяч чоловік, серед яких представники різних громадських організацій, народні депутати та небайдужі до подій в Україні харків'яни. Також до маршу миру приєднався голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута. Учасники акції зібралися на пл. Свободи, де провели Народне віче, на якому обрали делегатів на черговий форум Євромайданів. Після чого харків'яни розгорнули стометровий прапор України, заспівали гімн і колоною пройшлися по вул. Сумській до пл. Конституції.

До уваги журналістів!

У середу, 21 січня, представники ЗМІ зможуть відвідати Регіональний центр оцінювання якості освіти та ознайомитися з організацією реєстрації абітурієнтів 2015 року та роботою експертів ЗНО. Збір журналістів – об 11.45, пл. Свободи, 6.

Наступного тижня на Харківщині буде проведено ярмарку вакансій з залученням представників військових комісаріатів області

Таке рішення було прийнято сьогодні, 17 січня, під час службової наради з питання підготовки та проведення часткової мобілізації людських і транспортних ресурсів на території Харківської області у 2015 році під головуванням голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути. «Харківському обласному центру зайнятості доручено наступного тижня організувати проведення ярмарки вакансій, під час якої військові комісари області зможуть ознайомити молодих людей з професіями та спеціальностями, необхідними сьогодні Збройним Силам України, а також ознайомити їх з умовами військової служби за контрактом», - прокоментував це рішення Ігор Балута.

Голова Харківської ОДА Ігор Балута провів службову нараду з питання підготовки та проведення часткової мобілізації у 2015 році

Сьогодні, 17 січня, в обласній державній адміністрації відбулася службова нарада з питання підготовки та проведення часткової мобілізації людських і транспортних ресурсів на території Харківської області у 2015 році під головуванням голови ХОДА Ігоря Балути. У ній взяли участь керівники структурних підрозділів ОДА, Харківський прокурор з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері, керівники правоохоронних органів області та державної міграційної служби, Харківського прикордонного загону, органів військового управління. Відкриваючи нараду, Ігор Балута зауважив, що вчорашня селекторна нарада ще раз довела, що керівники органів влади не до кінця розуміють суть і порядок організації цієї роботи.

Підведені підсумки обласного етапу Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене»

В конференц-залі Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА пройшов круглий стіл, присвячений підведенню підсумків проведення у 2014 році в Харківській області інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене». Основними завданнями цієї акції було виявляти факти порушень законодавства щодо незаконного продажу неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів, стежити, щоб на вулицях не з’являлася зовнішня реклама алкогольних напоїв та тютюна, і крім того, здійснювати інформаційно-просвітницьку роботу серед молоді. 

Архів документів