Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

За рівнем оплати праці Харківщина посідає 9 місце серед регіонів України

В умовах загострення соціально-політичної ситуації в Україні у Харківській області за січень-грудень 2014 року забезпечено зростання середньомісячної заробітної плати штатних працівників на 5,7 % у порівнянні з 2013 роком, яка на кінець року склала 3144 грн. За рівнем оплати праці область посідає 9 місце серед регіонів України (у 2013 році - 10). Про це зазначалось у доповіді заступника директора Департаменту соціального захисту населення- начальника управління праці та зайнятості ХОДА Тетяни Печури у ході засідання Колегії Департаменту соціального захисту населення ХОДА про підсумки роботи департаменту та підпорядкованих установ системи соціального захисту населення області за 2014 рік.

У Харківський військовий госпіталь доставлять ще вісім поранених військових, постраждалих під час обстрілу Краматорська

У Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків) за минулу добу доставили 12 поранених військовослужбовців Збройних сил України, більшість з яких отримали осколкові поранення під час вогневого удару в Краматорську. Як зазначив директор Департаменту охорони здоров'я Харківської ОДА Олександр Галацан, бійцям надана необхідна кваліфікована медична допомога. Стан поранених оцінюється як середнього ступеня тяжкості. Їх життю нічого не загрожує.

Понад 2,3 млрд. грн державних соціальних допомог та субсидій отримали із держбюджету 255 тисяч мешканців Харківщини, у тому числі переселенці

Про це сьогодні, 11 лютого, повідомлялося на засіданні Колегії Департаменту соціального захисту населення ХОДА про підсумки роботи департаменту та підпорядкованих установ системи соціального захисту населення області за 2014 рік та пріоритетні напрями роботи на 2015 рік під головуванням т.в.п. заступника голови ХОДА Вадима Глушка. У засіданні також взяли участь керівники всіх 42 місцевих управлінь праці, територіальних центрів, директори будинків-інтернатів, представники інших соціальних служб. У 2014 році тільки до Департаменту соціального захисту населення ХОДА надійшло 7143 звернення громадян. З них 52% стосовно призначення державної соціальної допомоги та житлових субсидій, 20% стосувалися надання тимчасового житла, матеріальної та гуманітарної допомоги для вимушених переселенців із територій проведення АТО.

Юні спортсмени Харківщини завоювали золото чемпіонату України з шашок-100

В місті Херсон з 3 по 10 лютого проходив чемпіонат України з шашок-100 серед молоді, кадетів та юних надій, на якому спортсмени Харківської області завоювали 11 медалей, в тому числі 3 золоті. Юні шашисти з усіх областей України розіграли медалі в класичній, швидкій та блискавичній грі. За підсумками чемпіонату на рахунку харківських спортсменів 3 золоті, 4 срібні та 4 бронзові нагороди. Дворазовою чемпіонкою України серед кадетів (1999 р.н. та молодше) стала Анастасія Глушко, яка перемогла у класичній та блискавичній грі. Також на рахунку Анастасії срібло в швидкій грі. 

Старшокласники Харківщини подарували воїнам АТО подарунки-обереги

В Харківському обласному Палаці дитячої та юнацької творчості відбувся збір Харківської обласної ради старшокласників, спрямований на формування в молоді національної ідентичності на прикладах мужності і звитяги, виявлених нинішніми захисниками Батьківщини. У заході взяли участь військовослужбовці-учасники антитерористичної операції на сході України, представники громадських і волонтерських організацій області. Під час збору відбулося обговорення проекту обласної ради старшокласників «Допоможи герою АТО», який реалізується районними та міськими радами старшокласників області з серпня 2014 року. Лідери Чугуївської районної ради старшокласників продемонстрували створений юними патріотами фільм «Папа». Школарі подарували воїнам подарунки-обереги «Повертайтеся живими», малюнки, сувеніри з національною символікою, виготовлені дітьми з усіх куточків Слобожанщини.

Харківська облдержадміністрація нагородила співробітників Університету ім. Каразіна з нагоди 210-річчю від дня відкриття вузу

В Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна 10 лютого проходила Асамблея Вчених рад, присвячена 210-річчю від дня відкриття. Під час урочистого зібрання за дорученням голови обласної державної адміністрації Ігоря Райніна учасників свята привітав та вручив відзнаки обласної державної адміністрації директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев. За багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток освіти та науки, підготовку висококваліфікованих спеціалістів і з нагоди 210-ї річниці заснування Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна почесною грамотою обласної державної адміністрації нагородили: 

У Харкові курсантів-випускників та мобілізованих офіцерів навчали надавати першу психологічну допомогу

На базі факультету військової підготовки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» інструктори Громадського об’єднання «Українська асоціація фахівців з подолання психотравмуючих подій» провели одноденні заняття щодо подолання посттравматичного стресового розладу. До практичного заходу, який відбувся в рамках спеціального проекту: «Захист патріотів», залучалися курсанти випускних курсів та слухачі курсів перепідготовки та підвищення кваліфікації, призвані під час 4-ї хвилі мобілізації. Про це повідомляють в Регіональному медіа-центрі Міноборони України (м. Харків). 

Оголошуються конкурси з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах області

До уваги власників автотранспорту! 12 березня 2015 року Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації проведе конкурси з перевезення пасажирів на приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування, які не виходять за межі території Харківської області. Засідання конкурсного комітету відбудеться об 11 годині за адресою: м. Харків, пл. Свободи, 5, Держпром, 3 під’їзд, 5 поверх, кімната №507. 

В Харківській області повністю забезпечено надання послуг Держземагентства України через центри адміністративних послуг

За січень поточного року центри надання адміністративних послуг районів та міст обласного значення Харківської області вже надали 7957 послуг Державного земельного агентства України, з яких 4235 - безпосередньо через адміністраторів. Про це повідомила заступник голови обласної державної адміністрації Юлія Світлична. «Незважаючи на складнощі, пов’язані з суперечностями у нормативно-правовій базі, обласна державна адміністрація спільно з Головним управлінням Держземагентства у Харківській області знайшли рішення та забезпечили своєчасне впровадження з 1 січня 2015 року зазначених послуг у центрах надання адміністративних послуг Харківщини», - зазначила Юлія Світлична. 

Діти з Луганщини, евакуйовані до Харкова і відправлені на проживання в Одеську область, подякували голові ХОДА

10 лютого в Харків автобусом прибули 36 дітей у віці від 10 до 16 років і четверо дорослих (бабуся, дві мами і вчителька) з міст Станиця Луганська і Щастя (Луганська обл.). З Харкова дітей та супроводжуючих їх дорослих в той же день залізничним транспортом направили на тимчасове проживання в Одеську область, де для них вже підготовлені всі умови. Діти будуть жити в пансіонаті, де зможуть ходити до школи. Нагадаємо, що Харківська облдержадміністрація надала всебічну допомогу в евакуації цих дітей, зокрема, надала транспорт для їх перевезення в Харків і забезпечила супровід автобуса співробітниками Державтоінспекції. 

Консультаційний центр Головного управління ДСНС у Харківській області тепер працює цілодобово

На виконання доручення Уряду України та з метою надання населенню більш детальної інформації з питань цивільного захисту, а також діям населення при виникненні надзвичайних ситуацій, консультаційний центр Головного правління ДСНС України у Харківській області (м. Харків, вул. Шевченка, 8) переведено на цілодобовий режим роботи.

Петро Порошенко підписав Указ «Про відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського»

Згідно Указу Президента України № 63/2015 від 9 лютого 2015 року Кабінету Міністрів України доручено розробити у тримісячний строк і затвердити план заходів із підготовки та відзначення 150-річчя від дня народження М.Грушевського, передбачивши, проведення у вересні 2016 року Днів Михайла Грушевського в Україні. План заходів буде передбачати проведення конференцій, круглих столів, наукових читань, присвячених популяризації наукової, державотворчої та історико- культурної спадщини М.Грушевського; організацію виставок документів та фотоматеріалів; проведення у навчальних закладах України просвітницьких заходів, спрямованих на вивчення ролі М.Грушевського в історії українського державотворення та науки; карбування та введення в обіг у встановленому порядку ювілейної монети та випуск в обіг поштової марки та конверта; трансляцію тематичних інформаційно- пізнавальних передач, демонстрацію документальних та художніх фільмів.

Харківська область - одна з лідерів з реформування охорони здоров'я. Олександр Квіташвілі

Під час наради у Харківському національному медичному університеті Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі представив керівникам органів місцевого самоврядування та медичній спільноті області проект реформи системи охорони здоров’я України. За його словами, на першому етапі буде проведено аудити закладів охорони здоров’я на їх здатність до переходу на нову модель надання медичних послуг та їх фінансування. «Харківська область - одна з лідерів з реформування охорони здоров'я, тому я думаю, що тут процес піде дуже швидко. Тим більше, що є величезна готовність місцевої влади і всієї системи до змін», - зауважив міністр.

Харківський національний університет відзначає 210-річчя

10 лютого в Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна відбувається урочиста Асамблея вчених рад, присвячена 210-річчю від дня відкриття університету. Нагадаймо, що 10 лютого виповнюється 242 роки від Дня народження Василя Назаровича Каразіна – видатного просвітника, громадського діяча, вченого, винахідника і педагога, зусиллями якого був заснований Харківський університет. Саме в цей день університетська громада відзначає 210-річний ювілей університету. Під час урочистого зібрання будуть вручені дипломи почесного доктора університету віце-президенту Національної академії наук України Антону Наумовцю та директору Інституту загальної та невідкладної хірургії імені В.Т. Зайцева Валерію Бойку, а також почесні відзнаки, нагороди та премії за високі досягнення у навчальній, науковій і виховній роботі представникам університетської спільноти. Ректор університету, академік Віль Бакіров виступить перед учасниками та гостями із доповіддю «Харківський університет та українська культура». 

Спортсменки Харківщини здобули 11 медалей чемпіонату України з боксу

В Чернівцях з 4 по 9 лютого відбувався чемпіонат України з боксу серед жінок, молоді та юніорок, за підсумками якого спортсменки Харківської області вибороли 5 золотих, 3 срібні та 3 бронзові нагороди. Найбільшу кількість медалей здобули юніорки. Чемпіонкою України у вазі до 57 кг стала Марія Чередниченко. У фіналі харків’янка технічним нокаутом у першому раунді перемогла суперницю з Волинської області. Також золото в змаганнях серед юніорок виборола Олександра Хаританюк. У фіналі вагової категорії до 60 кг Олександра здобула перемогу технічним нокаутом у другому раунді над харків’янкою Валерією Бойко, яка таким чином стала срібною призеркою чемпіонату. 

Модернізована котельня з японським обладнанням буде опалювати Дергачівську школу

У місті Дергачі 10 лютого відбулася урочиста церемонія запуску нового обладнання на твердопаливній котельні, яка була модернізована в рамках проекту «Пілотне дослідження з передачі Україні технологій малих і середніх підприємств щодо обладнання з виготовлення пелет з біомаси, а також бойлерів на біомасі». Обладнання було встановлено за рахунок гранту Японського агентства з міжнародного співробітництва (JIСА). В церемонії взяли участь надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні пан Шигекі Сумі, т.в.п. заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко, перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, радник JICA пан Якото сан (Кентаро Якото), керівники структурних підрозділів ХОДА. 

Серед лауреатів Міжнародного Академічного Рейтингу «Золота Фортуна» - найбільше підприємств з Харківської області

За підтримки Адміністрації Президента України та Ради національної безпеки і оборони України, Київська Генеральна Дирекція Міжнародного Академічного Рейтингу «Золота Фортуна» щорічно проводить урочисті заходи з відзначення лауреатів конкурсу «Золота фортуна». «За поданням Харківської обласної державної адміністрації дипломами та іншими почесними нагородами будуть відзначені підприємства області, що є кращими в своїх галузях, котрі зміцнюють економічну могутність України, сприяють добробуту та соціальній стабільності в нашій державі»,– зазначила заступник голови облдержадміністрації Юлія Світлична.

Юлія Світлична провела особистий прийом громадян

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична 10 лютого провела особистий прийом громадян. У ході прийому були розглянуті питання оформлення документів на право користування земельною ділянкою, збереження НВК у селі Петрівське Лозівського району, створення умов для розведення великої рогатої худоби у Зміївському районі, надання грошової компенсації автотранспортному підприємству за перевезення пільгових категорій громадян та інші питання.

Ігор Райнін та Олександр Квіташвілі обговорили майбутню реформу системи охорони здоров'я та розвиток військової медицини

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін 10 лютого провів зустріч з Міністром охорони здоров'я України Олександром Квіташвілі, в ході якої обговорювалися першочергові кроки реалізації реформи національної системи охорони здоров'я. На зустрічі також були присутні голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко, директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, представники Міністерства охорони здоров'я. Також в ході зустрічі обговорювалися питання розвитку військової медицини, надання первинної медичної допомоги жителям регіону, робота служби екстреної медичної допомоги та її розвиток, а також надання медичної допомоги тимчасово переміщеним особам із зони АТО, які проживають на території Харківської області. Окрему увагу приділили питанню проведення переселенцям процедури гемодіалізу.

Сьогодні на Харківщині перебуває Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі

У програмі візиту: О 10.00 у Харківському національному медичному університеті (пр. Леніна, 4, корпус Б, конференц-зал) відбудеться нарада з керівниками органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, медичної громадськості області, під час якої буде презентовано реформу системи охорони здоров’я України. Об 11.30, по закінченню наради, у холлі перед конференц-залою відбудеться брифінг для ЗМІ. Також у ході візиту Міністра заплановано: знайомство з роботою обласного клінічного центру урології і нефрології ім. В.І.Шаповала; центральної диспетчерської служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Харківської області; Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності інвалідів Міністерства соціальної політики України.

Співпраця Харківщини з польськими бізнесменами буде не просто зміцнюватися, а рухатися вперед. Ігор Райнін

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін 9 лютого провів робочу зустріч з Генеральним консулом Республіки Польща в Харкові паном Станіславом Лукасіком. У зустрічі також взяли участь голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Юлія Світлична, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко. Ігор Райнін зазначив, що відносини з Польщею для України, для Харківської області завжди були пріоритетними і завжди відрізнялися взаєморозумінням. «Наша співпраця буде не просто зміцнюватися, а рухатися вперед. Ми просили б вас активізувати свою діяльність з польським бізнесом щодо збільшення інвестицій в економіку Харківщини. Саме сьогодні, розуміючи ті проблеми, які є, ми найбільш уважно, найбільш активно будемо ставитися до тих інвесторів, які прийдуть до Харківської області. Саме ці інвестори матимуть надалі найбільший прибуток для бізнесу», - зазначив голова облдержадміністрації.

Ігор Райнін взяв участь у Всеукраїнській селекторній нараді з питань бюджетної децентралізації

9 лютого відбулася Всеукраїнська селекторна нарада з питань бюджетної децентралізації, також на ній обговорили проведення в країні 4-ї хвилі мобілізації. Нарада пройшла в режимі відеоконференції під головуванням першого заступника голови Адміністрації президента України Віталія Ковальчука. Від Харківської області в нараді брали участь голова облдержадміністрації Ігор Райнін, заступник голови ХОДА Юлія Світлична, керівники структурних підрозділів ХОДА. Як зазначив перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський, на сьогодні практично завершився процес формування місцевих бюджетів в країні. Затверджено майже 95% місцевих бюджетів. «Безумовно, ми живемо в режимі не простих, але позитивних змін місцевих бюджетів. Зараз головне наше завдання в питаннях імплементації цих рішень - подивитися яким способом децентралізація буде реалізовуватися на практиці і які будуть технічні проблеми», - сказав Ігор Уманський.

На Харківщині є весь необхідний потенціал для співпраці з іноземними інвесторами. Ігор Райнін

Сьогодні, 9 лютого, голова обласної державної адміністрації Ігор Райнін провів робочу зустріч з Надзвичайний і Повноважним Послом Японії в Україні паном Шігекі Сумі. У зустрічі також взяли участь голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, заступник голови ОДА Юлія Світлична, т.в.п. заступника голови ОДА Євгеній Шахненко, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко. Під час зустрічі обговорювалися питання щодо співробітництва між Харківською областю та Японією. Зокрема, 10 лютого пан Шігекі Сумі візьме участь відкритті твердопаливної котельні в м Дергачі, яка була модернізована в рамках проекту «Пілотне дослідження з передачі Україні технологій малих і середніх підприємств щодо обладнання з виготовлення пелет з біомаси, а також бойлерів на біомасі».

Дітям з Донбасу показали виставу про добро, яке завжди перемагає зло

В Харківському обласному Палаці дитячої та юнацької творчості відбувся благодійний показ вистави для 200 дітей, які прибули з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції на сході України, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. У заході також взяли участь вихованці навчальних закладів інтернатного типу обласного підпорядкування. Учасники дитячого театру «Сорванцы» Палацу (керівник Олена Вартанян) подарували дітям казку «Чарівник смарагдового міста» про незвичайні пригоди дівчинки Еллі та її друзів, про добро, яке завжди перемагає зло. 

Юні легкоатлети Харківщини - серед кращих на чемпіонаті України

В місті Суми 6 та 7 лютого відбувся чемпіонат України з легкої атлетики в приміщенні серед юніорів, на якому спортсмени Харківської області завоювали 12 медалей. Участь в змаганнях приймали 412 спортсменів з 24 областей України та міста Київ. За підсумками змагань харківські легкоатлети вибороли 5 золотих, 3 срібні та 4 бронзові нагороди. Особливо відзначилася Аліна Калістратова, яка з результатом 7.59 перемогла в бігу на 60 м та здобула бронзову нагороду в бігу на 200 м. Увесь п’єдестал пошани зайняли харківські легкоатлети в бігу на 60 м з бар’єрами серед дівчат. Перше місце посіла Олена Маляренко з результатом 8.64 сек., друге місце було за Юлією Іоничевою, бронзу здобула Катерина Шелковнікова. 

У Харкові відбувся другий щорічний «Ярмарок вишів»

У Харківській обласній бібліотеці для юнацтва відбувся другий щорічний «Ярмарок вишів». Акція проводиться у рамках діючої програми «Обираємо професію крок за кроком» за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, Департаменту науки і освіти ХОДА, Департаменту освіти Харківської міськради. Участь у ярмарку взяли понад півтисячі майбутніх абітурієнтів з міста Харкова і області. Протягом 5 годин вони мали змогу отримати інформацію про 18 провідних вищих навчальних закладів Харкова, а також про вступну кампанію 2015 року. За словами організаторів, подібні ярмарки планується проводити двічі на рік – восени та взимку.

Голова ХОДА Ігор Райнін та заступник глави Адміністрації Президента Андрій Таранов провели нараду з питання обороноздатності регіону. Військовий комісар облвійськкомату Дмитро Маліцький відсторонений від службових обов'язків

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін та заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Таранов 9 лютого провели нараду з питань підвищення обороноздатності регіону, зміцнення і оборони кордонів, а також протистояння диверсійних груп. Особливу увагу було звернуто на виконання Указу Президента «Про часткову мобілізацію». Зокрема, обговорений план заходів щодо мобілізації особового складу і транспортних засобів на території Харківської області. Крім того, на нараді обговорили питання організації ТРО відповідно до зміни оперативної обстановки в зоні АТО. Також в ході наради було прийнято рішення про усунення від виконання службових обов'язків військового комісара Харківського обласного військового комісаріату полковника Дмитра Маліцького, а тимчасове виконання обов'язків військового комісара Харківського обласного військкомату покласти на начальника відділу комплектування та призову - заступника військового комісара Харківського обласного військкомату полковника Юрія Калгушкіна. Відповідний Наказ від 09.02.2015 підписав Начальник Генерального штабу - Головнокомандувач збройними силами України, генерал-полковник Віктор Муженко.

Пенсії в Харківській області фінансуються в повному обсязі і без затримок

Про це у програмі «Від влади до громади» на обласному державному радіо повідомив начальник ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області Віктор Ачкасов. За його словами, в 2014 році Харківська область не тільки впоралася з виплатою і супроводом пенсії кожного пенсіонера, але й регіон, незважаючи на складну ситуацію в країні, забезпечив всі планові показники за доходами до Пенсійного фонду. «В цілому за рік при плані в 9,56 млрд. грн. Пенсійний фонд фактично зібрав 9,84 млрд. грн., тобто плюс до плану 277 млн. грн. Але найголовніший показник, це те, що в порівнянні з 2013 роком збір коштів збільшився на 528 млн. грн. Економіка регіону працює, виплати йдуть», - сказав Віктор Ачкасов. 

На Харківщині триває підготовка офіцерів, призваних в ході 4-ї хвилі мобілізації

На факультеті військової підготовки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» на курсах перепідготовки та підвищення кваліфікації триває підготовка офіцерів, призваних із запасу під час 4-ї хвилі мобілізації. Про це повідомляють в Регіональному медіа-центрі Міноборони України (м. Харків). Так, близько 100 військовослужбовців відновлюють свої командирські навички та опановують нові знання. До 70% від усіх занять проводиться на техніці та озброєнні. 

В області активізується робота щодо залучення міжнародної технічної допомоги

В Харківській області проводиться комплекс дій щодо активізації залучення міжнародної технічної допомоги, яка включає проведення освітніх заходів для фахівців органів державної влади, забезпечення інформаційного та методичного супроводу тощо. Така робота охоплює практично всі етапи взаємодії з міжнародними організаціями-донорами: від підготовки потенційних заявників до допомоги в реалізації вже підтриманих проектів. Про це повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін. За словами голови ХОДА, програми та гранти міжнародних й іноземних організацій є одним з джерел забезпечення сталого розвитку, можливості якого поки що не використовуються в повному обсязі. За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, у вигляді міжнародної технічної допомоги за останній рік в Україну надійшло більше 500 мільйонів доларів. Харківщина змогла залучити менше 1% від цієї суми. Такий стан справ не відповідає потенціалу регіону.

Архів документів