Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Про долі десятків героїв АТО тепер можна дізнатися з книги

На Харківщині в 9-му Гарнізонному будинку офіцерів відбулася презентація книги: «Вклоняємося доземно Українському солдату», авторами якої стали кореспонденти Центрального друкованого органу міністерства оборони України «Народна армія». Про це повідомляє Регіональний медіа-центр МО України (м. Харків).  «У даній книзі на 192-х сторінках розповідається про долі десятків наших героїв, які зі зброєю в руках захищали мир в країні, відстоювали право українців жити вільно. Автори цієї книги, серед яких і я, були в зоні проведення антитерористичної операції. Тож вважаю, що нам вдалося точно передати характери своїх героїв, їх думки перед боями на Донбасі», - зазначив співавтор книги підполковник Дмитро Горбунов.

ХIV Відкритий фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло» запрошує для участі талановиту молодь

Протягом березня-травня Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) спільно з громадською організацією «Спілка етнологів та фольклористів міста Харкова» за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації проводять ХIV Відкритий фестиваль традиційної народної культури «Кроковеє коло» для дітей та молоді. «Фестиваль «Кроковеє коло» – унікальний для регіону і широко знаний за його межами щорічний проект, націлений на вивчення, збереження та відновлення в дитячому та молодіжному середовищі пісенно-обрядових традицій і народних художніх ремесел, а також активізацію науково-дослідницької роботи в цих напрямках. З 2000 року у фестивальних заходах взяли участь понад 4,5 тисяч школярів і студентів віком від 7 до 20 років. Програма фестивалю традиційно включає дитячу науково-практичну конференцію, змагання юних майстрів в 11 видах традиційних художніх ремесел, конкурси фольклорно-етнографічних дійств, автентичного сольного та гуртового співу, а також заключний гала-концерт переможців і виставку майстрів-учасників», - повідомляють організатори. 

Харківські легкоатлети здобули чотири медалі чемпіонату України

В Сумах з 12 по 14 лютого відбувався чемпіонат України з легкої атлетики у приміщенні та чемпіонат України з легкоатлетичного багатоборства. В змаганнях взяли участь 514 спортсменів з 24 областей України, міста Києва та АР Крим. За підсумками змагань на рахунку легкоатлетів Харківської області 2 золоті, 1 срібна та 1 бронзова нагорода. Чемпіонкою України в стрибках з жердиною з результатом 4 м 10 см, та встановивши рекорд Харківської області, стала Марина Килипко. Киянку Ольгу Зюзіну, яка завоювала срібло, Марина перевершила на 10 см. Золото в бігу на 60 м з бар’єрами з результатом 8.06 сек. здобула Анна Плотіцина. Спортсменку з Вінницької області Олену Яновську харків’янка випередила на 0.22 сек.  

Українські силовики отримали на озброєння нові бронемашини

Українські силовики отримали на озброєння нові бронемашини «Шрек». Броньовики виготовлені на вітчизняному підприємстві «КрАЗ». Вони мають сучасне бронювання та призначені для перевезення бійців спецназу. Про це повідомив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. «КрАЗ-5233НЕ» («Shrek-APC») є потужним 18-тонним повнопривідним бронеавтомобілем, оснащеним дизельним двигуном. Броньовик призначений для перевезення бійців спецпідрозділів.

Художній музей представить 200 творів з колекції харківського вченого й художника Іллі Лучковського

У Харківському художньому музеї 16 лютого відкривається виставка «Вибране часом», на якій будуть представлені два захоплення харківського вченого, колекціонера й художника Іллі Лучковського – його художні твори та картини з його колекції. «Саме з його авторських робіт починається експозиція виставки. Зацікавленість пошуками художників-авангардистів, постійне вивчення власної колекції й широка ерудиція в питаннях мистецтва спонукали й самого Іллю Яковича звернутися до творчості. У його роботах самобутньо синтезуються принципи західноєвропейського, російського мистецтва ХХ століття й власні авторські пошуки мистецької мови. Вони пов’язані з його розумінням кольору, руху, оптичних ефектів як вченого. Художник використовує калейдоскопічні комбінації, а замість зображення реальних фігур використовує геометризовані форми, за допомогою лінії й кольору створює оптичні ілюзії», - повідомляють організатори. 

В області проходить фінальний етап V Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені  Тараса Шевченка

У Харківській області з жовтня по лютий проходять етапи V Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Як повідомила заступник голови обласної державної адміністрації Юлія Світлична, всього на всіх етапах конкурсу взяло участь понад 33 тис. учнів з усіх загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, а також студенти вищих навчальних закладів міста Харкова та Харківської області. Діти виконували творчі завдання на шевченківську тематику. За словами Юлії Світличної, найближчим часом відбудеться фінальний етап мовно-літературного конкурсу. Нагородження переможців пройде 4 березня на передодні Дня народження Т.Г. Шевченка. 

Ігор Райнін зустрівся з представниками ініціативної групи чорнобильських організацій Харківщини

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін 15 лютого зустрівся з представниками ініціативної групи чорнобильських організацій Харківщини. На зустрічі керівник області і чорнобильці обговорили питання відшкодування шкоди громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. За підсумками зустрічі Ігор Райнін дав доручення Департаменту соціального захисту населення Харківської ОДА підготувати лист щодо визначення проблематики і роз'яснення трактування ст. 60 Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України». Також представники чорнобильських організацій отримали підтримку голови ХОДА в питаннях співпраці з Координаційною радою чорнобильських організацій.

На Харківщині вшанували пам'ять загиблих в Афганістані

У Харкові в сквері Воїнів-інтернаціоналістів відбулася церемонія покладання квітів до стели загиблих воїнів з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 26-ї річниці виведення військ з Афганістану. У церемонії покладання взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін, голова Харківської облради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Юлія Світлична, т.в.п. заступників голови ХОДА В'ячеслав Аббакумов і Вадим Глушко, радник голови Харківської ОДА Сергій Стороженко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники дипломатичних місій, ветерани Афганістану, представники міської влади, духовенства та громадськості. 

Шановні друзі!

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 26-а річниця виведення військ з Афганістану. Відголос афганської війни такий далекий і такий болючий, такий жорстокий і такий близький. Війна - це не тільки бої, героїзм і подвиг. Це важкі людські страждання, нелюдські випробування, це смерть багатьох людей. Війна – це горе не однієї людини, а всього народу. Афганська війна – ще одна сумна сторінка нашої історії, брудна, неоголошена. Вона як усі попередні несла смерть, каліцтво, одягнула в жалобу тисячі материнських сердець. У війни безжальні очі, свій рахунок, своя безжальна арифметика. Багато молодих воїнів-інтернаціоналістів були нагороджені орденами і медалями, але найвищою нагородою для тих, хто уцілів, є життя.

Ігор Райнін взяв участь у Всеукраїнській селекторній нараді щодо стану виконання Указу Президента України «Про часткову мобілізацію»

14 лютого відбулася Всеукраїнська селекторна нарада щодо стану виконання Указу Президента України №454/2014 «Про часткову мобілізацію» та інформаційного супроводу її четвертої хвилі. Нарада пройшла в режимі відеоконференції під головуванням першого заступника голови Адміністрації Президента України Віталія Ковальчука. Від Харківської області в нараді взяли участь голова облдержадміністрації Ігор Райнін, прокурор Харківської області Юрій Данильченко, начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар, начальник ГУ МВС України у Харківській області Анатолій Дмитрієв, заступник військового комісару Харківського обласного військового комісаріату Юрій Калгушкін, т. в. п. заступника голови ХОДА В'ячеслав Аббакумов, радник голови ХОДА Сергій Стороженко.

У Харків евакуювали 45 дітей з Артемівського будинку дитини

В ніч з 13 на 14 лютого у зв’язку із ракетним обстрілом міста Артемівська (Донецька область) і випадками загибелі людей з числа цивільного населення, в тому числі дітей, Донецькою обласною державною адміністрацією прийнято рішення щодо евакуації дітей-вихованців Обласного спеціалізованого будинку дитини м. Артемівськ до харківського комунального закладу охорони здоров’я «Обласний будинок дитини №3». З Артемівська приїхали 45 дітей-вихованців віком від 2 місяців до 5 років у супроводі 25 співробітників закладу. 

Більше третини експорту України припадає на країни Євросоюзу

Відповідно до митної статистики у січні поточного року частка експорту до країн Європейського союзу склала 36%, а імпорту – 38%. Для країн СНД ці показники склали 16% та 26% відповідно. Про це повідомляє Державна фіскальна служба України. Загальний зовнішньоторговельний обіг протягом січня 2015 року склав 5,9 млрд. грн. Україна здійснювала зовнішньоторговельні операції товарами з партнерами із 173 країн світу. 

На Харківщині СБУ затримала диверсантів банди Мозгового, які готували теракти в регіоні

У рамках антитерористичних заходів на території Харківської області Служба безпеки України спільно з прокуратурою та міліцією завершила спеціальну операцію із знешкодження небезпечної диверсійної групи, яка готувала низку терористичних та диверсійних актів на території регіону. 12 лютого правоохоронці затримали п’ятьох диверсантів банди «Торнадо» терориста Мозгового т.зв. "ЛНР", які готували підрив військкомату та газової магістралі, що проходить територією цього району.

Харківська облдержадміністрація нагородила ветеранів Афганістану з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

У ККЗ «Україна» пройшов урочистий вечір, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, який щорічно відзначається в Україні 15 лютого, а також 26-й річниці виведення військ з Афганістану. У заході взяли участь т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації В'ячеслав Аббакумов, заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко, радник голови ХОДА Сергій Стороженко, директор Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА, голова Харківської міської спілки ветеранів Афганістану Віктор Коваленко, також представники дипломатичних місій, міської ради, ветерани Афганістану, представники громадськості та духовенства.

Вводиться в обіг поштова марка «Пам’яті героїв Небесної сотні»

20 лютого ДП "Укрпошта" вводиться в обіг та вважається дійсною для оплати послуг поштового зв'язку в усіх відділеннях поштового зв'язку поштова марка № 1423 «Пам’яті героїв Небесної сотні». Формат марки – 30х33 мм. Номінал марки – 2,00 грн. Кількість марок в аркуші – 10 (2х5). Тираж марки – 197 000 примірників. Марка – багатоколірна; спосіб друку – офсет. Художник марки та штемпеля Кость Лавро.

Мешканці Харківщини запрошуються до обговорення присвоєння Харківському історичному музею імені Миколи Сумцова

Харківська обласна рада розпочинає громадське обговорення стосовно присвоєння Харківському історичному музею імені Миколи Сумцова, його засновника і першого директора. Громадське обговорення відбудеться 15 квітня об 11.00 за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 64. Пропозиції (зауваження) з даного питання можна надсилати до Харківської обласної ради за адресою: м.Харків, вул. Сумська, 64 (тел. 700-53-29) або на електронну адресу obgovorennya@oblrada.kharkov.ua із поміткою «На громадське обговорення».

У театрі ім. Т. Г. Шевченка відбудеться концерт-реквієм пам’яті загиблих за свободу і незалежність України

17 лютого о 13.00 у великій залі Харківського державного академічного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка (вул. Сумська, 9) відбудеться концерт-реквієм пам’яті Героїв Майдану і всіх загиблих за свободу і незалежність України «Слава Україні! Слава Героям!». У концертній програмі візьмуть участь: Великий академічний Слобожанський ансамбль пісні і танцю, чоловічий ансамбль «Суголосся» Харківського училища культури, вокальне тріо «Обереги», камерний оркестр, хор та духовий оркестр Харківського музичного училища, солісти Харківського академічного театру музичної комедії – Наталія Коваль, Олексій Гавінський та Олег Литенко, актори Харківського державного академічного драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка, соліст Коломацького РБК Владислав Кись, Катерина Моісеєнко.

На Харківщині створять офіс уповноваженого Уряду з питань реформи місцевого самоврядування

У кожній області створять офіс уповноваженого представника Уряду, відповідального за впровадження реформи місцевого самоврядування. Призначення на посаду уповноваженого відбуватиметься на конкурсних засадах. Про це заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко на нараді з головами міст районного значення, яка пройшла в Києві. 

Обстріли терористами населених пунктів є атаками на домовленості, досягнуті в Мінську. Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Глава держави подякував Угорщині за підтримку української незалежності, територіальної цілісності та суверенітету, а також за гуманітарну допомогу, включаючи лікування українських військових. «Зараз ми переживаємо найскладніші часи, і Ваша позиція є дуже важливою для нас», - наголосив Президент. Петро Порошенко поінформував главу угорського уряду про результати переговорів в Мінську та засідання Європейської Ради в Брюсселі. Глава держави наголосив на важливості припинення вогню, оскільки кожен день Україна платить високу ціну - численні жертви серед мирного населення та українських солдат.

Харківський оперний театр запрошує на екскурсії за лаштунки

Харківський Національний академічний театр опери та балету імені М. Лисенка почав проводити екскурсії за лаштунками театру. Такі заходи проводяться у театрі вперше. Екскурсії для дорослих і дітей підготовлені працівниками театру з ініціативи генерального директора Олега Орищенка і включають в себе наступні тематики: ознайомчі, декораційні, костюмні і майстер-класи. 

За несвоєчасну оплату за електроенергію нам усім доведеться розплачуватися відключеннями. Євген Шахненко

Відкриваючи обласну селекторну нараду, т.в.п. заступника голови ХОДА Євгеній Шахненко пыдкреслив критичну ситуацію в області щодо розрахунків за спожиту електроенергію. «Наболілою проблемою залишається нарощування боргів КП «Харківводоканал», рівень розрахунків якого з АК «Харківобленерго» становить близько 50%. Сума заборгованості станом на 01.02.2015 становить 340,5 млн. грн., у лютому 2015 року було сплачено 7,7 млн. грн. За несвоєчасну оплату нам усім доведеться розплачуватися відключеннями. Дуже б цього не хотілося», - сказав він.

Опалювальний сезон у Харківській області проходить стабільно

Опалювальний сезон 2014-2015 років в області проходить стабільно, серйозних аварійних ситуацій не виникало. Про це сьогодні, 13 лютого, повідомлялося в ході обласної селекторної наради з порядком денним: «Про хід опалювального сезону 2014/2015 років у Харківській області» під головуванням т. в. п. заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка. У нараді взяли участь керівники структурних підрозділів ХОДА, підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунальних підприємств. Однією з умов стабільного проходження опалювального сезону є розрахунки споживачів області за енергоносії. За інформацією директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Романа Гриви, рівень розрахунків споживачів за послуги теплопостачання становить 55,9%, у т.ч. м. Харків - 56,1%, райони та міста області - 54,4%. Рівень проплати населенням - 79,5%. Загальна сума заборгованості складає 1 млрд. 23 млн. грн., у тому числі по м. Харків - 884 млн. грн. Серед найбільших боржників також міста: Лозова, Куп'янськ, Первомайський.

Митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій побажав Ігорю Райніну Божої допомоги у подальших трудах на благо нашого народу

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін зустрівся зустрівся з архієпископом Української Православної Церкви, митрополитом Харківським і Богодухівським Онуфрієм. На зустрічі митрополит Онуфрій привітав Ігоря Райніна з призначенням на високу посаду і побажав Божої допомоги у подальшій роботі на благо нашого народу і Слобожанського краю, які оберігає Бог. В благословення владика Онуфрій подарував губернатору Озерянську ікону Божої Матері.

Психіатри Харківщини ділилися своїм досвідом

На базі КЗОЗ «Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня № 3» 12 лютого відбулась науково-практична конференція «Гострі психогенні реакції на сучасному етапі – клініка, перебіг, віддалені наслідки». На заході були присутні генеральний директор обласної психіатричної лікарні № 3 Віктор Коваленко, завідувач кафедрою психотерапії ХМАПО Борис Михайлов, керівник відділу профілактики і лікування наркоманій ДУ «Інститут неврології психіатрії і наркології АМНУ» Ігор Лінський, співробітники Інституту, ХМАПО, ХНМУ, лікарі-психіатри закладів охорони здоров’я області. 

Головою Ради ректорів вузів силових структур та правоохоронних органів обрано Сергія Гусарова

В Києві відбулося спільне засідання ректорів вищих навчальних закладів силових структур та правоохоронних органів: Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Служби безпеки, Генеральної прокуратури та Управління державної охорони, Державної служби з надзвичайних ситуацій. Учасниками зібрання було прийнято рішення про створення Ради ректорів силових структур та правоохоронних органів. Основними напрямами її роботи стане координація діяльності вищих навчальних закладів з питань навчально-методичної та наукової роботи, а також підвищення рівня патріотичного, морального, естетичного та культурного виховання молоді. Головою Ради ректорів обрано ректора Харківського національного університету внутрішніх справ, генерал-полковника міліції Сергія Гусарова. 

Діти Харківщини відпочинуть в центрі «Молода гвардія» на узбережжі Чорного моря

Департамент у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації організував направлення 38 дітей пільгових категорій на відпочинок в ДП «Український дитячий центр «Молода гвардія», який розташований поблизу узбережжя Чорного моря в м. Одеса. Серед них переважно діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, діти, які перебувають на диспансерному обліку, а також талановиті та творчо обдаровані діти. 

Харків'янка Дар’я Гонцова перемогла на Всеукраїнському турнірі з фехтування

У Черкасах відбувся Всеукраїнський турнір з фехтування на шаблях серед кадетів, переможницею якого стала спортсменка Харківської області Дар’я Гонцова. У фіналі змагань Дар'я схрестила шаблі з Евеліною Максимовою з Миколаївської області та перемогла суперницю з рахунком 15:12. Даний турнір був останнім етапом відбору до складу збірної України на чемпіонат Європи з фехтування серед кадетів, який наприкінці лютого стартує в словенському місті Марібор. 

У Харкові військові лікарі надали допомогу 4000 воїнам-учасникам АТО

У Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону (ВМКЦ ПнР) пройшли лікування та реабілітацію близько 4000 поранених чи травмованих бійців, які постраждали в ході бойових дій на Донбасі. Про це повідомили в Регіональному медіа-центрі МО України (м. Харків). За увесь час проведення АТО з зони ведення військового конфлікт до Харкова поступило близько 3600 військовослужбовців Збройних Сил України, понад 300 співробітників міліції та ще три десятки воїнів-прикордонників. 

Кожен день в Харківський регіон евакуюють не тільки поранених, але й хворих з Луганської та Донецької областей

Тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко 13 лютого зустрівся з представниками моніторингової місії ООН з прав людини. На зустрічі були присутні співробітники моніторингової місії Бранка Шесто, Олена Лунева та Денис Кобзин, директори Департаментів ХОДА, начальник регіонального штабу з надання допомоги переселенцям із зони АТО Олександр Волобуєв. На зустрічі обговорили ситуацію в регіоні з дотримання і захисту прав людини, налагодження співпраці Харківщини з моніторинговою місією ООН. Як повідомила Бранка Шесто, моніторингова місія ООН продовжить свою роботу, а також її завдання розширяться. «У нас з'явиться набагато більше можливостей для роботи з громадянським суспільством в плані навчання і допомоги. Крім моніторингу ми також будемо займатися просуванням теми прав людини як однієї з якостей, притаманних розвиненому суспільству. Ми уважно спостерігаємо за всім, що відбувається в Харківській області, з цікавістю дивимося на нові заходи безпеки і сподіваємося, що вони будуть забезпечувати спокійне життя в регіоні», - зазначила представник місії. 

Україна та ЄС мають ефективно координувати дії, щоб всі сторони виконували Мінські домовленості. Петро Порошенко

Україна та Європейський Союз мають ефективно координувати дії та чинити тиск, щоб всі сторони дотримувались та виконували Мінські домовленості. «Для нас важливо зараз тиснути з приводу дотримання домовленостей про припинення вогню, про звільнення всіх заручників, про виведення всіх іноземних військ та найманців з території України. Я сподіваюся, що в рамках ефективної координації з нашими партнерами ми досягнемо результатів», - сказав Президент Петро Порошенко під час спільної заяви з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском в Брюсселі. Президент взяв участь у засіданні Європейської Ради на рівні глав держав та урядів країн-членів ЄС, а також провів низку зустрічей. Петро Порошенко подякував Дональду Туску та лідерам країн Європейського Союзу за можливість виступити та поінформувати про поточну ситуацію в Україні та результати переговорів у Мінську.

Архів документів