Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Книги про Героїв Небесної сотні друкуватимуть за кошти держбюджету

Колегія Держкомтелерадіо ухвалила перелік книжок, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» на 2015 рік, повідомляє прес-служба комітету. До переліку увійшли книги, приурочені до загальнодержавних заходів та ювілеїв відомих українських діячів, письменників, композиторів, художників на виконання актів Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, для задоволення читацького попиту провідних бібліотек України. Також до переліку увійшли книги, присвячені вшануванню пам’яті Героїв Небесної сотні, а також ті, що аналізують події суспільно-політичного життя країни. Це, зокрема, книга-реквієм «Небесна сотня», збірка унікальних документів з архівних сховищ Національного музею історії України «Україна – європейська країна», робота відомого філософа і теоретика культури Мирослава Поповича «Кровавый век», у якій зображено історію європейської цивілізації ХХ століття, книга «Крокуємо до європейського інформаційно-телекомунікаційного простору» та інші. 

Харків'яни прощалися з загиблим внаслідок теракту активістом

Сьогодні, 25 лютого, біля пам'ятника Шевченку харківські громадські діячі, а також городяни зібралися на громадянську панахиду по загиблому активісту «Євромайдану» Ігорю Толмачову, який загинув в результаті теракту 22 лютого. Церемонія прощання тривала близько години. Прийшли на акцію кілька сотень харків'ян. Нагадаємо, що напередодні Президент України Петро Порошенко посмертно нагородив Ігоря Толмачова орденом «За мужність» III ступеня. 

Юний харків’янин Максим Дороган здобув срібло чемпіонату України з шашок

В Івано-Франківську 23 лютого проходив чемпіонат України з шашок-100 в швидкій грі серед юніорів та молодших кадетів. За підсумками змагань на рахунку спортсменів Харківської області срібна медаль, яку в змаганнях серед юніорів здобув Максим Дороган. Харків’янин набрав у підсумку 10 очок, та лише двома очками оступився переможцю чемпіонату Єгору Бобкову з Запорізької області. В змаганнях серед кадетів харківським спортсменам в число призерів чемпіонату не вдалося. 

Голів сільських рад навчать як залучати позабюджетні кошти

27 лютого о 10.00 у бібліотечному корпусі Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця (провулок Інженерний, 1 а) розпочнеться «Форум лідерів сільських громад Харківської області». Його учасники отримають відповіді на актуальні питання, як залучити позабюджетне фінансування для розв'язання гострих соціально-економічних проблем, залучити сільське населення до співпраці, провести громадський моніторинг місцевих бюджетів.

Харківські «швидкі» доїжджають до пацієнта за сім з половиною хвилин

На базі КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» 24 лютого проходив День лікаря з медицини невідкладних станів. Своїм досвідом з медичними працівниками та лікарями-інтернами ділилися головний позаштатний спеціаліст з медицини невідкладних станів Департаменту охорони здоров’я ХОДА Віктор Забашта та доцент кафедри медицини невідкладних станів ХМАПО Євгенія Кіношенко. Як розповів Віктор Забашта, на теперішній час в районах області визначено 188 місць базування бригад екстреної медичної допомоги у число яких входять 26 відділень, 49 пунктів постійного базування бригад та 113 пунктів тимчасового базування бригад медичної допомоги. 

Увага! Розшукуються зниклі безвісти прикордонники

Керівництво Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України, рідні та близькі розшукують безвісти зниклих 7 серпня 2014 року прикордонників. 6 серпня зведена колона Збройних Сил України та Державної прикордонної служби України потрапила під щільний артилерійсько - мінометний обстріл в районі населеного пункту Дякове, що на Луганщині. По прибуттю колони до табору, який розташовувався у населеному пункті Сонячне Донецької області, було виявлено відсутність старшого солдата Ушкалова Дмитра Олександровича, солдата Мелешка Сергія Михайловича, солдата Овчарика Олександра Миколайовича, солдата Птіцина Віталія Ігоровича та солдата Савченка Олександра Васильовича.

Майстри шорт-треку поборолися в Харкові за путівки на чемпіонат світу

На льодовій арені «Салтівський лід» відбувся чемпіонат України з шорт-треку серед дорослих, за підсумками якого спортсмени Харківської області завоювали три золоті, три срібні та дві бронзові медалі. Найбільш яскраво проявив себе Дмитро Полтавець, який виграв відразу три золоті медалі. Дмитро був першим на фініші дистанцій 1000 і 1500 метрів, а також разом з Микитою Соколовим, Олексієм Кошеленко та Олександром Желтоногом у складі команди Харківська область-1 виграв чоловічу естафету. Друге місце було за командою Харківська область-2, яка завоювала срібні медалі. 

Студентів познайомлять з бізнесменами Харківщини

В Харківському національному університеті радіоелектроніки (пр. Леніна, 24) 3 березня відкриється молодіжний соціальний проект «Школа практики для студентів» для студентів та молоді з числа внутрішньо переміщених осіб. Проект реалізується при підтримці Департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації та Харківського обласного центру зайнятості. На меті проекту познайомити талановитих студентів з представниками бізнесу з різних сфер діяльності. Таким чином, студенти зможуть проходити стажування, влаштуватися на роботу на різні підприємства та в установи Харківщини. 

Міністерство освіти і науки вводить нові правила проведення державної підсумкової атестації

Цього року завдання для державної підсумкової атестації (ДПА) кожна школа складає окремо і не має їх погоджувати з районними, обласними департаментами освіти чи з міністерством. Відповідальність за якість завдань та достовірність результатів тепер покладена на школи. Рекомендований період для проведення ДПА – з 12 до 21 травня. Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський. Усі учні 4-х, 9-х та 11-х класів проходять підсумкову атестацію у письмовій формі. Для 4-х класів у вигляді звичайної контрольної роботи, а для учнів 9-го та 11-го класів ДПА проходитиме з української мови, математики або історії України і третього предмета за вибором школи.

В Україні вистачить запасів зерна до майбутнього врожаю

В Україні є достатні запаси продовольчого зерна і борошна для забезпечення продовольчої безпеки. Зокрема, в резервах Аграрного фонду на сьогодні знаходиться близько 500 тис. тон пшениці другого та третього класу. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства. «Запаси є, це близько 500 тис. тон продовольчої пшениці. Більше того, ми докуповуємо зараз пшеницю другого класу у сільгоспвиробників, щоб не було дисбалансу і була помольна партія на зернопереробних підприємствах. Тому немає жодних підстав для чуток, що Україна може лишитися без хліба або продовольчого зерна», - зазначає в.о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» Андрій Радченко. 

У медичних установах Харкова залишаються дев'ять чоловік, постраждалих від вибуху в ході мирної акції. Сьогодні двох можуть виписати

У медичних установах Харкова станом на 09.00 25 лютого перебувають 9 осіб, постраждалих від вибуху під час мирної ходи біля Палацу спорту. Як повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, стан постраждалих оцінюється як стабільний, всім їм надається кваліфікована медична допомога. «Можливо, що вже сьогодні двох чоловік випишуть», - зазначив Олександр Галацан. Нагадаємо, п'ять постраждалих від вибуху проходять стаціонарне лікування в багатопрофільній лікарні №17, двоє постраждалих - у лікарні швидкої та невідкладної допомоги ім. проф. А. І. Мещанінова, один - в багатопрофільній лікарні №25, один - в Обласній дитячій лікарні.

Харківська область надала медичну допомогу 52 тис. переселенців

Тимчасово виконуючий повноваження заступника голови ХОДА Вадим Глушко 24 лютого зустрівся з головою представництва Міжнародної організації міграції (МОМ) в Україні Манфредом Профазі та іншими членами делегації для того, щоб обговорити потреби та пріоритети Харківської області з підтримки внутрішньо переміщених осіб і більш ефективної роботи МОМ. Манфред Профазі нагадав, що в жовтні минулого року МОМ запустила програму грошових виплат переселенцям. Голова представництва МОМ високо оцінив роботу харківської влади в організації цієї програми. «Цією програмою ми показали, що за короткий час можливо налагодити систему компенсації втрат, які понесли ці люди», - сказав Манфред Профазі. 

У Харкові вшанували пам'ять загиблих мирних мешканців міста Ходжали

26 лютого за рішенням Національних Зборів (Парламенту) Азербайджану оголошене «Днем геноциду Ходжали» - вшануванням пам’яті жертв Ходжали. Сьогодні Почесне Консульство Азербайджанської Республіки в м. Харкові організувало зустріч-реквієм «Ходжали. Пам'ять, яку не зітре час…», присвячену трагічним подіям 1992 року. У заході взяли участь Почесний консул Азербайджанської Республіки у м. Харків Афган Салманов, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові пан Станіслав Лукасік, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА – начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин Денис Дармостук, заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, представники азербайджанської діаспори у м. Харкові.

Європейський союз засуджує терористичний акт у Харкові

Про це під час зустрічі 24 лютого з представниками Міжнародної організації міграції т.в.п. заступника голови ХОДА Вадима Глушка повідомив перший радник, керівник програм зовнішньої допомоги делегації Європейського Союзу в Україні Беренд де Гроот. Від імені посла Євросоюзу в Україні Яна Томбінські він висловив співчуття з приводу загибелі людей під час теракту в Харкові, який стався 22 лютого. Беренд де Гроот також сьогодні відвідав постраждалих, які проходять лікування в лікарнях Харкова. «Свобода слова та свобода вираження - основні цінності Європейського союзу. І люди, які збираються на мирні акції, не повинні страждати від терактів», - зазначив Беренд де Гроот. 

У Харкові рідним загиблого героя АТО капітана Антона Родіонова вручили орден

Членам сім’ї харків’янина, військовослужбовця окремої бригади армійської авіації, члена екіпажу вертольоту Мі-24 капітана Антона Родіонова, який минулого літа загинув в бою на Луганщині, вручили державну нагороду - орден Богдана Хмельницького ІІІ-го ступеня. Високу нагороду за дорученням вищого командування Збройних Сил України передав т.в.о. військового комісара Харківського обласного військового комісаріату полковник Юрій Калгушкін. «Герої не вмирають, вони залишаються живими, поки ми пам’ятатимемо про них. Впевнений, ім’ям Анатолія скоро назвуть вулицю чи школу. Наша нація понесла велику втрату в особі славного патріота з великої літери. Я зі свого боку обіцяю всіляко підтримувати вашу сім’ї, як й інших родичів Українських героїв», - зауважив Юрій Калгушкін. 

Я буду лобіювати інтереси Харківської області у центральних органах влади. Ігор Райнін

Про це сьогодні, 24 лютого, заявив голова Харківської ОДА Ігор Райнін під час зустрічі з представниками профспілкових організацій області. Він підкреслив, що готовий співпрацювати з будь-якою галузевою профспілкою і в цілому з обласною профспілковою організацією для розвитку та реалізації проектів, які допоможуть тій чи іншій сфері стабілізувати ситуацію і надалі розвиватися. «У нас підписано тристоронню угоду між облдержадміністрацією, профспілками та роботодавцями. Я повністю націлений на конструктивну взаємодію. Все, що входить до повноважень обласної адміністрації, буде зроблено. Там, де є компетенція центральних органів влади, я буду лобіювати інтереси Харківської області перед Кабінетом Міністрів. Від роботодавців я б теж хотів бачити єднання і розуміння того, що заробітну плату, незважаючи на всю складність економічних процесів, треба виплачувати. Профспілкові комітети на підприємствах теж повинні бути в цьому питанні більш активні», - зазначив Ігор Райнін.

У Золочеві створять будинок Юстиції районного масштабу

У Золочівському відділі реєстрації актів цивільного стану пройшла перша урочиста церемонія реєстрації шлюбу в новому весільному залі, який відкрили після капітального ремонту. Крім того, цей РАЦС поміняв свою «прописку» і тепер працює в одній будівлі з Центром надання адміністративних послуг Золочівського району. У відкритті взяли участь голова райдержадміністрації Ігор Гурин, голова районної ради Леонід Канівець, голова селищної ради Тетяна Бондаренко, а також начальник реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Олег Дробот. 

Вадим Глушко обговорив проблеми переселенців з харківськими волонтерами

Тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко 24 грудня зустрівся з ініціативною групою волонтерської організації «Станція Харків» Євгенією Левенштейн, Оленою Гончаровою та Анастасією Бондаренко. У волонтерів було багато питань до керівників Департаменту охорони здоров'я ХОДА, Департаменту соціального захисту ХОДА та Служби у справах дітей, які також були присутні на зустрічі. Волонтери говорили про складнощі у відновленні документів, у реєстрації дітей, як тимчасово переміщених осіб, у разі якщо із зони АТО їх вивезли родичі, про медичне забезпечення переселенців. Також піднімалося питання про брак місць для поселення людей, що приїжджають із зони АТО. 

У лікарнях Харкова знаходиться дев'ять осіб, постраждалих від вибуху біля Палацу спорту. Їх стан оцінюється як стабільний

У медичних установах Харкова станом на 12.00 24 лютого перебувають 9 осіб, постраждалих від вибуху під час мирної ходи біля Палацу спорту. Як повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, постраждалі проходять стаціонарне лікування у лікарні швидкої та невідкладної допомоги ім. проф. А. І. Мещанінова, багатопрофільних лікарнях №17, №25 та Обласній дитячій лікарні, де їм надається необхідна медична допомога. За словами Олександра Галацана, стан пацієнтів оцінюється як стабільний, їх життю нічого не загрожує. Можливо, у найближчі день-два двох чоловік вже випишуть.

Ігор Райнін призначив нових заступників

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації № 119-к від 24 лютого на посаду заступника голови Харківської обласної державної адміністрації призначено Беккера Марка Львовича, який до цього часу очолював Барвінківську РДА. Стаж державної служби складає 18 років. Розпорядженням № 120-к від 24 лютого на посаду заступника голови Харківської обласної державної адміністрації призначено Шахненко Євгенія Дем’яновича, який раніше виконував повноваження заступника голови ХОДА. Стаж державної служби складає 8 років.

У лікарні швидкої та невідкладної допомоги помер 18-річний юнак, який постраждав під час вибуху біля Палацу Спорту

Як повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, сьогодні, 24 лютого, о 5:00 у лікарні швидкої та невідкладної допомоги ім. проф. А. І. Мещанінова помер 18-річний юнак, який постраждав під час вибуху біля Палацу Спорту. Директор департаменту охорони здоров'я нагадав, що хлопець був доставлений в лікарню в критичному стані, у нього були численні розриви внутрішніх органів. Лікарі боролися за його життя, але врятувати хлопця не вдалося. Ще двоє постраждалих, які також надійшли після теракту в лікарню швидкої і невідкладної допомоги, зараз знаходяться в стабільному стані і їх життю нічого не загрожує.

До уваги ЗМІ!

Сьогодні, 24 лютого, о 13.00 у Палаці праці (пл.Конституції, 1, 3 під'їзд, 2 поверх, велика зала) голова Харківської ОДА Ігор Райнін зустрінеться з представниками профсоюзних організацій області.

Петро Порошенко нагородив Ігоря Толмачова орденом «За мужність»

За громадянську мужність, патріотизм, самовіддане служіння українському народові харківського громадського активіста Ігоря Толмачова Президент України нагородив орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Офіційний Указ № 106/2015 про нагородження розміщено на сайті Президента 24 лютого. 

У Харкові прозвучав твір Карла Черні, який жодного разу не виконувався в Україні

Під час гала-концерту фортепіанного конкурсу «Карл Черні. Не тільки етюди...» у виконанні студентського оркестру ХНУМ ім. І.П. Котляревського та лауреатів міжнародних конкурсів піаністів Марії Бондаренко та Дениса Кашуби було виконано першу частину концерту Карла Черні для фортепіано в чотири руки з оркестром. Саме завдяки конкурсу його організаторам вдалося відшукати ноти цього твору і вперше представити його увазі публіки. Ім'я австрійського композитора Карла Черні (21 лютого 1771 р.- 15 липня 1857 р.) знайоме кожному піаністу, проте не широкому загалу. Організатори конкурсу ставили за мету не тільки познайомити публіку з його творчістю, а й удосконалити виконавську майстерність учнів класу фортепіано, активізувати творчу роботу викладачів, узагальнити передовий педагогічний досвід.

Кількість одержувачів субсидій на Харківщині збільшилася в 3,9 рази

У січні 96,6 тис. власників житла (9,4% від загальної кількості домогосподарств області) отримали державну допомогу для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг у вигляді субсидій, у тому числі у містах – 80,6 тис. домогосподарств, у сільській місцевості – 16,0 тис. домогосподарств. Про це повідомляє Головне управління статистики в Харківській області. Середній розмір призначеної субсидії для однієї квартири або будинку у січні по області збільшився у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 60,6% і становив 388,1 грн. Найбільший розмір спостерігався у Зачепилівському районі (599,5 грн.), найменший – в Ізюмському (83,5 грн.). Серед отримувачів переважали домогосподарства із одиноких громадян, у січні їх частка склала 62,8% від усіх домогосподарств. 

У Харківській області розпочала роботу міжвідомча комісія у складі 61 спеціаліста, яка перевірить роботу всіх органів влади за п'ять років

"Я зацікавлений в тому, щоб робота міжвідомчої комісії була чесною, прозорою і професійною", - заявив 23 лютого голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін, представляючи активу області міжвідомчу комісію з 61 представника міністерств і відомств з перевірки усіх органів влади в Харківській області. Комісія була створена за розпорядженням Президента України. Очолює її заступник начальника Головного контрольного департаменту Адміністрації Президента України Андрій Девко. «Президент Порошенко поставив мені чіткі завдання, ключова з них - аудит, вивчення ситуації в Харківській області за останні п'ять років. Ми дійсно будемо боротися з усіма видами корупційних проявів. Комісія достатньо представницька. Як голова обласної адміністрації, я зацікавлений у вкрай принциповій її позиції, вкрай незаангажованій та професійній роботі всіх її членів. Я зацікавлений, щоб перевірка була принциповою, чесною, прозорою і професійною», - зазначив голова ХОДА.

У Харківській області обговорюють питання заборони масових заходів

Про це 23 лютого під час брифінгу в облдержадміністрації заявив голова ХОДА Ігор Райнін. У зв'язку з терактом біля Палацу Спорту заходи безпеки в області вже посилені, проводиться ряд оперативних дій. «Я вважаю, що організатори масових акцій також повинні бути відповідальні за свої дії. Ситуація в країні непроста. На відстані 100 км від Харкова відбувається військовий конфлікт, а кордон з РФ знаходиться в 50 км від міста. Основне наше завдання зробити висновки і зміцнити обороноздатність регіону та посилити роботу проти диверсійних груп. Харків - українське місто і ніхто не зможе нас залякати. Будемо рухатися разом до тих цілей, про які ми говоримо», - сказав Ігор Райнін. 

Ігор Райнін ініціює установку в Харкові пам'ятника Небесної Сотні

Голова ХОДА також пропонує присвоїти школам № 15 (Орджонікідзевського району) та № 4 (Київського району) імена випускників цих навчальних закладів, двох Героїв Небесної Сотні – Євгена Котляра та Владислава Зубенка. На фасадах шкіл рекомендується встановити меморіальні дошки. З проханням про сприяння у вирішенні цих питань керівник області звернувся до Харківської міськради. Місце для пам'ятника Героям Небесної Сотні Ігор Райнін пропонує виділити в центральній частині міста.

Помер ще один із постраждалих від теракту біля Палацу Спорту

Близько 13:00 23 лютого в лікарні швидкої та невідкладної допомоги ім. проф. О. І. Мещанінова помер 15-річний підліток, який постраждав під час вибуху в ході Мітингу Гідності біля Палацу спорту. Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан. За словами Олександра Галацана, потерпілий помер, не виходячи з коми. Він отримав травми не сумісні з життям. У нього була відкрита черепно-мозкова травма. Ще один постраждалий від вибуху 18-річний хлопець перебуває в критичному стані. У нього численні розриви внутрішніх органів. Зараз йому надається вся необхідна кваліфікована допомога. 

Юні харків’янки перемогли на чемпіонаті України з бадмінтону

З 17 по 20 лютого в Миколаєві відбувся чемпіонат України серед дівчат та юнаків 1996 року народження, на якому спортсмени Харківської області завоювали 6 медалей. Участь в чемпіонаті взяли 46 спортсменів з шести областей. Харківську область представляли вісім юних бадмінтоністів, яки за підсумками змагань здобули дві золоті, дві срібні та дві бронзові медалі. Харків'янки зайняли весь п'єдестал пошани в жіночій одиночній категорії. Владислава Лісна, перемігши у фіналі свою землячку Марину Ільїнську з рахунком 2:1 за сетами здобула золото. Бронзова нагорода дісталася Анні Міхальковій, яка в матчі за третє місце з рахунком 2:0 здолала Оксану Жованік з команди Дніпропетровської області.

Архів документів