Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Харківська митниця спрямувала до бюджету понад 1,3 млрд. гривень

Таку суму надходжень держава отримала за два місяці 2015 року. При цьому лише у лютому забезпечено надходження платежів у сумі майже 850 млн. грн. Про це повідомляє Головне управління ДФС у Харківській області. Як йдеться у повідомлені, в ході проведення митних формальностей до бюджету додатково залучили 21,2 млн. грн., з них за рахунок контролю митної вартості товарів – 18,1 млн. грн., класифікаційної роботи – 2 млн. грн., контролю за визначенням країни походження – 1,1 млн. грн. 

Громадяни РФ більше не зможуть перетнути кордон з Україною в місцевих пунктах пропуску

З 16 березня місцеві пункти пропуску на державному кордоні України та Російської Федерації закриті для жителів російського прикордоння. Таке обмеження накладено постановою Кабінету Міністрів України № 86 від 4 березня 2015 року. Тепер потрапити на територію України росіяни можуть тільки через міжнародні пункти пропуску, причому за закордонними паспортами. «Внутрішні паспорти громадян РФ та свідоцтва про народження дітей (для дітей віком до 14 років) для в'їзду в Україну будуть недійсні. Перебувати на території України жителі прикордонних районів РФ зможуть 90 днів протягом 180 днів з дати першого в'їзду», - повідомили в прес-центрі Державної прикордонної служби України. 

Хор імені Палкіна з аншлагом виступив у Сєвєродонецьку

Академічний камерний хор імені Палкіна Харківської обласної філармонії з аншлагом виступив у м. Сєверодонецьку Луганської області. Концерт був присвячений 200-річчю від дня народження українського композитора Михайла Вербицького та 150-річчю з дня першого виконання державного гімну України. Саме його виконанням було розпочато концерт. Зі сцени Сєвєродонецького музичного училища ім. С. Прокофьефа також прозвучали відомі українські, російські, литовські, бразильські та латиноамериканські композиції.

Ігор Райнін увійшов до складу делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи

Президент України Петро Порошенко своїм Указом №143/2015 «Про зміни у складі делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи» включив голову Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна як депутата Харківської обласної ради до складу делегації. Ігор Райнін став представником України в Палаті регіонів Конгресу. Указ №143/2015 від 14 березня цього року оприлюднено на офіційному веб-порталі Глави держави. 

Мешканці Харківської області стали більш відповідальними

Харківська обласна молодіжна громадська організація «Харківський центр волонтерів» (президент Світлана Сітнік) стала переможцем серед громадських організацій країни у Всеукраїнській інформаційно-профілактичній акції «Відповідальність починається з мене». У Міністерстві молоді та спорту України нещодавно підбили підсумки акції, про це повідомив заступник голови Харківської ОДА Марк Беккер. На другому місці громадська організація «Команда молоді» (Полтава), третє місце належить громадській організації «Тур-Клуб «Бідняжка» (Вінниця). Марк Беккер зазначив, що в минулому році волонтери та спеціалісти відповідних служб провели 12 380 спільних рейдів (майже в чотири рази більше ніж у 2013 р.). Сума штрафних санкцій, накладених на заклади торгівлі за продаж неповнолітнім алкогольних та тютюнових виробів, збільшилася в три рази у порівнянні з минулим роком та склала 3,2 млн. грн. За недотримання норм закону про заборону продажу алкоголю неповнолітнім 159 підприємців позбавили ліцензій.  

У кінотеатрі «Боммер» відбувся прем'єрний показ документального фільму про харків'ян - героях Небесної сотні, загиблих на Майдані

14 березня в кінотеатрі «Боммер» відбувся прем'єрний показ документального фільму «Герої не вмирають», присвяченого трьом харків'янам - героям Небесної сотні. У фільмі йдеться про життя і смерть Владислава Зубенка, Євгенія Котляра та Юрія Паращука, загиблих за свободу і незалежність України під час розстрілу Небесної Сотні 20 лютого 2014. Автори фільму постаралися відтворити три останні дні життя загиблих хлопців. Прем'єрний показ відвідали заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, радник голови ХОДА Сергій Стороженко, директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Михайло Черняк, родичі та друзі загиблих героїв Небесної сотні, представники громадськості та небайдужі до подій в Україні харків'яни, а також безпосередньо творці цієї кінострічки. «Це фільм про життя і смерть, про любов і віру, про жертовність і неймовірне бажання свободи. Ми давно хотіли показати, що Харків грав величезну роль в подіях Революції Гідності. І сьогодні ми розуміємо, що події Майдану вже відходять в історію, дуже багато чого сталося за цей рік, тому якісь моменти вже стираються з пам'яті. І нашим завданням було з одного боку зафіксувати величезний пласт спогадів. А з іншого боку ... Ми прекрасно розуміли, що настане момент, коли хлопцям встановлять пам'ятники, їхніми іменами назвуть вулиці, їх вивчатимуть у підручниках історії. І нам навпаки хотілося показати їх живими, такими, якими вони були, якими ми їх знали, і ще раз підкреслити, що історію насправді роблять не супергерої, а звичайні люди», - зазначив продюсер і автор ідеї фільму Володимир Чистилін.

Для підтримки Олімпійського центру «Акварена» в обласному бюджеті передбачено майже півмільйона гривень

Харківська облдержадміністрація та Департамент у справах молоді та спорту ХОДА сприятиме збереженню існуючої спортивної інфраструктури області. Про це 13 березня в ході робочого візиту разом з директором Департаменту Віталієм Кириленко до Олімпійського учбово-спортивного центру «Акварена» повідомив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Марк Беккер. Сьогодні, в умовах підвищення тарифів на комунальні послуги та різкого зменшення кількості відвідувачів, басейн опинився в скрутному становищі. За словами генерального директора «Акварени» Юрія Фрайфельда, основна проблема басейну – це енергоресурси. З підвищенням тарифів басейн без підтримки держави вижити не зможе.

Новий туристично-соціальний проект «Вишиваний шлях» з’єднає Ужгород та Харків

В Україні планується започаткувати Всеукраїнський соціальний туристичний проект «Вишиваний шлях», повідомив 13 березня директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина. Проект покликаний розкрити всю красу України з її значущими історичними та архітектурними пам'ятками, мальовничими краєвидами не тільки для іноземців, але й для самих українців. «На жаль, нині Україна відома всьому світу здебільшого через трагічні події, які тривають на сході країни. Тому саме зараз вкрай важливо відновити почуття єдності українського народу, а також створити позитивний бренд нашої держави для всього світу», - сказав він.

У Харкові близько 200 мобілізованих офіцерів успішно завершили спеціальне навчання

На факультеті військової підготовки Національного технічного університету «ХПІ» відбувся випуск слухачів курсів перепідготовки та підвищення кваліфікації. Напередодні близько двох сотень офіцерів, призваних із запасу в рамках четвертої хвилі мобілізації, успішно завершили спеціальне навчання. Про це повідомляє Регіональний медіа-центр Міноборони України (м. Харків). «В ході перепідготовки ми відвели мінімум часу на теорію. Натомість практичні заняття на техніці чи в тирі зробили пріоритетними. Таким чином, мобілізовані воїни швидко відновили втрачені навички і зараз ні в чому не поступаються кадровим військовослужбовцям», – пояснив начальник факультету полковник Олександр Серпухов. 

В рамках проекту "Відкритий університет" відбудеться концерт "Нові простори звуку"

15 березня у великій залі Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського (пл. Конституції 11/13) у рамках проекту "Відкритий університет" відбудеться концерт "Нові простори звуку". У ньому прозвучать твори композиторів ХХ - початку XXI століття: Франсіса Пуленка і Фазил Сая, Дьордя Лігеті та Валентина Бібіка, Лео Брауера та Сергія Турнєєва, Володимира Черненко та Сергія Слонімського для фортепіано, кларнета, гітари, вокалу. Всі твори об'єднує одна ідея - пошук нових звукових просторів.

Переселенцям вручили ключі від тимчасового житла в Балаклії

Сьогодні, 13 березня, у Балаклії урочисто відкрили відремонтоване приміщення Дитячої спортивної школи, де проживатимуть тимчасові переселенці з Донецької та Луганської областей. У заході взяли участь заступник голови Харківської ОДА Юлія Світлична, перший заступник голови облради Олена Олешко, голова Балаклійської райдержадміністрації Степан Масельський і представник Проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Світлана Слабінська. На даний момент завершено перший етап реконструкції будівлі. Спільними зусиллями влади, благодійних організацій та громадськості з грудня 2014 зроблено чимало роботи: встановлений енергозберігаючий котел, замінено вікна та двері, облаштовано загальні кухні, туалети та душові. Під час першого етапу реалізації проекту освоєно 456,9 тис. грн., з яких 80% - кошти ПРООН, а 20% - внесок місцевих бюджетів. Сьогодні Юлія Світлична, Олена Олешко та Світлана Слабінська разом з майбутніми маленькими мешканцями цього будинку урочисто перерізали стрічку, а потім оглянули відремонтовані приміщення.

Цього року в області продовжать роботи з охорони навколишнього природного середовища

Як повідомив, заступник голови обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко, у поточному році планується продовжити виконання робіт за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища по наступним об’єктам: 1) будівництво Комплексу по управлінню комунальними відходами в м. Богодухів в сумі 10 млн. грн., що надасть можливість у поточному році завершити будівництво виробничого корпусу, закінчити улаштування під’їзних доріг, улаштування мережі зовнішньої каналізації та водопроводу тощо; 2) реконструкція очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради Дергачівського району Харківської області в сумі 5 млн. грн., що надасть можливість у поточному році виконати в повному обсязі роботи для будівництва блоку каналізаційних очисних споруд біодиску, здійснити влаштування будівлі блоку біодиску, а також придбати чотири біодиски та здійснити їх монтаж.

Ситуацію на ринку праці області обговорили на засіданні координаційного Комітету

Чергове засідання обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення відбулося сьогодні, 13 березня. На заході обговорили хід виконання Програми зайнятості населення Харківської області на період до 2017 року, а також роботу служби зайнятості щодо сприяння працевлаштуванню осіб з числа вимушених переселенців та інші питання. За підсумками засідання прийняли протокольне рішення, реалізація якого сприятиме стабілізації ситуації на ринку праці області. Також, на засіданні головою координаційного Комітету на 2015 рік обрали заступника директора – начальника управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Тетяну Печуру.

У Первомайському районі планується будівництво нового полігону ТПВ

За інформацією директора Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації Михайла Рабіновича, при Департаменті відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради, на якому розглядалася містобудівна документація: «Детальний плану території Грушинської сільської ради біля с. Караченців щодо уточнення схеми планування Первомайського району Харківської області (будівництво полігону твердих побутових відходів)». Розміщення полігону ТПВ на території Грушинської сільської ради здійснюється в рамках виконання обласної та районної «Програми поводження з твердими побутовими відходами на 2005-2014 роки».

Призначені ще кілька голів районів Харківської області

Президент України Петро Порошенко своїми розпорядженнями від 13 березня призначив голів ще чотирьох райдержадміністрацій Харківської області. Як зазначено на офіційному сайті Президента: головою Вовчанської райдержадміністрації став Очередько Петро Миколайович; головою Дворічанської райдержадміністрації - Приходько Валерій Анатолійович; головою Харківської райдержадміністрації - Раїна Юрій Іванович; головою Чугуївської райдержадміністрації - Королюк Євген Олександрович. 

Для студентів ХПІ провели ярмарок робочих місць

Сьогодні, 13 березня, у Спортивному комплексі Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» відбувся традиційний щорічний Ярмарок робочих місць «Політех - 2015». У церемонії його відкриття взяв участь директор Департаменту освіти та науки Харківської обласної державної адміністрації Анатолій Бабічев. За його словами, такий захід надає можливість студентам навіть першого курсу зрозуміти, які вимоги є у роботодавців для працевлаштування фахівців.

З грудня 2014 року переселенці в області отримали більше 100 тонн вантажів від Червоного Хреста

До місць компактного проживання переселенців грузи було доставлено за допомогою Харківської обласної державної адміністрації та ГУМВС України в Харківській області, повідомив радник голови ХОДА Сергій Стороженко. Про подальшу співпрацю з Червоним Хрестом йшлося на робочій зустрічі Сергія Стороженка з представником Європейського відділення міжнародної федерації Червоного Хреста доктором Махеш Гунасекара та головою Харківського обласного відділення цієї організації Костянтином Башкіровим. Зустріч відбулася сьогодні, 13 березня, за дорученням голови обласної державної адміністрації Ігоря Райніна. 

Харківщина – в п’ятірці лідерів з реєстрації земельних ділянок

З початку року в нашому регіоні фахівці землевпорядної служби зареєстрували 5792 ділянки, повідомила прес-служба Державного агентства земельних ресурсів. Загалом по Україні в цьому році було зареєстровано 99 887 земельних ділянок та видано з Державного земельного кадастру 119 111 витягів про земельну ділянку. Серед лідерів у реєстрації ділянок, окрім Харківської області, також Київська, Львівська, Вінницька та Полтавська.  

Велика увага в області приділяється розвитку дитячого спортивного туризму. Юлія Світлична

Як зазначила заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, на Харківщині велика увага приділяється формуванню здорового способу життя. Серед основних напрямів роботи позашкільних навчальних закладів області є розвиток дитячого спортивного туризму. "Традиційно в області проводяться змагання серед учнівської молоді з пішохідного, водного, лижного, велосипедного туризму, але одним із привабливіших видів туризму для дітей є скелелазіння", - повідомила Юлія Світлична.

Павло Розенко розповів, як військовим отримати статус учасника бойових дій

Визначати військовослужбовців, які мають право на статус учасника бойових дій, будуть профільні відомства, а цивільних осіб – Державний комітет з питань ветеранів. Про це заявив Міністр соціальної політики Павло Розенко. «Ми забрали зайву ланку бюрократичної тяганини, ми передали повноваження визначати статус учасника бойових дій безпосередньо Міністерству оборони, МВС, СБУ, які, безумовно, самі краще знають, кому треба встановлювати цей статус», - сказав він. Водночас Павло Розенко зауважив, що питанням надання статусу учасника бойових дій цивільним особам, які були залучені до АТО й мають на це право, займатиметься Державний комітет ветеранів. 

Тетяна Вернигор виграла чемпіонат України з легкоатлетичного кросу

На чемпіонаті України з легкоатлетичного кросу, що відбувся в місті Цюрупинськ Херсонської області, харківські спортсмени завоювали одну золоту та дві срібні медалі. Чемпіонкою країни на дистанції 8 км серед жінок стала Тетяна Вернигор. На фініші харків'янка показала результат 29 хвилин 48 секунд, та на 36 секунд випередила найближчу суперницю Юлію Шматенко з Херсонської області. У чоловічих змаганнях на дистанції 4 км Сергій Рибак завоював срібло. Від переможця Павла Олійника з Чернігівської області харків'янин відстав усього на 8 секунд. 

Сільгосптехніка готова до весняно-польових робіт

Готовність парку техніки по господарствах області становить 98-99%, повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер. «Сівалок підготовлено до роботи 99%. Стільки ж відремонтовано культиваторів від наявної кількості. Готовність тракторного парку та борін становить 98%. Крім того, згідно оперативної звітності, дизпаливом сільськогосподарські підприємства забезпечені на період проведення весняно-польових робіт у середньому на 97%, бензином - на 105%», - підкреслив заступник голови ХОДА. Забезпечено регіон і насінням ярих культур. Так, при необхідності в 31 тисячу тонн насіння господарствами області засипано 38,9 тисяч тонн, що становить 126%. 

Вадим Глушко в Мінсоцполітики вирішував питання погашення заборгованості з виплати зарплат в регіоні

Тимчасово виконуючий повноваження заступника голови обласної державної адміністрації Вадим Глушко 12 березня приймав участь в засіданні Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Захід відбувався в Міністерстві соціальної політики України під головуванням заступника міністра соціальної політики України Віктора Іванкевича. На засіданні, у тому числі, заслухали виконуючого обов’язки генерального директора Харківського державного авіаційного виробничого підприємства Анатолія М’ялицю, який доповів про стан та шляхи погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам його підприємства. За результатами засідання прийнято відповідні рішення. 

На Харківщині СБУ затримала незаконно призначеного терористами т.зв. «ДНР» начальника Донецької залізниці

Служба безпеки України затримала на Харківщині незаконно призначеного терористами т.зв. «ДНР» начальника ДП «Донецька залізниця». У травні минулого року представники незаконних воєнізованих формувань, озброєні автоматами, увірвалися в офіс Донецької залізниці та «призначили» свого керівника.  Самозванець за вказівками представників т.зв. «ДНР» здійснював масштабне розкрадання майна державного підприємства. Зокрема, зловмисник керував розрізанням на металобрухт рухомого складу залізниці, що завдало мільйонних збитків галузі. Отримані у злочинний спосіб прибутки скеровувалися на фінансування терористичних організацій.

Петро Порошенко призначив нових голів РДА в п'яти районах Харківщини

Згідно з розпорядженнями Президента України Петра Порошенка від 12 березня, нові керівники призначені в Великобурлуцькому, Балаклійському, Зміївському, Дергачівському та Богодухівському районах Харківської області. Так, головою Великобурлуцької районної держадміністрації став Віктор Слиш. Він уже керував районом у 2006- 2010 рр. Балаклійський район очолив Степан Масельський. Він раніше обіймав цю посаду минулого року. 

Тхеквондисти Харківщини перемогли на командному чемпіонаті України

У Дніпропетровську пройшов командний чемпіонат України з тхеквондо ВТФ, на якому команди Харківської області посіли перше та два третіх місця. Чемпіонат пройшов у два етапи. Спочатку спортсмени змагалися за перемогу в особистому заліку, а потім команди, які набрали більшу кількість очок, розіграли медалі в командному заліку. За підсумками особистих змагань харківські тхеквондисти зайняли 12 призових місць - два перших, чотири других і шість третіх.

У Харківській області розпочали посів ранніх зернових культур

Про це повідомив заступник голови ХОДА Марк Беккер. «Господарства двох районів Харківської області - Борівського та Лозівського - вже посіяли 315 га ярого ячменю та 115 га гороху», - зазначив заступник голови ХОДА. За його словами, районним адміністраціям також рекомендували розглянути питання щодо розширення площі посівів гречки та проса. На даний момент забезпечення насінням гречки становить 117% або 965 тонн, а проса - 184% або 459 тонн. 

Президент увів у дію рішення РНБО про заходи щодо створення належної матеріально-технічної бази для лікування військових

Президент Петро Порошенко підписав Указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 18 лютого «Про заходи щодо створення належної матеріально-технічної бази для лікування, реабілітації та оздоровлення військовослужбовців та інших осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, а також учасників бойових дій та інвалідів війни». Кабінету Міністрів доручено у місячний строк проаналізувати стан матеріально-технічного, у тому числі лікувально-діагностичного, оснащення санаторно-курортних та інших закладів охорони здоров’я і реабілітаційних установ.

Проекти, запропоновані мешканцями Харківської області, можуть профінансувати в рамках Стратегії розвитку - 2020

Харківська облдержадміністрація та обласна рада оголошують збір ідей проектів до Плану реалізації Стратегії розвитку Харківської області. В даний момент розробляється План на найближчі три роки - з 2015 по 2017. Зробити свій внесок у цей процес може кожен мешканець регіону та будь-яка організація. Ідеї проектів, які надійдуть від представників області (юридичних та фізичних осіб), проаналізують фахівці. За результатами відбору кращі проектні ідеї увійдуть до Плану реалізації Стратегії та будуть профінансовані в 2015 - 2017 роках.

Громадська Рада при Харківській облдержадміністрації проводить збори

Робоча група з підготовки та проведення зібрання нового складу Громадської Ради повідомляє, що зібрання відбудеться 14 березня в Будинку вчителя (вул. Скрипника, 14). Реєстрація учасників відбудеться з 10:00 до 11:00, початок засідання - об 11:00. Учасникам зборів при собі потрібно мати документ, який засвідчує особу. Додаткову інформацію можна отримати за телефонами: 786-20-67 та 715-73-28.

Архів документів