Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Фахівці під час «Луньовскіх читань» обговорять розвиток вузівських музеїв області

Учасники науково-практичного семінару VI Луньовські читання: «Сучасна музейна експозиція: вимоги часу та нові можливості» зберуться 27 березня в 12:00 на базі історичного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна (площа Свободи, 4, головний корпус, зал засідань Вченої ради, 4-й поверх). Захід приурочений 60-річчю заснування Пархомівського музею імені А.Ф. Луньова. Під час роботи семінару будуть працювати дві секції, присвячені загальним проблемам сучасної експозиції та музейної справи, а також експозиційному досвіду й перспективам розвитку вузівських музеїв Харківщини. Увага учасників буде акцентована на сучасних вимогах експозиційної діяльності і можливостях створення нових експозицій музеїв різного профілю, а також інших актуальних завданнях музейної справи.

Харків'яни перемогли на чемпіонаті України з льодолазанню

22 березня в Харкові на скеледромі «Вертикаль» завершився чемпіонат України з льодолазанню, на якому спортсмени Харківської області завоювали перші місця у всіх видах програми. Участь у чемпіонаті взяли 25 кращих ледолазов з Харківської, Одеської, Київської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. За підсумками чемпіонату на рахунку господарів «Вертикалі» 4 золоті, 2 срібні та 3 бронзові медалі.

Покусаній ягуаром жінці інвалідність не загрожує

Як повідомив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, 25-річна жінка, яка постраждала від укусів ягуара у звіринці на території бази відпочинку у Вовчанському районі, проходить лікування у відділенні нейрохірургії Харківської обласної клінічної лікарні. За словами Олександра Галацана, стан жінки задовільний, її життю нічого не загрожує. «Постраждала пережила досить великий стрес, і зараз досі перелякана», - зазначив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА. Також Олександр Галацан додав, що інвалідність, за попередньою інформацією, жінці не загрожує.

Майстри покажуть понад 600 писанок на виставці «Вікно у Дивосвіт»

Експозиція авторських робіт відкриється 24 березня о 16:00 в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62). Напередодні Великодня Харківський міський клуб писанкарства ім. А.П. Овчаренко відкриває для харків’ян та гостей міста писанкове «Вікно у Дивосвіт». Цього року майстри представлять понад 600 писанок. Експозицію виставки складатимуть проекти: «Україна єдина», в якому представлено зібрання писанок за принципом розподілу етнографічних регіонів України, «Символіка у писанкарстві», що розкриває зміст символів нанесених на шкаралупу, а також авторські роботи.

Кількість спецпідрозділів міліції в Харківській області буде збільшено

Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін в інтерв'ю програмі «Країна Сходу», що вийшла в ефір 22 березня на «Еспресо-TV». «Найближчим часом збільшиться склад спецпідрозділів МВС у Харківській області. Ми маємо попередні домовленості, що будуть додаткові ресурси й у СБУ, й у Нацгвардії. Тоді ми зможемо створити необхідний цикл, який дозволить контролювати всю ситуацію в регіоні», - розповів Ігор Райнін. 

Кабмін розробив електронний калькулятор для розрахунку розміру субсидії

На сайті Кабінету міністрів України з'явився електронний калькулятор для орієнтовного розрахунку розміру субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Для цього потрібно вказати на сайті три цифри: чисельність зареєстрованих у квартирі (будинку) осіб, дохід всіх осіб, які проживають в оселі за місяць та суму нарахувань за житлово-комунальні послуги. Система автоматично розрахує, чи має громадянин право на субсидію, вкаже її орієнтовний обсяг та порекомендує звертатися за оформленням. Розробники калькулятора попереджають, що розрахунки є попередніми та не охоплюють усі критерії, що враховуються при призначенні субсидії. Для остаточного визначення права на отримання субсидії рекомендується звернутися до місцевого органу соцзахисту населення. 

На Всеукраїнському турнірі по тхеквондо харків’яни здобули 97 медалей

На Всеукраїнському турнірі по тхеквондо ВТФ «OLIMPIC STAR», який 21 березня відбувся у Полтаві, взяли участь близька 700 спортсменів, які представляли 24 команди з дев’яти областей України. У змаганнях розігрувались медалі в усіх вікових категоріях: діти (2008 р.н.), молодші юнаки (2006-2007 р.н.), юнаки (2004-2005 р.н.), кадети (2001-2003 р.н.), юніори (1998-2000 р.н.) та дорослі (1998 р.н. та старше). Честь Харківської області відстоювали 7 команд, які в індивідуальному заліку здобули 97 медалей – 27 золотих, 22 срібні та 48 бронзових.

Головне завдання - зберегти позитивну динаміку розвитку агропромислового комплексу. Марк Беккер

В Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН відбулася регіональна нарада з питань підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт під головуванням заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Олександра Сеня. У заході брали участь заступник голови Харківської ОДА Марк Беккер, директор Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Міністерства аграрної політики та продовольства Володимир Топчій, директор Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва Віктор Кириченко. «Два попередні роки були дуже сприятливими для аграріїв Харківської області, ми отримували високий урожай, виходили на рекорд. Головне завдання цього року - зберегти позитивну динаміку розвитку агропромислового комплексу як по області, так і в цілому по країні. Для цього також є досить сприятливі умови. Сьогодні ми бачимо, що держава докладає зусиль для досягнення миру та покращення економічної ситуації. У такий складний час ми не маємо права допустити, щоб в області залишилася незасіяною або недоглянутою рілля. Необхідно, щоб земля отримала все для хорошого врожаю», - підкреслив у своєму виступі Марк Беккер.

Вузи Харківщини здивували всіх на міжнародній виставці

Заступник голови Харківської ОДА Юлія Світлична повідомила про успішну участь закладів освіти регіону у головній презентаційній події освітньої галузі – Шостій Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2015», яка була організована Міністерством освіти і науки України, Національною академією педагогічних наук України та компанією «Виставковий Світ». Юлія Світлична зазначила, що у номінаціях «Розробка та упровадження у навчально-виховний процес сучасних систем моніторингу якості освіти» й «Упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у навчанні, науково-управлінську діяльність навчальних закладів» Харківську область гідно представляли 8 закладів освіти. 

До уваги ЗМІ!

Сьогодні, 23 березня, о 14:00 в прес-центрі ХОДА (вул. Сумська, 64, 5-й пов.) пройде прес-конференція на тему: «Новий порядок надання житлових субсидій населенню».  Учасники: - перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Тетяна Борисівна Бабенко; - начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації Олег Михайлович Масленников; - перший заступник Управління паливно-енергетичного комплексу Харківської ОДА Володимир Михайлович Губа.

Харківський тракторний завод спільно з фінською компанією буде виробляти зернозбиральні комбайни

ПАТ «Харківський тракторний завод» підписав договір з фінським заводом "Sampo Rosenlew" про створення спільного підприємства з виробництва зернозбиральних комбайнів. Про це 21 березня повідомив генеральний директор ПАТ «Харківський тракторний завод» Владислав Губін. За його словами, пілотний проект стартує в другому півріччі 2015 року. А серійне виробництво комбайнів почнеться в 2016 році. Планується, що для українського ринку будуть виробляти 200-250 зернозбиральних комбайнів на рік. Також Владислав Губін зазначив, що завтра представники заводу «ХТЗ» у складі делегації, яку очолить Міністр аграрної політики, відправляться в США, а після в Канаду, де проведуть зустрічі з провідними компаніями по створенню спільних підприємств.

Демобілізованих жителів області готові працевлаштовувати військові та міліція

Близько половини демобілізованих військовослужбовців, які на даний момент повернулися в Харківську область із зони АТО, готові продовжити служити в армії на контрактній основі. Такі дані було наведено на Координаційній нараді, яка пройшла під головуванням керівника ХОДА Ігоря Райніна. За інформацією військових комісаріатів, на Харківщину повинні повернутися близько 2,7 тис. демобілізованих. Усіх, хто повертається з армії до цивільного життя, ставлять на резервний облік. Фахівці військкоматів вивчають питання цивільних спеціальностей демобілізованих, а також з'ясовують, чи всі з тих, хто повертається із зони АТО, отримали посвідчення учасника антитерористичної операції. Якщо демобілізованому таке посвідчення належить, але не видано, це питання буде вирішувати спеціальна комісія. Такі комісії в даний момент створюються при військкоматах. 

Ігор Райнін вручив харківському фермеру ключі від модернізованого заводом «ХТЗ» трактора

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін 21 березня відвідав ПАТ «Харківський тракторний завод», де ознайомився з технологією модернізації застарілої техніки. Так, на заводі стартувала програма TRADE-IN, в рамках якої трактори, що були у вжитку, підприємство оновлює за мінімальні гроші. Ключі від першого модернізованого трактора ХТЗ-17221 фермеру зі Зміївського району Ігор Райнін вручив особисто. «Це початок шляху великого проекту, який дозволить не залишати іржавіти техніку, що відробила свій цикл, а відновлювати її, причому за нижчою ціною. Я вдячний керівнику підприємства за створення такого проекту. Ми підтримували і будемо підтримувати правильні й потрібні для держави починання. Проект запустили саме вчасно, адже попереду посівна», - зазначив керівник області. 

На підприємствах області рівень виробничого травматизму та профзахворювань знизився майже в 2 рази

Сьогодні, 20 березня, в Харкові відбувся круглий стіл на тему: «Профілактика виробничого травматизму та професійних захворювань. Реабілітація потерпілих в сучасних реаліях України». Захід проходив за ініціативи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань в Харківській області. Відкриваючи захід, тимчасово виконуючий повноваження заступника голови обласної державної адміністрації Вадим Глушко відзначив, що сьогодні в регіоні проводиться системна робота, направлена на зниження рівня виробничого травматизму, забезпечення здорових і безпечних умов праці, профілактику професійних захворювань.

Подіям, які відбуваються у Харківському регіоні, Вашингтон приділяє велику увагу

Сьогодні, 20 березня, відбулася зустріч директора Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації Віктора Коваленка з Економічним радником Посольства США в Україні паном Чіпом Лейтіненом. Сторони обговорювали питання щодо економічної ситуації та інвестиційного клімату в регіоні. У зустрічі також взяли участь заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА - начальник управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин Денис Дармостук та в.о. директора Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону ХОДА Денис Ткачов.

В області збільшилося поголів'я великої рогатої худоби та свиней

Сільгосппідприємствам Харківщини, які займаються тваринництвом, вдалося зберегти позитивну тенденцію розвитку. Про це директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської ОДА Віктор Коваленко повідомив 20 березня під час обласної селекторної нараді, що проходила під головуванням заступника голови облдержадміністрації Юлії Світличної. Він зазначив, що в області збільшилося поголів'я великої рогатої худоби на 1820 голів, а чисельність свиней в аграрних підприємствах зросла в середньому на 8%. Найуспішніші свиноферми працюють в Чугуївському, Вовчанському, Нововодолазькому, Краснокутському та Зачепилівському районах. Причому обсяг реалізації свиней на забій збільшився на 12%, а обсяги виробництва молока зросли більш ніж на 3% за рахунок зростання продуктивності дійного стада.

Оптимізація сільських шкіл на Харківщині дозволить заощадити 15,8 млн. грн.

Найбільше малокомплектних навчальних закладів знаходиться в Близнюківському, Лозівському, Шевченківському, Великобурлуцькому, Ізюмському та Сахновщинському районах. Про це директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської ОДА Віктор Коваленко повідомив 20 березня, виступаючи з доповіддю на обласній селекторній нараді. За його словами, в 2015 році в регіоні планують оптимізувати 43 малочисельних школи і реорганізувати 16 навчальних закладів. Враховуючи, що витрати на навчання одного учня в повнокомплектній школі майже в 4,5 рази менше, ніж в малочисельній, економічний ефект від запланованих заходів складе 15,8 млн. грн.

Головам РДА доручили взяти під особистий контроль ситуацію з цінами на продукти

Одне з головних завдань органів влади - не допустити необґрунтованого підвищення вартості борошно, цукор, крупи та олію. Про це заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична повідомила 20 березня під час селекторної наради «Про підсумки соціально-економічного розвитку районів Харківської області». У засіданні брали участь керівники структурних підрозділів ХОДА, а також голови районів області та міст обласного значення. За словами директора Департаменту економіки і міжнародних відносин облдержадміністрації Віктора Коваленка, в лютому в регіоні спостерігалося зростання цін на основні продукти харчування, яке викликали значне підвищення курсу іноземної валюти, випадки ажіотажного попиту та спекулятивні дії оптових постачальників продуктів харчування.

Харківські кадети піклуються про однолітків із зони АТО

Вихованці Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» у рамках благодійної акції «Дитяча посмішка» зібрали декілька сотень дитячих речей та іграшок для юних мешканців із зони АТО. Загальна вага гуманітарного вантажу склала понад 300 кілограмів. «Харківські кадети не стоять осторонь від проблем своїх однолітків із Донбасу. Страждання мирних громадян відображаються болем у їхніх патріотичних душах. Адже вони майбутні захисники Вітчизни. Подібні акції ми будемо проводити й надалі», - зауважив начальник навчального закладу генерал-майор Олексій Середа.

До уваги ЗМІ!

Завтра, 21 березня, о 10.00 на території ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе» відбудеться вручення ключів від першого трактора ХТЗ, модернізованого в рамках програми TRADE-IN. У церемонії вручення візьмуть участь голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін, генеральний директор ПАТ «ХТЗ» Владислав Губін, а також керівники комерційних і технічних служб заводу. На врученні будуть представлені два трактори - серійний ХТЗ-17221 і модернізований трактор ХТЗ-17221. По закінченню заходу заплановано брифінг генерального директора заводу "ХТЗ" Владислава Губіна. Збір журналістів - о 9:10 біля торгового дому «ХТЗ» (пр. Московський, 275, біля пам'ятника Орджонікідзе).

Юні плавці Харківщини – кращі на чемпіонаті України

У Запоріжжі відбувся чемпіонат України з плавання серед юніорів, на якому спортсмени Харківської області здобули 30 медалей та посіли перше загальнокомандне місце. За підсумками чемпіонату, участь у якому взяли понад 400 юних плавців із 11 областей України, харків’яни здобули 13 золотих, 13 срібних та 4 бронзові медалі. Харківську область на чемпіонаті представляли дві команди МК ДЮСШ та харківська СДЮШОР із плавання «Спартак», вихованці якої і здобули золоті медалі. 

Євгеній Шахненко обговорив із жителями області надання комунальних послуг

Сьогодні, 20 березня, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко провів особистий прийом громадян. Мешканець Дергачівського району звернувся зі скаргою на неякісне, на його думку, виконання ремонтних робіт КП «Дергачікомунсервіс», а також із проханням розібратися по суті питання про примусове стягнення із заявника заборгованості на користь ВАТ «Харківгаз». Також у ході прийому було розглянуто питання можливості покращення житлових умов колишньої робітниці ПАТ «Харківський канатний завод».

Харківщина готова запропонувати інвестиційні проекти в різних сферах. Юлія Світлична

Сьогодні, 20 березня, в Харкові проходить Другий міжнародний бізнес-форум «Україна - 2015. Стратегічне бачення: можливості та виклики». Бізнес-форум зібрав близько 250 представників ділових кіл України, Польщі та інших країн Євросоюзу. На ньому представлені такі галузі, як металургія, медицина, фармація, будівництво, нерухомість, юридичні послуги, IT, FMCG, ритейл, харчова промисловість, кондитерське виробництво та інші. Учасників форуму привітала заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.  «Сьогодні Харків зібрав провідних експертів, представників з міжнародних бізнес кіл, дипломатичних місій - це говорить про те, що Харківський регіон планомірно і цілеспрямовано закріплює за собою статус ділової столиці України», - зазначила у своїй промові заступник керівника області.

В Харківській області вживаються заходи щодо попередження порушень в сфері державних закупівель

Мінекономрозвитку проаналізувало в цілому по Україні стан проведення державних закупівель у 2014 році та основні порушення в цій сфері. «Одним із головних недоліків проведення державних закупівель є низькі професіоналізм та компетентність фахівців, які займаються державними закупівлями. Тому нашим основним завданням є постійне підвищення рівня знань спеціалістів, що є не менш важливим, ніж боротьба з корупцією у цій сфері», - зазначила заступник голови обласної державної адміністрації Юлія Світлична.

Будівництво житла у січні-лютому зросло на Харківщині на 45,4%

Всього за цей період у Харкові, чотирьох містах обласного значення та 9 районах області підприємствами виконано будівельних робіт на суму 502 млн. 306 тис. грн., повідомив заступник начальника Головного управління статистики у Харківській області Ігор Наумов. По його словам, індекс будівельної продукції у січні-лютому порівняно з відповідним періодом 2014 р. становив 90,3%. Причому будівництво будівель скоротилось на 10,2%, у тому числі нежитлових – на 40,2%, а будівництво інженерних споруд зменшилось на 9,5%. Водночас, будівництво житлових будівель зросло на 45,4%. «Нове будівництво, реконструкція та технічне переозброєння складали 95,1% від загального обсягу виконаних будівельних робіт, капітальний і поточний ремонти – 2,8% та 2,1%, відповідно», - зазначив Ігор Наумов.

Сьогодні вулицями Харкова пересуватиметься колона військових

Близько 100 військовослужбовців військової служби правопорядку у повній екіпіровці та бойовому спорядженні можна буде зустріти 20 березня у місті, повідомили в ГУ МВС України в Харківській області. У відомстві звертаються до харків’ян із проханням дотримуватись спокою, не піддаватися паніці та із розумінням поставитися до військових тренувань. Зайняття по тактичній підготовці розпочнуться о 8:00 ранку. Вони є плановими та мають за мету визначити рівень підготовки мобілізованих осіб й при необхідності надати новобранцям необхідні бойові навички. Навчання пройдуть на спеціальному полігоні та триватимуть 10 годин.

Підприємства можуть отримати компенсації зарплат своїх працівників, які беруть участь в АТО

Як повідомила перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко, набрав чинності Порядок виплати компенсацій підприємствам, установам, організаціям в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу під час мобілізації. Постанова №105 була затверджена КМУ 4 березня цього року. Урядом запроваджено механізм компенсування за рахунок коштів державного бюджету. Так, підприємства щомісяця мають надавати інформацію до місцевих управлінь соцзахисту про кількість призваних на військову службу працівників та суму витрат на виплату їм заробітку. Інформація має бути узгоджена з військовими комісаріатами. 

Події дня!

Сьогодні, 20 березня, о 10:00 в готелі «Харків Палас» (пр. Правди, 2) відкриється другий міжнародний бізнес-форум «Україна - 2015. Стратегічне бачення: можливості та виклики»; о 12:00 в малій залі Будинку рад (вул. Сумська, 64) пройде селекторна нарада з порядком денним: «Про підсумки соціально-економічного розвитку районів Харківської області». 

Латиські експерти розцінює російську зовнішню політику як агресивну до сусідніх країн

Сьогодні, 19 березня, у Харківському національному університеті ім. В. Каразіна відбулася лекція експерта, голови правління Центру досліджень політики Східної Європи (Латвія) Андиса Кудорса на тему: «Суперечлива історія зовнішньої політики Росії проти країн-сусідів». Захід відбувався в рамках публічної дипломатії програми головування Латвії у Раді ЄС. Як зазначив Андис Кудорс, центр, яким він керує, вивчає російську зовнішню політику. Тому цей візит в Україну носить професійний інтерес.

На Харківщині обговорили проблему доступності інвалідів до об`єктів соціальної інфраструктури

19 марта состоялось очередное заседание областного комитета по обеспечению доступности инвалидов и других маломобильных групп населения к объектам социальной и инженерно-транспортной инфраструктуры. «Во время мероприятия были рассмотрены вопросы «О состоянии доступности объектов спортивной и физкультурно-оздоровительной сферы области для лиц с ограниченными физическими возможностями», - отметила заместитель директора Департамента социальной защиты населения - начальник управления труда и занятости ХОДА Тетяна Печура. Также присутствующие заслушали информацию руководителей Дергачевского и Харьковского районных комитетов по доступности для инвалидов объектов социальной и инженерно-транспортной инфраструктуры указанных районов. По результатам заседания принято протокольное решение.

Архів документів