Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

До уваги журналістів!

Сьогодні, 11 квітня, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін візьме участь у Великодньому богослужінні в храмі Св. Іоанна Богослова УПЦ Київського Патріархату (вул. Котлова, 105А). Від будівлі ХОДА, з боку внутрішнього двору по вул. Мироносицькій, о 22:50 відправлятиметься автобус. Бажаючі висвітлити цю подію ЗМІ можуть доїхати до храму. Кількість місць в автобусі обмежена.

На Харківщині вшанують пам'ять розстріляних у Катині

У неділю, 12 квітня, о 14:00 на Меморіальному комплексі жертвам тоталітаризму у П'ятихатках відбудеться урочисто-траурна церемонія, присвячена 75-ій річниці з дня трагедії у с. Катинь - «Катинському розстрілу». У заході візьмуть участь керівництво обласної державної адміністрації, Генеральний консул Республіки Польща у Харкові пан Станіслав Лукасік, духовенство, громадськість.

Абітурієнти, які не складуть тест з української мови і літератури, не зможуть вступити до жодного ВНЗ

Про це сьогодні повідомив директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко під час селекторної наради з питань організації проведення в Харківській області зовнішнього незалежного оцінювання–2015. За його словами, цьогорічна кампанія має декілька відмінностей від попередніх. Перше - це розбіжність у часі: тестування з української мови та літератури відбудеться 24 квітня, а за рештою предметів – з 3 по 27 червня. Друге – обов'язкове для всіх випускників тестування з української мови і літератури.

Педагоги Харківщини впроваджують інноваційні технології роботи з дітьми

Педагоги професійно-технічних закладів області підвищують свою кваліфікацію. На базі Харківського професійного ліцею харчових технологій та торгівлі відбувся обласний семінар-практикум за темою «Спрямування діяльності соціально-психологічної служби професійно-технічного навчального закладу на досягнення гуманітарно-соціальних цілей виховання». Про це повідомила заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. Під час роботи семінару викладачі обговорили питання інноваційних педагогічних технологій роботи з дітьми, які потребують особливої уваги, а також впровадження нових форм роботи з учнівським колективом та організацію профілактично-просвітницької роботи. 

Під час проведення ЗНО-2015 питанню безпеки школярів буде приділятися підвищена увага

Сьогодні, 10 квітня, на селекторній нараді в обласній державній адміністрації розглядалося питання організації проведення в Харківській області зовнішнього незалежного оцінювання–2015. У нараді під головуванням заступника голови ХОДА Юлії Світличної взяли участь директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, керівники структурних підрозділів ХОДА, представники територіальних органів міністерств и відомств, ректори вузів, глави і заступники РДА, начальники районних управлінь освіти та ін.

На Великдень за безпекою на дорогах будуть стежити більше 4 тисяч співробітників ДАІ

У святкові дні значно збільшується потік транспорту і рух пішоходів біля церков і храмів, тому Державтоінспекція 11-13 квітня планує працювати в посиленому режимі. Щоб забезпечити безпечне пересування, а також попередити виникнення заторів і, в разі потреби, допомогти громадянам, до несення служби в ці дні планується задіяти максимальну кількість особового складу Державтоінспекції – 4,5 тис. співробітників.

Борці Харківщини вибороли два «золота» чемпіонату України

В останній день чемпіонату країни з вільної, греко-римської та жіночої боротьби, який проходив у Харкові, господарі килимів завоювали 2 золоті, 1 срібну та 6 бронзових медалей. Крім того, 5 спортсменів посіли п’яті місця. Чемпіоном України з вільної боротьби у вазі 125 кг став Ален Засєєв. В фінальній сутичці харків'янин з рахунком 5:3 переміг суперника з Донецької області Олександра Хоцянівського. Змогли порадувати золотою медаллю в останній день і борці греко-римського стилю. ЇЇ в ваговій категорії до 98 кг завоював Андрій Тимченко. У фіналі харківський борець з рахунком 2:0 здолав Володимира Васильєва з Миколаївської області. 

Військослужбовцям придбають за бюджетні кошти понад 3 тисячі квартир

На ці цілі держава планує направити 1 млрд. 140,5 млн.грн. Про це повідомили в прес-службі Міністерства оборони України. У відомстві підкреслили, що зазначена сума, чи не вперше за тривалий час, відповідає показникам Комплексної програми забезпечення житлом військовослужбовців. Передбачений держбюджетом 1 млрд. 140,5 млн. грн. планують направити на будівництво та придбання житла для військовослужбовців Збройних Сил України.

Окремі райони області перевиконують план часткової мобілізації

У Балаклійському районі в армію призвали на 12% більше військовозобов'язаних, ніж було заплановано, у Валківському - більше на 14%. У Первомайському та Чугуївському районах плани виконані на 114%. Такі цифри навів голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін в ході розширеної наради оперативного штабу з питання «Про виконання указу Президента України про часткову мобілізацію». В цілому, за даними голови ХОДА, по районах області план часткової мобілізації виконаний на 98,4%. Рівень мобілізації в Харкові та деяких містах обласного підпорядкування, як і раніше, істотно відрізняється від показників районів. Так, показник по Харкову - всього 48,3%. Серед відстаючих - також міста Люботин, Куп'янськ, Ізюм. Серйозні питання у керівництва області викликає ситуація в м.Чугуїв. Незважаючи на те, що в цілому Чугуївський район план мобілізації перевиконав, у райцентрі призвано в армію тільки 50% від необхідної кількості військовозобов'язаних. 

На великодні свята спростили порядок перетину українсько-російського кордону

Державна прикордонна служба України 11-13, 18 і 19 квітня дозволила громадянам, які проживають у межах селищних рад, прилеглих до кордону, цілодобово перетинати кордон у місцевих пунктах пропуску (Олександрівка, Журавлівка, Стрілеча). В тому числі, мешканці прикордонних російських сіл зможуть перетинати кордон на великодні свята і поминальні дні за спрощеною системою. Про це повідомляють в Харківському прикордонному загоні. «Пропуск громадян РФ, місцевих мешканців буде здійснюватися за паспортами громадян РФ. Також в світлий час доби з 9:00 до 18:00 потрапити до сусідньої держави можна через пункти перетину державного кордону», - зазначила начальник прес-служби прикордонного загону Оксана Іванець. 

На всеукраїнському конкурсі учні Малої академії наук, які представляли Харківську область, зайняли призові місця

На фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України за науковим відділенням екології та аграрних наук всі шість учасників з Харківської області посіли призові місця. Про це повідомили в Департаменті науки та освіти ХОДА. I місце виборола Юлія Міронова, учениця 11 класу Харківської гімназії №47, вихованка Харківського центру дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя» (секція «Лісознавство»), Дарина Тимохіна, учениця 9 класу Харківського ліцею №107 (секція «Ветеринарія та зоотехнія»).

Євгеній Шахненко представив новопризначеного голову Нововодолазької РДА Олександра Сластіна

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко сьогодні, 10 квітня, представив активу району новопризначеного голову Нововодолазької районної державної адміністрації Олександра Петровича Сластіна. У залі засідань Нововодолазької РДА зібралися керівники структурних підрозділів та управлінь РДА, депутати, керівники підприємств, установ та організацій району, представники громадських організацій. Євгеній Шахненко зачитав розпорядження № 414/2015-рп Президента України Петра Порошенка про призначення нового голови та попередив Олександра Сластіна, що попереду в нього багато справ. 

Харківських волонтерів відзначили нагородами УПЦ Київського Патріархату за активну громадянську позицію і допомогу військовим

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін та Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан 10 квітня вручили харківським волонтерам медалі Української Православної Церкви Київського Патріархату «За жертовність і любов до України». Вперше в Україні ці нагороди представники духовенства вручали активістам спільно з обласною владою. Харківських волонтерів відзначили нагородами за активну громадянську позицію, самопожертву під час подій Революції Гідності, захист Батьківщини на Донбасі та в Криму, а також за допомогу Збройним силам, Національній гвардії, добровольчим батальйонам та іншим військовим формуванням України.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет нагородив голову ХОДА Ігоря Райніна медаллю «За жертовність і любов до України»

Медаль керівнику області сьогодні, 10 квітня, вручив Єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. «Я хочу привітати вас з цією нагородою, а також закликати на вас і вашу команду Боже благословення. Щоб Господь і далі допомагав вам в нелегкій праці. Сил вам, натхнення і довгих щасливих років життя», - зазначив Єпископ Митрофан, звертаючись до голови Харківської облдержадміністрації. Також Єпископ Митрофан привітав від імені духовенства Харківської Єпархії Української православної церкви Київського Патріархату усіх присутніх з наступаючим світлим святом - Воскресінням Христовим.

У Харкові поклали квіти до пам'ятного знаку жертвам нацистських переслідувань

На урочисту церемонію, присвячену Міжнародному дню визволення в'язнів фашистських концтаборів, сьогодні, 10 квітня, до будівлі Держпрому прийшли т.в.о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко, директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Михайло Черняк, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко, а також представники ветеранських та громадських організацій, студенти. «Це не політичний захід. Всі зібралися тут за покликом серця - як громадські діячі, так і прості громадяни. Сьогодні ми прийшли сюди віддати шану тим нашим дідам-прадідам, які загинули в катівнях концтаборів. Для тих, кому важлива історія - це дуже значимий день, тому що у кожного в сім'ї хтось брав участь у бойових діях у Велику Вітчизняну війну. Особисто у мене воювали два діда. Один з них два рази був у концтаборах, два рази тікав звідти», - підкреслив Вадим Глушко.

Мешканці області стали менше хворіти на грип та ГРВІ

Показники захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) стали ще нижче. За даними Головного управління Держсанепідслужби у Харківській області, на минулому тижні на ГРВІ захворіли 3450 осіб, інтенсивний показник склав 12,6 на 10 тис. населення при епідпорозі для цього тижня 30,71, що нижче на 58,7%. «Спостерігається зниження показника захворюваності у порівнянні з минулим тижнем поточного року на 15,3. З хворих число дітей склало 55,5%. По Харкову захворіла 1071 особа, інтенсивний показник склав 7,48 на 10 тис. населення при епідпорозі для цього тижня 28,3, що нижче на 73,6%», - пояснили в Головному управлінні Держсанепідслужби у Харківській області. 

Вадим Неділько та Єгор Яковенко здобули «бронзу» у синхронних стрибках в воду

В місті Києві з 4 по 9 квітня проходив відкритий Кубок України зі стрибків у воду. В змаганнях взяли участь 69 спортсменів з 7 областей України. Харків’яни особливо відзначилися в стрибках з десятиметрової вишки. Про це повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Вадим Неділько здобув бронзові нагороди в особистих змаганнях та разом з Єгором Яковенком – у синхронних стрибках. Також бронзові медалі вибороли у синхронних стрибках серед жінок Анастасія Шевчук та Вероніка Буйлук. 

На разові виплати до 9 Травня Харківській області виділено понад 61 млн. гривень

Згідно з Постановою Кабінету міністрів №147 від 31.03.2015 р. для разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», Харківській області передбачено на виплати 61,4 млн. грн. Про це 9 квітня повідомила під час наради з підготовки до святкування 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги, які відзначаються 8 та 9 травня, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко.

Події дня!

Сьогодні, 10 квітня, о 10:00 біля пам'ятного знака (тильна сторона Держпрому, 8 під'їзд (з боку пр. Правди) пройде урочиста церемонія покладання квітів, присвячена Міжнародному дню визволення в'язнів фашистських концтаборів; о 13:00 в Будинку рад (вул. Сумська, 64, малий зал) відбудеться селекторна нарада на тему «Про організацію проведення зовнішнього незалежного оцінювання-2015 в Харківській області».

В урочистостях, присвячених 8 і 9 травня, візьмуть участь герої АТО

Сьогодні, 9 квітня, під головуванням радника голови ХОДА з питань взаємодії з правоохоронними органами Сергія Стороженка відбулася нарада з підготовки до святкування 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дню пам’яті та примирення і Дню Перемоги, які відзначаються 8 та 9 травня. У нараді взяли участь т.в.п. заступників голови ХОДА В’ячеслав Аббакумов та Вадим Глушко, директори департаментів ХОДА, керівники ветеранських організацій, волонтери. Відповідно до Указу Президента України «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» до попереднього обласного плану заходів було внесено ряд доповнень.

Харківщина зустрічає демобілізованих солдатів-строковиків

Сьогодні, 9 квітня, у військовій частині №3005 Національної гвардії України зустрічали після двох років служби 50 демобілізованих солдатів-строковиків. Додому повернулися військові, яких призвали навесні 2013 року. Деякі з них служили в зоні антитерористичної операції, розповів заступник командира Харківської Слобожанської бригади Нацгвардії Олександр Росляков. «Хлопці охороняли громадський правопорядок у Києві під час Майдану, а також стратегічні об'єкти в Харківській області. Майже всі встигли побувати в зоні АТО», - підкреслив заступник командира. 

Уряд збільшив норми витрат на харчування під час проведення заходів з фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів

Кабінет Міністрів України прийняв постанову про збільшення норм витрат на харчування під час проведення заходів з фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів, в тому числі залучення до заходів фізкультурно-спортивної реабілітації українських воїнів, які отримали поранення в АТО. Проект постанови «Про внесення змін у додаток 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 р. № 689» розроблений Міністерством молоді та спорту України на виконання пункту 3 доручення прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка від 25.12.2014 № 47032/1/1-14 до листа Президента України від 22.12.2014 № 1-1/1011 та відповідно до підпункту 6 пункту 4 Указу Президента України від 06.04.2006 № 290 «Про заходи щодо фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів та підтримки паралімпійського та дефлімпійського руху в Україні».

Відновлено рух автобусів з Харкова до Волгограду

З 10 квітня відновлюється рух автобусів за маршрутом Київ - Волгоград. Автобуси курсуватимуть через Харків, Бєлгород, Старий Оскол і Воронеж, повідомляється на сайті ПАТ «Харківське підприємство автобусних станцій». Час відправлення з Харківського автовокзалу №1 на проспекті Гагаріна в 22:05, прибуття в Волгоград в 16:25. Час відправлення з Волгограда в 19:00, прибуття до Харкова о 13:25. Рейси до Росії виконуються по вівторках і п'ятницях, у зворотному напрямку - по четвергах і неділях.

Хід весняно-польових робіт у Харківській області станом на 9 квітня

За інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, станом на 9 квітня посів ранніх зернових та зернобобових культур по всіх категоріях господарств проведено на площі 144,8 тис. га, що становить 69% до запланованої площі. Ячменю посіяно 113,5 тис. га, або 69% до запланованого; гороху - 17,3 тис. га, або 63%; вівсу - 6,8 тис. га, або 71%; ярої пшениці - 7,2 тис. га, або 81%.

Автентичні пісні Краснокутщини прозвучать в Обласному центрі культури і мистецтва

17 квітня о 18:00 Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) запрошує шанувальників народної пісні до фольклорної вітальні «Традиції одного села». Цього разу відвідувачів познайомлять з давніми народними піснями та обрядами далекого куточка Слобожанщини – села В’язова Краснокутського району Харківської області. У фольклористичних колах в’язівські пісні збирали та вивчали ще з 70-х років минулого століття. Саме у цей віддалений куточок на межі Харківської та Полтавської областей у 1976 році завітали з експедицією студенти Харківського державного інституту мистецтв. І не лише записали, а й зберегли ці записи для наступних поколінь.

На Харківщині 6 осіб засуджено за ухилення від мобілізації

За ухилення від мобілізації прокуратурою Харківської області порушено 325 кримінальних проваджень, про це сьогодні повідомив прокурор області Юрій Данильченко. «По 21-му - кримінальні провадження вже закінчені, і обвинувальні акти направлені до судів. 7 справ вже розглянуто. 6 вироків винесено щодо тих, хто ухиляється від мобілізації, і один - стосовно голови сільської ради. Всі вироки не пов'язані з реальним позбавленням волі, тому ми будемо подавати апеляцію на ці судові рішення», - сказав прокурор області.

На проведення процедур гемодіалізу з обласного бюджету виділили 12 млн.грн., на утримання ДЮСШ - 6 млн.грн.

На пленарному засіданні XXXV позачергової сесії обласної ради депутати проголосували за внесення змін до обласного бюджету на 2015 рік. Зокрема, були перерозподілені раніше виділені кошти з державного бюджету Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації. Так, 12 млн. грн. спрямовані на придбання витратних матеріалів для проведення замісної ниркової терапії хворим з хронічною нирковою недостатністю методом гемодіалізу та перитонеального діалізу у комунальному закладі охорони здоров'я «Обласний клінічний центр урології та нефрології ім. В.І. Шаповала».

Харківські борці завоювали 4 медалі у другий день чемпіонату України

У харківському Палаці спорту «Локомотив» триває чемпіонат України з вільної та греко-римської боротьби. У середу, 8 квітня, були розіграні вісім комплектів нагород. Другий день чемпіонату приніс спортсменам Харківської області чотири медалі - одне «срібло» та три «бронзи». У ваговій категорії до 65 кг срібним призером чемпіонату України став Тітал Джафарян. У фінальній сутичці проти спортсмена зі Львівської області Андрія Квятковського харків'янин поступився з рахунком 4:0. В цій же ваговій категорії «бронзу» завоював Олександр Рибалко. У півфіналі харківський борець поступився майбутньому чемпіону, а в поєдинку за третє місце виграв у Валерія Білявського з Херсонської області. 

Справу про теракт біля Палацу спорту 22 лютого можуть передати до суду вже цього місяця

Про це прокурор Харківської області Юрій Данильченко заявив журналістам після закінчення позачергової сесії обласної ради. Також він додав, що досудове розслідування закінчилося ще 31 березня, і зараз матеріали справи передані на вивчення стороні потерпілих і підозрюваних. «Потерпілі вже з матеріалами справи ознайомилися, на даний момент йде ознайомлення сторони підозри. З урахуванням того, що матеріали кримінальної справи займають близько 16 томів, це займе певний час», - сказав Юрій Данильченко. За словами прокурора Харківської області, як тільки підозрювані вивчать справу, її направлять до суду. 

На реконструкцію водопроводу в Ізюмі направлять 35 млн. грн.

В цілому, обсяг фінансування галузі ЖКГ складе 234 млн. грн. Рішення про внесення змін до Програми економічного та соціального розвитку Харківської області прийняли сьогодні, 9 квітня, на пленарному засіданні XXXV позачергової сесії обласної ради. Пропозицію підтримали 107 депутатів. У програмі на 2015 рік передбачено фінансування 40 об'єктів. Так, 35 млн. грн. хочуть спрямувати на реконструкцію водоводу від водопровідної насосної станції в Ізюмі (проект подаватимуть на конкурс для отримання фінансування з Державного фонду регіонального розвитку). «Водовід, який забезпечує водою 40% мешканців Ізюма, експлуатувався близько 50 років. Причому весь цей час на об'єкті жодного разу не проводився капітальний ремонт. На водогоні збільшилася кількість аварій, через які значно зросли втрати води», - повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко.

Архів документів