Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

В Харкові пройде науковий конгрес з питань державного управління

23 квітня у Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (2-й поверх, ауд. № 2) відбудеться ХV Міжнародний науковий конгрес «Публічне управління: стратегія реформ-2020». Метою Конгресу є узагальнення й оприлюднення результатів наукових досліджень у галузі науки державного управління і практики державотворення та розробка пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності інститутів державної влади та місцевого самоврядування. У роботі Конгресу в очній та заочній формі братимуть участь фахівці у галузі публічного адміністрування з США, ФРН, Польщі, Франції та Ізраїлю. 

Тхеквондист Ілля Кулик привіз «золото» з міжнародного турніра

В Молдові закінчився міжнародний турнір з тхеквондо ВТФ «Moldova Open-2015 (G-1)», на якому харків'янин Ілля Кулик посів перше місце. Про це повідомляють у Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Участь у турнірі взяли близько 600 спортсменів з різних країн світу. Медалі були розіграні у трьох вікових групах - «кадети», «юніори» та «дорослі». За підсумками змагань українські спортсмени завоювали 42 медалі, серед яких 13 золотих, 15 срібних і 14 бронзових. Одну з золотих медалей у віковій категорії «юніори» у вазі до 68 кг завоював харківський тхеквондист Ілля Кулик. У півфіналі Ілля здолав молдавського спортсмена Андрія Лунгу 7:2, а у фінальному поєдинку переміг свого співвітчизника киянина Андрія Сологуба з рахунком 6:4. 

Харківський культуролог розповість про новизну в мистецтві

24 квітня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4 -й під'їзд) відбудеться лекція історика мистецтва, культуролога Олега Коваля із циклу «Предмет в мистецтві, взаємодія знаків» на тему: «Про новизну в мистецтві». «Питання нового та старого в мистецтві постало перед глядачами та мистецтвознавцями, починаючи з ХVIII cт. Процес переходу від верховенства одного художнього напрямку, стилю до іншого завжди викликав гострі дискусії в суспільстві. Сьогодні ми є свідками гармонійного співіснування класичних форм та пошуків нових форм висловлювання сучасних митців», - повідомляють організатори. 

За процедурою державних закупівель з початку року укладено договорів на 2,4 млрд. грн.

Як повідомила заступник голови обласної державної адміністрації Юлія Світлична, протягом І кварталу 2015 року розпорядниками коштів місцевих бюджетів Харківської області проведено 1993 процедури закупівель та укладено 1746 договорів. У порівнянні з аналогічним періодом 2014 року кількість проведених конкурентних процедур (відкритих торгів та запиту цінових пропозицій) зросла майже на 5%. «Питання удосконалення проведення державних закупівель розпорядниками бюджетних коштів області знаходяться на постійному контролі», - підкреслила Юлія Світлична.

До уваги журналістів!

Сьогодні, 21 квітня, о 12:00 в прес-центрі ХОДА (вул. Сумська, 64, 5-й пов.) пройде прес-конференція заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка і т.в.п. заступника голови ХОДА Вадима Глушка на тему: «Про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та оформлення субсидій»; о 18:00 у великому залі Харківської дитячої музичної школи № 9 ім. В. Сокальського (вул. Сергія Єсеніна, 8) відбудеться урочисте відкриття V Дельфійських ігор Слобожанщини. 

Реформування сектору цивільної безпеки в Україні неможливо без щоденного нагляду з боку громадськості. В'ячеслав Аббакумов

Сьогодні, 20 квітня, заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації В’ячеслав Аббакумов провів зустріч з заступником голови Консультаційної місії ЄС щодо сприяння у реформуванні сектору цивільної безпеки в Україні (КМЄС) паном Югом Фанту. У зустрічі також взяли участь члени КМЄС, радник голови ХОДА Сергій Стороженко, представники СБУ, МВС та ГУ ДСНС в Харківській області. Під час зустрічі представники Консультативної місії ЄС розповіли про її завдання і поточну діяльність. Також були обговорені питання щодо суспільно-політичної ситуації у регіоні, визначено потенційні напрями майбутньої співпраці у напрямку цивільної безпеки в Харківській області.

Більше половини машинобудівних підприємств області наростили обсяги виробництва

20 квітня на зустрічі голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна з керівниками промислових підприємств і громадських організацій Харківщини сторони обговорили проблемні для галузі питання. Ігор Райнін заявив, що всі висловлені директорами пропозиції він буде лобіювати на рівні керівництва країни. Як повідомив заступник керівника області Марк Беккер, в складній економічній ситуації, незважаючи на зменшення купівельної спроможності і зростання витрат на виробництво, промислова галузь Харківської області спрацювала на реалізацію, а не на склад. «За підсумками 2014 року реалізовано промислової продукції на загальну суму 72,4 млрд. грн., що на 9,5 млрд. перевищує результат попереднього року. Позитивна динаміка цього показника зберігається і цього року. Так, за січень-лютий 2015 року вже реалізовано промислової продукції на суму 12,5 млрд. грн., що на 2,6 млрд. перевищує результат попереднього року», - підкреслив Марк Беккер. 

Харківську область по праву вважають регіоном зі стабільно високим рівнем розвитку підприємницької діяльності. Марк Беккер

Про це заступник голови ХОДА повідомив на зустрічі голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна з керівниками промислових підприємств області. За його словами, в області створена одна з найпотужніших в Україні інфраструктур підтримки підприємництва, яка продовжує динамічно розвиватися. Так, для надання якісних послуг підприємцям регіону у всіх районах, містах обласного значення та м. Харкові створені і діють центри надання адміністративних послуг, до складу яких входять дозвільні центри. За перший квартал 2015 року до дозвільних центрів області звернулося понад 23 тис. суб'єктів господарської діяльності, видано понад 3 тис. документів дозвільного характеру. А число підприємців - фізичних осіб Харківської області в 2014 році становило 174116 чоловік. 

Без державної підтримки та держзамовлень неможливо змінити ситуацію в промисловій галузі. Ігор Райнін

Про це голова Харківської облдержадміністрації повідомив 20 квітня під час зустрічі з керівниками промислових підприємств і громадських організацій Харківщини. У ході зустрічі сторони обговорили проблемні для галузі питання. «Я бачу три основні системні проблеми, які заважають руху вперед і розвитку промислового комплексу області. Перша - недосконала система управління комплексом на рівні країни. Я неодноразово заявляв, що сьогодні велика кількість органів управління керує промисловими підприємствами, що заважає єдиній координації. Таким координатором повинно бути Мінекономіки, яке на сьогодні формується, але зараз спільного органу управління, який в змозі координувати всі промислові підприємства, немає. Друга - підприємствам необхідна державна підтримка і державні замовлення. І третя - на підприємствах в більшості випадків відсутній сучасний ефективний менеджмент», - зазначив Ігор Райнін. 

Випускникам сільських шкіл області розповіли про умови вступної кампанії 2015 року

На базі Сахновщинського та Краснокутського районів представники приймальних комісій 25 вищих навчальних закладів надали інформаційну та консультаційну допомогу випускникам загальноосвітніх навчальних закладів сільських районів з питань вступу до ВНЗ у 2015 році. У акції «Вища школа Харківщини – сільському абітурієнту» взяли участь 700 випускників з 10 сільських районів Харківської області. Учні безпосередньо спілкувалися з представниками вищих навчальних закладів, отримали відповіді на запитання та інформаційно-довідкові матеріали стосовно особливостей зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії 2015 року

ДСНС України застерігає громадян не провокувати пожежі у екосистемах

Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає мешканців області дотримуватися правил пожежної безпеки поблизу лісових масивів, на відкритих територіях та під час прибирання присадибних ділянок від минулорічної трави. Через недбалість громадян та необережність під час випалювання сухостою кількість масштабних пожеж у екосистемах Харківської області вже збільшилася вдвічі.

На чемпіонаті Європи самбісти Харківської області в складі збірної завоювали 6 медалей

З 16 по 19 квітня в м. Нові Сад (Сербія) проходив чемпіонат Європи з боротьби самбо серед юніорів, юніорок, юнаків та дівчат старшого віку. У складі збірної команди України виступали 9 спортсменів нашої області. В результаті запеклих поєдинків самбісти Харкова завоювали 6 медалей (2 золоті, 2 срібні і 2 бронзові). Чемпіонкою серед юніорок стала Анастасія Новікова. Бронзову медаль серед юніорів виборов Владислав Руднєв. Чемпіоном серед юнаків старшого віку став Віктор Кривчач. Серед дівчат старшого віку Анастасія Безатосна і Ганна Купина завоювали срібні медалі, а Владислава Нецвит посіла третє місце.

З початку року споживачі області розрахувались за послуги теплопостачання на 73,8%, водопостачання і водовідведення – на 76,9%

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року рівень розрахунків споживачів за послуги теплопостачання зменшився на 11,6% (за відповідний період 2014 року – 85,4%), про це повідомляє Департамент житлово-комунального господарства ХОДА. Рівень розрахунків населення складає 86,9% (за відповідний період 2014 року – 88,1%); установ, які фінансуються з державного бюджету – 62,0% (за відповідний період 2014 року – 56,1%); місцевих бюджетів – 56,8% (за відповідний період 2014 року – 81,1%); інших споживачів – 76,2% (за відповідний період 2014 року – 80,5%).

Харків'янин Денис Шкарубо – бронзовий призер Кубку України з боксу

З 16 по 19 квітня у Миколаєві відбувався Кубок України з боксу серед чоловіків. Участь в Кубку взяли 80 боксерів з 20 областей України. Харківщину на змаганнях представляли чотири боксери, але зачепитися за медаль зміг лише один. Про це повідомляють у Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. В ваговій категорії до 52 кг Денис Шкарубо успішно дійшов до півфіналу, але там з рахунком 3:0 поступився Ігору Сопінському, який у підсумку став переможцем Кубку. 

Харківський художник продемонструє результати своїх подорожей

23 квітня у Харківському художньому музеї відкривається виставка Артема Толстухіна «Роза вітрів». Виставка презентує результати мандрівок художника Чорногорією, Кримом, Італією, Францією за останні два роки. Назва персональної виставки - «Роза вітрів» - не тільки окреслює чотири художні серії мандрівок Артема, але й несе у собі властивості стихії вітру: його рунівну силу, плин у часі, напрями. «Артему Толстухіну, який працює переважно у жанрі пейзажного живопису, притаманний захоплений погляд на оточуючий світ. Натхнення для написання своїх картин художник находить, у тому числі, й під час подорожей. Живописець часто малює міста: стародавні і нові, великі будівлі та архаїчні хатинки. У творах Артема немає драматизму, колізій, зіткнень - тільки добро, що подекуди межує із тихою печаллю», - повідомляють організатори.  

На субсидії на одну сім'ю припадатиме близько 8 тис. грн. на рік. Арсеній Яценюк

Уряд очікує, що субсидії отримають 12-15 млн.громадян. На одну сім’ю Кабінет міністрів виділяє близько 8 тис.грн. на рік, про це повідомив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Він нагадав, що зараз середній розмір субсидії на місяць на одну сім’ю – 360 грн. Уряд, за словами Арсенія Яценюка, очікує, що субсидії отримуватимуть 3 млн. домогосподарств – тобто від 12 до 15 млн. людей: «На одну сім’ю це 8 тис.грн. протягом року». Для цих виплат у Державному бюджеті до кінця поточного року передбачено 24,5 млрд.грн.

Волейбольний клуб «Локомотив» - 15-разовий чемпіон України

У Сумах відбулися матчі третього туру фінальної серії чемпіонату України з волейболу. Харківський «Локомотив» здобув три перемоги – з рахунком 3:0 (25:12, 25:20, 25:20) здолав своїх земляків з «Юракадемії», з рахунком 3:1 (25:17, 25:17, 21:25, 25:23) переграв ВК «Вінниця» та з рахунком 3:2 здолав господарів площадки - команду «Хімпром-СумДУ». За підсумками на рахунку «Локомотива» 25 очок та впевнений відрив від найближчих суперників «Хімпром-СумДУ», на рахунку яких лише 12 очок. Таким чином, з Сум харків’яни повернулися вже в якості чемпіонів країни. Але офіційно оформити чемпіонство «Локомотив» зможе у четвертому вирішальному турі чемпіонату України, який пройде в Харкові з 23 по 25 квітня.

Близько тисячі молодих педагогів отримали направлення на працевлаштування

У Харківському національному педагогічному університеті ім. Г.С. Сковороди розпочала роботу державна комісія з розподілу і працевлаштування випускників, про це повідомила заступник голови обласної державної адміністрації Юлія Світлична. «15–16 квітня направлення на працевлаштування до загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів отримали майже тисяча випускників 14 факультетів університету: українського мовно-літературного факультету ім. Г. Квітки-Основ’яненка, іноземної філології, славістики, художньо-графічного, історичного, економічного, факультету дошкільної освіти, початкової освіти, природничого, фізико-математичного, фізичної культури, психології та соціології, юридичного, факультету мистецтв», - зазначила Юлія Світлична.

Слобожанські пейзажі покажуть на виставці в художньому музеї

Сьогодні, 20 квітня, о 16:00 у Харківському художньому музеї відкриється виставка харківського митця Михайла Алатарцева. Майже 60 живописних творів з серії «Слобожанщина», виконаних майстром в 2014-2015 роках, глядачі побачать вперше. «Майстер розділив свій творчий інтерес майже між усіма жанрами: натюрморт, портрет, тематична і сакральна картина. Але провідним жанром у творчості художника неодмінно виступає пейзаж. Ця тема для художника залишається актуальною, улюбленою, рідною і сьогодні. Михайло весь час експериментує, намагаючись відшукати у відомому мотиві нові нюанси. У краєвидах «Рожевий захід», «Пасіка у саду», «Синій туман», «Ранок», «Вечірні копиці», «Човники», «Місяць на дворі» природа постає перед глядачем ліричною, тендітною і заспокоєною», - повідомляють організатори. 

21 квітня розпочнуться Дельфійські ігри Слобожанщини

Цей захід п`ятий рік поспіль проходить у Харкові під гаслом «Надія. Молодість. Талант». Протягом 6 днів близько 600 учнів шкіл естетичного виховання Харківської області віком від 6 до 17 років будуть демонструвати свої надбання у різних сферах мистецтва. Цього року юні митці змагатимуться у номінаціях «фортепіано», «народні інструменти», «духові та ударні інструменти», «скрипка, віолончель», «естрадний вокал», «академічний вокал», «хореографія», «театральне мистецтво», «образотворче мистецтво». Творчі змагання будуть проводитися в трьох вищих навчальних закладах міста: Харківському музичному училищі ім. Б.Н. Лятошинського, Харківському училищі культури та Харківському художньому училищі.

Без порушень порядку і з гімном України: «Металіст» на рідному стадіоні зіграв проти «Карпат»

Харківський «Металіст» 18 квітня в рамках 20-го туру української футбольної Прем'єр-ліги вдома зіграв внічию 0:0 з львівськими «Карпатами». Це вже другий домашній матч «Металіста» у весняній частині чемпіонату, який харків'яни провели на рідному стадіоні. На сьогоднішньому матчі були присутні близько 6,5 тис. уболівальників. Багато з них прийшли з українською символікою та прапорами України. Під час поєдинку вболівальники кілька разів заспівали гімн України, а також активно підтримували улюблену команду. Футбольний матч на рідному стадіоні відвідав і голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін. Керівник області ще раз підкреслив, що для Харкова футбольний клуб «Металіст» - це легенда, і залишатися в стороні в нинішній непростій для клубу ситуації обласна влада не може. Тому, за словами голови Харківської ОДА, сьогодні робиться все, щоб зберегти команду, і щоб «Металіст» і далі міг проводити матчі на домашній арені.

Друзі Євгена Котляра презентували фільм про Героя Небесної сотні

Прем'єрний показ фільму «Герой України Євген Котляр» зібрав сьогодні, 17 квітня, у кінотеатрі ім. О. Довженка близьких загиблого, захисників природи, євромайданівців та представників творчої інтелігенції. «Це дуже відповідально подія. Я думаю, що на такі заходи повинно приходити більше людей. У Харкові - три герої Небесної сотні. Один з них - Євген Котляр. Чесно. Дуже важко говорити в такі моменти. Велике спасибі батькам за такого сина. Я впевнений, що ми все-таки виправдаємо надії хлопців з Небесної сотні. Кожен докладе багато зусиль для того, щоб змінити життя нашої держави в кращу сторону», - підкреслив перед початком прем'єри т.в.о. заступника голови Харківської ОДА Вадим Глушко.

З початку року в Харківській області субсидії отримують 112,8 тис. сімей

Харківська область належним чином організувала информаційно-роз’яснювальну роботу з питань призначення субсидій. Про це 17 квітня повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час Всеукраїнської селекторної наради. Як пояснив т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко, субсидію з початку 2015 року в Харківській області отримують 112,8 тис. сімей на суму 123,8 млн. грн.  «Протягом 2015 року за призначенням субсидії в Харківській області звернулися 39,3 тис. сімей, що у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року (11,3 тис. сімей) більше майже у 3,5 рази. Для мешканців сільської місцевості і віддалених районів області ми створили «мобільні соціальні офіси», до складу яких входять фахівці різних служб (управління соцзахисту, Пенсійного фонду, служби у справах дитини, сім’ї та молоді, центру зайнятості, комунальних підприємств тощо)», - зазначив Вадим Глушко.

Інформаційно-консультаційний центр служби зайнятості стане сполучною ланкою між роботодавцями і тими, хто шукає роботу. Вадим Глушко

У Харкові в приміщенні обласного центру зайнятості почав працювати перший в Україні Інформаційно-консультаційний центр державної служби зайнятості, де надаватимуть послуги європейського рівня. В урочистій церемонії відкриття взяли участь голова Державної служби зайнятості Ярослав Кашуба, т.в.о. заступника голови Харківської ОДА Вадим Глушко, директор обласного центру зайнятості Володимир Міненко, роботодавці, профспілкові організації, а також представники громадських і волонтерських організацій.

В регіоні почнуться «Дев’ятнадцяті Слобожанські читання»

20–24 квітня в рамках проведення Міжнародного дня пам’яток та історичних місць і Дня пам’яток історії і культури в Харкові проходитиме Міжнародна наукова конференція «Дев’ятнадцяті Слобожанські читання». Конференція присвячена 100-річчю від дня народження академіка НАН України, краєзнавця Петра Тронька. Захід пройде за підтримки Департаменту культури і туризму ХОДА та Харківського науково-методичного центру охорони культурної спадщини на базі Харківського художнього музею. 

З 20 квітня СБУ переходить на посилений режим роботи. Кількість оперативних груп в області збільшиться

Про це сьогодні, 17 квітня, в ході наради з питань підготовки до 70-річчя Перемоги над нацизмом в Європі, Дня пам'яті та примирення та Дня Перемоги повідомив начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар. «Управління СБУ в Харківській області розпочало роботу ще напередодні великодніх свят. Ви чули, що йде спецоперація, знешкоджено 13 людей з величезним арсеналом зброї, все це готувалося до травневих свят. З 20 квітня СБУ переходить на посилений режим роботи, кількість працюючих в області оперативних груп збільшиться», - підкреслив Олександр Пивовар.

При складанні плану заходів в області на 8 і 9 травня прислухалися до побажань ветеранів

Сьогодні, 17 квітня, у малому залі Будинку рад відбулася розширена нарада під керівництвом голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райнина, присвячена підготовці до 70-річчя Перемоги над нацизмом у Європі, Дня пам'яті і примирення і Дня Перемоги. «Я ще раз це підкреслюю, що День Перемоги у Харківській області - святкується, щоб ніхто не спекулював на цій темі. Усі заходи пройдуть в повному обсязі. Мною, як головою обласної адміністрації, затверджено план всіх заходів, пов'язаних з 8 та 9 травня. Він налічує понад 90 підготовчих і організаційних заходів. Складено план на підставі декількох нарад, а також рекомендацій і побажань ветеранських організацій, органів місцевого самоврядування, районних адміністрацій, підприємств і установ Харківської області», - зазначив Ігор Райнин.

Будівництво фортифікаційних споруд силами харківських підприємств йде за планом

Під час Всеукраїнської селекторної наради, яка 17 квітня пройшла під головуванням прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, Харківську область відзначили як таку, що вчасно виконує план з будівництва фортифікаційних споруд. На селекторній нараді були присутні заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко і т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко. За словами Арсенія Яценюка, Харківщина - в числі тих регіонів України, будівництво взводних опорних пунктів в яких йде за планом. 

В Харкові пройшов семінар для підприємців

Як повідомила заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва за сприяння Департаменту економіки і міжнародних відносин обласної державної адміністрації 15 квітня відбувся семінар на тему «Захист бізнесу». В рамках вказаного заходу обговорювались наступні питання: поняття та види повноважень контролюючих і правоохоронних органів під час проведення перевірок; види перевірок, порядок проведення та документальне оформлення їх результатів; порядок оскарження дій контролюючих та правоохоронних органів; особливості захисту інтересів підприємств, у тому числі у судах; новинки правового регулювання корпоративного сектору діяльності підприємств та зміни в оплаті податків в 2014 році; захист активів підприємства та особистого майна власників; моделювання і практичне вирішення проблемних ситуацій, які виникають під час проведення перевірок.

Мешканці області попросили Євгенія Шахненка допомогти з ремонтами будинків і газифікацією сіл

Сьогодні, 17 квітня, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко провів особистий прийом громадян. Група активістів приїхала з проханням допомогти їм з будівництвом газопроводу від селища Золочів до сіл Чорноглазівка, Жовтневе та Карасівка, які відносяться до однієї сільради. Громадські діячі підкреслили: незважаючи на те, що багато місцевих мешканців уже давно самостійно встановили газові котли та провели труби на вулицях і до будинків, питання з основною трубою газопроводу залишається невирішеним вже 10 років. «Необхідно близько 6 млн. грн., щоб хоча б до Чорноглазівки провести газопровід. Ці гроші повинні йти з НАК «Нафтогаз України». Все було підписано, але грошей так і не виділили», - скаржаться активісти. 

Архів документів