Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Четверо харківських легкоатлетів привезли «золото» Кубку України

В Кіровограді 20-22 квітня проходив перший етап Кубку України з легкоатлетичних метань. В змаганнях приймали участь 222 спортсмени з 18 областей України та Києва. Харківські спортсмени вибороли 4 золоті, 5 срібних та 3 бронзові медалі. Про це повідомляють в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Переможцями змагань стали: Катерина Ретіва-Довгенко (метання спису серед жінок), Сергій Фенько (метання спису серед молоді), Едуард Куриленко (метання спису серед юнаків), Катерина Никита (метання диску серед молоді). 

До уваги ЗМІ!

Cьогодні, 23 квітня, о 10.00 в Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (просп. Московський, 75, 2-й поверх, аудиторія № 2) відкриється ХV Міжнародний науковий конгрес «Публічне управління: стратегія реформ 2020». У конгресі візьмуть участь представники керівництва ХОДА, науковці та викладачі ВНЗ, в яких здійснюється підготовка фахівців у галузі «Державне управління». На представників ЗМІ чекають о 9:30 задля надання коментарів щодо події. 

Фахівці з Німеччини шукають на Харківщині будівлі, в яких після реконструкції зможуть жити переселенці з АТО

Сьогодні, 22 квітня, пройшла координаційна зустріч т.в.п. заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Вадима Глушка з представниками Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Перший спільний проект, виконаний у Харкові за підтримки уряду Німеччини, - модульне містечко для тимчасових переселенців. Тепер німецька сторона хотіла б продовжити співпрацю. Фахівці з Німеччини пропонують допомогти з реконструкцією житла, в якому можна було б розмістити людей, які виїхали з Луганської та Донецької областей. «Поки приїхали з ознайомчим візитом, щоб побачити об'єкти з великим ступенем готовності, які можна було б запустити вже цього року. Будівництво на рівні котловану, а також старі будівлі їх не цікавлять. Мова, насамперед, йде про недобудовані в регіоні будинки та гуртожитки. Причому один з головних критеріїв відбору об'єктів - будівлі повинні бути у державній або комунальній формі власності», - пояснив Вадим Глушко.

Регіональну раду підприємців Харківської області очолив Едуард Набока

Сьогодні, 22 квітня, відбулось організаційне засідання Регіональної ради підприємців Харківської області. В ньому прийняли участь представники обласної державної адміністрації, громадські організації та об′єднання підприємців, представники бізнесу Харківщини. В ході засідання було обрано голову ради - Едуарда Набоку, виконавчого директора Об′єднання промисловців і підприємців Харківської області - регіонального відділення Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка промисловців та підприємців». Його заступниками стали директор ТОВ «Золоті Сторінки» Семен Ген та президент Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» Олександр Чумак.

Проведення реформ неможливе без серйозної підтримки з боку громадськості. Михайло Саакашвілі

Про це сьогодні радник Президента України, голова Дорадчої міжнародної ради реформ заявив під час зустрічі з діловими колами Харкова. Він зазначив, що принципово важливо, щоб люди реально відчули реформи в МВС, судочинстві, прокуратурі, системі медицини та освіти, щоб побачили, що в ході цих реформ створюється щось нове.  «Багато реформ не просуваються, тому що частина чиновників не хочуть. Мене завжди насторожує, коли всі дружно виступають за реформу. Тільки коли її противники відкрито починають саботувати її проведення, як тільки їх інтереси ущемляються - це значить щось вийшло, і реформа дійсно дала результат», - сказав радник Президента.

У Харківській області з'явиться Рада регіонального розвитку

Президент Петро Порошенко підписав указ про створення Ради регіонального розвитку — майданчика для прийняття важливих та ефективних рішень у сфері реалізації програм регіональної політики та реформи децентралізації. Про це повідомив перший заступник глави АПУ Віталій Ковальчук. Новостворений орган очолює Президент. До складу Ради увійшли прем‘єр-міністр, голова Верховної Ради, керівники органів місцевого самоврядування і органів влади, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування. Також згідно указу обласним державним адміністраціям треба утворити ради регіонального розвитку, як консультативно-дорадчі органи на чолі з головами ОДА.

На Харківщині обдарована молодь змагається на п’ятих Дельфійських іграх

Урочисте відкриття V Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант» відбулося 21 квітня у великій залі Харківської дитячої музичної школи № 9 ім. В.Сокальського. Присутніх привітав директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина та від імені голови Харківської облдержадміністрації Ігора Райніна побажав всім учасникам змагань наснаги, творчих звершень і перемог. За словами директора Обласного навчально–методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів Тамари Самоварової, зазвичай Дельфійські ігри проводяться для молоді від 17 до 35 років. «Але ми пишаємося тим, що саме Харківська область виборола право на проведення такого масштабного творчого заходу для дитячої аудиторії і залишається єдиним регіоном України, де проводяться Дельфійські ігри для учасників віком від 6 до 17 років»,- зазначила Тамара Самоварова. 

Юлія Світлична нагородила переможців Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства

У Харківському національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого сьогодні, 22 квітня, заступник голови ХОДА Юлія Світлична урочисто нагородила переможців IV етапу ХХV Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства. У числі переможців є і харків'яни - учень 11 класу спеціалізованої школи №3 Єгор Євменов і учень 11 класу гімназії №144 Владислав Синявін. Також перемогу в олімпіаді здобули Павло Лебедєв з Вінницької області, Марія Стрілець з Полтавської області і Вікторія Талайло з Івано-Франківської області. 

Обвинувальний акт стосовно тих, хто вчинив теракт біля Палацу спорту, направлено до суду

Прокуратура області затвердила та направила до Фрунзенського районного суду м. Харкова обвинувальний акт стосовно трьох чоловіків, які 22 лютого 2015 року вчинили теракт біля Палацу спорту. За інформацією процесуального керівника у кримінальному провадженні Володимира Лимара, досудове розслідування проведено Управлінням служби безпеки України в області в повному обсязі. «На цьому тижні завершено виконання ст. 290 КПК України щодо відкриття матеріалів справи сторонам провадження. І сторона обвинувачених, і сторона потерпілих ознайомилися з 16 томами матеріалів справи», - повідомив Лимар.

Молодь в Україні повинна взяти кермо влади в свої руки. Михайло Саакашвілі

Радник Президента України, голова Дорадчої міжнародної ради реформ Михайло Саакашвілі разом із заступником голови Харківської обласної державної адміністрації Юлією Світличною зустрілися з харківськими студентами. На початку свого виступу Михайло Саакашвілі розповів присутнім у залі Палацу студентів Юридичної академії, як Грузії вдалося поліпшити інфраструктуру та підвищити рівень життя простих людей, не маючи ані нафти, ані газу. «Пояснення дуже просте: ми перестали заважати нашим громадянам жити. Хоча Грузія була однією з найбільш корумпованих країн колишнього СРСР. Це парадокс, що Україна, маючи таке суспільство, протягом 10 років не змогла створити ефективний уряд. Але у вашої країни - величезний потенціал», - зазначив радник Президента України.

На виставці в Балаклії розкажуть про ліквідаторів аварії на ЧАЕС

24 квітня в Балаклійському будинку культури (пл. Ростовцева, 14) відкриється сьома документальна виставка інформаційно-мистецького проекту «Чорнобиль - я там був» про саму аварію і подальшу долю ліквідаторів техногенної катастрофи на ЧАЕС – безпосередньо мешканців Балаклійського району. Президент «Українського історичного товариства «Чорнобиль Ноосфера» Юрій Ворошилов за 29 років дослідження катастрофи зібрав і систематизував більше п'яти тисяч документальних свідчень (архівні та сучасні фото, аудіо- та відеозаписи) ліквідаторів Харківської області. Крім того, про саму ядерну катастрофу, про ліквідацію її наслідків в архіві автора зібрано більше 50 тисяч документів і свідчень. 

Харківщина отримає кошти від Європейського банку в рамках кредитної програми з відновлення України

Верховна Рада прийняла розроблений Мінрегіоном Закон України «Про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»). Відповідно до Фінансової угоди, Європейський інвестиційний банк надасть Україні кредит у розмірі 200 млн. євро на реалізацію проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України». Про це, представляючи закон, повідомив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Кістіон. Він поінформував також, що загальний період погашення позики – 20 років, включаючи пільговий період на 5 років.

У Харкові відкрилась виставка технічної творчості студентів

Обласна виставка технічної творчості студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Харківської області працює у Харківському автотранспортному технікумі (пл. Конституції, 28). За інформацією Департаменту науки і освіти Харківської ОДА, у виставці беруть участь 19 вищих навчальних закладів, якими було представлено понад 400 експонатів. На думку фахівців, проведення традиційної виставки технічної творчості сприяє розвитку науково-творчих здібностей та винаходів студентської молоді. 22 квітня о 13:00 у Харківському автотранспортному технікумі відбудеться церемонія нагородження учасників виставки.

Протримається Харків - протримається Україна. Від вас зараз все залежить. Михайло Саакашвілі

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін 22 квітня зустрівся з радником Президента України, головою Дорадчої міжнародної ради реформ Михайлом Саакашвілі, який з візитом відвідав Харківську область. На зустрічі Ігор Райнін зазначив, що в Харківському регіоні, як прикордонній області, ситуація непроста, але контрольована. Напередодні травневих свят правоохоронні органи знаходяться у підвищеній готовності, в області введено додаткові заходи безпеки, і всі можливі провокації будуть попереджені. Голова ХОДА також нагадав, що зараз уздовж кордону з РФ і в Луганській області силами харківських підприємств будують взводно-опорні пункти.  Михайло Саакашвілі сказав, що в подібній ситуації була і Грузія, і зараз українцям важливо не піддаватися на провокації і зберегти свою державу. «Якщо зберегти в Харкові спокійну ситуацію, то Україна поверне все втрачене. Протримається Харків - протримається Україна. Від вас зараз все залежить», - сказав радник Президента.

Фінансування державних житлових програм необхідно відновити. Євгеній Шахненко

У 2015 році в Харківській області планується ввести в експлуатацію 290 тис.кв.м житла, що на 5% більше показників 2014 року. Але ця цифра могла бути і більше, вважає заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко. «Одним з факторів, який сприяє збільшенню інвестицій в економіку області та обсягів будівництва житла, є державні житлові програми. Вони не тільки економічно ефективні та інвестиційно привабливі для регіону, але також користуються попитом серед громадян та забудовників. Враховуючи велику соціальну значимість цього питання, а також з метою стимулювання економічної та інвестиційної активності населення, необхідне відновлення на державному рівні фінансування цих програм, як важливої рушійної сили житлового будівництва», - зазначив Євгеній Шахненко.

Правоохоронці просять харків'ян дотримуватись заходів безпеки при виявленні підозрілих предметів

У зв’язку із останніми подіями на сході держави, в тому числі і в Харківській області, Головне управління МВС України в Харківській області звертається до мешканців з проханням при виявленні небезпечних або підозрілих предметів суворо дотримуватись заходів безпеки. У разі виявлення такого предмету необхідно: – негайно повідомити інформацію за номером «102»; – не наближатись до підозрілого предмету та не допускати до нього сторонніх людей; – ні в якому разі не чіпати та не переміщувати цей предмет; – утримуватись від користування поблизу нього електро- чи радіоапаратурою.

Євгеній Шахненко провів виїзний прийом громадян

21 квітня заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко провів виїзний прийом громадян в Первомайському районі. На зустрічі з мешканцями селища Більшовик обговорювалися питання будівництва модульної котельні на альтернативному виді палива, ремонту покрівлі місцевого Будинку культури та реконструкції покрівлі спортивної зали гімназії. Мешканці села Червоне Знамено звернулися з проханням провести капітальний ремонт вул. Октябрської.

На Харківщині 55 учасникам АТО виділили земельні ділянки загальною площею 102,63 га

Станом на 17 квітня цього року за 10 місяців найбільшу кількість дозволів на розроблення проектів землеустрою видано на території Близнюківського (12), Лозівського (10) та Красноградського (9) районів області. Лише упродовж першого кварталу 2015 року із заявами щодо виділення земельних ділянок до землевпорядної служби області звернулися 49 військовослужбовців та родин загиблих воїнів. А загалом за весь період – 79 захисників Вітчизни висловили бажання отримати землю для ведення особистого селянського господарства та індивідуального садівництва, повідомляє урядовий портал. 13 учасників АТО вже отримали земельні ділянки у власність. Також рішенням сесій міських, селищних та сільських рад 8 військовослужбовцям видано дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд загальною площею 1,17 га.

Харків'яни привезли золоті медалі з чемпіонату України зі стендової стрільби

Сьогодні, 21 квітня, в Одесі закінчився Перший тур чемпіонату України зі стендової стрільби. Збірна команда Харківської області розпочала чемпіонат з вдалого виступу. Серед здобутків харків’ян – золота та бронзова медалі Вікторії Червякової та Яни Деппи в змаганнях серед жінок на круглому стенді. Про це повідомляють у Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Друге місце здобула Вероника Горовенко в змаганнях серед юніорок на круглому стенді. Також в активі харків’ян - дві бронзові нагороди в командних змаганнях. 

Молодь Харківщини обирає здоровий спосіб життя

Для студентської молоді на базі Навчального центру Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України в с. Ватутіне Нововодолазького району відбувся Молодіжний форум в рамках заходів з пропаганди здорового способу життя. 10 команд із студентів Української інженерно-педагогічної академії ознайомилися з навчальним центром та позмагалися з футболу, волейболу. Також студенти спробували свої сили в перетягуванні канату та інтелектуально-розважальній грі «Communication» та квесті «Рятівник». По закінченні заходу вони подивилися святковий концерт творчих студентських колективів області. 

В музеї Сковороди висадять «Дерева миру»

25 квітня у Національному літературно-меморіальному музеї Г.С.Сковороди (Харківська обл., Золочівський р-н, с. Сковородинівка, вул.Приозерна, 3) будуть висаджувати «дерева миру» й «дерева Олеся Бердника», які привезуть із Житомира. Музейні співробітники запрошують не тільки висаджувати дерева, а ще й спробувати пройти шляхом Сковороди. Музейна гра «Мандрівець», втілена в рамках проекту від Українського центру розвитку музейної справи, буде презентована по завершенні акції з висадження дерев. До акції вже зголосилися мешканці Сковородинівки, а також гості із Житомира - представники фундації імені Олеся Бердника, українського письменника-фантаста, який у своїх творах змальовував Українську Духовну Республіку, що керувалася законами й ідеями Григорія Сковороди.

Ігор Райнін запросив членів Кабміну подивитися, як організовано оборону Харківської області

Про заходи, що вживаються для підвищення рівня безпеки в регіоні, голова Харківської облдержадміністрації розповів у ході селекторної наради Державної комісії з надзвичайних ситуацій. За його інформацією, на даний момент фахівці в регіоні закінчують розробку проекту «Безпечна область». За два місяці тільки кількість камер спостереження в Харкові зросла в 4,5 рази. Зараз на вулицях обласного центру працює близько 700 камер. «Розширюється мережа рухливих патрулів, залучення представників громадськості до спільної роботи з фізичної охорони громадського порядку та громадської безпеки. Біля найбільш важливих об'єктів використовується бронетехніка. Всього в патрулюванні бере участь 2033 співробітника міліції», - уточнив Ігор Райнін. 

Військкомати області впритул зайнялися питанням присвоєння статусу учасника АТО демобілізованим

Про це сьогодні, 21 квітня, повідомив під час прес-конференції т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко. Він нагадав, що з 2700 демобілізованих мешканців Харківської області на отримання статусу учасника бойових дій можуть претендувати тільки 1700 осіб, які безпосередньо брали участь у бойових операціях. Вадим Глушко розповів, що додому повернулися майже половина демобілізованих мешканців області. З них на сьогодні 103 людини вже отримали статус учасника бойових дій.

Будівництво в регіонах має контролюватися на місцях. Євгеній Шахненко

Під час прес-конференції в ХОДА заступник керівника Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко нагадав, що минулого тижня він представив колективу нового директора Департаменту Державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області Андрія Димитрієва. Євгеній Шахненко уточнив, що поки інспекція працює по-старому, але скоро в ній відбудуться кардинальні зміни. 

Заповнені документи на отримання субсидії будуть забирати контролери енергопостачальних та комунальних підприємств області

Про це повідомив під час брифінгу 21 квітня в прес-центрі ХОДА заступник голови облдержадміністрації Євгеній Шахненко. Він нагадав, що ще в кінці лютого всім регіонам України доручили надрукувати і доставити споживачам бланки документів (заява, декларація, інструкція щодо заповнення та повідомлення) для оформлення житлової субсидії. Як розповів Євгеній Шахненко, на сьогодні робота щодо забезпечення споживачів області такими бланками повністю завершена. Документи розносили контролери енергопостачальних та комунальних підприємств області. Тепер контролери будуть збирати у населення вже заповнені документи і до 1 травня передадуть їх до районних управлінь соціального захисту населення. «Безумовно, не обов'язково, щоб тільки контролер передавав документи до соцслужби, мешканці будуть віддавати йому документи за бажанням. Можуть і самі звертатися до управління соціального захисту або відправити документи поштою. Ми зі свого боку намагаємося полегшити доставку заповнених декларацій і заяв до соціальних служб», - зазначив Євгеній Шахненко. 

Мешканці Харківщини сплатили 227 млн.грн. військового збору

Як повідомили в податковому відомстві області, таку суму сплатили мешканці регіону з серпня 2014 року, коли почав нараховуватись військовий збір в Україні, та по сьогоднішній день. Значну частку надходжень до загального внеску додали платники м.Харкова, які спрямували до державної скарбниці більше 140 млн. грн. Не менш активними у підтримці української армії були платники і районних центрів Харківщини, які забезпечили надходження у сумі 87,7 млн.грн. Також у фіскальній службі області повідомили, що з початку поточного року платники Харківщини вже встигли поповнити бюджет на 102,2 млн.грн.

Чорнобильці попросили відновити у Харкові роботу Центральної міжвідомчої експертної комісії

Сьогодні, 21 квітня, відбулася зустріч керівників області з представниками чорнобильського руху Харківщини. На ній були присутні голова обласної державної адміністрації Ігор Райнін, голова обласної ради Сергій Чернов, представники департаментів облдержадміністрації з питань соціального захисту населення, охорони здоров'я, масових комунікацій, а також регіонального управління Пенсійного фонду України. У форматі круглого столу присутні обговорили питання соціального захисту ліквідаторів та членів їх сімей: забезпечення житлом, надання безкоштовних рецептів на придбання ліків в аптечній мережі, організацію санаторно-курортного лікування, збереження відділення для чорнобильців у міській студентській лікарні, а також військово-патріотичне виховання молоді.

Харківська легкоатлетка здобула «бронзу» у Польщі

В польському місті Лодзь відбулися міжнародні змагання з марафонського бігу «IAAF Silver Label Road Race». Харківська легкоатлетка Тетяна Вернигор була на фініші третьою, пропустивши уперед двох польських спортсменок. Про це повідомляють у Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Варто зазначити, що результат Тетяни був 2:31.34, і він дорівнює нормативу «Майстра спорту України міжнародного класу». 

Герої АТО і герої Небесної сотні, загиблі за незалежність України, гідні того, щоб їх пам'ятали. Юлія Світлична

Як повідомила сьогодні заступник голови обласної державної адміністрації, на території Харкова та області вже створено 31 куточок слави героїв АТО. «Герої, які живуть і ростуть серед нас, сьогодні захищають територію України, захищають своїх рідних, близьких, знайомих і незнайомих людей, щоб ми з вами жили в мирі і спокої. Згідно з розпорядженням голови обласної державної адміністрації, в кожному навчальному закладі, де навчалися 46 героїв АТО, будуть увічнені їхні імена для того, щоб школярі, підростаюче покоління знали - на кого їм рівнятися, з кого брати приклад. На всій території Харкова та Харківської області створений 31 куточок слави героїв АТО», - сказала Юлія Світлична.

Українські школярі змагаються на олімпіаді з правознавства, яка проходить на Харківщині

20 квітня в Харківському національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого відбулось урочисте відкриття ІV етапу ХХV Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства. Як розповіла заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, цього року в олімпіаді з основ правознавства беруть участь 43 учні 11-х класів із 25 регіонів України. До складу команди Харківської області входять 4 учні. Ще два дні на учнів чекають не тільки випробування, а й цікава культурна програма, також вони зможуть ознайомитися з навчанням в харківських вишах. «Харківська область має багаторічні традиції з проведення фінальних етапів учнівських інтелектуальних змагань – олімпіад, турнірів, конкурсів. Зараз цей захід згуртував і зібрав 25 регіонів України. І ми, звичайно ж, сподіваємося, що перше місце займе учень з Харківської області, але будемо раді будь-яким результатам», - зазначила Юлія Світлична. 

Архів документів