Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Більше 20 учнів та студентів Харківщини стали переможцями мовно-літературного конкурсу ім. Т.Г. Шевченка

Про це повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. За її інформацією, Міністерство освіти та науки України підвело підсумки фінального етапу V Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Відповідно до наказу МОН № 439 від 16.04.2015 р. переможцями від Харківської області стали 9 школярів загальноосвітніх шкіл, 1 учень професійно-технічного навчального закладу та 11 студентів та курсантів вищих навчальних закладів. «Учні та студенти Харківщини підтвердили високий рівень знань з української мови та літератури. А також довели своє глибоке розуміння творчої спадщини Великого Кобзаря», - підкреслила Юлія Світлична. 

До уваги журналістів!

25 квітня в рамках Всеукраїнської акції з благоустрою «За чисте довкілля» співробітники облдержадміністрації візьмуть участь у проведенні робіт з благоустрою та озеленення території Харкова. З 9:30 співробітники Апарату ХОДА прибиратимуть територію Меморіального комплексу Слави у Лісопарку. Співробітники структурних підрозділів облдержадміністрації працюватимуть на визначених для них ділянках. Також в цей день т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко разом з представниками Харківського регіонального відділення ВГО «Спілка жінок України «За майбутнє дітей» та благодійного фонду «Фенікс» планує висадити 25 лип і хвойних дерев на території Обласного госпіталю для інвалідів війни (в 9:00) і Харківського геріатричного пансіонату ветеранів праці (о 12:00).  25 квітня у Національному літературно-меморіальному музеъ Г.С.Сковороди (Харківська обл., Золочівський р-н, с. Сковородинівка, вул.Приозерна, 3) розпочнеться Міжнародна екологічна акція «Дерево миру» (Global project of the «Trees of Peace»); о 09:30 в  Університеті міського господарства ім. Бекетова (вул. Революції, 12, червоний хол) відбудеться День відкритих дверей, в рамках якого пройде ярмарок спеціальностей університету, екскурсія, презентація можливостей для студентів та майстер-класи від викладачів кафедр; об 11:00 у Державній гімназії-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» (вул. Полтавський шлях, 192) відбудеться День відкритих дверей; 26 квітня о 10:30 у Молодіжному парку відбудеться церемонія покладання квітів до пам’ятного знаку з вшанування пам’яті загиблих на Чорнобильській АЕС.

Харківська область - лідер зміцнення обороноздатності країни. Петро Порошенко

Сьогодні, 24 квітня, в Києві відбулася нарада Президента України з головами обласних державних адміністрацій. В ході наради Петро Порошенко відзначив внесок харків'ян у будівництво лінії оборони в Луганській області, повідомив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. «Харківська область - лідер зміцнення обороноздатності країни», - сказав Петро Порошенко. Нагадаємо, 18 березня цього року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 107 про питання забезпечення в 2015 році будівництва інженерних споруд з метою зміцнення обороноздатності держави. Відповідно до цього розпорядження, уздовж лінії зіткнення в Луганській та Донецькій областях планується побудувати 300 взводно-опорних пунктів. Це капітальні оборонні споруди, що включають систему бліндажів та окопів. 31 з них зводиться силами Харківської області. Наші будівельники погодилися приступити до робіт, не чекаючи надходження фінансування з держбюджету. Перший побудований харків'янами взводно-опорний пункт буде зведено до 1 травня.

Закупівельні ціни на молоко для фермерських господарств залишаються стабільними

За словами заступника голови ХОДА Марка Беккера, облдержадміністрація постійно проводить моніторинг цінової ситуації на ринку молока. І як розповів під час обласної селекторної наради директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів, на сьогодні ціна є відносно стабільною. По області в цілому мінімальна закупівельна ціна на молоко, закуплене у сільськогосподарських підприємств, складає 3,50 грн./кг, максимальна – 5,80 грн./кг. «Ми розуміємо, що основними факторами, які впливають на рівень закупівельної ціни на молоко, є його якість та обсяги. Усі сільськогосподарські підприємства, які реалізують молоко вищого ґатунку, одержують за нього більше, ніж 5 грн./кг. Слід зазначити, що в області є випадки поодинокого зниження закупівельної ціни на молоко, але це стосується лише тих товаровиробників, які мають невеликі обсяги його реалізації та не забезпечують достатню якість», - зазначив Борис Данилів. 

Господарства області практично завершили сів ранніх зернових та зернобобових культур

«Сів ранніх зернових та зернобобових культур всіма господарствами області завершено на 95% площ, що складає близько 200 тис. га. Сьогодні налагоджується погода, тому слід дотримуватися технологій, зробити обробку від шкідників, які з’являються на полях, та завершити сівбу у найкоротший термін», - сказав сьогодні під час обласної селекторної наради щодо ходу проведення комплексу весняно-польових робіт сільськогосподарськими підприємствами області заступник голови ХОДА Марк Беккер. За інформацією директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Бориса Даниліва, площа зернових озимих культур, на якій отримано сходи, складає 556 тис. га, з них 90% знаходяться у доброму та задовільному стані. Весняне підживлення озимих культур проведено на площі 463 тис. га, у 19 районах області воно вже повністю завершено.

У Харкові відкрили пам'ятник до 100-річчя геноциду вірмен

На урочистий захід зібралася не тільки національна громада, а також представники обласної влади та християнських церков. Монумент встановили на території храму Сурб Арутюн, біля традиційної кам'яної стели з різьбленим хрестом. Увічнити пам'ять про перше у новітній історії масштабне винищування людей за національною ознакою вирішили до сторіччя трагедії. На початку XX століття жертвами геноциду стали близько 1,5 мільйона вірменів.

Свинарські підприємства регіону стають більш рентабельними

Вже другий рік поспіль галузь свинарства характеризується позитивною динамікою свого розвитку. Про це повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів під час обласної селекторної наради, яка пройшла під керівництвом заступника голови Харківської облдержадміністрації Марка Беккера. Так, за словами Бориса Даниліва, чисельність свиней станом на 1 квітня поточного року склала 168,3 тис. голів, це на 13,2 тис. голів або на 8,5% більше, ніж було на аналогічну дату минулого року. Обсяги реалізації свиней на забій за перші три місяці склали 5,3 тис. тонн, що на 10,9% більше обсягів минулого року. 

Молочна галузь в Харківській області продовжує розвиватися

Сьогодні, 24 квітня, під час обласної селекторної наради заступник керівника регіону Марк Беккер повідомив, що в I кварталі поточного року збереглися позитивні тенденції в молочному скотарстві. За цей період сільськогосподарські підприємства виробили 54,1 тис. тонн молока, що на 2,5% більше, ніж за той же період минулого року. «Це сталося за рахунок підвищення продуктивності дійної череди – переведення молочного скотарства на сучасні умови ведення виробничого процесу», - підкреслив Марк Беккер. Директор Департаменту агропромислового розвитку Борис Данилів розповів, що беззаперечними лідерами у виробництві молока в області залишаються Красноградський, Дворічанський, Ізюмський та Кегичівський райони, в яких обсяги виробництва молока перевищують 15 тис. тонн, а у Красноградському районі – більше ніж 33 тис. тонн. 

До уваги ЗМІ!

Сьогодні, 24 квітня, голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін візьме участь у програмі «Час: Підсумки дня» на 5 каналі. Початок - о 21:05.

Діти Близнюківщині зібрали 13 тис. гривень для потреб українських бійців

У Близнюківському районі відбулося свято талановитих та обдарованих дітей «Крила майбутнього». Учні загальноосвітніх закладів та їхні наставники з прапорами та символами держави пройшли парадом центральною площею селища, а у Будинку культури розгорнувся різноманітний ярмарок-розпродаж смаколиків та виробів ручної роботи від кожної школи району. За словами голови Близнюківської районної державної адміністрації Сергія Шахматенка, зібрані кошти, а це 13151 грн., будуть передані волонтерам задля придбання необхідних речей нашим бійцям, які обороняють цілісність України.

Харків'яни завершать будівництво першої оборонної споруди в Луганській області до 1 травня

Хід виконання підрядними організаціями робіт з будівництва взводно-опорних пунктів проінспектував заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко. «Незважаючи на складні погодні умови, будівники підрядних організацій і в сніг, і в зливу не припиняють свою роботу, щоб завершити вчасно відповідні будівельні роботи та захистити оборонні горизонти нашої Батьківщини», - зазначив Євгеній Шахненко.

Сьогодні випускники здають ЗНО з української мови та літератури

Сьогодні, 24 квітня, проходить перший тест зовнішнього незалежного оцінювання знань (ЗНО) майбутніх абітурієнтів. Випускники шкіл з 10:15 почали здавати тест з української мови та літератури. Нагадаємо, що це обов'язковий тест, який повинні пройти всі, хто бажає поступати до вишів у цьому році. За даними Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти, для участі в ЗНО по Харківській області зареєструвалися 18 тис. 500 осіб. Для них підготували приміщення в Харкові, Краснограді, Куп'янську, Лозовій та Балаклеї. Підготовка до тестів пройшла без пригод, зазначили у Центрі. 

Харківські плавці в ластах вибороли на чемпіонаті України 13 медалей

У змаганнях, які відбулися у Києві, взяли участь найсильніші юніори з усієї України. Про це повідомили у Департаменті у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації. Харківським плавцям цього разу вдалося вибороти 5 золотих, 4 срібні та 4 бронзові нагороди, встановити рекорд України та посісти друге загальнокомандне місце, поступившись лише суперникам з Києва.

На Харківщині стартував проект підтримки та захисту постраждалих в конфлікті на сході України

Проект «Екстрена підтримка та захист населення, постраждалого в конфлікті на сході України» реалізується Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда – Україна» спільно з організацією Міжнародний медичний корпус (International Medic Corp) за підтримки Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації. Як зазначила заступник голови облдержадміністрації Юлія Світлична, враховуючи складну суспільно-політичну ситуацію, що склалася в Україні, першочергового захисту потребують жінки та сім’ї з дітьми, особливо, з числа внутрішньо переміщених осіб. «Якісна реалізація державної політики, спрямована на надання підтримки таким групам населення, залежить, у тому числі, від професійного рівня фахівців, які з ними працюють», - зазначила Юлія Світлична.

Терористка «Тереза» залишається під вартою до 4 червня

Апеляційний суд Харківської області залишив під вартою 45-річну мешканку Харкова, громадянку Росії Ларису Чубарову (позивний «Тереза»). Її підозрюють в пособництві «ДНР», а також в організації вибухів у Харкові, у тому числі стели з українським прапором на проспекті Правди. Суд не задовольнив скаргу сторони захисту на рішення Київського райсуду міста Харкова про утримання «Терези» під вартою і вимогу відпустити її з зали суду «за недоведеністю» звинувачення. Жінка залишиться під вартою на два місяці досудового слідства - до 4 червня. 

Глава держави підписав закон щодо звільнення від військової служби студентів денної форми навчання

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 277-VIII, яким звільняються від військової служби за мобілізацією в особливий період студенти, аспіранти та докторанти денної форми навчання. Документом вносяться зміни до статті 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та пункту 1 частини восьмої статті 26 Закону «Про військовий обов'язок і військову службу». Відповідно до ухвалених змін, військовослужбовці, які є студентами, аспірантами чи докторантами денної форми навчання та були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, звільняються зі служби. Таким чином забезпечуються рівні умови щодо реалізації вищезазначеними громадянами права на освіту.

Події дня!

Сьогодні, 24 квітня, о 12:00 в малій залі Будинку рад (вул. Сумська, 64) відбудеться обласна селекторна нарада «Про підсумки роботи галузі тваринництва за 2014 рік, поточна ситуація і перспективи розвитку»; о 13:00 в обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення (вул. Новгородська, 85) відбудеться науково-практична конференція: «Особливості лікування хворих, постраждалих від аварії на ЧАЕС, у віддалений період»; о 17:30 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4-й під'їзд) розпочнеться лекція історика мистецтва, культуролога Олега Коваля з циклу «Предмет в мистецтві, взаємодія знаків» на тему: «Про новизну в мистецтві». 

Регіональна комісія розглянула 4 звернення чорнобильців з визначення даних про зарплату

Сьогодні, 23 квітня, під головуванням тимчасово виконуючого повноваження заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Вадима Глушка пройшло чергове засідання регіональної комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках. Захід відбувався на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 № 886. На засіданні були розглянуті чотири звернення громадян про видачу довідки про заробітну плату, одержану працівниками за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках. За підсумками прийнято протокольне рішення.

Випускники вузів, що навчались за держзамовленням, тепер не мають відпрацьовувати 3 роки

Кабінетом Міністрів України з метою приведення чинних нормативно-правових актів у відповідність до законодавства та у зв’язку з втратою чинності частини другої статті 52 Закону України «Про освіту» прийнято постанову від 15 квітня 2015 року № 216 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. № 992». Із Порядку працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням, виключено пункт 8, яким було передбачено, що випускники, які уклали угоду з вищим навчальним закладом після зарахування на навчання, повинні відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років. Дія зазначеного Порядку тепер поширюється тільки на осіб, що навчаються за спеціальностями медичного профілю.

У Харкові обговорили шляхи підвищення ефективності діяльності інститутів державної влади та місцевого самоврядування

Ювілейний XV Міжнародний науковий конгрес «Публічне управління: стратегія реформ-2020» відбувся сьогодні, 23 квітня, у Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Мета Конгресу - узагальнення й оприлюднення результатів наукових досліджень у галузі науки державного управління і практики державотворення та розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності діяльності інститутів державної влади та місцевого самоврядування. Участь у роботі харківського Конгресу взяли близько 200 науковців з України, а також представники наукової громадськості із США, Польщі, Франції та інших країн.

Харківський Центр профілактики та боротьби зі СНІДом отримав нове обладнання

Держслужба України з соцзахворювань закупила та поставила до регіональних Центрів профілактики та боротьби зі СНІДом лабораторне обладнання. Зокрема, харківський центр отримав біохімічні аналізатори та обладнання ІФА з комплектами дозаторів. Ця закупівля стала можливою в рамках реалізації Держслужбою України з соцзахворювань Проекту міжнародної технічної допомоги «Підтримка системи моніторингу й оцінки Міністерства охорони здоров’я України».

До річниці аварії на ЧАЕС відкрилися тематичні виставки

У Харківській міській громадській організації «Союз Чорнобиль» напередодні 29-ї річниці аварії на ЧАЕС відкрилися дві виставки, присвячені людям, що приймали участь у ліквідації наслідків техногенної катастрофи. З цієї нагоди тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко зустрівся з чорнобильцями Харківщини та прийняв участь у відкритті виставок. Виставка «Чорнобиль: Люди – Місця – Солідарність – Майбутнє» Міжнародного освітнього центру Дортмунда приурочена до 25-річчя з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції та наразі адаптована для постійного розміщення у Чорнобильській історичній майстерні. 

Найстаршим учасником шахового турніру серед ветеранів став 93-річний полковник

23 квітня в Палаці студентів Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого пройшов 8-й Регіональний шаховий турнір «Слобожанщина» серед ветеранських команд міст та районів області, присвячений 70-річчю Перемоги. У заході, який відбувся за підтримки департаментів масових комунікацій та у справах молоді та спорту ХОДА, взяли участь 30 ветеранів із різних районів області. «Тут присутні ветерани війни, праці, збройних сил, діти війни. В основному, вони шахісти-аматори, але є і кандидати в майстри спорту. Учасники розбиті на 10 команд по троє», - пояснив заступник голови ради Харківської обласної організації ветеранів Володимир Гриневич. Найстаршим учасником турніру став 93-річний полковник Петро Калашников, який брав участь у звільненні Севастополя. 

В Харківській області за три останні місяці не зафіксовано аварій та небезпечних інцидентів, пов’язаних із радіацією та джерелами іонізуючого випромінювання

За І квартал 2015 року стан радіаційної безпеки в Харківській області залишається задовільним. Радіаційних аварій на території області не зафіксовано. Про це повідомляє Східна державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання (Східна держінспекція). У І кварталі 2015 року Східна держінспекція провела 16 інспекційних обстежень підприємств, установ та організацій Харківської області. За виявленими фактами правопорушень держінспекція прийняла відповідні заходи впливу до підприємств та установ, в тому числі притягнула до адміністративної відповідальності одну посадову особу на загальну суму 850 грн. 

До 70-річчя з Дня Перемоги для інвалідів та учасників війни діятиме пільговий проїзд у поїздах Інтерсіті+

Українська залізнична швидкісна компанія спільно з «Укрзалізницею» у період з 7 по 10 травня (включно) проводить благодійну акцію на проїзд у вагонах 1-го класу поїздів Інтерсіті+ для інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни. При пред’явленні відповідного посвідчення їм надається 100% знижка від вартості плацкарти (вартість плацкарти становить майже 70% ціни квитка). Наприклад, якщо вартість проїзду у вагонах 1-го класу поїздів Інтерсіті+ у день відправлення поїзда 8 травня з Києва до Харкова становить 505 грн., то для інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни квиток буде коштувати 120 грн., для осіб, які супроводжують інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни (не більше 1-ї особи), – 312 грн.

Харків'янка Софія Дубова другий рік поспіль - найкраща на Європейській математичній олімпіаді для дівчат

14-19 квітня в Мінську (Білорусь) проходила ІV Європейська математична олімпіада для дівчат (EGMO), в якій взяли участь 109 старшокласниць з 23 європейських країн, а також з Індії, Саудівської Аравії, США, Тунісу та Японії. Збірна України другий рік поспіль здобуває перемогу в загальнокомандному заліку. На цей раз вона випередила з великим відривом команду з США. Серед членів команди є і харків'янки - представниці Малого каразінського університету - Софія Дубова і Ольга Силіна.

Найбільші площі ранніх ярих зернових засіяно господарствами Харківської області

Станом на 22 квітня посів ярих зернових та зернобобових культур в Україні проведений на площі 2,4 млн. га, або на 34% від запланованого, з них ранніх зернових культур посіяно 2 млн. га, або 89% до прогнозу (у 2014 р. – 2,5 млн. га). Найбільші площі ранніх ярих зернових засіяно господарствами Харківської області – 199,2 тис. га (94% до прогнозу), Дніпропетровської – 165,8 тис. га (85%), Запорізької – 163,3 тис. га (92%), Одеської – 139 тис. га (89%), Херсонської – 109,8 тис. га (89%), Полтавської – 101,5 тис. га (88%) та Вінницької – 99,7 тис. га (91%).

Суддів з Донецької області перевели на роботу в Харків

Згідно з Указом Президента України Петра Порошенка № 226/2015 «Про переведення суддів», який був підписаний 21 квітня, суддю Слов'янського міськрайонного суду Донецької області Ірину Чудновську перевели на роботу в Червонозаводський районний суд міста Харкова. Ірину Чуднівську перевели в межах п'ятирічного строку. Також серед тих суддів, яких обрали безстроково, в Харківському апеляційному адміністративному суді будуть працювати судді Донецького апеляційного адміністративного суду - Ольга Лях, Микола Старосуд, Микола Яковенко. 

У Харківській академії дизайну і мистецтв обрали ректора

Віктора Даниленка 21 квітня обрали ректором Харківської державної академії дизайну і мистецтв. Протокол виборчої комісії ХДАДМ з результатами підрахунку голосів виставлено на сайті академії. Бюлетені отримали 266 осіб з 274, які повинні були брати участь у виборах. За Віктора Даниленка проголосували 85,8% виборців (235 голосів). Він був єдиним кандидатом. 

З 28 квітня Південна залізниця вводить нові тарифи на проїзд у приміському сполученні

З 28 квітня на Південній залізниці вводяться нові тарифи на проїзд у приміському сполученні. У середньому, вартість збільшиться майже на 30%. Тарифи у цьому сегменті не підвищувалися більше 4 років, повідомляє офіційний сайт залізниці. Вартість проїзду за новими тарифами визначена відповідно до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України. Індексація тарифів на проїзд у приміському сполученні погоджена з державними адміністраціями областей, на території яких Південна залізниця забезпечує транспортне обслуговування.

Архів документів