Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

На Харківщині завершилися П’яті Дельфійські ігри

На майданчиках трьох мистецьких вузів Харкова проходили V Дельфійські ігри Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант». Цього року творчі змагання зібрали понад 1700 учнів шкіл естетичного виховання Харкова та області, які представили на суд журі понад 600 номерів у номінаціях «фортепіано», «народні інструменти», «духові та ударні інструменти», «скрипка, віолончель», «естрадний вокал», «академічний вокал», «хореографія», «театральне мистецтво», «образотворче мистецтво». Впродовж конкурсних днів 68 найталановитіших учасників нагородили золотими медалями, 94 – срібними, 97 – бронзовими і 117 – відзначили дипломами. Їх майстерність оцінювало професійне журі, у складі якого - провідні митці та педагоги Харкова. 

З 30 квітня правоохоронні органи переходять на посилений режим роботи. На кордоні введені суттєві режимні обмеження

28 квітня, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін провів розширену нараду з керівниками всіх силових відомств з питань безпеки в області на травневі свята. Як зазначив керівник області, з 30 квітня правоохоронні органи переходять на посилений режим роботи і, у разі порушень, всі відомства повинні діяти законно і жорстко. В ході наради були заслухані звіти керівників силових структур про заходи безпеки, які будуть введені в місті та області на період травневих свят.

На травневі свята в регіоні охоронятимуть порядок 8,4 тис. співробітників міліції

Про це розповів заступник начальника ГУ МВС у Харківській області Віталій Гузь під час наради в ХОДА з питань безпеки на травневі свята, яке пройшло під керівництвом голови Харківської облдержадміністрацій Ігоря Райніна. «Нами виконаний комплекс організаційних заходів. Органи внутрішніх справ приведені в повну готовність для забезпечення громадського порядку. Масові заходи заплановані практично в усіх населених пунктах. Всього - в 230. За попередніми підрахунками, очікується, що в них візьмуть участь 1,5 млн. громадян», - повідомив Віталій Гузь. Також він додав, що по кожному масовому заходу розроблений план охорони громадського порядку. Окрім 8,4 тис. співробітників міліції, що забезпечать охорону громадського порядку, додатково залучать особовий склад військової частини Нацгвардії, Університету внутрішніх справ, Академії Нацгвардії, Університету повітряних сил та громадські формування. Також до області передали сили міліції з інших регіонів – 200 чоловік. 

Для харківських дітей куплять путівки на Чорне море і в Карпати

Як повідомила під час прес-конференції в ХОДА начальник управління з молодіжної політики та організації оздоровлення дітей облдержадміністрації Лариса Козлова, обласні власті почали готуватися до літньої оздоровчої кампанії заздалегідь. Враховуючи відсутність фінансування дитячого відпочинку з Фонду соцстраху та Мінсоцполітики, з обласного бюджету виділять на 30% більше коштів, ніж торік. Також на 13,4% збільшилася сума коштів з бюджетів районів та міст обласного значення. «Зараз проходить тендер на перші 10 млн. грн. з обласного бюджету. Ми вже розуміємо, що за ці кошти придбаємо понад 2,5 тис. путівок для наших дітей. Цього року планується, що діти соціально незахищених категорій відпочинуть на західній Україні - понад 400 путівок, в Херсонській області на березі Чорного моря - 1 тис. путівок. Решта відпочинуть у таборах Харківської області», - сказала Лариса Козлова. 

Переселенцям подовжили термін виплати допомоги для покриття витрат на проживання

Постанова Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 212 «Про внесення змін до Порядку надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» набрала чинності з 24 квітня. Про це нагадали в прес-службі Міністерства соціальної політики України. Для призначення грошової допомоги на наступний шестимісячний строк уповноважений представник сім’ї повинен подати заяву. У документі необхідно буде зазначити нові обставини, які можуть впливають на призначення грошової допомоги родині. Окрім того, треба пред’явити довідки для всіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, які переміщуються, строк дії яких продовжено на наступний період.

Харчування в дитячих оздоровчих таборах Харківщини покращиться

Як розповіла під час прес-конференції в ХОДА начальник управління з молодіжної політики та організації оздоровлення дітей облдержадміністрації Лариса Козлова, уряд ще в минулому році вніс зміни до законодавства щодо норм харчування в дитячих санаторіях та оздоровчих таборах України. Вони набрали чинності з січня 2015 року. Тепер харчування відповідає реальним фізіологічним потребам дітей. Зміни передбачають, що ці норми встановлюються залежно від віку дитини і типу установи (санаторій, установа праці та відпочинку, наметове містечко). Діти отримуватимуть більше м'яса, м'ясопродуктів, риби, свіжих овочів, фруктів, соків. Для дітей 11-17 років підвищилися норми споживання масла, круп, макаронних виробів, бобових. При цьому асортимент меню став більш різноманітним. 

Для роботи в дитячих таборах медики пройдуть спецкурси і складуть іспит

Про це під час брифінгу в прес-центрі ХОДА повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. Він зазначив, що діти, які відриваються від сім'ї для того, щоб оздоровитися, повинні бути забезпечені увагою, турботою і відповідним медичним наглядом. За його словами, цього року в обласних закладах оздоровлення та відпочинку дітей працюватиме 191 медичний працівник, з яких 78 лікарів-педіатрів. «Ми вважаємо важливим і необхідним провести тематичне удосконалення їх навичок перед початком оздоровчої кампанії. І з 7 травня на базі медичної академії післядипломної освіти розпочнуться двотижневі курси, програма яких напрацьована спільно з МОЗ. Серед основних тем - особливості дитячого організму в тому чи іншому віці, особливо при емоційних або фізичних навантаженнях», - розповів Олександр Галацан. 

Сподіваємося, що у Харківської області буде великий портфель замовлень з Азербайджану. Юлія Світлична

Промислові підприємства регіону за підтримки ХОДА ведуть активні переговори з представниками Азербайджанської Республіки. Про це повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. «Зовнішній торговельний оборот Харківської області хоч і незначно, але зменшився. Обсяги торгівлі з Російською Федерацією скоротилися більш ніж на 40%. У зв'язку з цим ХОДА шукає всілякі шляхи для подальшого розвитку, кооперації та залучення як іноземних, так і внутрішніх інвесторів. Ми ведемо активні переговори з азербайджанською стороною. І на даний момент можна сказати, що кілька харківських підприємств вже попередньо домовилися про подальшу співпрацю. Наприклад, такі підприємства як «Електроважмаш», «Турбоатом», ХТЗ вже мають певні напрацювання», - розповіла Юлія Світлична. 

Еліна Світоліна увійшла до ТОП-25 кращих тенісисток світу

Перша ракетка України, харківська тенісистка Еліна Світоліна змогла піднятися в рейтингу WTA на декілька ступенів та встановила особистий рекорд. В оновленому рейтингу WTA Еліна зайняла 25-е місце. Цьому сприяли кілька досить успішних останніх стартів, де брала участь українка. Про це повідомляють в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Також поліпшила своє особисте досягнення в рейтингу і харків'янка Олена Сотникова, зайнявши 331-е місце. Звання першої ракетки світу продовжує утримувати американка Серена Вільямс, причому з великим відривом за набраними очками від найближчої конкурентки - румунки Сімони Халеп. 

На 28 квітня в Харківській області зареєстровано 164 тис. 596 внутрішньо переміщених осіб, з них – 19 тис. 96 дітей

Згідно з оперативною інформацією Державної служби України з надзвичайних ситуацій, з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції до інших регіонів переселено 838 тис. 981 особу (за добу – 10 осіб), у тому числі з Донецької, Луганської областей – 818 тис. 435 осіб (за добу – 10 осіб), з Автономної Республіки Крим та міста Севастополь – 20 тис. 546 осіб, з яких 146 тис. 651 дитина та 389 тис. 747 інвалідів та осіб похилого віку.

Разову грошову допомогу до Дня Перемоги отримають більше 85 тис. мешканців області

Усі виплати буде здійснено до 5 травня, повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. За її інформацією, на ці цілі Харківська область отримала з державного бюджету 61,4 млн. грн. (з них 0,4 млн. піде на оплату послуг поштового зв’язку). «На сьогодні в банківські установи та поштові відділення зв'зку перераховано кошти в загальній сумі 53 млн. грн., що становить 87%. З них 355 тис.грн. перераховано для виплати 428 учасникам АТО», - пояснила Юлія Світлична. Крім коштів із держбюджету, інвалідам I, II, III групи та учасникам бойових дій у Другій світовій війні передбачено виплати і з обласної казни. Так, згідно з Програмою соціального захисту населення Харківської області на 2015 рік, майже 1 тис. 700 осіб отримають по тисячі гривень. «Ці люди отримають кошти і з державного, і з обласного бюджету», - уточнила заступник голови облдержадміністрації.

Слідчі підрозділи ДФС повернули до держбюджету понад 221 млн. грн.

Протягом І кварталу поточного року слідчими підрозділами Державної фіскальної служби України до суду спрямовано 323 кримінальних провадження. По них забезпечено відшкодування завданих державі збитків на суму 221,5 млн. грн., повідомляє прес-служба ДФС України. У направлених до суду кримінальних провадженнях арештовано коштів та майна на загальну суму 146,4 млн. грн. Загалом у провадженні слідчих підрозділів фінансових розслідувань ДФС у І кварталі 2015 року перебувало 4120 кримінальних проваджень.

Молоді покажуть документальні фільми про бої на Харківщині у 1943 році

Презентація двох стрічок відбудеться напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (ООМЦКМ) о 16:00 29 квітня. Як розповіли в ООМЦКМ, короткометражний документальний фільм «Широнінці: подвиг без цензури», знятий за матеріалами однойменної книги, розкриває невідомі факти подвигу бійців взводу під командуванням гвардії лейтенанта П. Широніна 2 березня 1943 року поблизу села Таранівка Зміївського району Харківської області. Переглянувши стрічку, глядачі дізнаються: скільки насправді було гвардійців-широнінців; яку роль відіграв цей запеклий бій, що тривав трохи більше трьох годин, у подіях тих днів?

З чемпіонату України зі стрільби з блочного лука харків’яни повернулись з медалями

В місті Нова Каховка відбувся командний чемпіонат України зі стрільби з блочного лука серед ДЮСШ, УОР та ФСТ. У змаганнях взяли участь 50 спортсменів з Харківської, Львівської, Вінницької, Рівненської, Одеської, Херсонської областей, а також з м.Києва. Спортсмени Харківської області Соколов Олександр і Борисенко Олена завоювали в особистій першості «срібло» серед чоловіків і жінок відповідно.

До уваги ЗМІ!

Сьогодні, 28 квітня, о 12:00 в прес-центрі ХОДА (вул. Сумська, 64, 5-й пов.) відбудеться прес-конференція на тему: «Підготовка до літньої оздоровчої кампанії 2015 року». Учасники: директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, начальник управління з молодіжної політики та організації оздоровлення дітей ХОДА Лариса Козлова, головний санітарний лікар області Тетяна Колпакова. 

Каразінський університет завтра проводить акцію «Батарейки, здавайтеся!»

28 квітня о 9:30 у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна (майдан Свободи, 6, північний корпус університету, хол 1-го поверху) в рамках святкування Дня екологічного факультету розпочнеться акція «Батарейки, здавайтеся!». Впродовж акції у холах головного та північного корпусів, а також біля деканату екологічного факультету (майдан Свободи, 6, північний корпус університету, 4-й поверх) знаходитимуться контейнери для збору відпрацьованих батарейок та акумуляторів. Згодом вони будуть передані для переробки. Вхід - вільний. Запрошуються всі бажаючі.

Понад 500 школярів відвідали виставку «Чорнобиль - довгий слід трагедії»

Творчі роботи дітей, присвячені Чорнобильській катастрофі, традиційно були представлені у приміщенні Будинку вчителя з 20 по 26 квітня. Про це повідомили в Департаменті науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації. На виставці можна було побачити кращі творчі роботи учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів Харкова й Харківської області, вихованців інтернатів та тих дітей, хто займається в обласному Палаці дитячої та юнацької творчості. Експозицію під назвою «Чорнобиль - довгий слід трагедії» відвідали понад 500 школярів.

Молоді вчені Харківщини презентували свої напрацювання в сфері гендерної рівності

У Музейному комплексі Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова відбулася фінальна частина IX Регіонального наукового конкурсу молодих вчених «Ґендерна політика очима української молоді: слобожанський вимір». Цього року студенти майже 20 вузів з усієї України подали на конкурс більше 70 робіт. До складу журі входять представники міжнародних правозахисних організацій, вчені та студенти, що брали участь у проекті в минулих роках. Переможців конкурсу направлять на стажування до європейських країн для участі в проектах з гендерної рівності. «Харківська облдержадміністрація започаткувала цей конкурс 9 років тому, щоб розвивати гендерну політику серед студентської молоді та молоді взагалі. Щоб вони розуміли, що цивілізована Європа давно подолала гендерну нерівність і завдяки цьому гармонійно та успішно, в тому числі економічно, розвивається її суспільство», - висловився на відкритті фінальної частини директор Департаменту науки та освіти ХОДА Анатолій Бабічев. 

Петро Порошенко підписав закон про збільшення чисельності прикордонників

Президент України підписав закон № 306-VIII «Про внесення змін до статті 6 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», який збільшує граничну чисельність Державної прикордонної служби України на три тисячі військовослужбовців – до 53 тисяч прикордонників. Закон, прийнятий Верховною Радою України 9 квітня 2015 року, створює умови для більш успішного виконання Державною прикордонною службою України завдань на загрозливих напрямках на території проведення антитерористичної операції та на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою територією України.

Харків’яни перемогли на Кубку України з альпінізму

25 та 26 квітня в Харкові на скеледромі «Вертикаль» відбувся перший Кубок України з альпінізму на штучному скелелазному стенді. Він був присвячений пам’яті відомого харківського альпініста, майстра спорту міжнародного класу Ігоря Свергуна. У змаганнях взяли участь 54 спортсмени з Харківської, Київської, Дніпропетровської, Одеської та Черкаської областей України. Від імені Харківської обласної державної адміністрації учасників змагань привітав заступник директора Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА Сергій Христоєв. Він побажав учасникам Кубку України перемог, миру та підкорення нових вершин, а також висловив сподівання, що такі змагання стануть традиційними.

ЗНО з української мови пройшло організовано

У Харківській області 17350 школярів здавали зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури, яке проходило 24 квітня. На тестування прийшло 94,4% від тих, хто заздалегідь зареєструвався. Про це повідомили в Харківському регіональному центрі оцінювання якості освіти. Також там проінформували, що сім мешканців області не допустили до здачі ЗНО через телефони, які вони намагалися пронести до класу в порушення правил. «В цілому, ЗНО пройшло організовано, жодних проблем з прибуттям до пунктів тестування у абітурієнтів не виникло», - зазначили в центрі.

В Балаклії відкрилась виставка «Чорнобиль. Я там був»

В рамках заходів, присвячених 29-ї річниці аварії на ЧАЕС, в районному Будинку культури м. Балаклея відбулось відкриття сьомої документальної виставки в Харківській області «Чорнобиль. Я там був». Автор ідеї виставки - відомий харківський фотохудожник, журналіст, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, президент «Українського історичного товариства «Чорнобиль Ноосфера» Юрій Ворошилов. За 29 років дослідження катастрофи автором зібрано більше 50 тисяч документів і свідчень ліквідаторів Харківської області про саму катастрофу, про її ліквідацію та наслідки.

Українські інвестиційні проекти просуватимуть в Китаї

Як повідомила заступник голови обласної державної адміністрації Юлія Світлична, Посольством України в КНР спільно з китайськими експертами у сфері інвестування розроблений алгоритм просування українських інвестиційних проектів у Китаї. «Китайські інвестори готові ретельно вивчати інвестиційні проекти та пропозиції, що надходять з України, а головне – мають фінансову спроможність інвестувати в економіку нашої держави, зокрема, у Харківську область» - зазначила Юлія Світлична. 

Уряд запровадив заходи з відзначення 70-ї річниці завершення Другої світової війни

Про це йдеться у розпорядженні Кабінету Міністрів України № 386-р від 22 квітня 2015 р. Зокрема, у документі сказано: - Національному банку забезпечити виготовлення та випуск в обіг пам’ятної монети на відзнаку 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі; - Мінінфраструктури, ДП «Укрпошта» та Мінфіну забезпечити випуск в обіг поштової марки і конверта, присвячених 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі, та здійснення спецпогашення поштової марки; - обласним держадміністраціям провести заходи з упорядження військових поховань, ремонту та реставрації меморіалів, пам’ятників, обелісків, пам’ятних знаків полеглим співвітчизникам.

Харківські велогонщики привезли з чемпіонату України п’ять медалей

Змагання з велоспорту на треку, під час яких наші спортсмени здобули одну золоту, одну срібну та три бронзові медалі, проходили у Львові. Про це повідомили у Департаменті у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації. Участь в чемпіонаті взяли близько 180 спортсменів з усієї України, які розіграли медалі в трьох вікових групах - дорослі, юніори та юнаки.

До уваги журналістів!

Сьогодні, 27 квітня, о 14:00 у Музейному комплексі Харківського університету міського господарства ім. О.М. Бекетова відбудеться фінал IX Регіонального наукового конкурсу молодих вчених «Ґендерна політика очима української молоді: слобожанський вимір». У заході візьме участь заступник голови ХОДА Юлія Світлична. З 2015 року конкурс проходить за підтримки Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації. Цього року на конкурс подано більше 70 робіт з 15 вузів області. Також були представлені роботи молодих науковців з інших регіонів України. 

На Харківщині вшанували пам'ять загиблих на Чорнобильській АЕС

26 квітня в Молодіжному парку пройшла церемонія покладання квітів до пам'ятного знаку в пам'ять про загиблих на Чорнобильській АЕС та з нагоди 29-ї річниці з дня цієї техногенної катастрофи. Представники духовенства відслужили панахиду за загиблими. Після чого до меморіального комплексу були покладені квіти. «Сьогодні ми зібралися вшанувати пам'ять загиблих і віддати данину поваги живим. 29 років тому вони ціною свого здоров'я і часто життя не дали поширитися радіоактивному забрудненню всією територією України та Європи. Зараз ми спільно з обласною радою працюємо з Кабміном, щоб ті пільги, які були у чорнобильців, залишалися у них і далі. Нещодавно ми відстояли ст. 60 і 63 закону про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. У них вказується, що кожен чорнобилець зможе вибирати пільги на свій розсуд. Про всі проблеми чорнобильців ми знаємо і будемо допомагати їм і надалі», - зазначив т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко. 

Дорогі земляки!

29 років тому, 26 квітня 1986 року, в нашій країні сталася найбільша техногенна катастрофа двадцятого сторіччя. Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС ми відчуваємо й досі. Харківщина за ці 29 років втратила більше ніж 6 тис. чорнобильців. Наші земляки були в перших рядах тих, хто ціною власного життя та здоров'я врятував Україну і весь світ від смертельної загрози. У Харківській області живе понад 11,5 тис. героїв, які брали участь у ліквідації тієї аварії, майже 22,5 тис. постраждалих від неї. У цей день ми згадуємо учасників ліквідації наслідків Чорнобильської аварії та дякуємо їм, сумуємо за померлими, співчуваємо всім, кому довелося пережити цю трагедію. Чорнобиль - це наш спільний біль. Зараз, як і всі останні роки, одним з головних завдань для нас є допомога постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС, своєчасне надання їм соціальних та медичних послуг. Все, що можна зробити в цьому напрямку на рівні керівництва Харківської облдержадміністрації, буде зроблено. Я прошу всіх земляків сьогодні запалити свічки в пам'ять про тих, хто пожертвував своїм життям і здоров'ям заради нас і наших дітей. Світла пам'ять загиблим ліквідаторам, ми ніколи не забудемо їхній подвиг! Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін

Харківський «Локомотив» став 15-разовим чемпіоном України з волейболу

За 90-річну історію українського волейболу харківський клуб «Локомотив» в п'ятнадцятий раз став переможцем чемпіонату України. Друге місце посіла команда «Хімпром-СумДУ», бронзовим призером стала ще одна харківська команда – «Юракадемія», четверте місце у турнірній таблиці належить ВК «Вінниця».

Cпівробітники та керівники облдержадміністрації взяли участь у благоустрою території Меморіалу Слави

Сьогодні, 25 квітня, в рамках проведення Всеукраїнської акції з благоустрою «За чисте довкілля» близько двухсот тисяч мешканців Харківщини взяли участь у суботнику з благоустрою та озеленення території своїх міст, селищ та сіл. На чолі з керівниками області - заступниками голови ХОДА Євгенієм Шахненком, В'ячеславом Аббакумовим, Марком Беккером, т.в.п. заступника голови ХОДА Вадимом Глушком - до роботи з прибирання території Меморіалу Слави у Лісопарку взялись співробітники Харківської обласної державної адміністрації та апарату обласної ради. Понад 70 посадовців до виконання поставленої задачі підійшли не тільки відповідально, а й з гарним настроєм.

Архів документів