Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Завтра посол Швеції в Україні прочитає лекцію в університеті ім. В.Каразіна

Завтра,15 травня, о 14:30 в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна відбудеться зустріч студентів університету з Надзвичайним та Повноважним Послом Швеції в Україні Андреасом фон Бекаратом. Під час зустрічі він прочитає лекцію «Будуємо майбутнє України шляхом реформ та тісного співробітництва з ЄС». Захід відбудеться у залі засідань Вченої Ради університету (майдан Свободи, 4, головний корпус, 4-й поверх). Вхід - вільний. Запрошуються усі бажаючі.

Парламент прийняв закон щодо створення ринку послуг з управління житлом

Верховна Рада України у другому читанні та в цілому прийняла розроблений Міністерством регіонального розвитку проект Закону України № 1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». За відповідне рішення проголосували 256 народних депутатів. Метою закону є реформування житлово-комунального господарства та забезпечення ефективного управління спільним майном багатоквартирних будинків.

Харківські команди стали призерами ХІІ літньої Всеукраїнської Універсіади з легкої атлетики

12-13 травня у Харкові на стадіоні ХОО ФСТ «Динамо» проводилася ХІІ літня Всеукраїнська Універсіада з легкої атлетики. У змаганнях взяли участь 405 студентів-спортсменів з 31 команди, які представляли 23 області України та м. Київ. За інформацією Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА, команда Харківської області №2 (Харківська державна академія фізичної культури) виборола друге командне місце, а команда №1 (НТУ «ХПІ») – третє.

47 юних науковців з Харківщини перемогли на Всеукраїнському конкурсі МАН

З 23 березня по 8 травня у м. Києві проходив заключний етап ІІІ Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 12 наукових відділеннях. Харківську область представляли 58 дітей із загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів обласного підпорядкування, м.Харкова, Валківського, Зміївського, Нововодолазького і Харківського районів. Перемогу в інтелектуальних змаганнях здобули 47 учасників (І місце – 7, ІІ місце – 20, ІІІ місце – 20). Коментуючи результати конкурсу, заступник голови обласної державної адміністрації Юлія Світлична зазначила, що протягом останнього десятиріччя Харківська область є однією з найкращих в Україні за результатами виступів учнів на ньому і відмітила велику роль Малої академії наук у підтримці учнівської молоді.

На Харківщині сім'ям 68 військовослужбовців, загиблих в АТО, оформили соціальні паспорти

Т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадим Глушко, директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА Олександр Галацан і перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко поспілкувалися з вдовами бійців у Чугуєві. «Наше головне завдання - підтримати ваші родини, які залишилися без годувальників. Ми не зможемо повернути вам найдорожче, що ви втратили - чоловіків. На жаль, на передовій, захищаючи нашу країну, гине генофонд нації», - підкреслив Вадим Глушко. Чиновники провели з сім'ями загиблих низку зустрічей, щоб дізнатися: з якими проблемами зіткнулися дружини і батьки, як їм допомогти? На сьогоднішній день в Харківській області зареєстровано 68 сімей військовослужбовців, загиблих в АТО, а також оформлені соціальні паспорти на 77 членів їх сімей. За необхідності, рідним надається психологічна допомога.

Харків'янка завоювала «срібло» турніру найсильніших з фехтування

У Києві відбувся турнір сильніших з фехтування на шпагах серед жінок. У змаганнях взяли участь 34 спортсменки країни. За підсумками турніру переможницею стала Анастасія Івченко зі Львова. У поєдинку за «золото» вона зустрічалася з харківською шпажисткою Владленою Хавалджи та змогла виграти з рахунком 15:10. Друге місце - у Владлени Хавалджи. Бронзова медаль турніру найсильніших дісталася киянці Фейбі Бежура.

В Україні створена організація, яка захищатиме права учасників АТО

У планах засновників Всеукраїнської громадської організації «Спілка учасників АТО» – лобіювання на державному рівні інтересів учасників антитерористичної операції на сході України, їх психологічна підтримка, координація волонтерського руху. Презентація новоствореної організації відбулася 13 травня у Києві. За словами заступника глави МВС України Сергія Ярового, члени створеної при МВС комісії при розгляді питання присвоєння правоохоронцям статусу учасників АТО детально вивчають кожну справу, всі обставини перебування бійців на Донбасі. На зібранні були озвучені питання координації діяльності між силовими структурами. Питань накопилося дуже багато, у тому числі – працевлаштування бійців, отримання ними статусу учасника бойових дій тощо, повідомляє урядовий портал.

Президент підписав закон щодо децентралізації архітектурно-будівельного контролю

Президент України Петро Порошенко підписав Закон №320-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства». Документом запроваджується децентралізація управління у сфері здійснення державного архітектурно-будівельного контролю (нагляду), розмежовується предмет контролю та нагляду, визначаються органи, що здійснюватимуть державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд, їх повноваження, порядок утворення і діяльності.

До уваги ЗМІ!

Сьогодні, 14 травня, о 12:30 у військовій частині № 3005 (вул. Володарського, 22) пройде урочиста зустріч особового складу 5-ї окремої Слобожанської бригади Національної гвардії України. Більше 300 бійців повертаються на ротацію із зони АТО, де дислокувалися на блокпостах на передовій. У зустрічі візьме участь голова ХОДА Ігор Райнін. Всім журналістам, які бажають висвітлювати дану подію, з собою необхідно мати редакційні посвідчення та паспорта; о 15:00 в  Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) відбудеться урочиста презентація вишитої карти Харківської області в рамках обласного конкурсу вишивки хрестиком «Візерунком стане рідний край». У заході прийме участь голова ХОДА Ігор Райнін.

Національні природні парки Харківщини презентували маршрути для туристів

Сьогодні, 13 травня, представники обласного комунального закладу «Харківський організаційно-методичний центр туризму» та трьох Національних природних парків регіону підписали договір про співпрацю. Фахівці впевнені: спільна робота сприятиме популяризації туристичного потенціалу області. «Цього року ставимо низку дуже важливих завдань, які могли б активізувати роботу, насамперед, внутрішнього туризму. В першу чергу, це стосується популяризації та поширення інформації про наші туристичні маршрути та об'єкти, які заслуговують на увагу. У даному випадку мова йде про Національні природні парки регіону», - зазначив директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина.

У Харкові можна буде отримати візу Республіки Словенія

З 1 травня Посольство Республіки Словенія в Україні починає співпрацювати з візовим центром «VFS Global», який прийматиме заявки аплікантів на видачу віз. Візові центри відкриються у Києві, Харкові, Одесі та Львові. Вартість послуг візового центру для кожного заявника складатиме 25 євро за особу. Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України. Як повідомляється, Посольство Республіки Словенія в Україні прийматиме тільки заявки аплікантів, подані особисто.

Упродовж квітня радіаційні параметри на Харківщині були в нормі

За даними радіаційного моніторингу, на проммайданчику, у санітарно-захисній зоні, зоні спостереження Державного спеціалізованого підприємства «Харківський державний міжобласний спеціальний комбінат» упродовж квітня 2015 року перевищень нормативних значень радіаційних параметрів не зафіксовано, радіаційна обстановка стабільна. Про це повідомляє Східна державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання (Східна держінспекція).

Аграрний фонд розпочав закупівлю гречки за форвардною програмою

ПАТ «Аграрний фонд» розпочинає закупівлю гречки за форвардною програмою 2015 року для забезпечення продовольчої безпеки країни. Закупівельна ціна за 1 тонну гречки складає 6100 грн. Передплата за форвардним контрактом - 65%. Решта суми буде виплачена після надходження зерна з урахуванням ринкової ціни на момент поставки. Нагадаємо, форвардні закупівлі розпочато за дорученням Міністерства аграрної політики та продовольства України. Враховуючи сприятливу цінову ситуацію щодо гречки, керівникам регіонів рекомендовано переглянути недосіяні площі ранніх ярих зернових щодо посівів гречки.

В конкурсі з кращого дизайну поштової марки «Укрпошта» презентує «Гойдалки»

«Укрпошта» запрошує всіх охочих взяти участь у щорічному онлайн-конкурсі «ПостЄвропа». Цьогорічна тема марок «Європа-2015» - «Давні іграшки» - дарує багато ностальгічних спогадів про іграшки, які були значущі для багатьох європейців. Класичний ведмедик, машинки чи ляльки були улюбленими серед дітей усіх країн. У цьогорічному конкурсі на кращий дизайн поштової марки національний оператор поштового зв’язку України презентує марку «Гойдалка» (художники – Сергій та Олександр Харукі). З давніх давен гойдалка - невід’ємний атрибут дитячих забав, популярний не тільки в Україні, а й у всьому світі. В Україні їх виготовляли з дерева, розписували різними орнаментами та квітами.

На Харківщини ярі зернові та зернобобові культури посіяли на площі 432,2 тис. га

Це складає 84% до прогнозу, інформує управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР. Станом на 13 травня по всіх категоріях господарств кукурудзи на зерно посіяно 220,1 тис. га, або 77% до запланованого, гречки - 6,2 тис. га (46%), проса - 3,0 тис. га (32%).

У Харкові буде встановлено меморіальну дошку засновнику вітчизняної щелепно-лицевої хірургії Мойсею Фабриканту

19 травня о 12:00 у Харкові відбудеться відкриття меморіальної дошки видатному хірургу, основоположнику вітчизняної щелепно-лицевої хірургії, доктору медицини, професору Мойсею Борисовичу Фабриканту (1864-1951). Меморіальна дошка буде встановлена ​​на фасаді будинку, в якому він мешкав і працював, за адресою площа Поезії, 5. Сьогодні тут розташовується Харківська наукова медична бібліотека, де зберігаються, в тому числі й наукові праці Фабриканта.

Президент наводить Харківську область у приклад із будівництва оборонних споруд. Голова Львівської ОДА Олег Синютка

13 травня голова Львівської облдержадміністрації був присутній на робочій нараді керівника ХОДА Ігоря Райніна з головами районних адміністрацій. Олег Синютка приїхав до Харкова з Луганської області, де інспектував будівництво оборонних споруд. «Мені не дуже приємно це визнавати, але президент наводить Харківську область у приклад із будівництва оборонних споруд. Я хочу вам подякувати за ту роботу, яку ви робите», - підкреслив керівник Львівської обладміністрації. 

Харків і Львів мають разом працювати на єдність країни. Ігор Райнін

13 травня на робочій нараді голови Харківської облдержадміністрації з головами районних адміністрацій був присутній керівник Львівської ОДА. Олег Синютка приїхав до Харкова з Луганської області, де інспектував будівництво оборонних споруд. Користуючись нагодою, голова Львівської обладміністрації звернувся до керівників районів. «Я хочу подякувати вам за ту позицію, яку займає Харківщина. Нам - Харківській та Львівській області - необхідно об'єднувати зусилля. Всі повинні знати, що ми дивимося на світ одними очима. У наших регіонів одні й ті ж проблеми. Хіба що нам простіше з настроями в суспільстві. У Президента України до Ігоря Львовича - велика довіра. Президент дуже розраховує на Харківську область. Нам потрібно налагодити чітку співпрацю між Харковом і Львовом, буде правильно, якщо ми попрацюємо в культурній та соціальній сферах, не кажучи вже про економіку», - запропонував Олег Синютка. 

Харківська область та Великопольське воєводство поновлюють побратимські зв’язки

На запрошення Маршалка Великопольського воєводства Республіки Польща Марека Возняка 14-15 травня поточного року заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична та директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко відвідають м. Познань (Польща). Мета візиту - поновлення побратимських зв’язків між Харківською областю та Великопольським воєводством про торговельно-економічне, науково-технічне та культурне співробітництво від 2002 року, ознайомлення з польським досвідом в сфері залучення іноземних інвестицій та створення бізнес-інкубаторів. Також в ході візиту заплановані зустрічі з керівництвом Великопольського воєводства та Послом України в Республіці Польща Андрієм Дещицею.

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури

Український центр оцінювання якості освіти визначив пороговий бал «склав/не склав» з української мови і літератури. За результатами статистично-математичних розрахунків членам комісії було запропоновано встановити пороговий бал для тесту з української мови і літератури на рівні 25-ти балів. У цьому разі його б не подолали 13,3% учасників зовнішнього незалежного оцінювання. Члени експертної комісії після обговорення прийняли рішення знизити пороговий бал до 22-ох тестових балів, що дасть можливість його подолати 91,6% учасників зовнішнього незалежного оцінювання. У зв’язку із прийнятим експертною комісією рішенням про зміну розрахунку порогового балу результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури оголошені сьогодні, 13 травня.

В Обласному центрі культури представлять вишиту карту Харківщини

14 травня об 15:00 в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації відбудеться грандіозна подія - урочиста презентація вишитої карти Харківської області, над якою працювали майстри з усіх 27 районів. Це завершальний етап обласного конкурсу вишивки хрестиком «Візерунком стане рідний край». За словами організаторів, цей унікальний для нашого краю конкурс проводиться з метою відродження слобожанських традицій та об'єднання майстрів усіх районів для колективної роботи з виготовлення вишитої карти Харківської області. У конкурсі взяли участь художники, які розробили ескіз вишивки карти свого району, а також талановиті майстри, які безпосередньо виконали роботу.

Президент підписав закон про ратифікацію Фінансової угоди з ЄІБ щодо кредиту на відновлення України

Президент підписав Закон № 346-VIII «Про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»)». Відповідно до Фінансової угоди, ЄІБ надасть Україні кредит у розмірі 200 млн. євро на реалізацію протягом 2015-2020 років низки заходів задля подолання негативних наслідків геополітичних подій у східних регіонах України, в тому числі забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб, відновлення головних інфраструктурних об'єктів на території районів Донецької і Луганської областей, які знаходяться під контролем української держави.

У Харкові розпочалася ХІІ літня Універсіада з легкої атлетики

На стадіоні ФСТ «Динамо» 12 травня відбулось відкриття ХІІ літньої Універсіади з легкої атлетики. Учасників змагань привітав голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін. «Студентський спорт - він особливий. Він азартний, безкомпромісний, і він чесний. І я бажаю вам сьогодні на спортивних доріжках і в секторах показати хороший результат і довести, що харківські студенти - найкращі в Україні, а гостям - перемогти харківських студентів. У кого як вийде, але я глибоко переконаний, що змагання всім принесуть радість і задоволення від спорту. 24 області України, 24 команди представлені тут. Ми разом, Україна єдина, і це завдяки спорту в тому числі. Я впевнений, що студенти, які покажуть найкращі результати, гідно представлять Україну в Кореї на всесвітній Універсіаді», - зазначив Ігор Райнін.

Харківщині необхідно набрати темп, щоб здати оборонні споруди в зоні АТО вчасно. Ігор Райнін

Сьогодні, 12 травня, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін та заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко провели нараду з керівниками підрядних організацій про хід будівництва інженерних споруд з метою зміцнення обороноздатності держави. Глава області подякував всім керівникам будівельних організацій регіону, які погодилися приступити до робіт, не чекаючи надходження фінансування з Кабінету Міністрів України. На сьогоднішній день в область з Києва вже надійшли 40 млн. грн. із запланованих 70-ти. Всі ці фінансові кошти будуть спрямовані для оплати виконаних робіт з будівництва оборонних споруд. «На початку шляху Харківська область була в лідерах зі спорудження взводно-опорних пунктів. Даний факт відзначали і Президент України Петро Порошенко, і прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Я теж публічно висловлював велику подяку організаціям за такий підхід до роботи. Сьогодні нам необхідно набрати темп, щоб вчасно здати оборонні споруди», - підкреслив Ігор Райнін.

З початку року споживачі Харківщини розрахувались за послуги теплопостачання на 92,2%

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року рівень розрахунків споживачів зменшився на 9,4% (за відповідний період 2014 року – 101,6%). За оперативними даними станом на 12 травня 2015 року, рівень розрахунків населення – 107,8% (за відповідний період 2014 року – 106,8%); установ, які фінансуються з державного бюджету – 79,2% (80,9%); місцевих бюджетів – 70,2% (89,8%); інших споживачів – 85% (83,8%).

Дворічанський район першим в області завершив посів ярих зернових та зернобобових культур

Замість запланованих 14 тис. га аграрії району посіяли 15 тис. га, або 107%. Про це повідомляє Департамент АПР Харківської облдержадміністрації. Близькі до завершення посіву яровини господарства Балаклійського (88%), Барвінківського (92%), Куп’янського (88%), Печенізького (90%) та Сахновщинського районів (89%).

Харків'янин Дмитро Завадський переміг на міжнародному турнірі з бадмінтону

Дмитро Завадський та Артем Почтарьов відмітилися медалями на міжнародному турнірі «Slovenia International-2015» International Series, який відбувся у словенському Медводе. Про це повідомляє Департамент у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації. Переможцем даного етапу Кубка Європи в одиночній чоловічій категорії став перша ракетка України - харків'янин Дмитро Завадський. На турнірі в Словенії Дмитро стартував з перемоги 21:19, 21:17 по сетах над голландцем Ястіном Тіувеном. Потім обіграв словенця Іцтока Утрозу: 21:12, 21:16. У чвертьфіналі харків'янин здолав француза Лукаса Клебо 21:11, 21:19, а потім литовця Кестутіса Навікаса 22:24, 21:19, 21:16.

У центрі міста з'явиться «Клумба Харкова», яка може претендувати на новий рекорд Книги Гіннеса

16 травня у Харкові до 121-річчя видатного художника-авангардиста - харків'янина Василя Єрмілова пройде соціальний творчий фестиваль «Е121FEST». Майже сотню років тому місто прикрашали клумби і квітники, спроектовані харківським дизайнером, на той момент найвідомішим в Україні. Однією з центральних подій фестивалю буде висадка квітів на шестипелюстковій дизайнерській клумбі загальною площею понад тисячу квадратних метрів перед будівлею Держпрому. В результаті масової співтворчості на квітучому полотні з'явиться орнамент за мотивами робіт Василя Єрмілова. На думку експертів Книги рекордів Гіннеса, цей проект може претендувати на новий рекорд - «Клумба Харкова».

Ігор Райнін обговорив подальшу співпрацю з новим керівником спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Харкові

Сьогодні, 12 травня, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін зустрівся з новим керівником спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Харкові Ромуальдом Пішаром. Сторони обговорили питання, що стосуються поточної суспільно-політичної ситуації в регіоні, а також можливі напрямки подальшої співпраці. «Я прибув сюди кілька тижнів тому. І, звичайно, ви - перша офіційна особа в Харкові, з ким я хотів зустрітися. Ще раз дякую за зустріч. Спеціальна моніторингова місія, яку я представляю, в першу чергу, цікавиться питаннями безпеки, а також всіма питаннями, які стосуються прав людини. Думаю, ми всі ці питання з вами обговоримо, а також сподіваюся на подальшу співпрацю з вами», - зазначив Ромуальд Пішар. Ігор Райнін також подякував керівнику спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні за зустріч і в цілому поінформував про ситуацію з вимушеними переселенцями, які проживають на території області.

Спеціалісти обговорять створення у регіоні нових туристичних маршрутів

У вівторок, 13 травня, о 12:00 в Обласному туристсько-інформаційному центрі (пл. Свободи, 5, Держпром, 4 під., 1 поверх) відбудеться презентація туристсько-рекреаційного потенціалу Національних та регіональних природних парків Харківщини. Захід відбудеться за підтримки управління туризму Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації. Під час презентації заплановано обговорення питання щодо створення нових туристичних маршрутів для збільшення туристичного потоку до регіону. До участі у заході запрошуються представники туристичних агенцій, журналісти, екскурсоводи та всі бажаючі.

Архів документів