Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Німецькі фахівці розкажуть, як треба управляти ОСББ

19 травня у Харківському національному університеті міського господарства імені О.М. Бекетова (вул. Маршала Бажанова, 17) відбудеться семінар на тему: «Енергоефективність житлових будівель. Передумови модернізації житлового фонду: вирішення питань управління житлом та виконання вимог щодо показників енергоефективності будівель». Захід організовують Фонд власників житла недержавних форм власності «Сприяння» та Ініціатива «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO) за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні. 

Богдан Бондаренко здобув «срібло» на етапі «Діамантової ліги»

17 травня у Шанхаї на етапі найпрестижніших змагань в світі легкої атлетики - «Діамантової ліги» - харків’янин Богдан Бондаренко показав другий результат в секторі стрибків у висоту. Про це повідомляють в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Для Богдана це був другий старт в цьому сезоні. Впевнено перемігши на міжнародних змаганнях в Токіо, чемпіон світу та Європи вирушив до Китаю, щоб стартувати в боротьбі за головний трофей «Діамантової ліги» цього сезону, яку, нагадаємо, він вже вигравав у 2013 році. Але на шанхайському етапі конкуренція була сильнішою. 

Захисники Маріуполя отримали листи від дітей Харківщини

Понад 300 листів, аплікацій та малюнків отримали захисники Маріуполя від дітей Дергачівського району Харківської області. Про це повідомляють в Регіональному медіа-центрі Міноборони (Харків). Як сказано у повідомленні, більшість з послань від юних патріотів потрапило до бійців, які нині перебувають у одній з найгарячіших точок Донбасу – в селищах Широкине та Бердянське. Частину малюнків підготовили вихованці Солоницівської гімназії №3 та навчально-виховного комплексу «Перлина» Дергачівської районної ради. 

З 19 травня відміняється поїзд Чугуїв – Харків

Курсування прискореного приміського поїзду №7012 Чугуїв – Харків відміняється у зв'язку з незначним пасажиропотоком, повідомляє Південна залізниця. В останній рейс із Чугуєва поїзд вирушить 18 травня згідно з розкладом.

Президент нагородив харків'ян, загиблих в АТО

Президент України Петро Порошенко нагородив бійців, які загинули в ході антитерористичної операції на сході країни. Відповідний указ №270 від 15 травня розміщено на офіційному сайті Глави держави. Учасники АТО нагороджені (посмертно) «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі». Серед нагороджених є і харків'яни. 

У Харкові вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Траурна церемонія покладання квітів до Дня пам'яті жертв політичних репресій відбулася сьогодні, 17 травня, на українсько-польському Меморіалі жертв тоталітаризму в Лісопарку. Вшанувати пам'ять жертв політичних репресій прийшли заступник голови Харківської облдержадміністрації Вячеслав Аббакумов, т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Станіслав Лукасик, начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар, прокурор Харківської області Юрій Данильченко, начальник управління Східного оперативно-територіального об'єднання Нацгвардії України полковник Юрій Лебідь, директори департаментів ХОДА, представники громадських організацій, керівники підприємств, духовенство. Як зазначив Станіслав Лукасик, сьогодні Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій. «І ось цей меморіал - це один із символів тих часів, це місце пам'яті, яке об'єднало жертв страшної системи. Ця система знищувала людей в масовому порядку за класовими, національними ознаками. При цьому не розрізняючи українців, поляків. Ми сьогодні сумуємо, пам'ятаємо разом і вшановуємо пам'ять полеглих, невинних жертв, оскільки це місце - пам'ять, яка нас навіки з'єднує», - зазначив Генеральний консул Польщі в Харкові.

Петро Порошенко підписав закони про декомунізацію

Президент України Петро Порошенко підписав чотири закони: «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті». Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації. Ці закони були прийняті народними депутатами на ранковому засіданні Верховної Ради 9 квітня поточного року більшістю голосів.

Харківська команда виграла чемпіонат України з баскетболу «3х3»

14 травня в київському Палаці спорту відбувся фінал чемпіонату України з баскетболу «3х3» серед команд загальноосвітніх навчальних закладів, в якому змагалися юнаки і дівчата з 23 областей і м. Києва. Чемпіоном України (серед команд дівчат 1997 р.н.) стала команда Харківської гімназії № 43 Московського району м. Харкова. А учасник команди Аліна Лах стала кращим гравцем турніру у зазначеній категорії. Про це повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.

Рівень фундаментальних досліджень вчених Харківщини був і залишається світовим. Ігор Райнін

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін сьогодні взяв участь в урочистостях з нагоди Дня науки. Вітаючи найкращих представників харківської науки та освіти, він відзначив їх значний вклад у формування найпотужнішого наукового центру України, в якому представлені всі сучасні напрямки фундаментальної науки, а також поставив нові завдання. «Рівень фундаментальних досліджень вчених Харківщини був і залишається світовим. Але, не зважаючи на свято, не можна не бачити і проблем. На жаль, темпи розвитку прикладних досліджень уповільнилися, науковці ще не повністю пристосувалися до роботи в умовах гострої конкуренції за ресурси, що необхідні для впровадження результатів у виробництво. Необхідно цілеспрямовано працювати над тим, щоб утримати провідні позиції харківської науки в розробці військової техніки, авіа- та ракетобудуванні, інших високотехнологічних галузях», - сказав Ігор Райнін.

В Харківському музеї-діорамі учасників локальних війн відкрили зал, присвячений бійцям АТО

У 26-ту річницю першого етапу виведення радянських військ з Афганістану в Харківському музеї-діорамі учасників локальних війн (вул. Юр'ївська, 7) відбулося відкриття ще одного меморіального залу, присвяченого учасникам АТО. Ініціатор його створення – Харківська міська спілка ветеранів Афганістану (ХМСВА). У церемонії відкриття взяли участь директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Михайло Черняк, радник командира 92-ї механізованої бригади учасник бойових дій в Афганістані Олександр Кривоконь, заступник командира по роботі з особовим складом 92-ї механізованої бригади, майор Артур Батістов, бійці АТО, волонтери, родичі і друзі загиблих героїв, а також всі, хто брав участь у створенні експозиції.

ХОДА контролюватиме графік погашення боргів по зарплаті на держпідприємствах

Відбулося чергове засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат під головуванням т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадима Глушка. У заході брали участь представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі та ДК «Укроборонпром». Під час засідання були заслухані керівники підприємств-боржників: Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, ННЦ «Інститут метрології», ДП «Український державний інститут по проектуванню заводів важкого машинобудування», ДП «ХЕМЗ» та ДП «Завод ім. Малишева».

Майже 99% експонатів, що зберігаються в музеях Харківщини, належать до державної частини Музейного фонду України

Упродовж 2014 року в Харківській області працювало 33 музеї, з них – 2 музеї мали статус національного (Національний меморіальний комплекс «Висота маршала І.С.Конєва», Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди). В музеях області зберігається 499,5 тис. експонатів основного фонду, майже усі експонати, а саме 98,9%, належать до державної частини Музейного фонду України. Про це повідомляє Головне управління статистики в Харківській області.

Мешканці Солоницівки просять допомогти добудувати будівлі, в які можна буде заселити бійців АТО і переселенців

Сьогодні, 15 травня, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко провів особистий прийом громадян. Одне з перших звернень харків’ян стосувалося ремонту дороги «Старий Салтів-Приколотне». Інший відвідувач - пенсіонерка, у якої вийшов з ладу прилад обліку, прийшла на прийом до заступника голови ХОДА з проханням посприяти у заміні газового лічильника. Інвалід, який мешкає на станції Гракове, просив допомогти з ремонтом будинку. Були й такі відвідувачі, які прийшли з пропозиціями. Так, голова житлового кооперативу з Солоницівки повідомив, що в їхньому населеному пункті є будівлі, готовність яких становить приблизно 80%. За його словами, після добудови це житло можна буде передати військовослужбовцям, приймавшим участь в антитерористичній операції, та тимчасово переміщеним особам.

Всі питання, які заважали будівництву захисних споруд в зоні АТО, вирішені. Євгеній Шахненко

15 травня заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко повернувся з відрядження до Луганської області. Протягом двох днів у зоні АТО працювала комісія, до складу якої увійшли представники Міністерства оборони України. Перевіряючі проінспектували хід будівництва оборонних споруд. «Комісія, яку я очолював, об'їхала 31 взводно-опорний пункт. На сьогоднішній день Харківська область є лідером у будівництві даних захисних споруд - повністю закінчені роботи на двох взводно-опорних пунктах, і згідно з нашим графіком наступного тижня будуть готові ще чотири», - підкреслив Євгеній Шахненко.

Станом на 15 травня в області ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяно 89% від запланованої площі

За інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР, по всіх категоріях господарств проведено посів на площі 458 тис. га. Кукурудзи на зерно посіяно 242,4 тис. га, або 84% до запланованого, гречки - 7,8 тис. га (57%), проса - 5,1 тис. га (52%).

Росія несе відповідальність за ту трагедію, що відбувається зараз в Україні. Посол Швеції

Про це сьогодні, 15 травня, під час зустрічі з головою Харківської облдержадміністрації Ігорем Райніним повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Андреас фон Бекерат. «Наш уряд дуже чітко сказав, що Росія несе відповідальність за трагедію, що відбувається зараз в Україні. І ми прекрасно розуміємо, що зброю, військову техніку неможливо купити в магазинах Донецька або Луганська», - зазначив посол.

На Харківщині покращення житлових умов потребують чотири сім’ї бійців, загиблих в АТО

Придбання житла для рідних цих військовослужбовців обласна влада тримає на контролі, підкреслив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко. На сьогоднішній день в регіоні покращення житлових умов потребують чотири сім’ї бійців, які загинули при проведенні антитерористичної операції. Всі необхідні документи вже підготовлені. Є на ці цілі й гроші - уряд виділив 300 млн. грн. За словами заступника голови ХОДА, затримка пов’язана тільки з тим, що відповідне положення Кабінету міністрів, без якого неможливо оформити угоди, й досі не затверджене в Міністерстві юстиції.

На підтримку українських реформ в різних сферах уряд Швеції щорічно виділяє близько 25 млн. євро

Сьогодні, 15 травня, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Швеції в Україні Андреасом фон Бекератом, який вперше відвідав Харківську область. Також на зустрічі був присутній народний депутат України Сергій Тарута. Сторони обговорили питання суспільно-політичної ситуації в Харківській області та Україні в цілому, а також перспективні напрямки українсько-шведського співробітництва. «Харківська область – крайня мирна східна область України. І ми все робимо, щоб вона такою і залишалася. Дуже багато змінилося за останні півтора роки, в тому числі у свідомості людей. І ми сьогодні виходимо на стабільний рівень, стабільний розвиток. Наша область є прифронтовою, але при цьому має хороші економічні показники, які краще, ніж середні показники по Україні. Крім того, в Харківському регіоні проживає понад 300 тис. переселенців з Донецької та Луганської областей. Це все накладає серйозний відбиток на економіку і соціальну сферу. Але для нас переселенці, в першу чергу, - громадяни України, яких ми всіляко підтримуємо, оскільки ми – єдина країна. Українці не хочуть війни, а хочуть миру і спокійного життя», - зазначив Ігор Райнін.

На міжнародному турнірі з греко-римської боротьби харків’янин виборов золоту медаль

Участь у турнірі «Кубок Перемоги», який відбувся у столиці Білорусі, взяли юніори 1995-1997 р.н. з України, Білорусі, Грузії, Росії, Вірменії та Литви. За підсумками змагань збірна України завоювала одну золоту та три срібні медалі, а також посіла друге загальнокомандне місце. Переможцями стали борці з Грузії. Третє місце було за спортсменами Вірменії.

Музей Сковороди запрошує відвідувачів пізнати добу бароко

16 травня у Національному літературно-меморіальному музеї Г.С.Сковороди відбудеться захід «Розкішна квітка українського бароко», приурочений до Європейської ночі музеїв. Окрім вишуканої барокової музики, яка лунатиме цього дня для всіх відвідувачів, музейні співробітники підготували програму, що дозволить глибше пізнати добу бароко, яку дослідники називають однією з тих, що визначально вплинула на формування ментальності українців і «розкішною квіткою» якої, за визначенням Дмитра Чижевського, був Григорій Сковорода.

Кабмін затвердив план заходів щодо інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону

Про це йдеться у розпорядженні № 439-р від 14 травня 2015 р. «Про затвердження плану заходів щодо інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону, територій, прилеглих до районів проведення антитерористичної операції та Автономної Республіки Крим».

Харків’яни привезли медалі чемпіонату Європи з сумо

В м. Шяуляй (Литва) пройшов чемпіонат Європи з сумо. Харківські спортсмени завоювали 4 медалі, а саме: 1 срібну та 3 бронзові. Про це повідомляє Департамент у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

Шановні науковці!

Прийміть найщиріші вітання з нагоди відзначення професійного свята – Дня науки в Україні! День науки – свято людей творчої праці, діяльність яких є символом духовної свободи та розвитку особистості, всіх, хто вносить свій вклад у розвиток вітчизняної та світової науки – від студента та аспіранта до видатного вченого. Це свято, коли вшановуються наукові традиції, досягнення вчених, якими ми по праву пишаємося і на які покладаємо великі сподівання. Рівень соціально-економічного розвитку України, її авторитет на міжнародній арені багато в чому визначаються науковим потенціалом, адже саме перед вченими життя ставить складні, але дуже цікаві завдання, вирішення яких великою мірою визначає місце як України, так і нашого регіону в світовому науковому співтоваристві. Харківщина пишається нашими вченими, які своїми відкриттями роблять значний внесок у світову науку. Саме наші вчені нерідко стоять в авангарді світових відкриттів та винаходів. Ваші наукові здобутки заслуговують на повагу, науково-педагогічні кадри затребувані в експертному середовищі.

Події дня!

Сьогодні, 15 травня, о 14:30 в залі засідань Вченої Ради ХНУ ім. В.Н. Каразіна (майдан Свободи, 4, головний корпус, 4-й поверх) відбудеться лекція Надзвичайного та Повноважного Посла Швеції в Україні Андреаса фон Бекарата «Будуємо майбутнє України шляхом реформ та тісного співробітництва з ЄС». О 15.00 у Палаці студентів Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого (вул. Пушкінська, 88) відбудуться урочистості з нагоди Дня науки за участю голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна. В ході урочистостей трьом ученим-харків'янам вручать державні нагороди, ще більше 20 науковців області будуть відзначені грамотами та подяками Харківської ОДА та Харківської облради, а також Північно-Східного наукового центру НАН України та Міністерства освіти і науки України. Крім того, на сцені Палацу студентів 20 стипендіатам облдержадміністрації в галузі науки вручать дипломи. По закінченні церемонії нагородження відбудеться святковий концерт за участю кращих творчих колективів вищих навчальних закладів.

Майстрині 27 районів області вишили триметрову карту Харківщини

Сьогодні, 14 травня, в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбулася урочиста презентація вишитої карти Харківської області, як завершальний етап обласного конкурсу вишивки хрестиком «Візерунком стане рідний край». Виставку урочисто відкрив голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін. «Я думаю, що відкриття виставки та презентація вишитої карти області - це не тільки видовищний, але й дуже своєчасний проект. Це не тільки професійний конкурс народної творчості. Він також несе патріотичний, державний відтінок, відтінок любові до свого краю. Я щиро вдячний ініціатору цього проекту - депутату Харківської облради, члену депутатської групи «Єдність Харківщини» Людмилі Омельченко - за те, що вона не словом, а ділом довела, що Харківщина дійсно єдина», - підкреслив керівник ХОДА.

У Харкові розпочинається конкурс інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку

Переможці зможуть втілити в життя свої задуми за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2015 році. Для участі у відборі заявники до 27 травня подають регіональній комісії супровідний лист з переліком інвестиційних програм і проектів за формою, встановленою Мінрегіоном, а також документи за затвердженим зазначеним міністерством переліком, які підписуються заявником та подаються в трьох примірниках в паперовій формі та надсилаються електронною поштою.

Мої амбіції полягають у тому, щоб Харківська область стала успішним регіоном. Ігор Райнін

Про першочергові завдання, які ставить перед собою, голова Харківської облдержадміністрації розповів в інтерв'ю інтернет-виданню «Хвиля». «Тут і зараз я - не політик, а державний менеджер. Зараз моя мета - домогтися успіхів на цій ділянці державної роботи, за яку я відповідаю. Президент України доручив мені очолити Харківську обласну державну адміністрацію. І мої амбіції зараз полягають у тому, щоб Харківська область стала успішним регіоном - в усіх відношеннях», - підкреслив Ігор Райнін.

15 травня в Харківському художньому музеї відкривається виставка «Історія української ілюстрації»

Відвідувачі експозиції, яка стане першою подією нового фестивалю «Kharkiv BookFest», зможуть побачити еволюцію української книжкової ілюстрації. Зокрема, тут будуть представлені роботи живописців і графіків XIX століття: Миколи Самокиша, Сергія Васильківського, Порфирія Мартиновича. Альбоми з їх ілюстраціями, що зберігаються у фондах Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Короленка, вперше будуть відкриті для широкої публіки.

У Харкові зустріли бійців Нацгвардії, що повернулися із зони АТО

Сьогодні, 14 травня, у військовій частині № 3005 відбулася урочиста зустріч особового складу 5-ї окремої Слобожанської бригади Національної гвардії України. Більше трьохсот бійців повернулися на ротацію із зони АТО, де дислокувалися на блокпостах на передовій. Зустріти нацгвардійців прийшли голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін, заступник голови - керівник апарату Харківської ОДА Вячеслав Аббакумов, т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко, радник голови ХОДА Сергій Стороженко, військовий капелан отець Артемій, керівники департаментів облдержадміністрації, рідні та близькі бійців, журналісти. «Ви - герої. Ми і всі мешканці Харківської області пишаємося вами. Від рядових до генералів - ви герої. Я дуже сподіваюся, що в найближчі дні ви наберетеся сил, відпочинете, підвищите бойову і моральну підготовку, приділите час рідним, близьким. Вони за вами дуже скучили. І їм було не легше, ніж вам. Вони вас чекали і дочекалися живими і здоровими. Ми дякуємо вам за те, що ви тримаєте оборону від негідників, яких в Україну накидали такі ж негідники. Ми пишаємося вашими вчинками і вашим професіоналізмом. І це дуже здорово, що всі в строю. Здоров'я вам, хлопці, сили, ми з вами», - сказав Ігор Райнін, звертаючись до бійців, які повернулися на ротацію.

Командир частини №3005 полковник Юрій Макарчук заслуговує звання почесного громадянина Харківської області. Ігор Райнін

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін сьогодні в ході урочистої зустрічі демобілізованих бійців 5-ї окремої Слобожанської бригади Нацгвардії України подякував командиру військової частини № 3005 полковнику Юрію Макарчуку за гідну роботу. «Військова частина № 3005 - це дійсно показова частина і з дисципліни, і з підготовки. І командир частини Макарчук Юрій Анатолійович - показовий командир. Тому я як керівник Харківської обласної державної адміністрації прийняв рішення рекомендувати депутатам Харківської обласної ради присвоїти звання «Почесний громадянин Харківської області» полковнику Юрію Макарчуку. Я думаю, депутати підтримають це рішення, підтримають повагу до вас, до ваших вчинків», - зазначив Ігор Райнін, виступаючи перед бійцями.

Архів документів