Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Ігор Райнін обговорив з делегацією Комітету ЄС питання реалізації реформ на шляху України до Європейського Союзу

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін 21 травня зустрівся з представниками Комітету Європейського Союзу з цивільних аспектів врегулювання кризових ситуацій (CIVCOM). На зустрічі також були присутні заступники голови ХОДА, керівники силових відомств та структурних підрозділів облдержадміністрації. Сторони обговорили питання реалізації реформ на шляху України до Європейського Союзу, а також суспільно-політичну ситуацію та громадянську безпеку в Харківській області.

Волонтерів і бійців АТО нагородили медалями «За жертовність і любов до України»

Відзнаки харків'янам вручили керуючий Харківською єпархією УПЦ КП єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан та директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Михайло Черняк. Церемонія нагородження пройшла 21 травня у Храмі святого великомученика і цілителя Пантелеймона. Медалі «За жертовність і любов до України» отримали Євген Гончаренко, Назар Радюк, Юрій Немикін, Максим Зеленський, Михайло Луста, Олег Головков та Ігор Куліш. Серед нагороджених волонтерів були харків'яни, які спочатку допомагали українській армії із забезпеченням, а потім поїхали до зони АТО, як бійці добровольчих батальйонів.

В Балаклійському районі вирішують, як об’єднувати територіальні громади

В селах Шевелівка та Залиман Балаклійського району області відбулись зустрічі керівництва з депутатами сільських рад, членами виконкомів та активом мешканців територіальних громад, під час яких вони обговорили соціально-економічні проблеми і пропозиції щодо перспективного розвитку їх територіальних громад та основних положень закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». «На сьогодні переважна більшість територіальних громад, маючи право вирішувати питання місцевого значення, неспроможна їх виконувати через брак власних коштів, занепад або відсутність інфраструктури (необхідних будівель, споруд, доріг тощо), а також через брак кадрів відповідної кваліфікації. Тому значна частина питань місцевого значення не вирішується належним чином: не ремонтуються приміщення шкіл і лікарень та інші будівлі комунальної власності, не забезпечується благоустрій території, нічне освітлення вулиць тощо», - зазначив під час зустрічі з громадянами керівник Балаклійської РДА Степан Масельський. 

Харківську волонтерку нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня

Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 280/2015 «Про відзначення державними нагородами України», яким «за громадянську мужність, вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху, зміцнення обороноздатності та безпеки Української держави» нагородив орденом княгині Ольги III ступеня волонтерів та членів громадських організацій. В числі нагороджених - волонтер Благодійного фонду «Сестра милосердя» Олена Швидка з Харкова.  

Аграрії Харківщини засіяли 95% запланованих площ

Посівна кампанія ярих зернових підходить в регіоні до фіналу. За інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту агропромислового розвитку ХОДА, станом на 21 травня по всіх категоріях господарств проведено посів ярих зернових та зернобобових культур на площі 487,2 тис. га або 95% до прогнозу. Так, кукурудзи на зерно посіяно 264,3 тис. га або 92% до запланованого, гречки - 11,8 тис. га (87%), проса - 8,3 тис. га (85%). Крім того, продовжується посів технічних культур. Соняшник посіяно на площі 344,5 тис. га (99% до запланованого), сої - 30,9 тис. га (86%).

Юні велотуристи повернулися зі змагань на Кубок України з нагородами

Три збірні команди юних туристів Харківщини посіли І та ІІ місця у командному та особистому заліках. Переможці змагань, які відбулися у Кіровограді, нагороджені кубками, грамотами та медалями. Про це повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. В змаганнях на Кубок України серед юнаків та юніорів з велосипедного туризму брали участь 18 учнів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів Барвінківського, Валківського, Золочівського, Красноградського, Нововодолазького та Харківського районів.

Керівництво облдержадміністрації буде всіляко підтримувати збірну команду України з синхронного плавання

У Харківській облдержадміністрації пройшла урочиста зустріч керівництва регіону з призерами та переможцями Кубка Європи 2015 року з синхронного плавання. Під час зустрічі голова ХОДА Ігор Райнін запевнив, що облдержадміністрація буде повністю підтримувати збірну команду України, у складі якої - тільки харківські синхроністки. Ігор Райнін подякував спортсменкам та їх тренерам за те, що вони прославляють Харківську область, побажав їм успіху і легких перемог. «Наша основна мета і завдання - щоб у вас все складалося добре, і щоб змагання приносили вам радість. Ми дуже розраховуємо на вас і будемо всіляко вас підтримувати», - зазначив керівник регіону. 

Президент України та голова ХОДА роблять все, щоб ви могли бачити війну тільки здалеку. Сергій Стороженко - глядачам на показі фільму «Аеропорт»

21 травня у трьох кінотеатрах Харкова («Ім. О. Довженка», «Київ» і «Кіноленд») за підтримки голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна пройшли покази документальної стрічки «Аеропорт». Фільм був створений за ініціативи Адміністрації Президента України. У кінотеатрі ім. Довженка глядацький зал заповнили харківські студенти. «Перед вами на екрані - на щастя, тільки на екрані - розгортатиметься трагедія війни. Кожні 40 хвилин по вулиці Сумській рухається машина «швидкої допомоги» з пораненими, а о 17:30 над будівлею обладміністрації пролітає санітарний літак, який приземляється на території Харківського авіазаводу. Він також доставляє у місто поранених солдатів. У цьому - страх цієї гібридної війни - багато хто часто не розуміє, що ці хлопці, яких зараз ви побачите на екрані, віддають життя за нас. Президент України та голова Харківської облдержадміністрації зараз роблять все для того, щоб ви могли безпечно сидіти в цьому залі і бачити війну тільки здалеку. Я буду радий, якщо ви проникнетеся цим фільмом і зрозумієте, яке це страшне слово - «війна», - звернувся до глядачів перед показом фільму радник голови Харківської облдержадміністрації Сергій Стороженко. 

Вадим Глушко обговорив з іноземними експертами як допомогти переселенцям

Сьогодні, 21 травня, тимчасово виконуючий повноваження заступника голови ХОДА Вадим Глушко зустрівся з делегацією Бюро з питань населення, біженців та міграції Державного Департаменту США. Під час зустрічі сторони обговорили суспільно-політичну ситуацію в Харківській області, яка склалася сьогодні. Заступник помічника Державного секретаря США Симон Хеншоу розповів, яку ще допомогу його країна може надати Україні, і, зокрема, Харківській області, щоб зменшити напругу від зростаючої кількості тимчасово переміщених осіб, які приїжджають до регіону із зони АТО.

«Укрзалізниця» призначила додатковий поїзд до Бердянська

Поїзд № 571/572 Харків - Бердянськ курсуватиме до узбережжя Азовського моря з 16 червня до 1 вересня через день. Із Харкова поїзд відправлятиметься о 22:14 та прибуватиме на кінцеву зупинку о 7:20. На шляху прямування до Бердянська поїзд робить зупинки на станціях Запоріжжя та Верхній Токмак. У зворотному напрямку поїзд вирушатиме о 23:22 та прибуватиме до Харкова о 9:44. Зупинки здійснюватимуться на станціях Верхній Токмак, Запоріжжя, Павлоград, Лозова.

У ХОДА спільно з представниками ОБСЄ обговорили питання протидії торгівлі людьми

Сьогодні, 21 травня, відбулася зустріч т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадима Глушка та директора Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України Наталії Федорович з послом, спеціальним представником і координатором ОБСЄ по боротьбі з торгівлею людьми Мадіною Джарбусиновою та іншими представниками Місії ОБСЄ. В обговоренні питань суспільно-політичної ситуації в Харківській області, захисту прав внутрішньо переміщених осіб, а також питань протидії торгівлі людьми також брали участь директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Тетяна Бабенко, в.о. начальника Головного управління ГСЧС в Харківській області, начальник регіонального штабу з надання допомоги переселенцям із зони АТО Олександр Волобуєв і заступник начальника Управління боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми ГУ МВС України в Харківській області Олег Гринь.

Петро Порошенко схвалив Стратегію реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки

Про це йдеться в Указі Президента України № 276/2015 від 20 травня. «Метою Стратегії є визначення пріоритетів реформування системи судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів задля практичної реалізації принципу верховенства права та забезпечення функціонування судової влади, що відповідає суспільним очікуванням щодо незалежного та справедливого суду, а також європейським цінностям та стандартам захисту прав людини», - говориться в документі.

Збірна України з футболу, у складі якої був і харків’янин, перемогла на Всесвітніх іграх сліпих

В столиці Південної Кореї - Сеулі - відбулися V Всесвітні ігри сліпих, на яких перемогу здобула збірна України з футболу, в складі якої грав спортсмен харківського «Інваспорту» Олег Аврамов. В фіналі змагань з футболу категорії В2/В3 (слабозорі), які проходять у залі та за правилами футзалу, українська збірна здобула впевнену перемогу з рахунком 3:1 над збірною Іспанії. Автором одного з забитих у цьому матчі м’ячів став і Олег Аврамов. Про це повідомляє Департамент у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

В ХОДА нагородили кращих платників податків за підсумками року

У малому залі Будинку рад 21 травня відбулася церемонія нагородження переможців регіонального туру рейтингу «Сумлінні платники податків України-2014». Представників харківських підприємств, які є кращими платниками податків, привітали заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична та голова Ради - директор Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» в Харківській області Марина Вишневська. «Сьогодні ми відзначаємо нагородами кращих з кращих, тих, хто стоїть в основі фундаменту економіки Харківської області. Сьогоднішній день дуже складний, на ваших плечах лежить велика відповідальність. Всі ми розуміємо, що якщо не буде розвиватися бізнес, не буде стабільної економіки. Якщо не буде стабільної економіки, не може існувати незалежна держава. Ви своєю працею доводите, що розвивати бізнес на території нашого регіону можна, розвивати бізнес - це патріотично і дуже відповідально. Сьогодні зібралися найкращі з вас, і це доводять ваші фінансові результати, робота ваших колективів, це доводите ви, даючи стимул для розвитку малого та середнього бізнесу. При цьому ви платите заробітну плату, створюєте нові робочі місця, це все піднімає і стабілізує економіку», - зазначила Юлія Світлична, звертаючись до переможців регіонального туру рейтингу «Сумлінні платники податків України-2014».

На теперішній час розповсюдження пістії в р.Сіверський Донець практично не спостерігається

Одним з проблемних питань для Харківської області є запобігання погіршення екологічного стану р. Сіверський Донець внаслідок стрімкого розвитку інвазійного виду вищої водної рослини – пістії. Протягом 2014 року проводились міжвідомчі наради за участю спеціалістів територіальних органів виконавчої влади, науковців, представників органів місцевого самоврядування та інших організацій з розгляду поточної ситуації розвитку пістії в р. Сіверській Донець, обговорювались та були проведені заходи протидії, що припинило розвиток пістії в р. Сіверській Донець в тому році.

Архітектори області розробляють графічну частину плану формування територіальних громад

Містобудівна сфера є однією зі складових адміністративно-територіальної реформи України. Тому фахівці Департаменту містобудування та архітектури разом зі спеціалістами, які входять до складу регіонального Офісу реформ, оперативно опрацьовують першочерговий базовий етап нового законодавства – перспективний план формування громади та його графічну частину.

Харків’янам покажуть фільм про донецький аеропорт

21 травня в 12:30 в кінотеатрі ім. О. Довженка (вул. 23 серпня, 61, «лазурний зал») пройде показ документального фільму «Аеропорт», присвяченого героїчному подвигу «кіборгів», які 242 дні тримали оборону Міжнародного аеропорту «Донецьк» ім. Сергія Прокоф’єва. Показ відбудеться за підтримки голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна. У цей же день покази фільму пройдуть в кінотеатрі «Київ» (б-р Юр’єва, 1, зал №2) та кінотеатрі «Кіноленд» (просп. 50-річчя ВЛКСМ, 54, «червоний зал»).

Харківська легкоатлетка виграла турнір в Китаї

Анна Міщенко стала переможницею змагань серії IAAF World Challenge, які 20 травня відбулись в Пекіні. На своїй коронній дистанції в 1500 метрів Анна показала результат 4.02.89 хв. та була на фініші першою. Про це повідомляє Департамент у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації. Варто зазначити, що це вже друга її перемога в цьому сезоні та в цьому місяці на турнірах IAAF World Challenge. Першу, нагадаємо, вона здобула 10 травня на турнірі в Японії.

На Харківщині тривають заходи з попередження деградації ґрунтів

Однією з ключових складових охорони довкілля в області є забезпечення збереження та невиснаженого використання земель. Проблемним питаннями для Харківської області ні є боротьба з опустелюванням, як природним явищем, а процеси, які пов’язані з деградацією ґрунтів – ерозія, підвищений рівень розораності сільськогосподарських угідь (70%), порушення науково-обґрунтованих сівозмін, забруднення ґрунтів важкими металами, в тому числі вплив атмотехногенних емісій основних забруднювачів області (Зміївської ТЕС, ВАТ «Балцем» та інших), підкислення ґрунтів (82 тис.га), осолонцювання ґрунтів (58,5 тис.га), засолення, підтоплення ґрунтів, тобто явища, які виникли під впливом будь-яких природних, але, в основному, антропогенних чинників.

В Кегичівському районі обговорили питання об’єднання територіальних громад

В залі засідань районної державної адміністрації Кегичівського району пройшла нарада за участі голови РДА Романа Гончарова, голови районної ради Валентина Чернікова, заступника голови РДА Тетяни Данько, сільських та селищних голів району з питань підтримки та впровадження добровільного об’єднання територіальних громад.

Юні туристи-краєзнавці регіону перевірили свої навички

Поблизу села Довжик Золочівського району області традиційно відбувся ХІV Харківський обласний зліт юних туристів-краєзнавців – активістів руху учнівської молоді «Моя земля – земля моїх батьків». У заході взяли участь 200 учнів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів Харківщини. Юні краєзнавці змагались у двох вікових категоріях − старша і молодша групи. Учасники зльоту продемонстрували знання з географії, геології, археології, історії, екології, етнографії, навички ведення польових спостережень та виконання практичних завдань.  

Школярі області вшановували подвиг українського народу

В Харківському центрі дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя» Департамент науки і освіти ХОДА спільно з обласною станцією юних туристів, обласною Радою організації ветеранів України та міською організацією ветеранів України провів збір учасників обласної військово-патріотичної акції «Слобожанські дзвони Перемоги». Акція була присвячена 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-й річниці завершення Другої світової війни. В акції взяли участь 264 учня з 38 районів та міст Харківщини. Учні навчальних закладів Дворічанського, Чугуївського, Жовтневого районів, м. Чугуєва свої виступи присвятили пам’яті героїв Другої світової війни, вшануванню подвигу українського народу, його визначного внеску до перемоги Антигітлерівської коаліції.  

Події дня!

Сьогодні, 21 травня, об 11:00 в малій залі Будинку рад (вул. Сумська, 64) відбудеться нагородження переможців регіонального туру рейтингу «Сумлінні платники податків України-2014» за участю заступника голови облдержадміністрації Юлії Світличної; о 12:30 у кінотеатрі ім. О. Довженка (вул. 23 Серпня, 61, «блакитний зал») відбудеться показ документального фільму «Аеропорт», присвячений героїчному подвигу «кіборгів», які 242 дні тримали оборону Міжнародного аеропорту «Донецьк» ім. Сергія Прокоф'єва; о 15:45 на 2 поверсі Будинку рад (вул. Сумська, 64) біля приймальні голови ХОДА відбудеться брифінг керівника Харківського регіону Ігоря Райніна і голови Комітету ЄС з цивільних аспектів врегулювання кризових ситуацій (CIVCOM) Яни Каліманової. Тема брифінгу - «Розв’язання кризової ситуації та впровадження реформ на шляху України до Європейського Союзу». Також в ході спілкування Яна Каліманова розповість, як місія може допомогти Харківській області у реформуванні правоохоронної та судової систем; о 17:00 у Храмі святого великомученика і цілителя Пантелеймона (вул. Танкопія, 8А) керуючий Харківською єпархією УПЦ КП єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан та директор Департаменту масових комунікацій ХОДА нагородять волонтерів і бійців АТО медалями «За жертовність і любов до України».

Ігор Райнін обговорив з делегацією ПАРЄ питання децентралізації та безпеки в регіоні

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін 20 травня зустрівся з делегацією Комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань дотримання обов'язків та зобов'язань державами-членами Ради Європи. У ході зустрічі сторони обговорили питання проведення конституційної реформи в Україні, зокрема, децентралізації влади, а також соціально-економічну та політичну ситуацію в регіоні. Зокрема, говорячи про децентралізацію, Ігор Райнін зазначив, що це питання потрібно розділити на два моменти. «Що стосується економічної децентралізації, то її потрібно проводити, це питання дійсно назріло. Уряд України за дорученням Президента України її вже проводить. В результаті нових нормативно-правових актів, спрямованих на економічну децентралізацію, Харківська область цього року змогла збільшити дохідну частину бюджету на 3 млрд.грн. Також ми підтримуємо позиції щодо децентралізації з надання послуг населенню в будівельній сфері, екологічній сфері та в ряді інших сфер. Потрібно посилювати фінансову складову місцевих бюджетів. Вже робляться кроки, і тут я не бачу можливих розбіжностей», - підкреслив керівник області.

Керівники харківських профспілок отримали нагороди від облдержадміністрації

Сьогодні, 20 травня, т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко вручив головам профспілкових організацій регіону Почесні грамоти Харківської облдержадміністрації. Нагородження відбулося під час профспілкового форуму Дніпропетровської та Харківської областей «Удосконалення соціального діалогу в сучасних умовах». «Глава області Ігор Райнін, на жаль, не зміг бути присутнім на заході, але доручив мені привітати чотирьох членів вашого трудового колективу, вручивши Почесні грамоти від Харківської облдержадміністрації», - зазначив т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко.

Профспілки Харківської та Дніпропетровської областей закликають уряд та голів ОДА до ефективного соціального діалогу

Сьогодні, 20 травня, в Палаці праці відбувся профспілковий форум за участю т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Вадима Глушка. Фахівці з двох областей обговорили удосконалення соціального діалогу в сучасних умовах. Як відзначили учасники форуму, з моменту здобуття Україною незалежності уряд, роботодавці та профспілки визнали соціальний діалог пріоритетною формую регулювання соціально-трудових відносин. Сьогодні одне з найактуальніших питань - розгляд існуючих недоліків і проблем у сфері впливу соціальних партнерів на недопущення зубожіння населення. До того ж учасники форуму вважають неприпустимим «замороження» державних соціальних стандартів і гарантій - прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, мінімальних пенсій та стипендій.

В Золочівському районі обговорили реформування територіальних громад

У рамках підтримки та впровадження заходів з добровільного об'єднання територіальних громад у великій залі Золочівської райдержадміністрації пройшло чергове засідання районної робочої групи. Під головуванням керівника райдержадміністрації Ігоря Гуріна за участю голови районної ради Леоніда Канівця, експерта Офісу з питань впровадження реформи у сфері місцевого самоврядування Ігоря Лисенка, селищного та сільських голів розглядалося кілька можливих варіантів.

Лікарні Харківської області отримають медичні набори від Фонду народонаселення ООН

Сьогодні до державного підприємства «Укрвакцина» МОЗ України прибув гуманітарний вантаж від Фонду народонаселення ООН в Україні у вигляді медичних наборів для надання акушерсько-гінекологічної допомоги вартістю близько 2,2 млн. грн. Про це повідомляють в Міністерстві охорони здоров’я. Як повідомила в.о. директора Департаменту медичної допомоги МОЗ України Валентина Коломейчук, набори будуть призначені, в першу чергу, для надання медичної допомоги жінкам, породіллям із числа внутрішньо переміщених осіб та згідно з розподілом МОЗ України надійдуть до лікувальних закладів тих областей, де переселенців найбільше: Луганської, Донецької, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської.

Харківські самбісти привезли медалі чемпіонату Європи

В хорватському місті Загреб закінчився чемпіонат Європи зі спортивного та бойового самбо, на якому спортсмени Харківської області вибороли дві срібні та одну бронзову медалі. Про це повідомляють в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Срібну медаль в спортивному самбо серед чоловіків завоював Артур Саркісян. У фіналі вагової категорії до 74 кг харків’янин поступився білорусу Степану Попову.  

Господарства області продовжують посівну

За інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР ХОДА, станом на 20 травня всі категорії господарств провели посів ярих зернових та зернобобових культур на площі 482,9 тис. га, або 94% до прогнозу. Так, кукурудзи на зерно посіяно 260,8 тис. га, або 91% до запланованого, гречки - 11,3 тис. га, або 82%, проса - 8,1 тис. га, або 83%. 

Архів документів