Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Харківський гімнаст завоював медалі міжнародного турніру

У Києві відбувся ХIII Міжнародний турнір зі спортивної гімнастики «Кубок нації», на якому «срібло» та «бронзу» завоював спортсмен Харківської області Владислав Грико. У традиційному турнірі, організатором якого є олімпійська чемпіонка Стелла Захарова, взяли участь спортсмени з 8 країн світу. Крім України, за медалі боролися гімнасти з Литви, Молдови, Білорусі, Угорщини, Словенії, Греції та Мексики.

Господарства області закінчують сіяти кукурудзу та гречку

За інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР ХОДА, станом на 27 травня всі категорії господарств провели посів ярих зернових та зернобобових культур на площі 496,7 тис. га, або 96% до прогнозу. Так, кукурудзи на зерно посіяли 267,3 тис. га, або 95% до запланованого, гречки - 13,6 тис. га (95%), проса - 9,7 тис. га (99%). «Продовжується посів технічних культур. Соняшник господарства посіяли на площі 353,4 тис. га. Сої посіяли 32,6 тис. га, або 96% до запланованого», - повідомляють в управлінні. 

Селище Солоницівка об'єднає п'ять рад, щоб ефективніше вирішувати проблемні питання

В залі засідань Солоницівської селищної ради Дергачівського району області відбулися громадські слухання з питань добровільного об’єднання територіальних громад Солоницівської, Пересічанської, Вільшанської селищних та Полівської, Протопопівської сільських рад. Участь у зібранні взяли голова Дергачівської РДА, співголова Робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад Олександр Політуха, віце-президент з архітектурної діяльності та проектування АО «НТІ ТТР», експерт Офісу з питань впровадження реформи у сфері місцевого самоврядування Ігор Лисенко, члени Робочої групи, депутати Солоницівської селищної ради, голови вуличних та будинкових комітетів, представники громадських організацій та політичних партій, мешканці. 

Вадим Глушко та представники Європейського інвестиційного банку обговорили проекти для співпраці

Сьогодні, 27 травня, т.в.п. заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Вадим Глушко та представники профільних департаментів ХОДА і Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Харківській області зустрілися з делегацією Європейського інвестиційного банку. Заступник голови відділу кредитних операцій в сусідніх країнах ЄС Європейського інвестиційного банку Ліонель Рапай зазначив: їх цікавлять потенційні проекти розвитку об’єктів інфраструктури Харківської області, які приймають вимушених переселенців із зони АТО. Перш за все, мова йде про покращення умов в уже існуючих будівлях, а не будівництві нових.

Харків’яни Богдан Бондаренко та Анна Міщенко знову перемагають

26 травня в чеському місті Острава проходив один з найбільш представницьких легкоатлетичних турнірів серії IAAF World Challenge - Golden Spike, на якому виступали три харківських легкоатлети. Про це повідомляють в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Острава зустріла іменитих спортсменів з усього світу дощем, тому розраховувати на високі результати не доводилося. Не зміг показати свою кращу форму в секторі стрибків у висоту і харків'янин Богдан Бондаренко. Тим не менш, впевнено взятих 2м 24см для перемоги чемпіону світу вистачило. Богдан стартував з цієї висоти та підкорив її з першої спроби. Потім спробував штурмувати планку на висоті 2.34 м, але всі три спроби були безуспішними. 

Роз'яснено механізм отримання компенсації від держави за куплений в магазині котел на твердому паливі

Продовжується надання державної фінансової підтримки приватним особам, об'єднанням співвласникам багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам для підвищення енергоефективності житлових будинків, енергозбереження та заміни газових котлів на котли, що використовують будь-які інші види палива та енергії. Про це повідомляє заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко. Нагадаємо, що з жовтня 2014 року Держенергоефективності розпочато програму державної підтримки населення щодо переходу на альтернативне опалення (постанова Кабінету Міністрів України від 17.10.2011 № 1056). Цей механізм передбачає відшкодування 20% тіла кредиту, отриманого в ПАТ «Ощадбанк» на придбання твердопаливних та електричних котлів (додаткова інформація розміщена на офіційному веб-сайті Агентства http://saee.gov.ua). 

Президент затвердив Стратегію національної безпеки України

Президент України Петро Порошенко своїм указом затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 травня 2015 року «Про Стратегію національної безпеки України». Про це повідомляється на офіційному сайті Президента. В документі зазначається, що російська загроза та інші зміни у зовнішньому та внутрішньому безпековому середовищі України обумовлюють необхідність створення нової системи забезпечення національної безпеки країни. Згідно із Стратегією, основними напрямами державної політики у вказаній сфері є відновлення територіальної цілісності у межах міжнародно-визнаного державного кордону України, створення ефективного сектору безпеки і оборони та підвищення обороноздатності країни, в тому числі завдяки поглибленню оборонно-промислового та військово-технічного співробітництва з державами - членами НАТО і ЄС та досягнення повної незалежності від Росії у питаннях виробництва озброєнь та військової техніки. Також документ передбачає реформування та розвиток розвідувальних, контррозвідувальних та правоохоронних органів, реформування системи державного управління та нову якість антикорупційної політики. 

В Куп’янському районі пропонують утворити п’ять територіальних громад

В Куп’янському районі 26 травня пройшло чергове засідання робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад. Голова РДА Микола Ситник нагадав, що районна Робоча група 7 травня провела перше засідання, на якому сформували пропозиції щодо об’єднання сільських рад Куп’янського району у п’ять територіальних громад. «Але на сьогоднішній день є ініціативи щодо утворення територіальної громади з центром у м. Куп’янськ», - зазначив Микола Ситник. Під час засідання обговорили декілька варіантів об’єднання територіальних громад, які можуть стати ключовою можливістю для того, щоб громади могли побачити перспективи розвитку у разі об’єднання. 

До уваги журналістів!

Сьогодні, 27 травня, об 11:00 на полігоні Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України в с. Ватутіно Нововодолазького району відбудуться комплексні навчання з ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежами в лісах. Навчання пройдуть під керівництвом голови Харківської облдержадміністрації Ігора Райніна; о 15:00 у Харківському національному технічному університеті сільського господарства ім. Петра Василенка (вул. Артема, 44) відбудеться засідання Ради ректорів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Харківської області за участю заступника голови облдержадміністрації Юлії Світличної.

Мешканці Харкова та області попросили Вадима Глушка надати матеріальну допомогу на лікування

Сьогодні, 26 травня, тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Вадим Глушко провів особистий прийом громадян. Більшість звернень мешканців нашого регіону стосувалися надання матеріальної допомоги на лікування, проведення зубопротезування, а також забезпечення ліками. Крім того, Вадима Глушка просили допомогти в перерахунку пенсії та посприяти у відновленні статусу учасника ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС.

В Дворічанському районі обговорили питання об’єднання територіальних громад

В Дворічанському районі провели розширене засідання районної Робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад, у якому взяли участь голови виконавчих комітетів селищної та сільських рад району. В ході засідання обговорили Методику формування територіальних громад, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року №214 та низку інших актуальних питань сьогодення, у тому числі питання щодо проекту перспективного плану формування територій громад та визначення адміністративно-територіальних центрів спроможних територіальних громад Дворічанського району. 

Мешканці Сахновщинського та Красноградського районів знову можуть дістатися Харкова на електричці

З 20 травня Південна залізниця призначила курсування додаткового щоденного прискореного приміського поїзда №7014 Красноград - Харків. Цей приміський маршрут вирішили повернути після того, як місцеві мешканці звернулися з відповідним проханням до голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна. 8 травня під час його робочого візиту до Сахновщинського району люди поскаржилися керівникові ХОДА, що зараз до Харкова можуть дістатися лише автобусом, квиток на який через подорожчання палива коштує близько 100 грн. Дорога при цьому займає близько 3 годин. Місцеві мешканці підкреслили: залізницею до обласного центру можна було доїхати швидше й набагато дешевше, але електричку скасували в 2012 році. 

Харківська область має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі

За перший квартал поточного року зовнішньоторговельний оборот товарами та послугами Харківської області становить 637,1 млн. дол. У порівнянні з відповідним періодом минулого року темп росту склав 62%, що відповідає загальноукраїнській тенденції. Про це повідомила заступник голови обласної державної адміністрації Юлія Світлична. «Зменшення зовнішньоторговельного обороту спостерігається по всій Україні у цілому. Це ставить перед вітчизняними виробниками, представниками ділових кіл та відповідних державних структур додаткові завдання щодо активізації роботи у напрямі розширення географії торговельно-економічного співробітництва шляхом налагодження нових ділових контактів з іноземними партнерами. Також потрібно вжити необхідні заходи, спрямовані на підвищення якості українських товарів до конкурентного рівня з товарами, що виробляються підприємствами країн-членів ЄС», - підкреслила Юлія Світлична.

На Красноградщині пропонується створити п’ять спроможних територіальних громад

Відбулося чергове засідання робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад у Красноградському районі, на яке були запрошені міський та сільські голови. «Ми стоїмо на порозі реформування органів місцевого самоврядування. Процес запущено. І завдання влади на місцях - провести серед населення роз’яснювальну роботу щодо перспектив, які відкриються після створення спроможних територіальних громад. Відповідно до законодавства в результаті добровільного об’єднання територіальні громади будуть здатні самостійно або через відповідні органи місцевого самоврядування забезпечувати належний рівень надання послуг, зокрема, у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту та житлово-комунального господарства», - зазначив перший заступник голови Красноградської РДА Олександр Клочков.

В галереї «Мистецтво Слобожанщини» відкриється виставка художніх робіт лауреатів V Дельфійських ігор

З 28 травня по 13 червня в галереї пройде виставка робіт учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл естетичного виховання міста Харкова і Харківської області. До експозиції увійшли роботи переможців - лауреатів, дипломантів V Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант», які проводить Обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів.

У Валківському районі при об’єднанні громад пропонують враховувати географічне місцерозташування населених пунктів

На зустрічі з активом Сидоренківської сільської ради голова Валківської райдержадміністрації Віктор Войтенко обговорив шляхи реалізації Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Віктор Войтенко пояснив, що об'єднання територіальних громад буде відбуватися виключно добровільно. І без консультацій із представниками сіл, які створять нові об'єднання, рішення щодо зміни адміністративно-територіального устрою не прийматимуться. Представники ж Сидоренківської громади вважають, що головним фактором, який необхідно буде враховувати при об’єднанні громад - географічне місцерозташування населених пунктів, адже не останню роль грає транспортне сполучення і відстань між населеними пунктами.

Юні легкоатлети привезли п'ять золотих медалей з командного чемпіонату України

24 та 25 травня в Кіровограді відбувався командний чемпіонат України з легкої атлетики серед юніорів. За підсумками змагань, участь в яких взяли 414 спортсменів з 24 областей України та міста Києва, збірна Харківської області, набравши 886 очок, посіла третє місце. Перемогу святкували легкоатлети Київської області – 1296 очок, другими були представники Дніпропетровської області – 1180 очок. Про це повідомляють в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. В особистому заліку харківські спортсмени завоювали 5 золотих, 4 срібні та 3 бронзові медалі.

Спецоперація з ліквідації люботинського злочинця проведена успішно. Силовики спрацювали на вищому рівні. Ігор Райнін

Голова Харківської облдержадміністрації в ході брифінгу розповів подробиці спецоперації на автозаправці в районі смт Коротич. 25 травня тут співробітниками спецслужб було ліквідовано 48-річного мешканця м. Люботин Олега Гапона, який убив двох людей і захопив заручників. На злочин чоловіка штовхнула поява в його будинку державного виконавця, що прийшов описувати майно. Ігор Райнін повідомив, що 25 травня до Гапона прийшли п'ять осіб - кредитор, який зайняв йому гроші, судовий виконавець, дільничний та двоє понятих. Гапон відкрив по них вогонь із мисливського карабіна. «Співробітник виконавчої служби, який був присутній при цьому, не постраждав. Загинули поняті та був поранений сам кредитор. Зараз він перебуває в реанімації, у нього пошкоджена артерія. Його життю ніщо не загрожує», - уточнив голова Харківської облдержадміністрації.

В господарствах Харківської області посіяли ярі зернові та зернобобові культури на площі 495,6 тис. га

Це складає 96% до прогнозу, повідомляє управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР Харківської облдержадміністрації. Станом на 26 травня по всіх категоріях господарств кукурудзи на зерно посіяно 266,5 тис. га, або 94% до запланованого, гречки - 13,3 тис. га (93%), проса - 9,5 тис. га (98%).

Юлія Світлична провела особистий прийом громадян

Сьогодні, 26 травня, пройшов особистий прийом громадян заступником голови Харківської облдержадміністрації Юлією Світличної. На прийомі обговорювалися питання, пов'язані з підвищенням якості освіти в школах і вузах, кадровими питаннями в закладах освіти, а також поліпшенням інвестиційного клімату в Харківській області. Громадяни, які прийшли на прийом заступника голови ХОДА, отримали консультації з питань, які їх цікавили. Звернення, що вимагають поглибленого вивчення і більш обґрунтованої відповіді, Юлія Світлична взяла під особистий контроль.

Мешканці Чугуївщини на громадських слуханнях визначатимуться з питання об’єднання громад

Громадська рада при Чугуївській райдержадміністрації на своєму засіданні обговорила питання добровільного об’єднання територіальних громад. Перший заступник голови РДА Юрій Варжеїнов розпочав бесіду з представниками інститутів громадянського суспільства інформацією про закон України про добровільне об’єднання громад та проведену в цьому напрямку роботу.

На змаганнях з боксу серед студентів перше місце зайняла збірна Харківської державної академії фізкультури

Щорічні обласні змагання «Спорт протягом життя» відбулися у приміщенні спортивного залу Харківського національного університету будівництва та архітектури. Організатори змагань - Харківське обласне відділення (філія) з фізичного виховання та спорту МОН України та Харківська обласна організація Федерації боксу України.

В Обласному центрі культури і мистецтва триває проект «Дивовижна Україна: давні пам’ятки поряд з нами»

27 травня о 16:00 в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62, виставкова зала 2-го поверху) відбудеться тематичний вечір «Наодинці з давніми богами». «Що ми знаємо про вірування та побут наших пращурів? Яким богам вони вклонялися та які жертви приносили за для свого добробуту? Язичництво віддзеркалює найважливіші сторони господарської, соціальної, духовної сфери давніх суспільств та їх природного оточення. Ви гадаєте стародавнє вірування кудись щезло? Приходьте, і ми вам доведемо, що це не так!», - запрошують організатори. Одночасно в тому ж місці доступні для харків’ян містичні таємниці стародавніх слов’ян, унікальні пам’ятки Київської Русі і маловідомі святині Слобожанщини.

На Харківщині близько 13 тис. одинадцятикласників отримають шкільні атестати

Як розповів директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев, цього року в Харківській області атестати про повну середню освіту отримають близько 13 тис. випускників шкіл. Свято останнього дзвоника у загальноосвітніх школах області пройде 29 травня (30 травня - в школах із шестиденним тижнем). «Кожна школа проводить його індивідуально, враховуючи свої традиції. На урочисті лінійки зазвичай запрошують представників місцевої влади, почесних громадян, ветеранів Другої світової війни», - сказав Анатолій Бабічев. 

До уваги ЗМІ!

Сьогодні, о 12:30 в Будинку рад (вул.Сумська, 64, у холі на 2 пов.) відбудеться брифінг голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна. Керівник області прокоментує вчорашні події в Люботині і Коротичі із захопленням заручників.

Всі заручники люботинського злочинця перебувають у стабільному стані. Їм надана кваліфікована допомога. Олександр Галацан

В одного з чоловіків, який був узятий вчора в заручники на АЗС в Коротичі, а після звільнений, стався серцевий напад. Медики надали йому кваліфіковану допомогу і стабілізували його стан на місці подій. Чоловік від госпіталізації відмовився. Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. Також він зазначив, що іншим заручникам була надана психологічна допомога. Від госпіталізації вони також відмовилися. Що стосується потерпілого, який був поранений в стегно під час стрілянини в Люботині, він знаходиться в хірургічному відділенні 31-ї міської клінічної лікарні. Потерпілим виявився сам кредитор, який позичив грошей люботинському злочинцеві. «Чоловіка прооперували. Стан пацієнта оцінюється як середньої тяжкості», - додав Олександр Галацан.

Харківська команда привезла медалі Кубку України з шашок

З 18 по 26 травня в м. Івано-Франківськ проходив особисто-командний Кубок України з шашок-64. В змаганнях взяли участь близько 50 спортсменів із 11 регіонів країни. В класичній грі харків’янин Максим Обелець посів І місце, також спортсменка з Харківщини Лідія Олексієнко виборола ІІІ місце. В загальнокомандному заліку харківська команда посіла ІІ місце.

На балі-маскараді «За мир» зібрали понад 20 тис. грн. на потреби підрозділу харківського військового шпиталю в зоні АТО

У благодійному вечорі, що відбувся 25 травня в бальному залі Kharkiv Palace, взяли участь 100 студентських пар з п'яти вузів Харкова. Також частиною заходу став аукціон, лоти для якого створили учні харківської спеціалізованої школи №11. Усі кошти, які було виручено в ході заходу, передали Благодійному фонду «Сестра милосердя». Гроші спрямують на закупівлю обладнання для філії харківського військового шпиталю, який два тижні тому відкрився на базі місцевої лікарні в місті Часів Яр Донецької області і приймає поранених з передової. Організатором балу-маскараду «За мир» виступило Всеукраїнське студентське братство «Еліта Нації». Захід пройшов під патронатом Харківської облдержадміністрації в особі голови ХОДА Ігоря Райніна. У залі були присутні всі заступники голови обладміністрації. Сам керівник області не зміг взяти участь у благодійному вечорі, тому його вітальне слово зачитала заступник голови ХОДА Юлія Світлична. «Проведення благодійного балу-маскараду «За мир» стало новою традицією харківського студентства. Це не тільки хороший приклад того, як в наші непрості часи допомогти суспільству зберегти ідеї миру і не зачерствіти серцем. Насамперед це нагадування про те, що підтримка постраждалим під час військових дій, допомога воїнам, патріотам, яким ми зобов'язані мирним небом над Харківською землею, - наш щоденний святий обов'язок», - підкреслила Юлія Світлична. 

На Харківщини обговорили перспективи співпраці навчальних закладів та ІТ-компаній

У Харківському комп'ютерно-технологічному коледжі НТУ «ХПІ» відбувся круглий стіл «ІТ-компанії та навчальні заклади: синергія співпраці», організаторами якого виступили Департамент з підвищення конкурентоспроможності регіону та Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації. У заході взяли участь вищі та профільні навчальні заклади, ІТ-компанії та органи державної влади. Під час зустрічі активно обговорювалися питання реформування освіти та наближення її до практичних потреб сфери інформаційних технологій, у тому числі через використання механізмів державно-приватного партнерства та «дуальної освіти», впровадження новітніх підходів до викладання відповідних навчальних курсів, відкриття креативних просторів та бізнес-інкубаторів для студентів. 

В Міноборони спростили порядок видачі посвідчень учасникам АТО

З метою виконання вимог Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України щодо скорочення строків розгляду питання стосовно надання статусу учасника бойових дій, Міністерством оборони України видано наказ від 7 травня 2015 року № 200 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14 травня 2015 року за № 531/26976). Документом затверджені Положення про комісії Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та Інструкція про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків «Ветеран війни – учасник бойових дій» та листів-талонів на право одержання проїзних квитків з 50%-ю знижкою їх вартості.

Архів документів