Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

«Альянс Франсез» у Харкові відкритий для всіх, хто бажає долучитися до французької культури, літератури та кінематографу

Про це заявив президент Фундації «Альянс Франсез» Жером Клеман сьогодні, 3 червня, під час зустрічі з головою Харківської облдержадміністрації Ігорем Райніним. «Мені приємно перебувати сьогодні у вашому місті. Це дуже важливий момент, що в Харкові, незважаючи на складну політичну ситуацію, відкривається представництво культурно-просвітницької громадської організації «Альянс Франсез». Ми уважно стежимо за ситуацією в Україні і рівнем відносин між нашими країнами. І ми вважаємо, що розвиток культурних і мовних відносин дозволяє країні знайти своє місце в європейському співтоваристві. Це простір свободи, обміну і розуміння того, що культура також може сприяти врегулюванню ситуації в суспільстві», - зазначив Жером Клеман.

ДАЇ суворіше контролюватиме дотримання водіями правил безпеки при перевезенні пасажирів

В Україні розпочався комплекс профілактичних заходів «Автобус-2015». Заходи триватимуть упродовж червня. Профілактична операція направлена на підвищення безпеки при перевезенні пасажирів, забезпечення дотримання законодавства пасажироперевізниками. Про це повідомляє урядовий портал. Працівники ДАІ прослідкують, аби водії пасажирського транспорту не перевищували швидкісний режим, дотримувалися правил проїзду залізничних переїздів, обгону, зупинки і стоянки та інших вимог Правил дорожнього руху.

Ми вийшли на стовідсоткове розкриття терактів у Харківській області. Ігор Райнін

Про це голова Харківської облдержадміністрації повідомив під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Аленом Ремі. За словами керівника області, такий показник розкриття терактів - це сигнал всім злочинцям про те, що вони будуть знайдені і покарані. «Мало того, ми вийшли не лише на виконавців, але й на замовників. Зараз тривають слідчі дії. Результати будуть оприлюднені трохи пізніше», - зазначив Ігор Райнін.

До уваги ЗМІ!

Сьогодні, 3 червня, о 12:00 в прес-центрі ХОДА (Будинок рад, 5 пов.) відбудеться прес-конференція заступника голови Харківської облдержадміністрації Марка Беккера на тему: «Економічні аспекти реформування промисловості та АПК Харківської області». У прес-конференції також візьмуть участь генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Субботін, голова правління Харківської обласної спілки роботодавців у сфері агропромислового комплексу Іван Глянь і генеральний директор сільськогосподарського підприємства ТОВ «Мелихівське» Микола Купрєєв; о 16:00 в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) пройде вікторина «Українська головоломка»; о 16:00 у Харківському художньому музеї (вул. Раднаркомівська, 11) відкриється виставка художниці колишнього Будянського фаянсового заводу Галини Чернової «Я бажаю Україні миру, щастя і добра!»; о 17:00 у галереї «Бузок» (вул. Сумська, 25) відкриється виставка «Фарби життя» і «Нескучний академізм»; о 17:00 у центрі «Альянс Франсез» (вул. Римарська, 34) пройде відкриття представництва культурно-просвітницької громадської організації «Альянс Франсез» за участю Надзвичайного і Повноважного Посла Франції в Україні Алена Ремі, президента Фонду «Альянс Франсез» Жерома Клемана і заступника голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної.

У Харкові відкривається виставка майстрині фаянсу Галини Чернової

Презентація виставки «Я бажаю Україні миру, щастя і добра!» відбудеться сьогодні, 3 червня, о 16:00 у виставковій залі Харківського художнього музею. В музейних експозиціях твори художниці колишнього Будянського фаянсового заводу Галини Чернової експонувалися неодноразово, проте зараз під своїм дахом музей вперше презентує персональну виставку творів цієї знаної майстрині фаянсу. Понад 100 творів, експонованих в двох залах, розкривають розмаїття творчого доробку художниці. Тут представлено сервізи, миски, декоративні вази, блюда, пласти, маски, виконані в фаянсі, шамоті, гончарній глині, декоровані надглазурними та підглазурними фарбами, солями металів, емалями, ангобами, різноманітними технічними прийомами, зокрема, фляндровкою та кракле. Крім керамічних творів Чернової, на виставці експонуються її рисунки та акварелі.

Посол Франції урочисто відкриє в Харкові представництво громадської організації «Альянс Франсез»

Сьогодні, 3 червня, у Харкові урочисто відкриється представництво культурно-просвітницької громадської організації «Альянс Франсез» (вул. Римарська, 34). У церемонії відкриття візьмуть участь Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Ален Ремі, президент Фонду «Альянс Франсез» Жером Клеман та заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. Початок - о 17:00. Центр «Альянс Франсез» у Харкові спеціалізується, насамперед, на викладанні французької мови та організації культурних заходів для широкої громадськості. Так, «Тиждень Франкофонії» і «Французька весна», які традиційно пройшли навесні у співпраці з Посольством Франції в Україні, об'єднали понад 3 тис. чоловік. У центрі є медіатека та культуротека, якими можуть користуватися всі бажаючі.

Держекоінспекція встановила перевищення вмісту забруднюючих речовин у річці Мерла на Харківщині

Спеціалісти провели вимірювання вмісту шкідливих речовин у відібраних пробах у місці забруднення річки - в районі шлюза-регулятора №9 села Городнє Краснокутського району - та зафіксували перевищення вмісту забруднюючих речовин у порівнянні із встановленою гранично допустимою концентрацією для водойм культурно-побутового призначення, а саме за показниками хімічного та біологічного споживання кисню, амонію сольовому, фосфатами, сульфатами та сухим залишком. Вказане є порушенням статті 44 Водного кодексу України. Держекоінспекція в Харківській області направила матеріали перевірки до правоохоронних органів для встановлення винних осіб.

Лікарні Харкова ремонтують за рахунок коштів обласного бюджету

В цьому році за рахунок коштів обласного бюджету відремонтують комунальні заклади охорони здоров’я Харкова. На ці цілі виділять 4,7 млн. грн. Про це повідомив заступник голови Харківської ОДА Євгеній Шахненко. «На даний час виконуються роботи з капітального ремонту покрівлі обласної клінічної психіатричної лікарні №3 (близько 30% від запланованого обсягу робіт) та з капітального ремонту внутрішніх мереж теплопостачання, водопостачання та водовідведення обласного протитуберкульозного диспансеру №7 (близько 20% від запланованого обсягу робіт)», - зазначив Євгеній Шахненко. Також він додав, що вже розпочалися роботи з капітального ремонту покрівлі в обласній клінічній інфекційній лікарні. 

Ми зробимо все можливе, щоб діти навіть у віддалених районах змогли отримати гарну освіту. Юлія Світлична

Сьогодні, 2 червня, в рамках поїздки до Зачепилівського району заступник голови ХОДА Юлія Світлична взяла участь у відкритті відремонтованого і оновленого дитячого садка Бердянського навчально-виховного комплексу. У дитячому садку з'явилася додаткова група для 15 дітей, також з цього дня вже функціонуюча група дошкільного підрозділу з короткочасного режиму перебування переходить на повний режим. Таким чином, батьки ще 15 дітей зможуть залишати свою малечу у дитячому садку на цілий день. Почесні гості - Юлія Світлична, голова Зачепилівської РДА Андрій Конопля, голова районної ради Леонід Глянь, глава Бердянської сільради Михайло Дмитренко - зробили виняток, і в цей раз червону стрічку на вході у відремонтований дитячий садок перерізали самі діти. 

Харківські боксери привезли медалі чемпіонату України

Максим Корчуганов та Еміль Гусейнов стали призерами чемпіонату України з боксу серед юнаків, який з 26 по 31 травня відбувся в Ужгороді. В ваговій категорії до 54 кг срібну медаль виборов Максим Корчуганов. В фіналі харків’янин за одноголосим рішенням суддів 3:0 поступився Любомиру Каналошу з Закарпатської області. Про це повідомляють у Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА.

Ігор Райнін спільно з главою прикордонної служби України провели нараду, присвячену зміцненню державного кордону

Харківську область з робочим візитом відвідав голова прикордонної служби України генерал-полковник Віктор Назаренко. У ході поїздки Віктор Назаренко оглянув ділянку українсько-російського кордону. Після чого голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін разом з Віктором Назаренком провели координаційну нараду, присвячену проблемам облаштування та охорони державного кордону, а також питанням поліпшення побуту прикордонників та їх сімей.

В центрі «Бузок» покажуть «Фарби життя» і «Ненудний академізм»

На виставці «Фарби життя» представлені роботи малят від 6-ти років і дорослих до 60-ти. Завдяки програмі, розробленої Аллою Шляховою, її учні в короткий термін навчання - від 3-х до 6-ти місяців - домагаються великих успіхів у різних техніках графіки і живопису. Ще на одній виставці - «Ненудний академізм» - можна подивитися роботи учнів Харківського академічного художнього ліцею. Це – роботи 11-класників з малюнку, живопису і композиції, виконані як під керівництвом викладачів, так і самостійно.

Другий сезон «Дитячої філармонії» завершився концертом переможців V Дельфійських ігор Слобожанщини

30 травня на сцені Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського проект «Дитяча філармонія» урочисто закрив свій другий сезон. Учасниками заключного концерту цього навчального року стали переможці V Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант», що цієї весни пройшли в Харкові. В одинадцяти номінаціях ювілейних ігор взяли участь понад 1700 учнів шкіл естетичного виховання Харківської області та міста Харкова. Кращі виконавці отримали золоті, срібні та бронзові медалі, кубки та дипломи.

Харківська тенісистка Олена Сотнікова виграла парний титул на турнірі ITF

Турнір відбувся з 25 по 31 травня у Москві. У фінальному матчі Анастасія разом з Каролін Даніельс з Німеччини у двох сетах з рахунком 6:2, 7:6 переграли українку Ольгу Янчук та росіянку Дар'ю Касаткіну. Варто зазначити, що це вже 16-тий парний титул ITF Олени та третій в цьому сезоні. Про це повідомлють у Департаменті у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації.

Талановитих дітей регіону відзначили стипендіями «Надія Слобожанщини»

Вручення щорічних стипендій Харківської обласної державної адміністрації учням шкіл естетичного виховання відбулося 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей. Урочистий захід пройшов у Харківському обласному театрі для дітей та юнацтва. Цього року стипендіатами «Надії Слобожанщини» стали 30 учнів шкіл естетичного виховання у віці від 7 до 17 років. Ці талановиті діти з Харкова, Куп’янська, Чугуєва, Люботина, Лозової, Богодухіва та Харківського району – переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних конкурсів, оглядів та фестивалів.

Аграрії Харківщини ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяли 97% площ

За інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР ХОДА, станом на 2 червня по всіх категоріях господарств проведено посів ярих зернових та зернобобових культур на площі 498,6 тис. га, або 97% до прогнозу. Кукурудзи на зерно посіяно 268,4 тис. га, або 95% до запланованого, гречки - 14,0 тис. га (98%), проса - 10 тис. га (103%).

У дитячому садку «Ромашка» в Зачепилівському районі області відкрили нову групу

Сьогодні в сел. Зачепилівка на Харківщині після реконструкції урочисто відкрили додаткову групу в дошкільному навчальному закладі «Ромашка». У заході взяла участь заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. На святі також були присутні голова Зачепилівської РДА Андрій Конопля, голова районної ради Леонід Глянь, Зачепилівський селищний голова Юрій Кривенко, працівники, вихованці садочка, їхні батьки, громадськість. Юлія Світлична привітала вихователів, дітей та їхніх батьків з відкриттям нової групи. «Я дуже рада, що у нас є така можливість - відкрити ще одну групу, щоб дітки могли отримувати дошкільну освіту. Це здорово, що в Зачепилівському районі поліпшується демографічна ситуація, за що велике спасибі батькам. Сьогодні для всіх нас це велике свято. Все більше дітей зможуть навчатися, грати, знаходити нових друзів! У батьків тепер з'явиться більше вільного часу для повноцінної роботи», - сказала заступник керівника області у своєму вступному слові.

В центрі Харкова з’явиться арт-інсталяція «Невидимі»

Завтра, 3 червня, на центральній алеї сада Шевченка представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні відкриє громадську арт-інсталяцію «Невидимі». Сто двадцять фігур-силуетів арт-інсталяції уособлюють понад 120 тис. українців, які, за оцінкою МОМ, постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. На сорок фігур нанесені реальні історії жертв сучасного рабства. Самі фігури виготовив колишній постраждалий від торгівлі людьми, який, пройшовши програму реінтеграції МОМ, відкрив власну справу.

Дорогі земляки!

1 червня у світі відзначають День захисту дітей. Для всіх нас ця дата вже стала традиційною, але зараз вона наповнюється іншим, новим змістом. У ці дні дійсно багато дітей в Україні та Харківській області потребують допомоги, підтримки та захисту. Ті діти, яких позбавили мирного неба над головою, які разом з батьками були змушені покинути домівки, чиї батьки зараз захищають Україну на сході. Наш регіон за цей рік прийняв величезну кількість переселенців із зони АТО - тільки офіційно зареєстровано близько 170 тисяч осіб, 20 тисяч із них - діти. Тому саме зараз нам вкрай важливо об'єднати зусилля для того, щоб зробити сьогодення та майбутнє цих малюків добрим, світлим і мирним. Для цього робиться чимало - як керівництвом області та міжнародними організаціями, що прийшли на допомогу Україні, так і простими мешканцями Харківщини - волонтерами, педагогами, психологами. Всі проекти, які спрямовано на допомогу дітям, у стінах Харківської облдержадміністрації завжди отримують схвалення, розуміння та підтримку. 

Євгеній Шахненко привітав студентів та викладачів аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського «ХАІ» з 85-річчям заснування вузу

Сьогодні, 30 травня, в Національному аерокосмічному університеті імені М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» проходять урочистості, присвячені 85-річчю з дня заснування вузу. Відкрився день святкування на стадіоні та на майданчику перед головним корпусом вузу виставками науково-технічних досягнень випускників і співробітників, далі в актовій залі показали фільм про «ХАІ», а на головній алеї почалася побудова факультетських колон для участі в параді. Студенти всіх десяти факультетів вузу пройшлися парадом до стадіону, де і почалася урочиста частина. Від імені голови Харківської ОДА Ігоря Райніна, випускника 4-го факультету аерокосмічного університету, привітав студентів та викладачів зі святом заступник керівника області Євгеній Шахненко. 

Діти з усієї Харківської областівзяли участь у святі «Майстерня талантів», який проходить в саду Шевченка

30 травня напередодні Дня захисту дітей в саду Шевченка проходить масштабне дитяче свято «Майстерня талантів», яке зібрало декілька тисяч осіб з різних районів області. Свято урочисто відкрив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. Керівник області привітав усіх дітей та їх батьків з наступаючим Днем захисту дітей і разом з прокурором Харківської області Юрієм Данильченком і начальником Управління СБУ в Харківській області Олександром Пивоваром вручив премії Гран-прі та солодкі подарунки переможцям Обласного відкритого фестивалю дитячої художньої творчості «Таланти третього тисячоліття».

На святі «Останнього дзвоника» Вадим Глушко вручив грамоти випускникам та школярам селища Ківшарівка

У всіх загальноосвітніх навчальних закладах Харкова та області відбулися святкові заходи з нагоди закінчення навчального року. У святі «Останнього дзвоника», яке пройшло у Куп'янському районі в загальноосвітній школі №11 та гімназії №2, взяв участь тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Вадим Глушко. Після урочистого відкриття лінійок Вадим Глушко привітав усіх із закінченням навчального року, а також вручив грамоти відмінникам навчання та переможцям учнівських олімпіад. У свою чергу, випускники та школярі, які ще продовжать навчання, підготували для гостей танцювальні та вокальні номери.

На Балаклійщині продовжують обговорювати План перспективного розвитку територіальних громад

Відбулась зустріч керівництва Балаклійського району з мешканцями П’ятигірської сільської ради з метою обговорення соціально-економічних проблем територіальної громади, а також роз’яснень основних аспектів закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». У зустрічі взяли участь голова РДА Степан Масельський, перший заступник голови РДА В'ячеслав Тищенко, заступник голови РДА Валентина Панасенко, керівник апарату РДА Ніна Чернолясова, заступник голови районної ради Володимир Чуприн, депутати П’ятигірської сільської та районної рад, члени виконкому, керівники комунальних, сільськогосподарських та промислових підприємств, підприємці та мешканці.

З медалями з Мінську повернулися харківські велогонщики

В столиці Білорусі відбувся міжнародний турнір з велоспорту на треку «Гран-Прі Мінська», на якому спортсмени Харківської області здобули дві срібні та бронзову нагороди. Про це повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Змагання проводилися в Мінську вдруге та зібрали понад 150 учасників з 15 країн світу. Україну на турнірі представляли 12 спортсменів, які у підсумку здобули 9 медалей – 2 золоті, 3 срібні та 4 бронзові.  

У Зміївській РДА визначились з формуванням територіальних громад

З метою підготовки та впровадження заходів з добровільного об'єднання територіальних громад робоча група розглянула методику формування спроможних територіальних громад, а також порядок розроблення і схвалення перспективного плану формування територій громад.

Казкові герої, вигадливі хіміки, конкурси та подарунки: в обласній дитячій лікарні відбулося свято для маленьких пацієнтів

У Харківській обласній дитячій клінічній лікарні №1 сьогодні, 29 травня, відбулося свято для всіх маленьких пацієнтів, які проходять лікування в цьому закладі, приурочене до Дня захисту дітей. Хлопчиків та дівчаток розважали клоуни та аніматори, переодягнені в героїв мультфільмів. У спеціальних наметах були організовані майстер-класи з декупажу, боді-арту, рукоділля, малювання. На центральному майданчику перед входом до лікарні ведучі провели конкурси та вікторини з призами, а вигадливі хіміки показали незвичайні експерименти. Дітей та їх батьків привітали зі святом заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, директор Департаменту масових комунікацій ХОДА Михайло Черняк.

Господарства області закінчують сіяти соняшник та сою

За інформацією управління агротехнічного забезпечення Департаменту АПР ХОДА, станом на 29 травня всі категорії господарств провели посів ярих зернових та зернобобових культур на площі 498,1 тис. га, або 97% до прогнозу. Так, кукурудзи на зерно посіяли 268 тис. га, або 95% до запланованого. Гречки посіяли 14 тис. га, або 98% до запланованого. «Продовжується посів технічних культур. Соняшник посіяли на площі 358 тис. га. Сої посіяли 32,8 тис. га, або 97% до запланованого», - повідомляють в управлінні. 

У Харкові відкрилась «казкова» виставка юних митців

Традиційно наприкінці навчального року у галереї «Мистецтво Слобожанщини» відбулась презентація виставки юних художників Харкова і Харківської області - переможців V Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант». У ході урочистого відкриття експозиції 28 травня відбулось нагородження переможців, лауреатів, дипломатів п’ятих ювілейних Дельфійських ігор Слобожанщини у номінації «Образотворче мистецтво». Відзнаки та подарунки юним митцям вручив директор Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації Олег Яцина.

Вам - випускникам 2015 року - визначати долю та майбутнє нашої країни. Марк Беккер

29 травня у всіх загальноосвітніх учбових закладах Харкова і області відбулися святкові заходи з нагоди закінчення навчального року. У святі «Останнього дзвоника», яке пройшло в Барвінківській школі №2, взяв участь заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Марк Беккер. Після урочистого виходу випускників та підняття Державного прапора Марк Беккер привітав вчителів, школярів та їх батьків зі святом, а також нагадав, що учні області упродовж чотирьох років залишаються лідерами в інтелектуальних змаганнях, що є приводом для гордості і поваги.

Введення житла в експлуатацію спрощено. Євгеній Шахненко розповів, як швидко оформити право власності

В Харківській області в цьому році заплановано ввести в експлуатацію 290 тис. кв. м. житла, з них 122,5 тис. кв. м. становлять індивідуальні житлові будинки, з яких вже введено в експлуатацію 34 тис. кв. м. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко. Він нагадав, що 24 квітня Мінрегіон України підписав наказ №79 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт». «Мета цього документу - покращити стан будівельної галузі, надати можливість громадянам, які побудували житлові будинки без дозвільних документів, за спрощеним порядком ввести їх в експлуатацію та оформити на них право власності», - зазначив Євгеній Шахненко. 

Архів документів