Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Балаклійщина продовжує обговорювати план розвитку територіальних громад

Відбулась зустріч керівництва Балаклійського району з мешканцями Савинської селищної ради з метою обговорення соціально-економічних проблем громади, а також роз’яснень основних аспектів Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та методики формування спроможних територіальних громад. У зустрічі взяли участь голова РДА Степан Масельський, перший заступник голови РДА В'ячеслав Тищенко, заступник голови РДА Валентина Панасенко, керівник апарату РДА Ніна Чернолясова, заступник голови районної ради Володимир Чуприн, депутати Савинської селищної та районної рад, керівники комунальних, сільськогосподарських та промислових підприємств, підприємці, мешканці. 

У профтехучилищах Харківщини оновлять перелік професій

Вже цього року систему професійно-технічних навчальних закладів області планується оптимізувати з урахуванням даних моніторингу потреб ринку праці. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична. «Це не буде поголовне закриття профтехучилищ. З 54 ПТУ ми плануємо оптимізувати близько 5. Буде проведено оновлення переліку професій і позбавлення від дублювання спеціальностей різними навчальними закладами. Окремі училища будуть об'єднані в потужні навчальні заклади з урахуванням демографічних, економічних, соціальних особливостей розвитку регіону та потреб мешканців», - зазначила заступник голови.

В області запропонували створити «єдине митне вікно» для волонтерів

Сьогодні, 10 червня, т.в.п. голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко, перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко, а також представники державних структур та громадських, волонтерських і релігійних організацій обговорили особливості застосування нормативно-правової бази для отримання гуманітарної допомоги. Спочатку фахівці розповіли про механізм реалізації Закону України «Про гуманітарну допомогу» органами соціального захисту населення, загальних питаннях, які стосуються вантажів гуманітарної допомоги, порядок пропуску та митного оформлення гуманітарної допомоги та особливості оподаткування.

У школах Харківщини учням видадуть електронні книги

З нового навчального року в школах Харківської області в рамках пілотного проекту на уроках будуть використовувати електронні книги. Про це 10 червня повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична в ході презентації аспектів реформування сфери освіти в області. «На сьогодні є багато нарікань від батьків в тому відношенні, що портфель дитини дуже важкий, і кількість книг в ньому перевищує вагу учня. Тому з нового навчального року в рамках пілотного проекту ми забезпечимо електронними книгами декілька класів. Дитина буде мати електронну книгу, в яку зможе закачати підручники на весь навчальний рік. Потім в цю ж електронну книгу він зможе закачувати підручники всіх наступних навчальних років. По-перше, це полегшить, в буквальному сенсі слова, ношу учневі, по-друге, надасть можливість заощадити на покупці друкованих книг», - зазначила Юлія Світлична.

Норвегія готова надати Україні правову підтримку в реформуванні судової та правоохоронної системи

Сьогодні, 10 червня, заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Вячеслав Аббакумов провів зустріч з делегацією фахівців Королівства Норвегія з питань юридичної реформи в Україні. У зустрічі також взяли участь директор юридичного департаменту ХОДА Денис Дудник і керівник групи розробників Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року Олександр Лукашов. Під час зустрічі обговорювалися питання щодо напрямів проведення в Україні реформ у юридичній сфері, а також надання відповідної допомоги норвезькими експертами.

При школах області працюють 140 мовних таборів

Про це повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична під час презентації аспектів реформування сфери освіти в Харківській області. «Цього року на національному рівні стартувала єдина програма організації мовних таборів на базі загальноосвітніх шкіл. Харківська область внесла новацію у розвиток цього напрямку. Ми постаралися залучити до шкіл іноземних представників, носіїв мови на волонтерських засадах, на безоплатній основі. Представники іноземних держав - американці, англійці, німці - надаватимуть дітям уроки іноземної мови», - пояснила Юлія Світлична. За її словами, відкриття 140 таборів цього року - тільки перший етап. Надалі їх кількість буде тільки зростати. 

Харківські спортсмені стали першими на чемпіонаті України з легкої атлетики

В Кіровограді 8-10 червня проходив командний чемпіонат України з легкої атлетики. В змаганнях брали участь 463 спортсмени, які представляли 24 області України, АР Крим та м. Київ. В командному заліку Харківська область з сумою у 2161 очко посіла перше загальнокомандне місце. Про це повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Другою була збірна команда м. Києва (2018 очок), третьою – збірна команда Київської області (1920 очок). 

Харківщина отримає більше 170 млн. грн. на погашення заборгованості з різниці в тарифах для населення

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 4 червня 2015 р. № 375 «Порядок та умови надання у 2015 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та/або іншим підприємствам централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання, водовідведення, опалення та постачання гарячої води тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування».

Студентів-волонтерів об'єднують в обласному молодіжному штабі

Єдиний волонтерський центр «Приєднуйся!» відкрився при ХарРІ НАДУ. Головне завдання центру - надати активній молоді регіону можливість координувати свої зусилля. Про це повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична під час презентації аспектів реформування сфери освіти в Харківській області. «Студентство активно бере участь в розвитку громадянського суспільства. У кожному навчальному закладі є окремі активні люди. Ми вирішили зібрати їх усіх разом. У волонтерському центрі «Приєднуйся!» ми можемо об'єднати всіх активних волонтерів-студентів і всі заявки на те, яка допомога потрібна і до вирішення яких питань можна залучити це співтовариство. Мається на увазі і допомога переселенцям, і дітям, і військовим», - пояснила Юлія Світлична. 

В області з'являться унікальна школа художньо-естетичного профілю та військовий ліцей «Патріот»

Як розповіла заступник керівника Харківської ОДА Юлія Світлична під час прес-конференції щодо реформування сфери освіти області, мережу навчальних закладів регіону вдосконалять. Таким чином, кожна дитина матиме можливість отримати якісну шкільну та дошкільну освіту. Так, деякі школи планується перетворити в навчально-виховні комплекси, відкривши на їх базі дитячі садки. Таких УВК в області з нового навчального року з'явиться три - в Балаклійському районі (Пришибський і Савінський НВК) та в Ізюмському (Куньевский). У планах відкрити ще до десяти НВК.Також в районах з'являться нові дитячі садки. 

З початку навчального року дітей з районів Харківської області підвозитимуть до шкіл на нових автобусах

У зв'язку з оптимізацією малокомплектних шкіл у районах області буде організовано підвезення дітей шкільними автобусами до навчальних закладів з більш високим рівнем підготовки та укомплектованим викладацьким складом. Про це 10 червня під час прес-конференції, присвяченої питанням реформування сфери освіти, повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. За її словами, в області на шкільних маршрутах вже працюють близько 308 автобусів. «Ми розуміємо, що цієї кількості автобусів буде недостатньо у зв'язку з оптимізацією та удосконаленням шкільної мережі. Тому головою Харківської облдержадміністрації було прийнято рішення виділити 5 млн.грн. на покупку нових автобусів для районів області», - розповіла заступник голови ХОДА.

В університеті цивільного захисту пройдуть урочистості з нагоди випуску молодих фахівців

12 червня о 10:00 в Національному університеті цивільного захисту України відбудеться випуск молодих фахівців. Зі стін навчального закладу вийдуть 470 випускників, 183 з яких продовжать свою діяльність у підрозділах Державної служби України з питань надзвичайних ситуацій. В урочистостях візьмуть участь заступник голови Держслужби України з надзвичайних ситуацій Олег Авер’янов, представники керівництва Харківської обласної державної адміністрації, Харківської міської ради, головних управлінь та управлінь ДСНС в областях, представники громадськості та духовенства, ветерани і батьки. Акредитація журналістів триватиме до 17:00 11 червня за тел.: (057)707-34-59.

Юлія Світлична презентувала концепцію регіонального реформування сфери освіти і науки

Зміни чекають як вищу та середню школи, так і сферу професійно-технічної освіти, повідомила заступник голови ХОДА в ході прес-конференції 10 червня. «Головою Харківської облдержадміністрації Ігорем Райніним було поставлено завдання розробити і впровадити на регіональному рівні зміни в кожній сфері господарської діяльності», - підкреслила Юлія Світлична. Презентацію регіональних аспектів реформування освіти та науки заступник голови облдержадміністрації розділила на кілька блоків. У перший з них увійшли зміни, які очікують вищу школу та наукову сферу області. Ключові новації тут - це створення Харківського університетського консорціуму та єдиної бази інноваційних розробок ВНЗ і НДІ регіону. 

У Харківському регіоні створять єдину базу інноваційних проектів і розробок місцевих ВНЗ

Про це розповіла заступник голови ХОДА Юлія Світлична під час презентації аспектів реформування сфери освіти в Харківській області. Вона пояснила, що кожен харківський вищий навчальний заклад має наукові розробки, але на сьогодні в області немає єдиної бази, яка містила б весь перелік цих інноваційних проектів. «Зараз збирають реальні наукові розробки кожного навчального закладу, щоб надалі представляти їх інвесторам. Таким чином розробки зможуть впроваджувати в життя», - сказала Юлія Світлична. Також з цією метою у вересні-жовтні ХОДА проведе регіональний конкурс на кращий інноваційний проект серед вищих навчальних закладів і наукових установ області. У листопаді відбудеться регіональна виставка наукових розробок. Юлія Світлична нагадала, що зараз активно популяризують науку в регіоні - перед Днем науки облдержадміністрація нагородила більше 20 учених, які отримали також і стипендії. 

Матеріальну допомогу військовослужбовцям, звільненим зі строкової служби, почнуть виплачувати найближчим часом

Як повідомили в Департаменті соціального захисту населення ХОДА, Кабмін затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби (постанова Кабміна від 08.04.2015 № 185). Так, бюджетні кошти спрямовуються на виплату матеріальної допомоги громадянам України, які звільнилися з військової строкової служби, в розмірі: - середньої заробітної плати на день призову, але не менше мінімальної заробітної плати, встановленої на день призову (для громадян, які працювали на підприємствах, в установах і організаціях); - мінімальної заробітної плати, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали). 

На чемпіонаті України з плавання серед юніорів харків’яни завоювали 11 золотих медалей

Участь в змаганнях взяли близько 400 плавців віком від 13 до 16 років з 20 областей України. За підсумками чемпіонату плавці Харківської області вибороли 11 золотих, 7 срібних та 7 бронзових медалей. Серед дівчат найкраще виступили вихованки харківської СДЮШОР «Спартак» - Еліна Мясоєдова, яка здобула чотири золоті та одну срібну медаль, а також Валерія Гунченко, яка повернулася з трьома золотими та трьома срібними медалями. Трьома золотими медалями, а також «сріблом» та «бронзою» відзначилася і Поліна Вербицька.

Сьогодні Ігор Райнін - в ефірі програми «Суспільний інтерес»

10 червня, о 15:00 в ефірі програми «Суспільний інтерес» на каналі «ОТБ» голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін відповідає на питання провідних журналістів Харкова.

Радіаційна обстановка в Харківській області в травні була стабільною

За даними радіаційного моніторингу, на проммайданчику, у санітарно-захисній зоні, зоні спостереження Державного спеціалізованого підприємства «Харківський державний міжобласний спеціальний комбінат» упродовж травня 2015 року перевищень нормативних значень радіаційних параметрів не зафіксовано, радіаційна обстановка стабільна. Про це повідомила начальник Східної держінспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України Ольга Беззабава. 

На Харківщині зіграли у дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру

В Харківській області 9 червня відбувся обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), який проводили Департамент науки і освіти ХОДА спільно з обласною станцією юних туристів. Традиційно захід пройшов на базі обласного вищого училища фізичної культури і спорту. Про це повідомила заступник голови Харківської ОДА Юлія Світлична. У заході взяли участь близько 400 учнів з навчальних закладів 28 районів/міст області та ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою «Патріот».  

У Харківській облдержадміністрації мешканці Луганській області допомогли вирішити питання з житлом

9 червня тимчасово виконуючий повноваження заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Вадим Глушко провів особистий прийом громадян. Більшість звернень мешканців нашого регіону стосувалися надання матеріальної допомоги на лікування, проведення зубопротезування та забезпечення ліками. Також на прийом до Вадима Глушка прийшла жінка, яка переїхала до Харкова з Луганської області. Вимушена переселенка, яка сама виховує маленького сина, попросила допомогти з тимчасовим житлом. Мати-одиначка працює нянькою в дитсадку і не може самостійно оплачувати в місті оренду кімнати або квартири.

До уваги журналістів!

Сьогодні, 10 червня, о 12:00 в прес-центрі ХОДА (Будинок рад, 5 пов.) відбудеться прес-конференція заступника голови Харківської облдержадміністрації Юлії Світличної на тему: «Аспекти реформування сфери освіти в Харківській області». У прес-конференції також візьмуть участь директор ХарРІ НАДУ при Президентові України Людмила Бєлова, ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Таций, ректор Харківського національного медичного університету Володимир Лісовий.  Збір журналістів о 11:45 біля м. Університет (Стекляшка).

Воду з річки Роганка досліджують у лабораторії

9 червня за дорученням заступника голови Харківської облдержадміністрації Євгенія Шахненка представники Державної екологічної інспекції виїхали до села Мала Рогань Харківського району. Вони вивчили ситуацію із помутнінням води в річці та провели профілактичні бесіди з керівництвом заводів, розташованих в дельті Роганки. «На території Малороганскої сільської ради у водах річки виявлено рясне помутніння. На місце терміново була викликана лабораторія. Взято проби води. Результати заборів точно будуть відомі вже до 12 червня, а, можливо, будуть готові й раніше. Про висновки, що зроблять фахівці лабораторії, ми повідомимо в прокуратуру. Якщо там буде виявлено порушення, правоохоронні органи відкриють кримінальну справу, й слідство займеться пошуком винних», - повідомив Євгеній Шахненко. 

На Харківщині планують залучити 80-100 млн. грн. інвестицій на переоснащення котелень

В першу чергу, стоїть завдання забезпечити альтернативними джерелами енергії бюджетні організації. Таким чином регіон економить газ і здешевлює утримання шкіл, дитячих садків та лікарень, зазначив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко, відповідаючи на дзвінки читачів газети «Вечерний Харьков». За його словами, сьогодні проводяться роботи з переоснащення 15 котелень у Харкові та області. Крім того, розробляються проекти в Борівському, Первомайському, Нововодолазькому та Лозівському районах.

Позитивний досвід Харківської області треба розповсюдити по всій Україні. Міністр молоді і спорту Ігор Жданов

«Хотів би відмітити роботу керівництва Харківської області - вони так суттєво збільшили видатки місцевого бюджету на спортивні заходи. І хотів би звернутися до колег з інших регіонів - якщо у вас є нерозуміння, як це зробити, зверніться за досвідом до своїх колег з Харкова. Вони реконструюють спортивні будівлі, у чотири рази збільшили кошти на оздоровлення дітей. Так що треба подумати, як позитивний досвід наших колег розповсюдити по всій Україні», - сказав сьогодні під час всеукраїнської селекторної наради міністр молоді і спорту Ігор Жданов. У ході наради розглядалися два основні питання: утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які передані з Фонду соціального страхування на фінансування з місцевих бюджетів, та підготовка спортсменів до участі у Європейських іграх у Баку, ХХХІ літніх Олімпійських іграх 2016 року та Параолімпійських іграх.

Триває всеукраїнська благодійна акція «Шлях до мрії»

Благодійна акція «Шлях до мрії» передбачає масштабний вокальний конкурс і просування виконавців. Сама акція направлена на популяризацію української пісні, виявлення у містах України обдарованої творчої молоді, допомогу в реалізації нових музичних проектів, естетичний та духовний розвиток молодого покоління. Територіально програма буде поширюватися на понад 200 міст України, у яких пройдуть концерти українських артистів в рамках підтримки акції «Шлях до мрії». Так, заявки на участь у вокальному конкурсі прийматимуть до 20 вересня. В конкурсі можуть взяти участь сольні виконавці та творчі колективи зі всієї України, якщо артистам від 14 до 25 років. З жовтня конкурсне журі буде визначати 10 найкращих конкурсантів для участі у фінальному гала-концерті. Він відбудеться 15-19 грудня за участю зірок естради та культурних діячів. На гала-концерті журі оголосить переможців в номінаціях та вручить призи. 

На Харківщині проводять командно-штабні навчання з територіальної оборони

З метою підвищення обороноздатності держави за рішенням Президента України Петра Порошенка протягом травня-червня в регіонах країни проводять командно-штабні навчання з територіальної оборони. У навчаннях беруть участь органи військового управління та підрозділи Збройних Сил України, інших військових формувань і правоохоронних органів, а також голови обласних державних адміністрацій. У ході навчання відпрацюють механізм взаємодії між військовими командуваннями та обласними (районними) державними адміністраціями щодо спільного планування та виконання завдань територіальної оборони. Також планується вивчити на практиці питання розміщення, організації тилового забезпечення підрозділів та управління їх діями під час виконання завдань територіальної оборони за безпосередньою участю місцевих органів державної влади. 

Створення ОСББ допоможе викорінити в багатоквартирних будинках безгосподарність. Євгеній Шахненко

Сьогодні держава спрямовує всі сили на створення якісного споживача послуг - управителя будинку або ОСББ. Про це заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко заявив в гостях у редакції газети «Вечерний Харьков», коментуючи закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який набирає чинності з 1 липня. «Цим законом, зокрема, передбачено, що мешканці багатоквартирних будинків можуть найняти управителя будинку. Якщо вони самі не визначаться - управитель буде призначатися місцевими органами влади. Це може бути і так званий ЖЕК, і приватний підприємець. Таким чином розширюється конкуренція, щоб ЖЕКи не були монополістами. Крім того, змінюються правила створення ОСББ: тепер достатньо згоди вже не 100, а 75% мешканців», - пояснив Євгеній Шахненко.

Ямковий ремонт виконано майже на 85 тис. кв. м доріг області

За інформацією заступника голови Харківської обласної державної адміністрації Євгенія Шахненка, на початок червня державним підприємством «Харківський облавтодор» виконано ямковий ремонт на 84416 кв.м доріг, з них 63926 кв. м - на дорогах державного значення, 20490 кв. м – на місцевих дорогах. «Роботи виконано на дорогах Київ-Харків-Довжанський, Харків-Охтирка, Харків-Сімферополь-Алушта-Ялта, Харків-Вовчанськ-КПП «Піски», Чугуїв-Печеніги-Великий Бурлук та на місцевих дорогах: Сахновщина-Великі Бучки, Революційне-Радькове, під’їзд до с.Охоче, під’їзд до с.Хорошеве», - зазначив Євгеній Шахненко.

В галереї «Мистецтво Слобожанщини» розкажуть про заходи, що проходять в рамках Дельфійських ігор Слобожанщини

10 червня о 17:00 в галереї (Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх (вхід з боку площі Свободи)) відбудеться творча зустріч з організаторами підсумкової виставки переможців V ювілейних Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант». Керівництво, методисти та співробітники Обласного навчально-методичного центру підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів розкажуть про конкурси та події, що проходять в рамках Дельфійських ігор Слобожанщини «Надія. Молодість. Талант». Вхід - вільний.

«Слобожанець» - срібний призер чемпіонату України

У Львові завершився ХХІV чемпіонат України з водного поло серед чоловічих команд, срібні медалі якого здобув харківський клуб. Про це повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. В останньому турі чемпіонату «Слобожанець» здобув впевненні чотири перемоги та навіть з рахунком 7:6 змусив капітулювати львівське «Динамо», яке достроково вибороло золоті медалі цього сезону. Зрештою харків’яни набрали 55 очок та посіли друге місце. Третє місце та бронзові нагороди виборов маріупольський «Іллічивець». А ще одна харківська команда - НТУ «ХПІ» - посіла четверте місце. 

Архів документів