Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

До реконструкції Шарівського комплексу залучать інвесторів

Харківська обласна державна адміністрація та Харківська обласна рада розробляють низку заходів щодо реабілітації Палацово-паркового комплексу «Садиба», розташованого у смт Шарівка Богодухівського району області. Про це повідомив заступник керівника регіону Євгеній Шахненко. «Виконана інвентаризація об’єктів, які входять до комплексу, включаючи будівлі палацу, оранжереї та парк. Для інвесторів готують варіанти можливого цільового використання цього комплексу», - пояснив Євгеній Шахненко. Спільно з Головним управлінням Держсанепідслужби у Харківській області розробляють комплекс необхідних заходів щодо безпечного використання території та об’єктів пам’ятки. З провідними туристичними організаціями опрацьовують цікаві маршрути, які включають відвідування Шарівського комплексу та інших цікавинок Богодухівського району. 

Парламент звільнив від мобілізації викладачів ВНЗ

Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення зміни до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації окремих категорій наукових і науково-педагогічних працівників. Законодавчим актом встановлено, що «призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: - студенти, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній формі навчання; - наукові і науково-педагогічні працівники, які мають вчене звання та/або науковий ступінь і працюють у вищих навчальних закладах, наукових установах та організаціях за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки».

Марка Беккера на особистому прийомі просили допомогти з придбанням спортивного інвентарю для ДЮСШ

Сьогодні, 1 липня, заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер провів особистий прийом громадян. Так, мешканець Лозівського району попросив заступника керівника області допомогти в оформленні документів на земельну ділянку на території Чернігівської сільської ради. Там чоловік планує вести фермерське господарство. Зараз у нього вже є невелике поголів'я свиней, але мешканець області хоче створити повноцінну тваринницьку ферму. Марк Беккер взяв питання на контроль і дав завдання начальнику ГУ Держкомзему у Харківській області надати допомогу фермеру в оформленні документів.

Еліна Світоліна вперше прорвалася до другого раунду Вімблдону і стартувала з перемоги

Вчора, 30 червня, в Великобританії стартували змагання основної сітки одного з чотирьох тенісних турнірів «Великого Шолому», в якому взяла участь перша ракетка України харків’янка Еліна Світоліна. В першому колі Еліна зустрілася з японкою Місакі Доі. Саме ця суперниця вибила українку зі змагань у минулому році. Та цього разу харків’янка взяла реванш.  

Сьогодні в ефірі телеканалу «News One» - інтерв'ю з Юлією Світличною

Заступник голови Харківської облдержадміністрації 1 липня стане гостею програми «Великий ефір зі Світланою Орловською» на телеканалі «News One». Мова піде про децентралізацію, запуск проекту «Електронний уряд», бюджет Харківської області-2015 і процес реформування освіти в регіоні. Початок ефіру - о 21:15. 

Харківщина виконала план з призову солдат-строковиків

Учора, 30 червня, зі збірного пункту Харківського обласного військового комісаріату для проходження строкової служби в рамках весняно-літньої призивної кампанії 2015 року відправлено команду з 30 юнаків. Всього ж з 6 квітня до кінця червня районними військкоматами до війська було направлено 1200 мешканців Харківщини віком від 20 до 27 років. «План-завдання щодо відбору солдатів-строковиків, яке було визначено у Генеральному штабі для нашого східного регіону, виконано на 100%. Зауважу, що усі новобранці не направлятимуться до зони АТО. Більшість юнаків поповнять лави Збройних Сил України, решта служитимуть у Національній гвардії і Державній спеціальній службі транспорту», - пояснив заступник військового комісара полковник Юрій Калгушкін.

На збиранні ранніх зернових в області планують задіяти більше 3 тисяч комбайнів

Готовність техніки становить 98%, повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер. За сприятливих погодних умов збирання ранніх зернових та зернобобових культур планується провести за 12 робочих днів. Площ, на якій цього року збиратимуть врожай, становитиме 765,4 тис. га (116,1% до минулого року), у тому числі: пшениці – 562,4 тис. га, жита – 5,9 тис. га, ячменю – 169,6 тис. га, вівса – 9,3 тис. га, гороху – 27,5 тис. га. За попередніми розрахунками, в цілому по області у 2015 році прогнозується зібрати ранніх зернових та зернобобових культур 2,5 млн. тонн (89,4% до показнику минулого року), при середній урожайності 32,4 ц/га.

Ми лобіюємо інтереси виробників Харківщини серед українських інвесторів. Юлія Світлична

В ексклюзивному інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» заступник голови Харківської облдержадміністрації розповіла про економічну ситуацію в області. За словами Юлії Світличної, частина харківських підприємств на 80-90% була багато в чому орієнтована на російський ринок. І з початком торгових воєн цим підприємствам довелося хаотично шукати нові ринки збуту. «Від цього страждали ті підприємства, менеджмент яких вважав більш зручним розвивати торговельні відносини в напрямку одного ринку, оскільки їм було так зрозуміліше і дешевше. В результаті - нових замовлень від РФ не надходить, російський ринок закривається, і ці підприємства, втрачаючи обсяги виробництва і показуючи погану економіку, тільки зараз починають шукати альтернативні напрямки співпраці. Хоча є в області і ті підприємства, які виробляли грамотну управлінську стратегію і змогли вчасно диверсифікувати виробництво», - пояснила заступник глави області.

Бронзова призерка Європейських ігор - Марина Колесникова - повернулася до Харкова

Вчора до Харкова повернулася учасниця І Європейських ігор у Баку від Харківської області, бронзова призерка у плаванні Марина Колесникова. Харків’янка була однією з останніх українських спортсменів, які боролися за медалі перших Європейських ігор, і отримала «бронзу» в плаванні на дистанції 200 метрів на спині, а також була четвертою на фініші дистанції 100 метрів на спині.

Тепер за соціальною допомогою переселенцям можна звернутися і до відділень «Ощадбанку»

Процедуру виплати соціальної допомоги вимушеним переселенцям спрощено та захищено від фінансових ризиків. На цьому було наголошено під час спільного брифінгу у Будинку уряду за участю заступника міністра фінансів Романа Качура, заступника міністра соціальної політики Віталія Мущиніна та заступника голови правління АТ «Ощадбанк» Антона Тютюна. «Міністерство фінансів спільно з Міністерством соціальної політики та Ощадним банком України відпрацювали відповідні зміни. І, таким чином, на сьогодні кількість установ, до яких можна буде звернутися за отриманням відповідної допомоги, зросте практично втричі за рахунок того, що звернення можна буде зробити через відділення «Ощадбанку», - повідомив Роман Качур. При цьому він зауважив, що враховуючи ситуацію на фінансовому ринку, ця схема за рахунок залучення «Ощадбанку»буде більш безпечною для отримання відповідних допомог. Крім того, важливим завданням для міністерства є своєчасне отримання допомоги переселенцями.

У «Мистецтві Слобожанщини» розкажуть про український авангард

Сьогодні, 1 липня, в галереї (Держпром, 4-й під'їзд (вхід з боку площі Свободи)) відбудеться лекція з циклу «Простір і час українського мистецтва (XIX-XX ст.)» за темою «Шляхи українського авангарду». Лектор - художник, історик мистецтва Вікентій Пухарев - розповість про особливості становлення українського авангарду на прикладі творчості провідних представників напрямку.  

В Краснокутській РДА обговорили переваги об’єднання громад

30 червня в райдержадміністрації за участю керівника Харківського регіонального офісу з підтримки реформ місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади, заступника голови обласної робочої групи з підтримки та впровадження добровільного об’єднання територіальних громад Діани Баринової та членів районної робочої групи з підтримки та впровадження добровільного об’єднання територіальних громад відбувся семінар «Добровільне об’єднання територіальних громад. Переваги співпраці».

В професійно-технічних навчальних закладах Харківщині відбулися випускні

Як повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична, у 2015 році понад 7000 випускників професійно-технічних навчальних закладів Харківщини отримують атестати про повну загальну середню освіту та дипломи кваліфікованих робітників. В тому числі - 450 випускників отримують дипломи з відзнакою. «Закінчення професійно-технічного навчального закладу – це початок дорослого та самостійного життя. У сьогоднішніх випускників попереду багато досягнень, реалізація власних здібностей та талантів», - зазначила заступник керівника регіону.

У Харкові обговорять реалізацію електронного урядування за участю екс-прем’єр-міністра Естонії

2 липня Департамент з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації за підтримки Київської школи економіки проводить дискусійну панель «Кращі практики електронного урядування». У заході візьмуть участь екс-прем’єр-міністр Естонії Юхан Партс, керівництво компанії «Portis Consulting», представники IT-бізнесу та профільних навчальних закладів області. Дискусійна панель відбудеться з 11:00 до 13:00 за адресою: вул. Сумська, 72, 2 поверх (медіацентр «Время»). Запрошуються всі бажаючі за умови обов’язкової попередньої реєстрації до 17:00 1 липня.

В області необхідно відновити роботу 13-15 лабораторій, які перевіряють насіння

З 27 насіннєвих інспекцій в регіоні зараз працюють тільки три. Цю проблему делегація під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера озвучила під час наради з приводу підготовки до збирання ранніх зернових. Захід за участю міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка проходив в рамках Всеукраїнського дня поля-2015 в Київській області в селищі Дослідницьке. На базі українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки ім. Л. Погорілого були представлені новітні техніко-технологічні рішення при обробці грунту, сівби, догляду за посівами, збирання врожаю, а також на трьох майданчиках пройшла виставка сучасної техніки.

Під час об'єднання громад ліквідувати населені пункти не будуть. Юлія Світлична

Про це заступник голови Харківської облдержадміністрації сказала у програмі «Об'єктив-позиція» на ТРК «Симон». Як зазначила Юлія Світлична, Перспективний план добровільного об'єднання територіальних громад, який був прийнятий 18 червня на сесії облради, передбачає не ліквідацію сіл та селищ регіону, а тільки ущільнення системи управління. Таким чином, замість кількох селищних рад буде одна. «Це дозволить оптимізувати фінансовий ресурс. Якщо на село було виділено, наприклад, 250-300 тис. грн., то апарат сільради на своє забезпечення витрачав велику частину цього ресурсу – більше 50% так точно. Якщо ми скоротимо кількість сільрад, наприклад, у п'ять разів, це призведе до збільшення власних коштів і дозволить об'єднаній громаді брати участь вже на інших умовах у розподілі фінансового потоку, що прямується з держбюджету. Звідси – нова інфраструктура, нові дитячі садки, нові школи, ремонти в цих школах тощо», - пояснила заступник керівника області.

Олена Сотнікова здобула чергову перемогу

28 червня в голландському місті Бреда харківська тенісистка Олена Сотнікова виграла свій четвертий у цьому сезоні парний титул ITF. Про це повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. Олена в дуеті з білоруською спортсменкою Світланою Піроженко впевнено у двох сетах виграли три поєдинки та вийшли до фіналу змагань, де їм протистояли австрійські тенісистки Барбара Хаас та Піа Кьоніг. В головному матчі за «золото» створити конкуренцію україно-білоруському дуету австрійкам не вдалося. Олена та Світлана переграли суперниць з рахунком 6:3, 6:1 за сетами та стали переможцями турніру. Варто зазначити, що це вже 17 перемога Олени Сотнікової у парних турнірах ITF в кар'єрі.

В Валках відзначили культурно-спортивне свято «Козацькі розваги»

У місті Валки Харківської області відбулось спортивно-розважальне свято «Козацькі розваги-2015». У програмі були веселі конкурси, змагання команд у різних номінаціях, розваги та ігри. Свято проходило за підтримки Харківського обласного центру фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх» у рамках відзначення Дня Конституції України. У змаганнях взяли участь 10 команд. Як повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА, перше місце посіла команда Валківської РДА, друге місце - команда «Молодь Валківщини», третє місце - команда районного відділу внутрішніх справ. Усіх переможців нагороджено призами та грамотами. 

Харків’ян залучають до боротьби з рідкісними захворюваннями

Сьогодні, 30 червня, о 13:00 в приміщенні ХАТОБу (Сумська, 25, мала зала) пройде форум «Разом заради дітей» та фотовиставка «Рідкісне право житти». Заходи відбудуться в рамках Всеукраїнського туру, присвяченого життю та проблемам орфанних хворих (з рідкісними захворюваннями). В теперішній час проблеми рідкісних захворювань набувають глобального значення в медицині і стають актуальними для суспільства. Саме тому Всеукраїнська громадська спілка «Орфанні захворювання в Україні», Центр рідкісних хвороб (ХСМГЦ), Український інститут клінічної генетики ХНМУ, фонд «Україна - дітям Харківщини» прийняли рішення об’єднати свої зусилля з державними установами у створенні єдиної соціально-медичної системи надання пацієнтам із рідкісними захворюваннями діагностичної, лікувальної, реабілітаційної і паліативної допомоги і створити Альянс орфанних (рідкісних) хвороб, показати населенню, владі, суспільству, лікарям, соціальним службам ці патології, можливості їх попередження та лікування для розробки активних стратегій.  

Підприємства Харківщини запрошують до участі у найвідомішому виставковому заході, який відбудеться в ОАЕ

Як повідомила заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, з 27 по 29 жовтня поточного року в м. Дубаї (ОАЕ) планується проведення виставки «GULFFOOD MANUFACTURING-2015», яка є найпотужнішим виставковим заходом у харчовій та переробній галузях на Близькому Сході та африканському регіоні. «Наша область займає міцні позиції у харчовій та переробній промисловості, оскільки в цих галузях задіяна велика кількість харківських підприємств. Сьогодні перед нами стоїть актуальне завдання щодо освоєння нових ринків, і участь підприємств Харківщини у цьому авторитетному виставковому форумі надасть їм можливість вийти на азіатські та африканські ринки, які є найбільш перспективними для реалізації харчової продукції. Я запрошую підприємства до участі у виставці і впевнена, що наш регіон забезпечить гідне представництво на вказаному заході», - підкреслила Юлія Світлична.

Харківські спортсмени привезли з перших Європейських ігор сім медалей

В Баку завершилися перші в історії Європейські ігри, на яких харківські спортсмени завоювали сім медалей. Про це повідомили в Департаменті у справах молоді т спорту ХОДА. Протягом 17 днів близько 6000 спортсменів з 50 країн Європи виборювали медалі в 20 видах спорту. Україну на Іграх представляли 243 спортсмени, які вибороли 8 золотих, 14 срібних та 24 бронзові нагороди. Свій вклад до загального успіху команди внесли і харківські спортсмени, завоював у Баку 1 золоту, 2 срібні та 4 бронзові нагороди. Єдине «золото» Харківщині приніс Віктор Рубан, який разом зі львівськими спортсменами Георгієм Іваницьким та Маркіяном Івашко став переможцем у командних змаганнях зі стрільби з луку. 

За перше півріччя населення області розрахувалося за послуги теплопостачання на 109,2%

Про це повідомляють в Департаменті ЖКГ ХОДА. В цілому, за станом на 30 червня рівень розрахунків споживачів області за послуги теплопостачання складає 96,2%. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року він зменшився на 7,2%. Установи, які фінансуються з державного бюджету, розрахувалися на 89,5% (за відповідний період 2014 року – 89,2%); місцевих бюджетів – 73,8% (89,2%); обласного бюджету – 94,0% (95,8%); інших споживачів – 88,8% (89,2%).

Юні легкоатлети Харківщини здобули 14 медалей чемпіонату України

В Кіровограді відбувся чемпіонат України з легкої атлетики серед юнаків та дівчат 1998 року народження і молодше. В змаганнях взяли участь 575 юних спортсменів, які представляли 25 областей України та Київ. За підсумками чемпіонату харківської спортсмени завоювали 3 золоті, 8 срібних та 3 бронзові нагороди.

Керівництво ХОДА буде приділяти особливу увагу віддаленим районам області

Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін під час запису програми «Суспiльний інтерес», яка вийде в ефірі каналу «ОТБ» цього тижня. Він нагадав, що вже відвідав із робочими візитами Зачепилівський, Сахновщинський, Лозівський та Куп'янський райони. «Розвиток віддалених районів Харківської області, які знаходяться далеко й від Харкова, і від обласних центрів сусідніх регіонів, - це один із наших пріоритетів. У таких районах є проблеми, які роками не вирішувалися, особливо, в соціально-гуманітарній сфері. Окремої програми розвитку віддалених районів не буде, але буде моя підвищена увага. Я думаю, що в найближчі півтора року ці території отримають серйозний розвиток», - сказав керівник ХОДА. Він також повідомив, що з обласного бюджету віддаленим районам були виділені істотні суми субвенцій: 40 млн. грн. - Сахновщинському району, 32 - Зачепилівському, 50 - Барвінківському, 30 - Первомайському і т.д. 

В Харківській області відзначили 19-у річницю Конституції України

Сьогодні, 28 червня, біля пам’ятника Т.Г.Шевченку відбулася урочиста церемонія з нагоди 19-ї річниці Конституції України за участю голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна. За словами керівника області, сьогодні головним залишається питання дотримання Основного закону, поваги до нього з боку кожного громадянина нашої країни. «Головні цілі, на досягнення яких зараз направлені всі зусилля державної влади на Харківщині, - це безпека, стабільність і розвиток регіону. За ці півроку до Харкова повернулися свята та спортивні заходи. Я переконаний, що зараз область впевнено стала на шлях творення та розвитку. Цьому і надалі сприятиме проведення реформ, у тому числі децентралізація влади. Я тут можу тільки повторити слова Президента України Петра Порошенка, який чітко сказав, що економічна та фінансова децентралізація - необхідні умови розвитку України. За центральною владою залишаться всі функції, пов'язані з правопорядком, обороною, контролем за органами місцевого самоврядування за виконанням Конституції України», - сказав Ігор Райнін.

«Електронний уряд» запрацює вже цього року

Про терміни реалізації проекту та причини, з яких компанія Portis Consulting обрала Харківську область пілотною, голова облдержадміністрації Ігор Райнін розповів під час запису програми «Суспільний інтерес». Телепроект за участю керівника ХОДА вийде в ефір телеканалу «ОТБ» наступного тижня. «Проект« Електронний уряд» виник на території Харківської області після того, як компанія Portis Consulting поспілкувалася з моєю командою та побачила професіоналізм і можливості реалізації цього проекту. Після цього було переформатовано їх бачення роботи в Україні, і пілотний проект вирішили здійснювати в Харківській області. Другі на черзі - Адміністрація Президента і Кабінет Міністрів, третій - РНБО», - повідомив Ігор Райнін. Керівник області розраховує, що, як тільки «Електронний уряд» запрацює, буде зменшено адміністративні витрати та збільшено швидкість прийняття рішень у ХОДА. Також безперечна перевага проекту - прозорість електронного документообігу. Що стосується термінів реалізації проекту, то Ігор Райнін запевнив, що впровадити його збираються найближчим часом. 

Звернення президента до українського народу з нагоди 19-ї річниці Конституції України

Дорогі співвітчизники! Вітаю усіх з великим державним святом – Днем Конституції України. Уже 19 років Основний Закон є правовим базисом української держави, розвитку суспільства та утвердження демократії. Під час Революції гідності громадяни вийшли на вулиці міст України саме на захист своїх конституційних прав і проти узурпації влади. Сьогодні українці також відстоюють визначені в Основному Законі непохитні цінності – незалежність і територіальну цілісність своєї держави.  Зберігаючи ключові принципи і положення, Конституція в сучасних динамічних історичних умовах повинна адекватно реагувати на глобальні зміни та виклики часу.

Дорогі земляки!

28 червня ми відзначаємо 19-ту річницю з дня прийняття Конституції України. Це основоположний, базовий документ нашої держави, в якому закріплені права та свободи кожного громадянина. Широко відомий той факт, що українська Конституція визнана однією з найбільш демократичних і прогресивних у світі. Тому головним для всіх нас залишається питання дотримання Основного Закону, поваги до нього з боку кожного громадянина нашої країни. У Харківській області ми робимо все від нас залежне для того, щоб права громадян України та інших держав чітко дотримувалися. Головні цілі, на досягнення яких зараз направлені всі зусилля державної влади на Харківщині, - це безпека, стабільність і розвиток регіону. 

На площі Свободи розгорнули величезні прапори України та Євросоюзу

В акції, що була присвячена майбутньому Дню Конституції, взяли участь представники всіх районів Харківської області та бійці військової частини № 3005 Національної гвардії України. Захід пройшов за підтримки облдержадміністрації. Разом із сотнями патріотів прапор України на площі тримав і голова ХОДА Ігор Райнін. «Акція присвячена Дню Конституції, який у країні повинен стати головним, тому що дотримання всіх позицій Конституції - основне завдання і влади, і суспільства. І ми сьогодні організували таку акцію, щоб показати, що Харків - це Україна. Кожен район Харківської області та місто Харків тут представлений. І ми говоримо про те, що іншого шляху немає. Ми - єдина країна. Конституція це закріплює. І Харків - це Україна», - сказав керівник Харківської ОДА.

Дороги в Харківській області в найближчі два роки матимуть принципово інший вигляд. Ігор Райнін

Про намічені ремонтні роботи та керівництво місцевої Служби автомобільних доріг голова Харківської облдержадміністрації розповів під час запису програми «Суспiльній інтерес», яка вийде в ефірі каналу «ОТБ» наступного тижня. «На ремонт найстрашнішої ділянки дороги Чугуїв-Мілове протяжністю 12 км держава нам пообіцяла 50 млн.грн. Ми добиваємося, щоб цю постанову Кабінету Міністрів було прийнято. Поки її немає. Незалежно від того, чи приймуть цю постанову, дорогу буде відремонтовано. Нове керівництво Служби автомобільних доріг правильно нас розуміє і веде зараз роботи за рахунок власних ресурсів. Інша справа - виникає питання якості. Це дорога до зони АТО. Щоб її відремонтувати якісно, потрібно близько 600 млн. грн. - з будівництвом мобільного асфальтного заводу. Я так розумію, що в 2015 році коштів на високоякісний ремонт всієї траси не буде, але ми будемо вести мову про те, щоб зробити це в 2016 році. Проте, вже в 2015-му дорога матиме інший вигляд і не викликатиме нарікань», - повідомив Ігор Райнін. Крім траси Чугуїв-Куп'янськ-Мілове, ремонтні роботи також вже розпочалися на дорозі в м Ізюм. «До 15 липня ми зробимо нормальну дорогу з розміткою, забезпечимо там проїзд», - сказав керівник ХОДА. За його інформацією, в найближчих планах дорожників - ремонт траси Харків-Богодухів. 

Архів документів