Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Фінансову базу на місцях потрібно зміцнювати. Ігор Райнін

Голова Харківської обласної державної адміністрації взяв участь у ток-шоу «Твоя влада» на «5 каналі», на якому обговорювалося питання децентралізації влади та добровільного об'єднання громад. Як зазначив Ігор Райнін, реформа, яка зараз проводиться, спрямована на те, щоб влада стала ближче до людей, місцеві громади фінансувалися краще і об'єкти місцевої інфраструктури – школи, лікарні, дитячі садки – отримали можливості для розвитку. Керівник регіону нагадав, що Перспективний план добровільного об'єднання громад Харківської області передбачає оптимізацію 459 існуючих громад до 62. «Неправильно, коли в області, де проживає 2 млн 800 тис. людей, налічується 459 місцевих громад, кожна з яких має сільраду, а це 12-15 депутатів, плюс сільського голову, апарат... В середньому, на утримання апарату йде близько 400 тис. грн. Однак при цьому місцева влада від мешканців - досить далека. Люди, переконаний, теж розуміють, що фінансову базу на місцях потрібно зміцнювати. Це не просто – поговорили і розійшлися, як було протягом всіх 20 років, із-за чого у людей, до речі, і є недовіра до реформ. Сьогодні президент вимагає результату, і він буде досягнутий. Яким способом? Саме оптимізацією органів місцевого самоврядування», - пояснив Ігор Райнін.

Кращі майстри Харківщини зберуться, щоб допомогти військовим

З 9 липня до 15 серпня в галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4-й під'їзд) Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва проходитиме благодійна виставка-продаж «Задля миру!». «Творчі люди завжди були символом свободи духа. Справжній художник тонко відчуває час і передає його пульс у своїх творах. Він не може залишатися байдужим до того, що відбувається на його землі. І сьогодні кращі майстри образотворчого мистецтва Харкова присвячують свою творчість боротьбі за незалежність і гідність України», - пояснюють організатори. На виставці будуть представлені живопис, графіка, скульптура, кераміка, авторська лялька, перетворені на предмети мистецтва гільзи, гранатомети та інші види зброї. В рамках проекту 10 липня та 14 серпня о 18:00 відбудуться благодійні аукціони експонатів харківських майстрів. 

Наталя Погребняк – друга на турнірі у Франції

У французькому місті Нансі на міжнародних легкоатлетичних змаганнях «Meeting d'Athlétisme Stanislas Nancy» харків’янка Наталя Погребняк здобула срібну медаль в бігу на дистанції 100 метрів. Про це повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. На фініші Наталя показала результат 11.28 секунди та відстала від переможниці Марі-Жое Талу з Кот-д’Івуару усього на 0.05 секунди. Третьою на цій дистанції була Карина Хорн з ПАР. Загалом на цьому турнірі українські легкоатлети здобули чотири медалі – два «срібла» та дві «бронзи».  

У Кадетському корпусі на одне місце претендували 6-7 школярів

До Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус», де нещодавно завершився набір юнаків на молодші курси, вступили понад 300 хлопців, здебільшого з числа мешканців східних регіонів країни. За словами начальника навчального закладу - генерал-майора Олексія Середи, цього року претенденти на носіння кадетських погон просто побили усі рекорди. «Конкурс серед абітурієнтів на І та ІІ курси був 4 юнака на одне місце кадета. У наборі на ІІІ курс цей показник був ще більшим - 5:1, а у навчальних групах ІV курсу по 6-7 школярів конкурували між собою за право носіння військової форми. Пояснити це можна лише одним – зростанням патріотичних настроїв серед юних українців», - сказав Олексій Середа. 

National Geographic навчить українських переселенців мистецтву фотографії

Група українських переселенців навчиться розповідати свої історії в фотографіях і статтях в ході спеціального проекту National Geographic-Україна, який пройде в Харкові з 5 по 10 липня. З двадцятьма учасниками, вік яких від 17 до 30 років, працюватимуть фотографи Анастасія Тейлор-Лінд і Метт Мойєр, а також заступник оператора-постановника журналу National Geographic Уїтні Джонсон. За задумом організаторів, в ході шестиденного тренінгу-практикуму, який проведуть у партнерстві з Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) та Міжнародним інститутом регіональної преси та інформації, учасників навчать способам документування реальності свого життя - життя людей, які вимушено залишили свої будинки через конфлікт на території країни.

Малинівка стане центром новоутвореної громади

На громадських слухання в селищі Малинівка Чугуєвського району були присутні голова районної ради Ігор Сторожев, селищний голова Микола Семер’янов, Чкалівський селищний голова Віктор Соловйов, Старогниліцький сільський голова Валерій Дерека, представники організацій та установ селища, громадськість. На початку зборів Ігор Сторожев розповів про основну суть реформи, мета якої – розвивати нові центри в районі, надавши їм для цього необхідні повноваження та фінансові ресурси. Він наголосив, що об'єднані громади отримають близько двадцяти функцій, на районному рівні залишаться тільки вторинний рівень медицини та спеціалізовані школи-інтернати. 

52 посадових особи сільгосппідприємств притягнули до відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки

Про це повідомив начальник управління держнагляду і контролю ГУ Держслужби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Сергій Колосовський. Із доповіддю він виступив на обласному семінарі з питань організації збору ранніх зернових і зернобобових культур, який пройшов 2 липня в селі Радгоспне Харківського району під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера. Сергій Колосовський також нагадав керівникам сільгосппідприємств та представникам райдержадміністрацій Харківської області про наймасштабніші пожежі минулих років та їх причини. «За останні два роки на підприємствах агропромислового комплексу Харківської області виникло 23 пожежі, за яких було знищено та пошкоджено 12 будівель та споруд, одна сушильна камера, близько 300 тонн зернових культур, більше 2000 тонн кормів. Прямі збитки склали понад 2 млн грн.», - навів статистику Сергій Колосовський. 

В активі харків’ян - перші перемоги на Всесвітній літній Універсіаді

2 липня у місті Кванджу (Південна Корея) урочисто підняли Державний прапор України в рамках проведення XXVIII Всесвітньої літньої Універсіади-2015. Сьогодні ж відбудеться церемонія урочистого відкриття Універсіади. Про це повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична. Делегація з України на цих всесвітніх змаганнях складається майже з 200 осіб, серед яких – 23 студенти. Харківську область представляє делегація, яку очолюють Юлія Світлична та директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев. 

В цьому році стан атмосферного повітря в Харкові покращився порівняно до показників попередніх років

Департамент екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації здійснює збір і обробку моніторингових даних Харківського регіонального центру з гідрометеорології. Спостереження проводяться на стаціонарних постах спостереження в м. Харків за такими інгредієнтами як пил, діоксид сірки, діоксид азоту, оксид азоту, оксид вуглецю, сульфати, сажа та інших. Стан атмосферного повітря в Харкові за загальним індексом забруднення за всіма інгредієнтами в січні-квітні цього року покращився порівняно з аналогічним періодом 2014 року і попередніх років. У 2015 році він становив 3,28, в 2014 - 3,50, в 2013 - 3,52, в 2012 - 4,47.

В «Мистецтво Слобожанщини» поговорять про гендер

Сьогодні о 17:00 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4-й під'їзд) Обласного центру культури і мистецтва відбудеться зустріч з директоркою першого в Україні та Східній Європі «Музею жіночої та гендерної історії» – Тетяною Ісаєвою. В рамках фотовиставки «Жінки і конфлікт в Україні», яка організована Фондом народонаселення ООН в Україні, Українським жіночим фондом у співпраці з Міністерством соціальної політики, «Музеєм жіночої та гендерної історії», Тетяна Ісаєва детально розповість про історію та ідею створення унікального музею. 

«ХТЗ» модернізував 5 тракторів для фермерів Харківської області

Програму модернізації завод розробляв спільно з керівництвом Харківської облдержадміністрації. У березні програму презентував голова ХОДА Ігор Райнін. Зараз технологію модернізації відпрацьовують, надалі процес поставлять на потік. Про це розповів заступник генерального директора АТ «Харківський тракторний завод» Ігор Лазоренко на обласному семінарі з питань організації збору ранніх зернових і зернобобових культур, який пройшов 2 липня в селі Радгоспне Харківського району під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера. «Цього року на «ХТЗ »буде випущено більше 3000 тракторів, 800 із яких піде на заміну тракторів сільгосптоваровиробників України. На полях України працює понад 420 тисяч тракторів, з них 150 тисяч - тракторів «ХТЗ», більше 5 тисяч наших тракторів трудяться на полях Харківської області. Це, в основному, техніка 1990-х років. Близько 70% парку застаріли морально та фізично. Розуміючи, що програма модернізації техніки дозволить вирішити проблему, ми спільно з ХОДА щільно працювали над підготовкою цієї програми в Харківській області», - повідомив Ігор Лазоренко. 

Райони області активно готуються до зимового періоду

За участю заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка продовжив роботу обласний штаб з підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери Харківської області до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2015/2016 років. Чергове виїзне засідання обласного штабу відбулося 2 липня в місті Дергачі. На ньому присутні заслухали звіт про стан справ з підготовки Дергачівського та Золочівського районів. Проходило засідання штабу і у місті Богодухів, там з’ясовували стан підготовки Богодухівського району до зимового періоду. Під час засідання керівництво райдержадміністрацій звітувало про проведену на сьогодні роботу з підготовки до осінньо-зимового періоду 2015/2016 років. Були розглянуті проблемні питання, що виникли у ході підготовки, та намічені шляхи їх вирішення. Євгеній Шахненко дав керівникам РДА відповідні доручення. 

Середня вартість оренди гектара землі на Харківщині складає 876 грн.

За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Нездюра, середній по області розмір плати за оренду земельних ділянок склав 3,92% від вартості земельної ділянки, що відповідає указу Президента України. Найбільший розмір плати за орендований гектар землі зафіксований у Валківському районі - 1070 грн., Зачепилівському - 1063 грн., Красноградському - 1059 грн., у м.Коломак - 1030 грн., м.Лозова - 1024 грн., м.Первомайський - 1012 грн. У той же час найменший розмір плати за один гектар - у Великобурлуцькому районі (630 грн.), Харківському - 660 грн., Куп'янському - 665 грн., м.Дергачі - 716 грн., м.Ізюм - 726 грн., м.Золочів - 725 грн., м.Балаклія - 767 грн.

Обкошувати поля в області почнуть через 10 днів

Погодні умови стануть головним чинником, який визначить, коли почнеться збір ранніх зернових на Харківщині. Про це повідомив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Нездюр під час обласного семінару з питань організації збору ранніх зернових і зернобобових культур. «Днів через 10 ми вже активно почнемо обкошувати поля. Що стосується прогнозів на врожай, то неоднозначні погодні умови даватимуть різні показники по районах. Традиційно південь області буде відрізнятися від сходу. Цього року, швидше за все, урожай на сході буде кращим, бо там випало багато опадів. Урожайність в середньому очікуємо в районі 40 центнерів з гектара», - сказав Олександр Нездюр. 

Харківські синхроністки і на чемпіонаті України стали першими

В Харкові в басейні ДФСК «Локомотив» з 30 червня по 2 липня проходив  чемпіонат України з синхронного плавання за програмою чемпіонату світу. Харківські спортсменки здобули абсолютну перемогу у всіх дисциплінах. Про це повідомили в Департаменті у справах молоді та спорту ХОДА. А саме - у «соло» перемогу одержала Анна Волошина, у «дуеті» - Лоліта Ананасова та Анна Волошина, у «групі» - Лоліта Ананасова, Анна Волошина, Олена Гречихіна, Ольга Золотарьова, Олександра Сабада, Анастасія Савчук, Катерина Садурська та Дарина Юшко.  

У ХНАТОБі пройшли урочистості з нагоди випуску студентів університету ім.Каразіна

Від імені голови Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна випускників привітав перший заступник директора Департаменту науки і освіти облдержадміністрації Олександр Труш та вручив Подяку голови ХОДА випускниці фізико-технічного факультету Софії Малко. На заході був присутній Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Станіслав Лукасік.

В Харкові зустрінуться родини загиблих в АТО військових

Захід пройде 4 липня о 10:00 на базі Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (пр. Московський, 75). В рамках проекту «Родинне коло» це буде вже друга зустріч родин загиблих в АТО військовослужбовців Харківщини. Проект, який реалізується в рамках Психологічної кризової служби громадською організацією «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій», започатковано з метою надання психологічної, соціальної, юридичної та духовної підтримки тим, хто втратив найдорожче в боях за суверенітет та територіальну цілісність нашої держави.

На Харківщині переселенці отримають від ПРООН гранти на розвиток бізнесу

Сьогодні, 2 липня, т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко зустрівся з делегацією Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні. На зустрічі обговорили питання суспільно-політичної ситуації в регіоні, надання допомоги вимушеним переселенцям, а також підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Харківською обласною державною адміністрацією та Програмою розвитку ООН в Україні. За словами Вадима Глушка, на сьогодні однією з найбільш гострих проблем в плані надання допомоги переселенцям є питання їх працевлаштування.

Марк Беккер обговорив з делегацією з Естонії реформи, що проводяться в області, і децентралізацію влади

Сьогодні, 2 липня, заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер зустрівся з колишнім прем'єр-міністром Естонії Юханом Партсом, а також координатором проекту UkraineReforms Анастасією Форіною. Під час зустрічі Марк Беккер розповів про суспільно-політичну ситуацію в області та роботу з переселенцями, надання їм матеріальної допомоги. Він зазначив, що на сьогодні до служби зайнятості області за пошуком роботи звернулися 3,5 тис. переселенців, і працевлаштована вже майже тисяча людей. Також пройшли перенавчання близько 350 осіб. 

Ігор Райнін візьме участь у програмі «Твоя влада» на «5 каналі»

Сьогодні, 2 липня, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін, віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, голова Київської ОДА Володимир Шандра та голова Івано-Франківської облради Василь Скрипничук візьмуть участь у дискусії про децентралізацію і процес об'єднання територіальних громад. Початок ефіру - о 22:20. 

У нас є всі шанси зібрати близький до рекордного врожай. Марк Беккер

Головне завдання, яке стоїть перед аграріями Харківської області - провести збирання врожаю швидко, за 10-12 днів. Про це заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер повідомив під час обласного семінару з питань організації збору ранніх зернових і зернобобових культур. Захід, організований ХОДА, пройшов в селі Радгоспне Харківського району на базі дослідного господарства «Елітне». «Харківська область завжди показувала рекордні врожаї. Площа посівів цього року - максимальна за всю історію області. Під керівництвом голови обладміністрації Ігоря Райніна проведена велика аналітична робота з аналізу стану озимих культур. За прогнозами, у нас є всі шанси отримати і в цьому році, якщо не рекордний, то близький до рекордного врожай», - зазначив заступник керівника області.

На Харківщині на вуличне освітлення витрачатимуть наполовину менше електроенергії

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко, Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА розробляє пілотні проекти з впровадження нової енергозберігаючої технології для внутрішнього та вуличного освітлення в Харківській області, що надасть економію електроенергії від 40 до 70%. Проекти розробляють згідно з Енергетичною стратегією України на період до 2030 року та Стратегією розвитку Харківської області до 2020 року. «Це, в свою чергу, дасть змогу економити не тільки бюджетні кошти, але і стимулювати приватний бізнес та підприємства впроваджувати енергоефективні технології в Харківській області», - повідомив Євгеній Шахненко. 

Петро Порошенко підписав закон щодо отримання Україною макрофінансової  допомоги від ЄС

Закон №538-VIII про ратифікацію меморандуму щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 млрд. 800 млн.євро був проголосований Верховною Радою України 18 червня поточного року. Нагадаємо, що відповідний Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС був підписаний 22 травня 2015 року у м.Ризі і набирає чинності з дати отримання Європейським Союзом офіційного письмового повідомлення від України про виконання усіх внутрішньодержавних процедур, передбачених законодавством України.

Харків’янки перемогли на всеукраїнському турнірі з боксу

В Чернігові відбувся всеукраїнський турнір з боксу серед дівчат у вікових групах «юніорки» та «молодь». В змаганнях взяли участь понад 40 спортсменок з 9 областей України та міста Києва. Про це повідомляє Департамент у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації. Харківські спортсменки здобули три перемоги в змаганнях серед молоді. Олександра Харитонюк була найсильнішою у ваговій категорії до 57 кг, Марина Чередніченко перемогла суперниць у вазі до 60 кг, а Світлана Глущенко здобула перемогу у вазі до 70 кг.

Туристи з Харкова вирушили вивчати пам'ятки України

Протягом червня маршрутно-кваліфікаційна комісія Департаменту науки і освіти ХОДА, що діє при Харківській обласній станції юних туристів, випустила 22 групи юних туристів, а саме - 289 учасників, у ступеневі та категорійні походи. З них у пішохідні походи відправилися 18 груп та водні - 4. Як повідомили в департаменті, туристи подорожують такими областями, як Івано-Франківська, Закарпатська та Харківська. Найбільш активно подорожують по визначних місцях України учні навчальних закладів Золочівського, Дергачівського, Балаклійського, Кегичівського, Нововодолазького, Зачепилівського, Харківського районів та міст Лозова і Первомайський. 

В Близнюківському районі ведеться активна робота щодо втілення територіальної реформи

Вчора, 1 липня, в залі засідань районної державної адміністрації відбувся семінар за участю керівника Харківського регіонального офісу сприяння реформ Діани Баринової, директора Регіонального центру міжнародних проектів і програм Станіслава Ігнатьєва та заступника директора Регіонального центру міжнародних проектів і програм Олега Кулініча на тему «Стратегічне планування для розвитку адміністративних районів та залучення ресурсів міжнародної технічної допомоги».

Школярі Харківщини створили книгу про загиблих учасників АТО

На Харківській обласній станції юних туристів презентували видання пошуково-краєзнавчих матеріалів, зібраних учнями навчальних закладів Харківщини, про земляків, які загинули в зоні антитерористичної операції на сході України. Книгу назвали «Герої не вмирають». У заході взяли участь педагогічні працівники навчальних закладів Харківщини – керівники пошукової роботи з учнями. Кожному учаснику подарували видання «Герої не вмирають» для шкільних музеїв, куточків пам’яті та для рідних загиблих воїнів. У ході спілкування учасники презентації визначили напрями подальшої роботи з учнівською молоддю щодо увічнення пам’яті героїв антитерористичної операції на сході України.

Анонс подій

Сьогодні, 2 липня, об 11:00 в медіацентрі «Время» (вул. Сумська, 72, 2 поверх) Департамент з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської облдержадміністрації за підтримки Київської школи економіки проводить дискусійну панель «Кращі практики електронного уряду». У заході візьмуть участь екс-прем'єр-міністр Естонії Юхан Партс, керівництво компанії «Portis Consulting», представники IT-бізнесу і профільних навчальних закладів області; о 14:00 в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62) відкриється персональна виставка живопису Володимира Шапошникова (Боровський район) з циклу «Художники Харківщини». 

Ігор Райнін очолив обласне відділення Національного олімпійського комітету

Таке рішення 1 липня ухвалили делегати на позачерговій асамблеї Харківського обласного відділення НОК України. За обрання керівника ХОДА головою ХОО НОК України проголосували 69 членів обласного олімпійського комітету з 75 присутніх. «Сприймаю це не тільки як довіру, але і як колосальну відповідальність. Я глибоко переконаний, що спорт повинен знаходитися в пріоритетах у суспільстві, особливо, в ці дні. Спорт потрібно розвивати й підтримувати, тому що він виховує і силу волі, і силу духу, і людяність, і чесність, і патріотизм. Це дуже важливо», - сказав голова Харківської облдержадміністрації після оголошення підсумків голосування. Ігор Райнін підкреслив: головна мета, яка найближчим часом буде стояти перед керівництвом обласного відділення НОК, - зробити все, щоб харківські спортсмени гідно виступили на XXXI Літніх Олімпійських іграх, які пройдуть у Ріо-де-Жанейро в 2016 році. «Ми будемо робити все можливе для того, щоб харківська команда була кращою і щоб наші спортсмени отримали не одну олімпійську медаль», - запевнив керівник ХОДА. 

До уваги ЗМІ!

2 липня о 10:00 у с.Радгоспне Харківського району відзначатимуть «День поля» за участю заступника голови ХОДА Марка Беккера. Під час заходу відбудеться виїзд на поля, відвідування елеватора, демонстрація збиральної техніки та презентація нових сортів зернових. Від'їзд акредитованих журналістів - о 9:00 від будівлі ХОДА (з боку вул. Іванова).

Архів документів