Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новини

Відкриття меморіальної дошки Йосипу Тимченко - історично важлива подія

«Сьогоднішня подія - історично важливий момент, оскільки Йосип Тимченко був дуже талановитим винахідником. Десятки різних приладів оригінальної конструкції побачили світ завдяки допитливому розуму цієї чудової людини. Саме в майстернях Харківського імператорського університету розкрився його талант механіка-винахідника. Дякую організаторам кінофестивалю «Харьковская сирень», яка продовжує відкривати сторінки, присвячені забутим іменам. Ми повертаємо імена чудових людей, винахідників і кінематографістів, з якими пов'язана історія українського, російського і в якійсь мірі навіть світового кіно», - зазначив сьогодні в ході відкриття меморіальної дошки винахіднику першого в світі кіноапарата, харків'янину Йосипу Тимченку кінознавець, співавтор книги «Механік-винахідник Йосип Тимченко в документах і спогадах» Володимир Миславський.

У 2013 році в рамках кінофестивалю «Харьковская сирень» планується відкрити меморіальну дошку засновнику Одеської кіностудії Дмитру Харитонову

Як повідомила співголова оргкомітету Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень», начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич, в 2013 році в рамках кінофестивалю «Харьковская сирень» планується відкрити меморіальну дошку засновнику Одеської кіностудії, харків'янину Дмитру Харитонову. «Наступного року Дмитру Харитонову виповнюється 120 років. Ми плануємо встановити меморіальну дошку на будинку по вул. Сумській, 5, де знаходився кінотеатр «Ампер», заснований харківським купцем Харитоновим», - зазначила Вікторія Маренич.

Кінофестиваль «Харьковская сирень» повертає рідному місту історію та імена

«Мені дуже приємно, що кінофестиваль «Харьковская сирень» це не просто творчі зустрічі, демонстрація фільмів, імениті гості, а, перш за все, це історія і імена, які ми повертаємо рідному місту. Це дуже потрібно. Це ті сторінки історії, яких потребуємо не тільки ми, а, перш за все, наші діти, яким ми передаємо всі знання. І сьогодні в нашій історії з'явилася ще одна сторінка, яку ми можемо прочитати завдяки книзі про Йосипа Тимченка, видану в рамках IV кінофестивалю, а також завдяки цьому пам'ятному місцю, яке, можливо, буде спонукати харків'ян дізнаватися більше про історію міста», - зазначила після відкриття меморіальної дошки винахіднику першого в світі кіноапарату, харків'янину Йосипу Тимченку співголова оргкомітету фестивалю, начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич.

Відкрито меморіальну дошку харків'янину Йосипу Тимченко - винахіднику першого в світі кіноапарату

Сьогодні в рамках IV Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» відбулося відкриття меморіальної дошки винахіднику першого в світі кіноапарату, харків'янину Йосипу Тимченку. Меморіальна дошка розміщена на будівлі за адресою пр. Московський 10/12, в якому знаходилися механічні майстерні імператорського університету, де працював цей талановитий механік-винахідник. У церемонії відкриття взяли участь співголова оргкомітету фестивалю «Харьковская сирень», начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич, автори книги «Механік-винахідник Йосип Тимченко в документах і спогадах» Володимир Миславський і Віктор Гергеша, керівник відеоканалу «Перша столиця» Костянтин Кеворкян, а також автор ескізного проекту меморіальної дошки Василь Шепель і скульптор Дмитро Ів.

Ален Делон подякував харків'янам за теплий прийом

Сьогодні вранці почесний гість кінофестивалю «Харьковская сирень», французький актор Ален Делон відправився на батьківщину. Залишаючи наше місто, Ален Делон подякував організаторам фестивалю і харків'янам за теплий прийом.

Політика захисту прав дітей має бути пріоритетом роботи місцевої влади. Юрій Павленко

Політика захисту прав дітей має бути пріоритетом роботи місцевих адміністрацій. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко на нараді-семінарі для заступників голів ОДА, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій. «Завдання заступника голови ОДА, який відповідає за питання захисту прав дітей, – забезпечити ефективну міжсекторальну взаємодію управлінь освіти, охорони здоров’я, соціальної політики, служб у справах дітей, управлінь МВС та інших структур для вирішення проблеми конкретної дитини», - наголосив Юрій Павленко.

Відбулася творча зустріч з французьким кіноактором Аленом Делоном

Сьогодні в Палаці студентів Національного університету "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого" відбулася творча зустріч з французьким кіноактором Аленом Делоном, на якій зібрався повний зал гостей. «Наш фестиваль відкриває дуже багато сторінок історії, сторінок взаємин, а також дуже багато секретів. І один такий секрет ми сьогодні відкриємо для вас. Я хотіла б трохи розповісти про нашу першу зустріч у Франції з Мілен Демонжо. Це сталося трохи більше, ніж 5 років тому. Свої стіни для зустрічі нам люб'язно надав Український інформаційний культурний центр при Посольстві України у Франції. І до цієї історії, і історії народження нашого фестивалю причетний Ален Делон. Справа в тому, що в цьому будинку він жив разом з любов'ю свого життя Ромі Шнайдер. І ось через кілька років після нашої зустрічі, він приїхав до Харкова на IV кінофестиваль «Харьковская сирень», - сказала на початку зустрічі начальник управління у справах преси та інформації ХОДА, співголова оргкомітету фестивалю «Харьковская сирень» Вікторія Маренич.

У Харківській області визначено 6 будинків для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов

Як повідомив сьогодні перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб, для реалізації Програми «Доступне житло» Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у держбюджеті передбачено 1 млрд. грн. здешевлення вартості іпотечних кредитів, забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Валентин Дулуб ознайомився із ходом реконструкції Навчально-виховного комплексу у с. Коробочкіне

В ході робочої поїздки до Чугуївського району перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб ознайомився із ходом реконструкції Навчально-виховного комплексу у с. Коробочкіне. На даний момент у НВК замінено всі віконні блоки, на 95% виконано внутрішні демонтажні роботи та облаштування вентиляційного фасаду будівлі, демонтовану частину будівлі згідно з проектом.

В рамках кінофестивалю «Харьковская сирень» відбувся концерт «Пам'яті Едіт Піаф присвячується»

Сьогодні в рамках IV Міжнародного фестивалю короткометражних фільмів «Харьковская сирень» в Харківській обласній філармонії відбувся концерт «Пам'яті Едіт Піаф присвячується». Концерт був представлений трьома відділеннями: сучасної французької музики, оперети 50 - 80 років і спектаклем, присвяченим пам'яті знаменитої французької співачки Едіт Піаф. На концерті були присутні гості кінофестивалю «Харьковская сирень» – знаменитий французький актор Ален Делон, російський, радянський та американський актор Родіон Нахапетов, заслужений артист РРФСР Борис Токарєв, заслужена артистка РФ Людмила Гладунко, директор конкурсу «Міс Франція» Сільвія Тельє, «Міс Франція – 2012» Дельфін Веспізе і «Перша віце-міс Всесвіт-2011» українка Олеся Стефанко.

Роботи з благоустрою в Харківській області будуть тривати

На території Харківської області роботи з благоустрою триватимуть до тих пір, поки скрізь не буде наведено порядок. Про це сьогодні в ході обласної селекторної наради сказав перший заступник голови Харківської ОДА Валентин Дулуб.

У ряді районів Харківської області необхідно активізувати роботу з погашення заборгованості за спожите тепло

Як наголосив сьогодні в ході обласної селекторної наради перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб, деякі райони Харківщини недостатньо активно працюють над виплатою боргів за спожиті енергоносії. Перший заступник голови області звернувся до керівників районних адміністрацій із закликом активізувати роботу в цьому напрямку. «Рівень розрахунків за енергоносії я вважаю наразі незадовільним по деяким районам. Не повинно бути такої ситуації, щоб у нас було 62-65% розрахунків, це неприпустимо для нашої області. Тому потрібно активніше працювати в цьому напрямку, повинна бути позитивна динаміка. Все само собою не вирішиться. Котельні треба будувати, будинки треба переводити в комунальну власність. Ставити індивідуальне опалення або ж будувати нові котельні - це вам приймати рішення, джерела фінансування теж ви повинні шукати. Але сидіти склавши руки не можна. Нам ще потрібно максимально організовано, чітко і злагоджено підготуватися до нового опалювального сезону, щоб у нас опалювальний сезон-2012 почався не гірше, ніж в 2011 році», - підкреслив Валентин Дулуб.

В обласній філармонії відкрилася виставка, присвячена всесвітньо відомому дизайнерові костюмів, харків'янці Варварі Каринській (доповнено)

Сьогодні в рамках ІV міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» в Харківській обласній філармонії була відкрита фотовиставка, присвячена всесвітньо відомому дизайнерові костюмів для балету й кіно, володарки вищої нагороди американської кіноакадемії «Оскар», уродженої харків'янці Варварі Каринської. В експозиції представлені фотографії акторів у костюмах Варвари Каринської. Виставку відкрили онук Варвари Каринської Ендрю Владі, який спеціально прилетів з Мехіко, засновник громадської організації «Фонд Варвари Каринської», її біограф Микола Шемет та директор - головний режисер обласної філармонії Юрій Янко.

Президент Литовської республіки Даля Грібаускайте зустрілась з Михайлом Добкіним (доповнено)

Сьогодні в рамках робочого візиту Президента Литовської республіки Далі Грібаускайте до Харкова відбулася зустріч пані Грібаускайте з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним. У зустрічі також взяли участь перший заступник Міністра закордонних справ України Руслан Демченко, заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, Харківський міський голова Геннадій Кернес. В ході зустрічі були розглянуті питання налагодження двосторонніх торгово-економічних відносин між Литвою і Харківською областю.

У Харківському аеропорту приземлився літак Президента Литовської республіки Далі Грібаускайте

У Харківському міжнародному аеропорту приземлився літак Президента Литовської республіки Далі Грібаускайте, яка прибула в Харківську область з робочим візитом. Главу Литовської республіки зустріли голова Харківської ОДА Михайло Добкін, Харківський міський голова Геннадій Кернес, перший заступник Міністра закордонних справ України Руслан Демченко, заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, прокурор Харківської області Геннадій Тюрін, начальник ГУ МВС України в Харківській області Віктор Козицький.

Валентин Дулуб зустрівся з жителями селища Чкаловське Чугуївського району

Перший заступник голови ХОДА Валентин Дулуб відвідав з робочою поїздкою смт. Чкаловське Чугуївського району. В ході поїздки він ознайомився із станом об’єктів ЖКГ, благоустроєм селища та зустрівся з населенням і керівниками установ і підприємств. Під час зустрічі обговорювалися проблемні питання, найголовнішим з яких, на думку населення, виявився стан покрівель житлових будинків. В комунальній власності Чкаловської територіальної громади знаходиться 57 житлових будинки, які були збудовані в кінці 70-х років минулого століття. З них 53 будинки – з м’якою покрівлею, 6 з яких було відремонтовано протягом 2010-2011 років за кошти місцевого бюджету.

Дякуємо за прекрасне свято!

На ім'я голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна надійшла телеграма від ветерана Великої Вітчизняної війни, харків'янки Любові Іванівни Крешневської зі словами подяки за організацію святкування Дня Перемоги: «Сердечне спасибі за прекрасне свято! Ви - найкращі!»  

Видатний фахівець з кіноспецеффектів Юджин Мамут дав майстер-клас у Харкові

Сьогодні в рамках ІV Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» видатний фахівець з кіноспецеффектів, володар призу Американської кіноакадемії «Оскар» харків'янин Юджин Мамут дав майстер-клас зі створення візуальних спецефектів. Також на заході були присутні Народний артист Росії, кінорежисер Володимир Фокін, відомий графік і майстер мультиплікації Ірина Борисова, актор, режисер і сценарист, народний артист РРФСР Родіон Нахапетов, відомий американський кіно-і телепродюсер Наташа Шляпнікофф, а також харківський кінокритик Володимир Миславський.

До уваги ЗМІ! Акредитація!

У неділю, 13 травня, в Харків з робочим візитом прибуде віце-прем'єр-міністр України - Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова. Представникам ЗМІ, які хочуть висвітлювати візит, необхідно акредитуватися сьогодні, 11 травня, до 17.30 за телефонами: 700-03-31, 700-17-49. У програмі візиту зустріч з колективом обласної клінічної лікарні - Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Також Раїса Богатирьова візьме участь в урочистій церемонії закриття IV Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» і в урочистостях «Випускник року». Збір журналістів для висвітлення першого заходу 13 травня о 15.00 у фойє головного корпусу Обласної клінічної лікарні.

Між Україною і Литвою розвинені торговельно-економічні відносини

За даними Мінекономрозвитку України, Литовська республіка посідає 39 місце серед 174 країн світу, до яких експортуються українські товари та 18 місце за обсягами імпорту серед 171 країни світу, з яких надходить продукція в Україну. Протягом 2000-2011 років товарообіг українських товарів та послуг до Литовської Республіки зріс з 227,2 до 955 млн. дол. США. При цьому, близько 95% зовнішньоторговельного обороту традиційно припадає на товари та 5% – на послуги.

Відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки Альфреду Федецькому

Сьогодні в рамках IV Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» біля будівлі Харківської обласної філармонії відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятної дошки видатному фотографу, одному з перших кінематографістів Російської імперії Альфреду Федецькому. У церемонії взяли участь: перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, Генеральний консул республіки Польща в Харкові Ян Гранат, кінокритик, член журі кінофестивалю «Харьковская сирень» Володимир Миславський.

Сьогодні в Харківську область з офіційним візитом прибуває Президент Литовської республіки Даля Грібаускайте

Сьогодні в Харківську область з офіційним візитом прибуває Президент Литовської республіки Даля Грібаускайте. У рамках візиту відбудеться зустріч Президента Литовської республіки з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним, де будуть розглянуті питання налагодження двосторонніх торгово-економічних відносин між Литвою і Харківською областю.

Події дня

Сьогодні, 11 травня, о 9:30 у синій залі кінотеатру ім. Довженка (вул. 23 Серпня, 61) розпочнеться показ конкурсних робіт IV фестивалю короткометражних фільмів "Харьковская сирень": Росія Євген Кудрявцев «Нах-хаус» Франція Patrick Beraud «Dans le nez» / "В носі" Польща Bartosz Kruhlik «Vanishing» / "Зникнення" Росія Михайло Черняк «Orlandina Uber Alles» Україні Алан Останін «Тортик» Україна Кравченко Максим «MEZZOфобія» Польща Piotr Subbotko «Glasgow» Франція Bernard Tanguy «Je pourrais être votre grand-mère» / «Я могла б бути вашою бабусею»  о 10:00 в ректорському корпусі НТУ «Харківський політехнічний інститут» (вул. Фрунзе, 21) відбудеться майстер-клас спеціаліста по кіноспецеффектам, володаря призу Американської кіноакадемії "Оскар" харків'янина Юджина (Євгена) Мамута о 12:30 у Харківській обласній філармонії (вул. Римарська, 21) відбудеться покладання квітів до меморіальної дошки Альфреду Федецькому о 14:00 у Харківській обласній філармонії (вул. Римарська, 21) буде відкрито виставку, присвячену всесвітньо відомому дизайнерові театральних і балетних костюмів, харків'янці Варварі Каринській о 15:00 у Харківській обласній філармонії (вул. Римарська, 21) розпочнеться концерт «Пам'яті Едіт Піаф присвячується» о 18:00 у Палаці студентів Національного університету "Юридична академія України імені Ярослава Мудрого" (вул. Пушкінська, 88) відбудеться творча зустріч з французьким кіноактором Аленом Делоном

В ході церемонії відкриття «Харківської сирень» був продемонстрований останній фільм за участю Мілен Демонжо

В ході церемонії відкриття ІV міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» був продемонстрований останній французький фільм за участю Мілен Демонжо – «Maman». «Я прошу вас проявити велику поблажливість. Мова йде про короткометражний фільм, в якому я зіграла. Це перша моя робота в такому жанрі, але Елен де Фужероль – актриса, яку я дуже люблю і моя подруга, вмовила мене на цю роль. А грала я її мати», – заявила Почесний президент фестивалю Мілен Демонжо.

Харків - перше місто кінематографа в Україні. Геннадій Кернес

«Харків - це те місто, в якому народжуються найталановитіші і найуспішніші люди мистецтва, науки, культури і творчості. Харків - перше місто кінематографа в Україні. Це підтверджує і історія, бо Харків був третім містом в Російській імперії, де був проведений кіносеанс, і в ньому були зняті перші 3 фільми. Сьогодні, підтримуючи ініціативу Михайла Добкіна зробити Харків столицею українського кінематографу, я можу сказати тільки одне - йому це вдалося разом з тими людьми, які роблять все, щоб такий фестиваль був традиційним і надовго. Спасибі всім, хто готував його, всім, хто відгукнувся на запрошення приїхати до Харкова», - зазначив у ході церемонії відкриття IV Фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» міський голова Геннадій Кернес.

Мілен Демонжо подякувала Михайлу Добкіну і Геннадію Кернесу

Виступаючи в ході церемонії відкриття IV Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень», Почесний президент фестивалю Мілен Демонжо подякувала голові Харківської облдержадміністрації Михайлу Добкіну і Харківському міському голові Геннадію Кернесу за допомогу і підтримку. «Кожен раз, потрапляючи до Харкова, я відчуваю дуже сильне хвилювання, і кожен раз я думаю про тяжку і важку долю моєї матері, Клавдії Трубнікової, про те, що вона пережила в цьому житті, і те, що вона була змушена виїхати звідси. Ви бачите – я плачу, але я плачу тому, що думаю про неї. У житті вона була дуже мужньою людиною, але весь час згадувала Харків і думала про нього. Вона весь час повторювала мені: ти повинна бути такою ж сильною, як я. Я дуже вдячна і пану Добкіну, і пану меру за те, що вони допомогли видати книгу, в якій моя мати отримала друге життя», – зазначила вона. 

«Харьковская сирень» посяде своє гідне місце серед міжнародних фестивалів першого рангу. Володимир Фокін

«Я щасливий знову бути разом з вами. Фестиваль міцніє і росте. Низький уклін керівникам області і міста, які задумали цей фестиваль і затвердили його. Четвертий фестиваль вселяє впевненість в тому, що він буде завжди. Велика подяка оргкомітету фестивалю, всім тим, хто причетний до цього чудового свята. Упевнений, рано чи пізно фестиваль «Харьковская сирень» посяде своє гідне місце серед міжнародних фестивалів першого рангу», - зазначив у ході церемонії відкриття IV Фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» режисер, сценарист член Союзу кінематографістів Росії Володимир Фокін.

Фестиваль «Харьковская сирень» дозволяє відкрити світу багатьох наших талановитих земляків. Михайло Добкін

«У «Харьковской сирени» є одна особливість: наш фестиваль дозволяє відкрити світу багатьох наших талановитих земляків, які залишили незгладимий слід у житті світового, радянського та українського кінематографа. Ми і цього року відкриваємо нові сторінки – тих людей, які трохи по іншому складися життя, і, напевно, мали б лаври першовідкривачів кінематографа», – зазначив сьогодні в ході урочистого відкриття IV Міжнародного кінофестивалю короткометражних фільмів «Харьковская сирень» голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. Презентація книги про українського винахідника кінематографа, харків'янина Йосипа Тимченка відбулася сьогодні в рамках кінофестивалю «Харьковская сирень». Автори історичної праці «Механік-винахідник Йосип Тимченко в документах і спогадах» – Володимир Миславський і Віктор Гергеша, книга видана видавництвом «Фактор».

Легенди світового кіно сьогодні стали частиною кінофестивалю «Харьковская сирень». Михайло Добкін

«Так непомітно летить час: вже в четвертий раз наше місто збирає легенд світового кіно, всіх тих, кого ми раніше звикли бачити тільки на телеекранах, про кого ми читали, чиє особисте життя нас так цікавило. Сьогодні вони стали частиною кінофестивалю і знаходяться серед нас. Вони дарують нам можливість дізнатися про них більше і зробити в Харкові справжнє свято – свято кінематографу», – зазначив сьогодні в ході урочистого відкриття IV Міжнародного кінофестивалю короткометражних фільмів« Харьковская сирень» голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

Дякую Харкову та харків'янам за теплий прийом. Ален Делон

«Перш за все, дякую Харкову та харків'янам за такий теплий прийом. Спасибі губернатору Михайлу Добкіну і меру Харкова Геннадію Кернесу, завдяки яким відбувся сьогоднішній святковий вечір. Я був вражений тим, що побачив сьогодні на екрані. Це ціла історія кіно. Мені пощастило, що я актор. Для мене це найкраща професія в світі», - зазначив у ході церемонії відкриття IV Фестивалю короткометражного кіно« Харьковская сирень» французький кіноактор Ален Делон.  

Архів документів